Anoniman -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (9.2.2012 23:41:32)
|
IZVORNA PORUKA: Idina mama Ja tek sad vidjoh temu. Ovdje bih se mozda trebala prijaviti, jer zivim u Njemackoj. Medjutim, ne osjecam se dijasporom. Meni je ovo preseljenje iz Bosne u Njemacku nesto kao preseljenje iz Visokog u Zenicu [sm=smiley1.gif] . Mislim da mogu dobro uporediti zivot u Bosni i u Njemackoj, ali ne znam da li to saznanje mogu dobro prenijeti. Citav zivot sam provela u Bosni, rodila se, zavrsila skole, fakultet, prezivjela rat, zaposlila se. Samo se nisam mogla udati. I onda se udam i preselim u Njemacku 2007. Odmah sam dobila posao. Sta mi se svidja u Njemackoj? Gotovo sve. Red i rad. Postenje i organizovanost. Marljivost. Odmjereni medjuljudski odnosi. Nijemci nisu hladni (mada to zavisi u kojem dijelu Njemacke se zivi), samo imaju odredjenu granicu ne zabadanja nosa u tudje zivote (sto meni ogovara). Uredjen sistem. Sta mi smeta? Kapitalisticki lihvarski sistem banaka, osiguranja, berze. To je posebna tema. Mene licno i vecinu obicnih ljudi to ne dotice direktno, niti nas ometa u svakodnevnom zivotu, ali bez obzira na to meni smeta takav sistem. Nijemci misle da je to zato sto dolazim iz (bivse) socijalisticke zemlje. Sta mi se svidja u Bosni? Ljudi. Naravno da volim ljude. Ona neka posebna opustena atmosfera, koju smo prije imali, ali koja nazalost nestaje. Nasa zemlja, mislim geografski: polozaj, klima, brda, planine, rijeke, pa i nas komadic mora. Spoj kultura, arhitektonski, npr. spoj zapada i istoka. Stanite u Sarajevu kod Brusa Bezistana i okrenite se prema istoku. Vidjecete Bas Carsiju. Okrenite se prema zapadu i naci cete se u sred starog zapadno-evropskog grada. I vecina gradova u Bosni je takva (ovdje ipak moram reci hvala Austriji). Predivno. Ne prodje dan, a da nekom to ne ispricam. Puno religija na jednom mjestu na sasvim drugi nacin nego ovdje. Puno bolji. Kako bolji? Ovdje je sistem takav da ljudi ne smiju druge ometeti, a kod nas je budalasti sistem koji razdvaja, tjera ljude da se ne trpe, a ne bijemo se... Nema dana,a da se ne pohvalim da imamo dva pisma: cirilicu i latinicu i da uglavnom ne primjecujem da li je cirilica ili latinica (molim vas ne zapostavljajte cirilicu, nekako i se cini da je ipak "ugrozena" zapadnjackom latinicom). Ima toga puno. Puno vise nego onoga sto mi se ne svidja. Ali ono sto mi se ne svidja pravi me tako tuznom da vam sada ne mogu dovoljno dobro opisati. Vec dvije i po godine nisam bila u Bosni. I ne ide mi se. Zasto? Jer je volim. Jer me boli to sto ne valja. Cim udjem u Bosnu, vidim smece. I placem. Placem cijelim putem od granice do Visokog. Siromastvo nije izgovor za prljavstinu. Boli me sto su putevi tako losi. Ne moramo imati auto-puteve. To na kraju i nije toliko bitno za same stanovnike koliko za one koji bi da projure kroz Bosnu od Madjarske (srednje Evrope) do mora ( ne dajte se zavarati, Evropa je lukava i koristoljubiva). Nama trebaju dobri, poravljeni i odrzavani ovi putevi koje imamo. Boli me zdravstveni sistem. Kako samo cesto placem radi bolesne djece koja trpe takav bolesni sistem...Mali rodjakov sin dobio sepsu, jer su ga iz Zenice vracali na kucno ljecenje, a u Sarajevu ga vracali, jer zenicki zavod ne placa. Dva dana bio u kriticnom stanju. Jos u bolnici. Nemamo ni sluzbe za hitne slucajeve. Ne mozete nazvati hitnu ako se desila nesreca ili nekom ugrozen zivot. Pred zgradom mi na rukama umro covjek od srcanog udara. On i zena krenuli pjeske u dom zdravlja!!! O, jadni moj narode. Boli me sto smo postali nesigurna zemlja. Ne mogu u Bosni praviti kucu, niti kupiti stan. Obice ga, raznijece sve. Culi su da je moja mama u Njemackoj kod mene, dva puta joj obili stan u mjesec dana. Ne mogu kupiti bolje auto i moram i za ovo staro placati puno kasko osiguranje, jer se auta kradu. Ima jos, ali mi tesko pisati. Mene to boli. I uvijek se pitam kako ovi sto zive u insotransvu mogu dolazizi u Bosnu i ono sto ne valja ravnodusno posmatrati. I za sve sto nabrojah imam i prijedlog kako se moze rijesiti, ali gdje god sta kazem i pokusam uraditi, docekaju me na noz. Jer zivim u Njemackoj. Pa, i ovdje ne forumu. Mislim da cu izbrisati da zivim u Njemackoj. Ni snijeg i zimu i zimsko odrzavanje ne mogu prokometarisati, a da me ne nalijepe. Eto, ja se otvorih, pa sta bude... Idina, tako lijepo si to sve napisala, realno, a opet sa puno osjecaja. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
|
|
|
|