RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Naša svakodnevica

Poruka

m.i.n.a. -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (2.2.2012 16:03:57)

evo mene odbjegle...

hajd mersiha pitaj bona......ko zna hopcul upratit odgovor al me pitanje zaintrigiralo:)

a da ne idem ot..............meni iz Bosne svaste nedostaje,konkretan primjer,falila mi je cokolada za kuhanje...i znate sta...nasla sam je..ima i ovdje..mislim naravno da ima ali to je bilo samo figurativno...meni je Bosna moja Bosna,da se izkorenem nista drugo ne mogu biti nego Bosanka i neka,drago mi je ali ne bunim se sto zivim ovdje gdje zivim...evo mi radijatori topli,stan zagrijan i roegrijan..maloprije pricam sa mamom kaze minus upeko radijator onako..znate vec zenicko grijanje....fali mi porodica,jaaako...ali to je dio mene....

ne znam dobro pa cak ni tajengleski,zamucam pred nekim izrazom ali snadjem se i rukama i nogama...a niko me ne gleda kao da s eprovaljujem....imam dosta onih sitnica od prodavnice,kupovine onih svakodnevnih stvari koje mi olaksavaju zivot i hvala Bogu...nisam u svojoj zemlji i fali mi Bosna ali sam sretna i inasla sam dosta dobrih stvari zbog kojih vrijedi i ostati:)

mersiha 77 -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (2.2.2012 16:30:28)

vidite znam da nije ovo tema
ali mene jako interesuje
kako ja mogu dovesti svog brata u Svedsku?
dali neko zna na koji nacin,sta treba da uradim
posto na forumu pisu zenice iz svih zemalja
ja se nadam da ce se neko naci da mi malo pogne barem savjetima
moji hoce da smo skupa,a i ja takodje jer bi nam puno lakse tako bilo
hajde dajte savjete i sve sto znate?

iihhhh mino li mino,al neka nedam ja tebe[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Galicia -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (2.2.2012 23:01:19)

Mersi lutko, ne znam ti odgovor na to pitanje. Nek se jave dame iz Swe.

Ella-H, gdje si ti u zivotu, a gdje sam ja?????
p.s. Mislim da te poznajem i licno.

zvončica -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (2.2.2012 23:12:31)

http://youtu.be/z1aKQXtB1xA

Ella_H -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (3.2.2012 0:37:19)

Galicia maybe se i poznajemo [sm=smiley36.gif].
Veesela nekad si ti u pravu nema veze sto se zaletis
bolje sto na umu to na drumu nego biti podmukao.
A jedan od tih sto su dali zivote za nasu Bosnu je i moj babo rahmetli,
pa iz prve ruke znam kako se osjecaju ti o kojima si pisala.
Evo sto je meni majka Bosna zato sto sam se u njoj rodila.
Mersiha pitaj samo i uzivaj[sm=smiley36.gif].

veeseelaa -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (3.2.2012 9:31:58)

eto Ella sve znaš kako je [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] ne daj Bože nikome
upravo radim na prikupljanju novčanih sredstava za porodicu jednog heroja..... sramota i grehota, troje djece.... strašno..... djeca heroja BiH nemaju šta da jedu?????? tugo moja
Šta li oni misle o patriotizmu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

mersiha 77 -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (3.2.2012 9:41:59)

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

eto Ella sve znaš kako je [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] ne daj Bože nikome
upravo radim na prikupljanju novčanih sredstava za porodicu jednog heroja..... sramota i grehota, troje djece.... strašno..... djeca heroja BiH nemaju šta da jedu?????? tugo moja
Šta li oni misle o patriotizmu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

eh veselice moja sve znam
pa bona nebila ni moji nisu bolji
stara majka mi ide da radi,huda zena u penziji,umjesto da uziva ona mora zabavljati tudju djecu
ma sta da vam kazem nego samo jedno
ja vam se divim zaista,vi ste za men heroji,jer do prije dvije godine i ja sam to isto bila

Galicia ma ja pitam sve zene a nije samo iz svedske,bas me interesuje kako se to radi?
mislim kako je u kojoj drzavi zakon i sta smijes a sta ne?
hajde brate pricajte

Neca xxx -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (3.2.2012 10:15:17)

Mersiha, mislim da ti je potpuno irelevantna imigraciona politika drugih zemalja. Svaka zemlja ima svoja pravila koja mogu biti slicna, ali ipak imaju i svoje cake. Najbolje ti je da potrazis neku zenu koja je u Svedskoj ili da se direktno obratis nadleznom uredu koji regulise ulazak, boravak i rad stranaca u Svedskoj da ti oni kazu kako i pod kojim uslovima tvoj brat moze doci u Svedsku.

