Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Riječi koje vas ozbacuju iz takta 16.10.2009 9:46:09
Anoniman
IZVORNA PORUKA: triplemama
A riječ SVIJU da li je to ispravno. To se počelo govoriti u zadnjih par godina. Meni je to tako ružna riječ, zar nije bolje pozdravi sve nego pozdravi sviju
I meni paraju uši spikeri na TV-u sa riječima teleevizor, deteerdžent, kompjuuter, aeroodrom.
RE: Riječi koje vas ozbacuju iz takta 16.10.2009 9:47:49
Swatkish
IZVORNA PORUKA: dadada
A acudesa ne odgovori ti meni... od kada se to kaze akadeeeeeeeeeeeeeeeemija
Ne znam bas za akademiju... Znam za Indoooooneziju.... Izgovori rijec akcenat,normalno.. I onda isto tako izgovori Idonezija ili televizija, onako kako si prije izgovarala, vidjeces da je razlicito... Nakon toga izgovori ovako Indoooonezija, i vidjeces da je to pravilno...
Jesil ti mene ista skontala
< Poruku je uredio Swatkish -- 16.10.2009 9:50:41 >
RE: Riječi koje vas ozbacuju iz takta 16.10.2009 9:52:24
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Swatkish
A acudesa ne odgovori ti meni... od kada se to kaze akadeeeeeeeeeeeeeeeemija
Ne znam bas za akademiju... Znam za Indoooooneziju.... Izgovori rijec akcenat,normalno.. I onda isto tako izgovori Idonezija ili televizija, onako kako si prije izgovarala, vidjeces da je razlicito... Nakon toga izgovori ovako Indoooonezija, i vidjeces da je to pravilno...
Jesil ti mene ista skontala
akademija se kaze akademija...za indoneeezija mi je jasno...ali akademija je akademija
RE: Riječi koje vas ozbacuju iz takta 16.10.2009 9:53:14
nannah
A zaboravila sam...kosam mi se jezi kada na hrt-u kazu Irak ...ono njihovo "u Iraku", na nasoj tv Kanaaaaaaaaada i svaki put kada kazu federalno zvuci kao da kazu pederalno
pa naravno da ti se jezi kad si znaju da je ispravno "Iran".
RE: Riječi koje vas ozbacuju iz takta 16.10.2009 9:54:59
Swatkish
IZVORNA PORUKA: nannah
A zaboravila sam...kosam mi se jezi kada na hrt-u kazu Irak ...ono njihovo "u Iraku", na nasoj tv Kanaaaaaaaaada i svaki put kada kazu federalno zvuci kao da kazu pederalno
RE: Riječi koje vas ozbacuju iz takta 16.10.2009 10:03:36
Anoniman
RE: Riječi koje vas ozbacuju iz takta 16.10.2009 10:04:24
w.pooh
Ovo bas i ne kontam,al nejse
pa znaš kad su pitali plavušu jel´ se pravilno kaže Irak ili Iran
RE: Riječi koje vas ozbacuju iz takta 16.10.2009 10:13:33
w.pooh
IZVORNA PORUKA: triplemama
A riječ SVIJU da li je to ispravno. To se počelo govoriti u zadnjih par godina. Meni je to tako ružna riječ, zar nije bolje pozdravi sve nego pozdravi sviju
SVIJU je neispravno i ne pojavljuje se u gramatici..naravno da će se reči pozdravi sve ili misliš li na njih sve a ne sviju to sviju nam je došlo sa određenom populacijom
RE: Riječi koje vas ozbacuju iz takta 16.10.2009 10:20:54
w.pooh
IZVORNA PORUKA: salmy
Molim te reci mi jeli ispravno reci: tanjur ili tanjir? imam strasnu dilemu oko toga
Tanjur je u hrvatskom; tanjir je u srpskom (mislim da je); a za bosanski knjiz. jezik ne znam, al sigurno postoji definirano.
Moguce ali ako smo obje bosanke,ne kontam u cemu grijesimo???????? mozda je ipak sahan
Naš književni i standardni jezik se zove Bosanski/hrvatski i srpski jezik i književnost ili skraćeno b/h/s upotrebljavajte onaj izraz na koji ste navikli i niko vam ne može osporiti pravilnost tog izraza ili riječi..samo ako govoriti tanjur nemojte onda govoriti ogledalo nego zrcalo
RE: Riječi koje vas ozbacuju iz takta 16.10.2009 10:26:50
Anoniman
IZVORNA PORUKA: w.pooh
Ovo bas i ne kontam,al nejse
pa znaš kad su pitali plavušu jel´ se pravilno kaže Irak ili Iran
RE: Riječi koje vas ozbacuju iz takta 16.10.2009 10:31:22
Anoniman
Molim te reci mi jeli ispravno reci: tanjur ili tanjir? imam strasnu dilemu oko toga
Tanjur je u hrvatskom; tanjir je u srpskom (mislim da je); a za bosanski knjiz. jezik ne znam, al sigurno postoji definirano.
