RE: Abortus (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Spontani pobačaj

Poruka

lilith -> RE: Abortus (22.4.2010 17:00:59)

kao sto vec cure rekose,ako si trudna test ce ti pokazati u bilo koje doba dana...
ja te ne osudjujem sto imas sexualne odnose,ali,definitivno si trebala prije stupanja u njih educirati se i posjetiti ginekologa,ne samo zbog trudnoce vec i zbog svog zdravlja...ako i nisi trudna,ovo neka ti bude skola,pravac kod ginekologa po savjete za ubuduce...
ako jesi trudna,odluka je iskljucivo na tebi...abortiras li,sa time ces morati zivjeti cijeli zivot...ako pak odlucis roditi moras biti svjesna da je [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/duda.gif[/image]odgovornost za cijeli zivot...roditi u tvojim godinama jeste tesko,ali ne i nemoguce...uz podrsku porodice i decka moci ces i zavrsiti fax i sve ostalo,a bez obzira sto to mozda tebi i ne izgleda uz dobru organizaciju moci ces stici sve,nije ti mladost gotova rodjenjem djeteta...
da se vratin na abortus...nismo u srednjem vijeku,ne radi se bez anestezije,ali takodjer ne i bez pristanka roditelja...naravno,nosi sa sobom i moguce posljedice po tvoje zdravlje,buduce radjanje i sve ostalo...
ja ti ne mogu dati neki savjet...kad vidim svoju malenu,zivot bi dala za nju istog trena,tako da nisam objektivna...
a tvoja mama...nece te ubiti...roditelj ce stati uz svoje dijete u nevolji uvijek...stisni zube i reci mami

ivana st -> RE: Abortus (22.4.2010 17:03:01)

Ovo je ironija života, netko jest trudan i ne želi djete, a ja bih sve dala za [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/duda.gif[/image] i nisam trudna. 

jasmin -> RE: Abortus (22.4.2010 17:04:48)

Draga Rubi,najprije dobro nam dosla.[sm=rozica.gif]
Nemas pojma kako mi je zao zbog situacije u kojoj si se nasla.Tacno je da sam skroz protiv predbracnih odnosa i abortusa iako zivim u 21 vijeku i ne smatram da sam ovim svojim stavom imalo nazadna,no to nije ono o cemu tebi treba pricati.Tebi treba savjet i potrudicemo se da ti damo ispravan savjet,a molim Boga da ti doneses jos ispravniju odluku.
Draga moja,vjeruj mi posve sam se stavila na tvoje mjesto,vratila se u svoje 17e,prisjetila se mojih roditelja,pogotovo zestine moga dragog babuke.Zaista bi to bila teska,gotovo bezizlazna situacija.Babo bi me,cini mi se ,ubio.Imala bih zestok strah od svega toga i bilo bi mi jako tesko da nesto ispravno odlucim.Ipak,mlada sam i neiskusna,uplasena,naivna.
Mislim da bih,nakon dugog razmisljanja,ipak sjela pred svoje roditelje i mozda uz ogromne litre suza rekla trudna sam,desilo se,ubijte me.....
Vjerujem da bi tvoji dragi roditelji svojoj kcerkici izasli u susret.Kajali bi se sto ti nisu dali podrsku i vecu komunikaciju,da imas u njih povjerenje i da se savjetujes s njima o svemu.
Moj ti je savjet,mila,malo sacekaj,ako budes trudna obavezno sjedi sa svojim roditeljima i reci im.Abortus ima svoje posljedice lakse i teze.Zamisli da dobijes odljev nakon abortusa,da zaglavis u bolnicu i onda ce svi svakako saznati.I psihicke posljedice mogu biti teske.Bolje je strpiti se 10 dana na malo zategnutoj situaciji s roditeljima i poslije ce sve biti ok,nego cijeli zivot da se kajes zbog abortusa.
Poslusaj mila,i kazi im.Oni su tvoji roditelji i sutra ce o svemu vezano za tebe pazljivije i bolje razmisljati.

Lalana -> RE: Abortus (22.4.2010 17:05:14)

Stvarno je istina da nismo u srednjem vijeku, ali zene ja kada sam imala Spontan pobacaj mene su na Kosevu ocistili bez ikakve anestezije, svaki slijedeci opis je suvisan[sm=smiley19.gif]

Ruby, nakon abortusa ili spontanih pobacaja, bolovi i krvarenja su neminovna, pa zamisli nesto se iskomplikuje, morala bi ici hitno dokt. a znalo bi se tada za abortus, sigurno.