Sretno i nadam se da cete uspjeti to rijesiti i da ces imati brata blizu sebe. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] 

mersiha 77 -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (9.2.2012 19:33:47)

Neco hvala ti puno
ma joj kad bih to uspjela bila bih najsretnija zena na citavom svijetu[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

leli§ -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (9.2.2012 21:41:19)

je li ikome nedostaje ovaj snijeg? [sm=smiley13.gif] meni bas da...

mala_sa -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (9.2.2012 22:02:26)

Ena odg na tvoje pitanje; nedostaje mi:

- mama, babo, braco i seka [sm=smiley31.gif]
- moja draga nana [sm=smiley31.gif]
- ezan, popaljeni kandilji i miris somuna
- miris carsije
- cevapi
- moja mahala
- okupljanje raje iz mahale, i budalesanje do ranih jutarnjih sati
- pogled na Sa iz moje sobe
- snijeg (kojeg je vama preko glave)
eto to je ono sto mi trenutno nedostaje [sm=smiley36.gif]

Mersiha ja ti stvarno neznam odg na pitanje. Valjda se javi neka od zenica iz Swe...

Ilhana RR -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (9.2.2012 22:26:19)

IZVORNA PORUKA: leli§

je li ikome nedostaje ovaj snijeg? [sm=smiley13.gif] meni bas da...

Meni nedostaje vala... molim Boga svaki dan da nam padne... pa i ja sam zeljna koliko i Lamija sankanja i ostali zimski i snijezni radosti...

Mersi, tesko da se mogu dobiti papiri u svedskoj odkako su ovaj bezvizni rezim uveli ali svu srecu mu zelim od srca...

Idina mama -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (9.2.2012 22:43:25)

Ja tek sad vidjoh temu. Ovdje bih se mozda trebala prijaviti, jer zivim u Njemackoj. Medjutim, ne osjecam se dijasporom. Meni je ovo preseljenje iz Bosne u Njemacku nesto kao preseljenje iz Visokog u Zenicu [sm=smiley1.gif].
Mislim da mogu dobro uporediti zivot u Bosni i u Njemackoj, ali ne znam da li to saznanje mogu dobro prenijeti.

Citav zivot sam provela u Bosni, rodila se, zavrsila skole, fakultet, prezivjela rat, zaposlila se. Samo se nisam mogla udati. I onda se udam i preselim u Njemacku 2007. Odmah sam dobila posao.

Sta mi se svidja u Njemackoj? Gotovo sve. Red i rad. Postenje i organizovanost. Marljivost. Odmjereni medjuljudski odnosi. Nijemci nisu hladni (mada to zavisi u kojem dijelu Njemacke se zivi), samo imaju odredjenu granicu ne zabadanja nosa u tudje zivote (sto meni ogovara). Uredjen sistem.
Sta mi smeta? Kapitalisticki lihvarski sistem banaka, osiguranja, berze. To je posebna tema. Mene licno i vecinu obicnih ljudi to ne dotice direktno, niti nas ometa u svakodnevnom zivotu, ali bez obzira na to meni smeta takav sistem. Nijemci misle da je to zato sto dolazim iz (bivse) socijalisticke zemlje.