Moguce ali ako smo obje bosanke,ne kontam u cemu grijesimo???????? mozda je ipak sahan
Naš književni i standardni jezik se zove Bosanski/hrvatski i srpski jezik i književnost ili skraćeno b/h/s upotrebljavajte onaj izraz na koji ste navikli i niko vam ne može osporiti pravilnost tog izraza ili riječi..samo ako govoriti tanjur nemojte onda govoriti ogledalo nego zrcalo
A sta ako si ucio u skoli srpsko-hrvatski ....bosanski ne znam...ali zato ce moj Andrej govoriti bosanski
RE: Riječi koje vas ozbacuju iz takta 16.10.2009 13:40:17
Skvo RR
Meni nije jasna ova rasprava, nemojte me pogresno shvatiti, ali bogatstvo jezika je u nasoj kulturi. Ovde se prvenstveno ismijava nacin govora ljudi koji dolaze iz razlicitih dijelova Bosne i Hercegovine, kako obrazovanih, tako i neobrazovanih. Meni licno neki izrazi paraju usi, ali Boze moj, sve je to do ljudi. Slazem se da na televiziji, ipak treba da jezik bude skolovaniji i primjereniji gledateljstvu kojem se obracaju, kao jedinstven primjer dikcije u novinarstvu uvijek navodim gospođu Jasminku Šipku. Sada je trend "njegovanja seljastva", jer ranije ljudi koji su dolazili sa sela (sto je sasvim normalno, u potrazi za poslom, boljim zivotnim prilikama) su se trudili da se jezikom, nacinom ponasanja i sl., asimiliraju u gradski nacin zivota. Ali, promjene su nastupile, sviđalo se nama ili ne, na nama je da se razumijemo, sto mislim da je uspjesno, kojim god jezikom pisanim ili govornim se sluzimo.
RE: Riječi koje vas ozbacuju iz takta 16.10.2009 13:41:52
nannah
[/quote] SVIJU je neispravno i ne pojavljuje se u gramatici..naravno da će se reči pozdravi sve ili misliš li na njih sve a ne sviju to sviju nam je došlo sa određenom populacijom
[/quote] Ja volim jezike pa mi onda malo bitno ovo... al dobro..nije nista doslo s populacijom; sviju bi bilo ispravno - od "svi" - odnosi se na osobe. "sve" se odnosi i na zivo i nezivo. Kad kazes "pozdravi sve" onda si rekla "pozdravi sve zivo i nezivo..." a mozda si to i mislila :-) (evo ti razlika da je uocis: dosta mi je svega ili dosta mi je sviju. :-D ).
RE: Riječi koje vas ozbacuju iz takta 16.10.2009 13:46:33
Suzana
Gigana, ti si digla temu sa šenicom. Ja nešto nisam primjetila da se žene prepucavaju, nego se baš zezaju.
RE: Riječi koje vas ozbacuju iz takta 16.10.2009 14:12:16
w.pooh
SVIJU je neispravno i ne pojavljuje se u gramatici..naravno da će se reči pozdravi sve ili misliš li na njih sve a ne sviju to sviju nam je došlo sa određenom populacijom
Ja volim jezike pa mi onda malo bitno ovo... al dobro..nije nista doslo s populacijom; sviju bi bilo ispravno - od "svi" - odnosi se na osobe. "sve" se odnosi i na zivo i nezivo. Kad kazes "pozdravi sve" onda si rekla "pozdravi sve zivo i nezivo..." a mozda si to i mislila :-) (evo ti razlika da je uocis: dosta mi je svega ili dosta mi je sviju. :-D ).
pozdravi sve...npr.ukućane ili profesore.....samo sam navela izraz izvucen iz konteksta da ne pišem čitave rečenice. Ipak se ne bih složila sa tobom i ja ne bih rekla dosta mi je sviju nego dosta mi je svih...npr. ljudi, jer tvoj izraz je nedorečen..ali svako ima pravo da govori onako kako on želi, problem je ako dijete prije škole nauči neke izraze za koje smatra da su ispravni jer njegovi roditelji tako govore pa u školi nastaju problemi
< Poruku je uredio w.pooh -- 16.10.2009 14:18:32 >
RE: Riječi koje vas ozbacuju iz takta 16.10.2009 14:25:46
Anushka
Ja volim jezike pa mi onda malo bitno ovo... al dobro..nije nista doslo s populacijom; sviju bi bilo ispravno - od "svi" - odnosi se na osobe. "sve" se odnosi i na zivo i nezivo. Kad kazes "pozdravi sve" onda si rekla "pozdravi sve zivo i nezivo..." a mozda si to i mislila :-) (evo ti razlika da je uocis: dosta mi je svega ili dosta mi je sviju. :-D ).
izvini ali ako bas ides tako detaljno, nije SVIJU nego SVAKOGA! a gdje vam je povis? a najboljiji? visociji ili kad se isprave pa kazu vislji?
< Poruku je uredio Anushka -- 16.10.2009 14:27:05 >
RE: Riječi koje vas ozbacuju iz takta 16.10.2009 14:29:19
acudesa
nemožeš ti sekunde bez mene , Dado, ovako mila-izgovori: akademski, akadem, pa onda istim naglaskom: akademija-naglasak je na E-100% (ali kratki, bez razvlačenja kao što radi tvoj prof.estet) je li ok? a, slažem se ipak da nije: akadeeeeeeeeemija-ali je naglasak na E, a nije na A što me bona tjeraš da komplikujem, da mi se malo odmoriti od mene
< Poruku je uredio acudesa -- 16.10.2009 14:32:19 >
RE: Riječi koje vas ozbacuju iz takta 16.10.2009 14:42:16
Anoniman
IZVORNA PORUKA: acudesa
nemožeš ti sekunde bez mene , Dado, ovako mila-izgovori: akademski, akadem, pa onda istim naglaskom: akademija-naglasak je na E-100% (ali kratki, bez razvlačenja kao što radi tvoj prof.estet) je li ok? a, slažem se ipak da nije: akadeeeeeeeeemija-ali je naglasak na E, a nije na A što me bona tjeraš da komplikujem, da mi se malo odmoriti od mene
pa zato ti i velim ...ja s ostala u shocku cuj akadeeeeeeeeeeeeeeemija...sada mi dodje da te nazovem na tel. da ti kazem akademija i kako on kaze akadeeeeeeeeeeeemija