Vidim tebi je problem i novac, jer bilo sta da uradis privatno, ,moras platiti, fatimica je spomenula cijenu, a u to nije uracunato lijekovi nakon, radi sprijecavanja infekcije.

Bogami, dijete, razgovor sa roditeljima je neminovan, nemoj sebe dovoditi u vece probleme.

Uh sto se ja nesikira[sm=smiley19.gif]

Lalana -> RE: Abortus (22.4.2010 17:07:25)

IZVORNA PORUKA: ivana st

Ovo je ironija života, netko jest trudan i ne želi djete, a ja bih sve dala za [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/duda.gif[/image] i nisam trudna. 

[sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif][sm=smiley19.gif]

Rubi -> RE: Abortus (22.4.2010 17:08:01)

Ivana st, nismo imali odnose od pocetka nase veze,tek prije par mjeseci smo prvi put.I to je bio prvi put meni,a mislim i njemu.A za ginekologa,jednostavno, u mojoj pordoici ne postoji taj obicaj da se ide redovno 8od dobijanja prve mjesecnice), sto je veli propust.
Mirkica, pod tim da moj decko stoji iza mene,nisam mislila da i on zeli da pobacim u slucaju trudnoce,nego da ce biti uz mene ma sta bilo.Ja znam da bi on najradije sada mene ozenio,jer i bez ovoga,on mi je pokazao da to zeli,ali to jednostavno nije ono sto ja zelim,barem ne trenutno. Znam,svjesna sam i sama  da sam bila neodgovorna,mozda sam mislila da se to ne moze meni desiti, ne znam ni sama...
Buba 29, hvala na savjetu i zao mi je.Iskreno se nadam da ces sto prije zatrudnjeti i dobiti dijete koje tako silno zelis.Svu srecu zelim :), a uprkos svemu,ja nisam spremna na taj korak.
salmy, cijenim tvoje misljenje. Kada sazrijem, mozda cu i ja tako razmisljati, stavise, sigurno da cu, ali sada...I ja sam svjesna da sam pogrijesila,da sam sebe dovela u probleme zbog nemarnosti,ali sada ne mogu nista.I stvarno o tim pregledima, trudnoci nisam informisana,licno ne, samo preko medija.Imam sestru koja ima vise od 20 godina pa opet moja majka sa njom jos uvijek ne prica o takvm stvarima.
Hvala Vam svima na savjetima.Svjesna sam svega,svih losih posljedica, svega...ali i dalje ostajem pri odluci da ja za dijete nikako nisam spremna.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

Lalana -> RE: Abortus (22.4.2010 17:10:09)

Rubi, ali evo sta ces, imas li u glavi sta da radis iako budes odlucila abortus? Ima li iko iz familije da mu se mozes povjeriti?

Rubi -> RE: Abortus (22.4.2010 17:13:32)

Lanana i jasmin, hvala Vam. Ne znate koliko mi znaci sto mogu se nekome povjeriti i dobiti savjete i bilo kakvu pomoc.
A Lanana, vjeruj mi da nema.Trenutno su uz mene samo decko i najblize prijateljice,oni mi mogu pomoci ali se to ne moze porediti sa pomoci koju bih dobila od odrasle i zrele osobe.

SailorMoon -> RE: Abortus (22.4.2010 17:15:05)

Draga Rubi,
sto se svega toga tice, mislim da si mlada za sex iako je tanas 21.vjek.
Moja sestar je ovde dosla sa 9 mjeseci, moze se reci prava je svabica, i prvi put je imala sex sa 20 godina, kao i ja isto. I to su ok godine, da budemo realni. Ali isto tako tada sam znala, da bi i mene moji mozda ubili da sam tada ostala trudna, jer i oni nisu pomisljali da se sexam. Cak i dan danas misle da sam nevina usla u brak, posle 5 godina veze.
ali ja sam znala, da nikad nebi djete ocistila, jer bi me previse bilo strah posljedica. kako buba kaze, nedaj boze onda nikad imati djece. Svaki ce te covek prije ostaviti bez djece nego sa van bracnim djetetom. To je dokazano. Pa ti sad sama razmisli. A tvoji roditelji bi se najkasnije s tobom pomirili kad se beba rodi. To budi 10000% sigurna.

jasmin -> RE: Abortus (22.4.2010 17:17:39)

Rubi draga,pretpostavljamo da nisi spremna,mlada si,na sve drugo mislis osim na dijete,zato ti i kazemo da razgovaras sa roditeljima,oni ce ti biti podrska,mogu te pomoci dok ne zavrsis skolu,dok malo dijete ne odskoci.A dalje skolovanje mozes i kao supruga i kao majka,dosta nas se skoluje iako smo u braku i imamo djecicu.To je potpuno ispunjenje.
Nisi sad spremna,ali za 2-3 godine ces biti spremna i mozes vec tad uzivati u svom malisanu dok skakuce oko tebe.
Poslusaj nas,pricaj s roditeljima.I sretna si ,vjeruj,sto imas podrsku decka i sto bi te ozenio.Zamisli da je jedan od onih koji naprave problem i zbrisu.I zbog njegove podrske roditelji ce ti pomoci i biti uz vas.