Sta mi se svidja u Bosni? Ljudi. Naravno da volim ljude. Ona neka posebna opustena atmosfera, koju smo prije imali, ali koja nazalost nestaje. Nasa zemlja, mislim geografski: polozaj, klima, brda, planine, rijeke, pa i nas komadic mora. Spoj kultura, arhitektonski, npr. spoj zapada i istoka. Stanite u Sarajevu kod Brusa Bezistana i okrenite se prema istoku. Vidjecete Bas Carsiju. Okrenite se prema zapadu i naci cete se u sred starog zapadno-evropskog grada. I vecina gradova u Bosni je takva (ovdje ipak moram reci hvala Austriji). Predivno. Ne prodje dan, a da nekom to ne ispricam. Puno religija na jednom mjestu na sasvim drugi nacin nego ovdje. Puno bolji. Kako bolji? Ovdje je sistem takav da ljudi ne smiju druge ometeti, a kod nas je budalasti sistem koji razdvaja, tjera ljude da se ne trpe, a ne bijemo se... Nema dana,a da se ne pohvalim da imamo dva pisma: cirilicu i latinicu i da uglavnom ne primjecujem da li je cirilica ili latinica (molim vas ne zapostavljajte cirilicu, nekako i se cini da je ipak "ugrozena" zapadnjackom latinicom).
Ima toga puno. Puno vise nego onoga sto mi se ne svidja. Ali ono sto mi se ne svidja pravi me tako tuznom da vam sada ne mogu dovoljno dobro opisati.
Vec dvije i po godine nisam bila u Bosni.
I ne ide mi se.
Zasto?
Jer je volim. Jer me boli to sto ne valja.
Cim udjem u Bosnu, vidim smece. I placem. Placem cijelim putem od granice do Visokog. Siromastvo nije izgovor za prljavstinu.
Boli me sto su putevi tako losi. Ne moramo imati auto-puteve. To na kraju i nije toliko bitno za same stanovnike koliko za one koji bi da projure kroz Bosnu od Madjarske (srednje Evrope) do mora ( ne dajte se zavarati, Evropa je lukava i koristoljubiva). Nama trebaju dobri, poravljeni i odrzavani ovi putevi koje imamo.
Boli me zdravstveni sistem. Kako samo cesto placem radi bolesne djece koja trpe takav bolesni sistem...Mali rodjakov sin dobio sepsu, jer su ga iz Zenice vracali na kucno ljecenje, a u Sarajevu ga vracali, jer zenicki zavod ne placa. Dva dana bio u kriticnom stanju. Jos u bolnici. Nemamo ni sluzbe za hitne slucajeve. Ne mozete nazvati hitnu ako se desila nesreca ili nekom ugrozen zivot. Pred zgradom mi na rukama umro covjek od srcanog udara. On i zena krenuli pjeske u dom zdravlja!!! O, jadni moj narode.
Boli me sto smo postali nesigurna zemlja. Ne mogu u Bosni praviti kucu, niti kupiti stan. Obice ga, raznijece sve. Culi su da je moja mama u Njemackoj kod mene, dva puta joj obili stan u mjesec dana. Ne mogu kupiti bolje auto i moram i za ovo staro placati puno kasko osiguranje, jer se auta kradu.
Ima jos, ali mi tesko pisati. Mene to boli.

I uvijek se pitam kako ovi sto zive u insotransvu mogu dolazizi u Bosnu i ono sto ne valja ravnodusno posmatrati.

I za sve sto nabrojah imam i prijedlog kako se moze rijesiti, ali gdje god sta kazem i pokusam uraditi, docekaju me na noz. Jer zivim u Njemackoj.

Pa, i ovdje ne forumu. Mislim da cu izbrisati da zivim u Njemackoj. Ni snijeg i zimu i zimsko odrzavanje ne mogu prokometarisati, a da me ne nalijepe.

Eto, ja se otvorih, pa sta bude...

Mirkica -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (9.2.2012 22:57:09)

Ido  kad sam citala tvoj post znala sam da ce te stavit na noz sam nisam upratila, i da pa sta ako smo u Njemackoj koja je razlika kad snijeg pada treba ga kupiti .

Dalil@ -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (9.2.2012 22:59:38)

IZVORNA PORUKA: Idina mama

I za sve sto nabrojah imam i prijedlog kako se moze rijesiti, ali gdje god sta kazem i pokusam uraditi, docekaju me na noz. Jer zivim u Njemackoj.

Pa, i ovdje ne forumu. Mislim da cu izbrisati da zivim u Njemackoj. Ni snijeg i zimu i zimsko odrzavanje ne mogu prokometarisati, a da me ne nalijepe.

