|
RE: Dijasporo, sreco? Tugo? 21.10.2009 14:43:30
|
|
|
|
Azure
|
Ja se ne uklapam u sve ovo. Zivim u Bosni cijeli svoj zivot. Nadam se da cu i ostati ovdje. Sve koje ste otisle imale ste dobre razloge zasto jeste. Nije vam lako u to sam sigurna. Nekome je laksi zivot tamo, neko se i dalje bori za koru hljeba. Poslije rata sam jako puno putovala Evropom i susretala se sa nasim ljudima iz BiH. Svi odreda su zeljeli da se u BiH poboljsa zivot pa da se mogu vratiti. Bilo je i nekih ljudi koji su rekli da se ne bi vratili nikad vise. Sve je to stvar od osobe do osobe. Svi jednako jedva cekate ljetne praznike da dodjete u Bosnu i osjetite bar malo onog starog duha, kojeg nazalost nema jos puno ovdje. I onda vam se desi prolem u gradskom prijevozu sa revizorima, u opcinama sa salterskim sluzbenicima, zdravastvu itd. Pocnete psovati i kazete j... Bosnu necu se nikad vratiti, a onda opet iznova slijedece godine jedva cekate da dodjete u posjetu. Zivot je takav, na lijepo se covjek brzo navikne, pa i na ruzno ako omora, (to nam je rat pokazao). Vecina mojih prijatelja su otisla vani. Vecina govore kako ce se nakad vratiti, kad im djeca porastu, pa skola itd. sve to sto ste i same navele. Ali tesko im se vratiti. Neki ne mogu jer im djeca ne zele. Odgojeni su u drugim drzavama gdje su navikli i ne poznaju roditeljsku drzavu. Njihova je ona u kojoj sada zive. Neki kazu vratice se kad im djeca stanu na noge, a onda kazu, pa od cega cu zivjeti. Nemam penziju, ko ce mene stara zaposliti... i tako to ide. Neko se zaista vrati, vecina ne. Bila sam i u Italiji, Njemackoj, Norveskoj, Poljskoj, Madjarskoj, Belgiji, Turskoj, vrlo malo u Holandiji, u Jordanu. Ne znam za mene je BiH BiH. Takav sam tip. Ne bih mogla zivjeti u bilo kojem gradu van Sarajeva, ali to su opet neke moje musice. hehehe mada Italija mi se najvise svidjela. Kad bih morala, najradije bih Tamo. Nadam se da se ne ljutite sto upadoh na vasu teme, nidje veze, ja u Bosni... ali eto ne odolih da se javim. Pozdrav svima vama i nedajte se!!!!
|