Rubi -> RE: Abortus (22.4.2010 17:25:35)

SailorMoon, da, ali cula sam za iskustva zena koje su i nakon abortusa (pa i vise njih) mogle sasvim noramlno roditi dijete.To zavisi od nacina na koji je abortus izvrsen i od komplikacija do kojh (NE) dodje tokom samog abortusa i onih kasnije.Postoje zene,cak vecina njih, koja je nakog abortusa mogla dobiti dijete bez problema, a sa druge strane tu su zene koje su sasvim zdrave,nisu vrsile abortus pa opet ne mogu dobiti dijete.To je individualno,od osobe do osobe.
Ja svakkao dijete ne planiram roditi (ako budem trudna). Bezobrazno, neodgovorno, znam, ali ja to ne mogu.Jednostavno ne mogu.

R&T@ -> RE: Abortus (22.4.2010 17:29:46)

UH, Rubi, sreco draga, ja razumijem tvoju situaciju.
Ti definitivno nisi spremna za dijete. I moje je misljenje da je bolje izvrsiti abortus, nego roditi nezeljeno dijete. Izvinjavam se trudilicama, ali one nisu objektivne u ovom slucaju.
Prvo: utvrdi da li si trudna!
Drugo: ako si trudna, nemoj cekati ni dan vise. I sama znas da je lakse sto je trudnoca manja.
Trece: treba ti podrska nekog starijeg, ne mora biti majka, moze i sestra ili tetka, neko kome vjerujes, a nije tvoja vrsnjakinja
Cetvrto: otidji zajedno sa tom osobom u Zenicu u Dom zdravlja ginekologu. Za to ti ne treba novac, zdravstvena knjizica vrijedi unutar kantona.
Peto: svaka odluka u zivotu nosi posljedice. Apsolutno nije istina da poslije abortusa, uradjenog strucno i u ranoj trudnoci, neces nekada kad zazelis moci roditi.

Rubi -> RE: Abortus (22.4.2010 17:34:20)

Tajra, vjeruj da nisam spremna,nikako.
I hvala na informacijama puno, samo me zanima,odnosno ne razumijem kako mi ne treba novac?Nista?Ili...?
Procitala sam da se dobiju lijekovi,mora da je potrebno makar nesto.I da li se to onda moze izvrsiti tamo,u Domu Zdravlja?Da li je sigurno?Bojim se,da li je osoblje za to dovoljno strucno...
I jos nesto, maloljetna sam ali 92 godiste,zar nisu potrebni roditelji?

malena27 RR -> RE: Abortus (22.4.2010 17:38:12)

Rubi, obzirom da si maloljetna, moras imati pristanak roditelja da su saglasni da ti urade abortus. Prvo uradi test, ako je pozitivan odi u polikliniku u Zenici (odjel za zene se nalazi na 2. spratu), javi se sestri i ona ce te dalje uputiti. Mislim da ces platiti samo u slucaju ako budes trazila opstu anesteziju i to partecipaciju. 
Ja se nadam da nisi trudna.... sretno!

ena23 -> RE: Abortus (22.4.2010 17:40:50)

Bice tesko, necete pricati jedno vrjeme, m9slit ces da te mrze i zele ti zlo ALI jedino roditelj isu ljudi koj ite istinski vole i koji ti umiju pomoci. za par godina tvoje prijateljice i rodice ce se na faksu ili na kafi cerekati kako su "nekad znale jednu glupacu sto je ostala trudna" a tvoji roditelji su tu citav tvoj zivot, cuvat ce tajnu, ako uradis abortus i to zelis sakriti, ili ce ti pomoci u odgoju, ako se ipak odlucis roditi bebu... 

Rubi -> RE: Abortus (22.4.2010 17:42:27)

malena27 RR, a da li se moze pismeno donijeti pristanak ili je pak potrebno da dodju sa mnom? I participacija?Nepoznat pojam[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image]Koliko bi to otprilile kostalo?
I da li je to samo poliklinika ili ima neki naziv?