Prelijep post [sm=bravo.gif] Procitala sam s cistim uzitkom [sm=smiley1.gif]

A za ovo boldano..[sm=smiley31.gif]..samo ti pisi i ne "bendaj" [sm=smiley1.gif] Ovdje "lijepi" svako svakoga..ne trebas to uzimati k srcu ;) Lijepe stvari prihvati, ruzne ignorisi i osjecaj se kao dio nase zajednice [sm=smiley31.gif]

teacher75 -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (9.2.2012 23:13:43)

idina mama, svaka ti cast[sm=bravo.gif]ne zivim u njemackoj al slazem se sa svim sto si napisala u vezi bosne

mersiha 77 -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (9.2.2012 23:16:16)

Idina mama ma neka si se otvorila
ma ne,necemo te docekati na noz,boze sacuvaj
bas sam sa uzitkom citala tvoj post
i trazila sebe tamo u tvojim rijecima
ali mi nemozemo draga nista,mozemo samo gledati,nas se nepita nista
meni je samo zao mojih najvise,sto je i normalno
a zao mi je svih ljudi na svijetu,al sta mogu
nemogu da pomognem svojima,evo slomih se da nadjem nacin za to
a da mogu ja bih pomogla citavom svijetu,bih bogami.ali ko sam ja u masi lopova i politicara
ma to je isto.
nadam se samo da ce biti bolje jednog dana
i ovdje je sve uredjeno i sredjeno,svaka cast ovim ljudima

hatepsut -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (9.2.2012 23:26:02)

Mersiha,brata mozes dovesti tako da ga "udate" za nekog ko ima Sve. drzavljanstvo!Mada cini mi se i to sve manje pije vode.
Idina mama,ja se osjetih prozvanom [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] sjecam se da sam se nadovezala na tvoj post,ali mi je fkt ostao u ocima.ja sam to protumacila kao mi necemo [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] To veze nema s istinom,samo sto nam je drzva korumpirana,zakon tumaci kako kome odgovara,na zalost.Mi se ne mozemo porediti s Evropom..tamo nema pasa lutalica da strepis hoce li te napasti,citam danas neka forumasica ima ogromnu stetu na autu usljed obrusavanja snijega...tamo bi joj nadoknadili stetu.Tamo nema lopovluka..al'' bona nema tamo ni naseg mahalanja,nasih cevapa i jos mnogo cega.
Kad sam ja putovala u Pariz ,nocima nisam spavala..pa ja putujem ..Pariz..svjetla,moda...prvo sto e docekalo je bilo je smece [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] ali doslovno svuda,izuzev atraktivnih mjesta.jeste metropola,jeste da ima mnogo turista..ali...ono bas bode u oci.s druge strane na jednom mjestu sjaj i bjeda...sandalice s 2 kajsica kostaju 1000 E, a na kraju te ulice beskucnik pod satorom [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Sto se tice dijaspore..fali mi Holandija,da proset_am bez da neko komentarise kako izgledam ili sta sam obukla.
Fali mi Francuska,cisto da odem u jos neku parfumeriju [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Fali mi Svedska da snazno zagrlim svoje tamo..
Fali mi Njemacka i njihova snizenja...

Ma fale mi sva mjesta na kojima sam bila,da malo "obnovim gradivo" i vratim se svojoj kuci u svoju Bosnu !

hanabanana -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (9.2.2012 23:33:57)

Dokle god je naša životna filozofija:
Šuti, dobro je, samo nek ne puca....( a od rata prošlo skoro 20 godina )
Nek se ima za cekera.....
Živa glava.....
Bolja djaba ležati nego djaba radit....
Nek komšiji crkne krava....
Ne mogu oni mene malo platit koliko ja mogu malo raditi....
Nama će biti ovako. I ne treba nam biti bolje.

Godinu dana bez Vijeća ministara, i mi ćemo opet glasati za iste.
Ismijavamo se primitivnim afrikancima....ali oni su svoje diktatore skinuli....

I najviše od svega me živcira krilatica: ma takav je naš mentalitet....

A čim predjemo granicu u Brodu, odmah se mentalitet promijeni.
Odmah znamo gdje se smeće baca, koliko je ograničenje brzine, šta se smije i ne smije....

Samo po džepu treba opaliti, i odmah se mentalitet mijenja.

Honey3 -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (9.2.2012 23:35:37)

Idina mama,slazem se sa tvojim postom...Evo ja sam prije nekih mjesec dana bila u Austriji(prvi put vani,izuzev nasih susjeda)ono sto me odusevilo, ono na prvu:cistoca,kultura u saobracaju,radno vrijeme u trgovinama,nema neka jos malo,neka jos narod hoda[sm=hudicek1.gif]...ima toga jos,a samim ulaskom u BiH,na samoj granici,pravi ciganluk,joooj kad sam vidjela onaj policijski kiosk u grmlju ispod ceste[sm=smiley11.gif],pa zar nisu mogli bar granicu srediti,i ove nase prd[sm=smiley35.gif]nje,sto stalno idu vani,kao da nemaju oci,pa je li ih imalo stid,[sm=hudicek1.gif]oni su bezbeli fine prilaze svojim vilama napravili[sm=hudicek1.gif]

teacher75 -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (9.2.2012 23:36:00)

bravo hanabanana, svaka ti je pametna[sm=bravo.gif](kao i obicno[sm=smiley1.gif])

bananica -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (9.2.2012 23:38:38)

IZVORNA PORUKA: teacher75

bravo hanabanana, svaka ti je pametna[sm=bravo.gif](kao i obicno[sm=smiley1.gif])

bananica -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (9.2.2012 23:39:05)

Samo po džepu treba opaliti, i odmah se mentalitet mijenja.

[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]

neki x -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (9.2.2012 23:40:44)

IZVORNA PORUKA: teacher75

bravo hanabanana, svaka ti je pametna[sm=bravo.gif] (kao i obicno[sm=smiley1.gif] )

PoDapisujem[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]

Ali moram jos koju reci,ali moram,pa nek me izbace sa foruma,odmah...
Strasno,ali strasno mi idu na zivce ovi koji "oplakuju" svoju i nasu Bosnu...
Moja Bosna ovo,moja Bosna ono,aman,zaman...Hajd se jarane vrati,pa zivi ovde,ako ti se toliko stislo i zgurdumilo za tvojom Bosnom...
Znam ja,svakoga je "nesto" natjeralo u dijasporu,ali brate,zivis tamo,pa zivi,cao...dodjes na godisnji ovamo,pa dodji,bujrum,niko ti ne brani...Al mi ne kukaj za Bosnom,a nisi joj ni blizu...I ne kudi mi Bosnu,jer je i tvoja,kao sto je i moja,samo sto sam joj ja blize...

Bila sam i ja vani,pa se vratih...vratih se zbog milion razloga,meraka,ljudi,cevapa,mezara svog oca...Zivim u njoj i volim je,kakva god je(ima i ona mana,kao i svaka druga drzava)...

I ne pjevaj mi onu: da sam ptica, i da imam krila,ja bih cijelu Bosnu preletila...

Anoniman -> RE: Dijasporo, sreco? Tugo? (9.2.2012 23:41:32)

IZVORNA PORUKA: Idina mama

Ja tek sad vidjoh temu. Ovdje bih se mozda trebala prijaviti, jer zivim u Njemackoj. Medjutim, ne osjecam se dijasporom. Meni je ovo preseljenje iz Bosne u Njemacku nesto kao preseljenje iz Visokog u Zenicu [sm=smiley1.gif] .
Mislim da mogu dobro uporediti zivot u Bosni i u Njemackoj, ali ne znam da li to saznanje mogu dobro prenijeti.

Citav zivot sam provela u Bosni, rodila se, zavrsila skole, fakultet, prezivjela rat, zaposlila se. Samo se nisam mogla udati. I onda se udam i preselim u Njemacku 2007. Odmah sam dobila posao.

Sta mi se svidja u Njemackoj? Gotovo sve. Red i rad. Postenje i organizovanost. Marljivost. Odmjereni medjuljudski odnosi. Nijemci nisu hladni (mada to zavisi u kojem dijelu Njemacke se zivi), samo imaju odredjenu granicu ne zabadanja nosa u tudje zivote (sto meni ogovara). Uredjen sistem.
Sta mi smeta? Kapitalisticki lihvarski sistem banaka, osiguranja, berze. To je posebna tema. Mene licno i vecinu obicnih ljudi to ne dotice direktno, niti nas ometa u svakodnevnom zivotu, ali bez obzira na to meni smeta takav sistem. Nijemci misle da je to zato sto dolazim iz (bivse) socijalisticke zemlje.

Sta mi se svidja u Bosni? Ljudi. Naravno da volim ljude. Ona neka posebna opustena atmosfera, koju smo prije imali, ali koja nazalost nestaje. Nasa zemlja, mislim geografski: polozaj, klima, brda, planine, rijeke, pa i nas komadic mora. Spoj kultura, arhitektonski, npr. spoj zapada i istoka. Stanite u Sarajevu kod Brusa Bezistana i okrenite se prema istoku. Vidjecete Bas Carsiju. Okrenite se prema zapadu i naci cete se u sred starog zapadno-evropskog grada. I vecina gradova u Bosni je takva (ovdje ipak moram reci hvala Austriji). Predivno. Ne prodje dan, a da nekom to ne ispricam. Puno religija na jednom mjestu na sasvim drugi nacin nego ovdje. Puno bolji. Kako bolji? Ovdje je sistem takav da ljudi ne smiju druge ometeti, a kod nas je budalasti sistem koji razdvaja, tjera ljude da se ne trpe, a ne bijemo se... Nema dana,a da se ne pohvalim da imamo dva pisma: cirilicu i latinicu i da uglavnom ne primjecujem da li je cirilica ili latinica (molim vas ne zapostavljajte cirilicu, nekako i se cini da je ipak "ugrozena" zapadnjackom latinicom).
Ima toga puno. Puno vise nego onoga sto mi se ne svidja. Ali ono sto mi se ne svidja pravi me tako tuznom da vam sada ne mogu dovoljno dobro opisati.
Vec dvije i po godine nisam bila u Bosni.
I ne ide mi se.
Zasto?
Jer je volim. Jer me boli to sto ne valja.
Cim udjem u Bosnu, vidim smece. I placem. Placem cijelim putem od granice do Visokog. Siromastvo nije izgovor za prljavstinu.
Boli me sto su putevi tako losi. Ne moramo imati auto-puteve. To na kraju i nije toliko bitno za same stanovnike koliko za one koji bi da projure kroz Bosnu od Madjarske (srednje Evrope) do mora ( ne dajte se zavarati, Evropa je lukava i koristoljubiva). Nama trebaju dobri, poravljeni i odrzavani ovi putevi koje imamo.
Boli me zdravstveni sistem. Kako samo cesto placem radi bolesne djece koja trpe takav bolesni sistem...Mali rodjakov sin dobio sepsu, jer su ga iz Zenice vracali na kucno ljecenje, a u Sarajevu ga vracali, jer zenicki zavod ne placa. Dva dana bio u kriticnom stanju. Jos u bolnici. Nemamo ni sluzbe za hitne slucajeve. Ne mozete nazvati hitnu ako se desila nesreca ili nekom ugrozen zivot. Pred zgradom mi na rukama umro covjek od srcanog udara. On i zena krenuli pjeske u dom zdravlja!!! O, jadni moj narode.
Boli me sto smo postali nesigurna zemlja. Ne mogu u Bosni praviti kucu, niti kupiti stan. Obice ga, raznijece sve. Culi su da je moja mama u Njemackoj kod mene, dva puta joj obili stan u mjesec dana. Ne mogu kupiti bolje auto i moram i za ovo staro placati puno kasko osiguranje, jer se auta kradu.
Ima jos, ali mi tesko pisati. Mene to boli.

I uvijek se pitam kako ovi sto zive u insotransvu mogu dolazizi u Bosnu i ono sto ne valja ravnodusno posmatrati.

Idina, tako lijepo si to sve napisala, realno, a opet sa puno osjecaja. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Stranica: <<   < Prethodna stranica  34 35 [36] 37 38   Sljedeća stranica >   >>