Lalana -> RE: Abortus (22.4.2010 17:42:28)

IZVORNA PORUKA: ena23

Bice tesko, necete pricati jedno vrjeme, m9slit ces da te mrze i zele ti zlo ALI jedino roditelj isu ljudi koj ite istinski vole i koji ti umiju pomoci. za par godina tvoje prijateljice i rodice ce se na faksu ili na kafi cerekati kako su "nekad znale jednu glupacu sto je ostala trudna" a tvoji roditelji su tu citav tvoj zivot, cuvat ce tajnu, ako uradis abortus i to zelis sakriti, ili ce ti pomoci u odgoju, ako se ipak odlucis roditi bebu... 

ena ovo ti je zlatom protkano [sm=bravo.gif]

Rubi -> RE: Abortus (22.4.2010 17:44:24)

Hvala Ena23, znam da su oni jedini prijatelji bez interesa,koji bi sve ucinili za moje dobro, ali strah je jaci... [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]

teacher75 -> RE: Abortus (22.4.2010 17:44:34)

IZVORNA PORUKA: tajra

UH, Rubi, sreco draga, ja razumijem tvoju situaciju.
Ti definitivno nisi spremna za dijete. I moje je misljenje da je bolje izvrsiti abortus, nego roditi nezeljeno dijete. Izvinjavam se trudilicama, ali one nisu objektivne u ovom slucaju.
Prvo: utvrdi da li si trudna!
Drugo: ako si trudna, nemoj cekati ni dan vise. I sama znas da je lakse sto je trudnoca manja.
Trece: treba ti podrska nekog starijeg, ne mora biti majka, moze i sestra ili tetka, neko kome vjerujes, a nije tvoja vrsnjakinja
Cetvrto: otidji zajedno sa tom osobom u Zenicu u Dom zdravlja ginekologu. Za to ti ne treba novac, zdravstvena knjizica vrijedi unutar kantona.
Peto: svaka odluka u zivotu nosi posljedice. Apsolutno nije istina da poslije abortusa, uradjenog strucno i u ranoj trudnoci, neces nekada kad zazelis moci roditi.

potpisujem

ivana st -> RE: Abortus (22.4.2010 17:44:56)

Rubi hajde ti napravi test, ako si trudna pokazat će i popodne, posebno jer ti kasni 5 dana.

malena27 RR -> RE: Abortus (22.4.2010 17:45:37)

IZVORNA PORUKA: Rubi

malena27 RR, a da li se moze pismeno donijeti pristanak ili je pak potrebno da dodju sa mnom? I participacija?Nepoznat pojam[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Koliko bi to otprilile kostalo?
I da li je to samo poliklinika ili ima neki naziv?

to ne znam, jer ga nisam nikad radila hB... mislim da mora ti mama doci, jer muskarci uci ne mogu. participacija znaci da ne platis kompletnu uslugu, posto ides u skolu, osigurana si preko roditelja, tako da ostatak placa zdravstveno osiguranje. ne znam koliko kosta...Poliklinika je Dom zdravlja u Zenici, preko puta stadiona.

Rubi -> RE: Abortus (22.4.2010 17:50:34)

Rubi hajde ti napravi test, ako si trudna pokazat će i popodne, posebno jer ti kasni 5 dana.

Ne mogu,jer roditelji su mi u stanu,neizvodljivo je.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
I da li svaku vrstu casice ,posudice mogu koristiti?

leona81 -> RE: Abortus (22.4.2010 17:52:36)

IZVORNA PORUKA: Rubi

Ne mogu,jer roditelji su mi u stanu,neizvodljivo je.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
I da li svaku vrstu casice ,posudice mogu koristiti?

pobogu odes kupis test, dodjes kuci, udjes u wc i napravis test...? ne kontam

jasmin -> RE: Abortus (22.4.2010 17:54:42)

Mozes u wc-u.Uzmi findzan,pa ga poslije baci.Namokris se u findzan,ubacis test ili nakapas malo(ovisi koji je) i cekas rezultat.Odvrni slavinu,tusiraj se dok cekas rezultate.Iskreno,voljela bih da nisu trudna,manje brige za sve,

acudesa -> RE: Abortus (22.4.2010 17:55:55)

Rubi, sine, razgovaraj sa majkom...ili sa nekom bliskom starijom udatom rođakom, za koju znaš da ti je iskran prijatelj 100 % (da neće nikad nikome reći za to i da će ti dati pravi savjet), iščitala si ovu temu, pročitaj teme o želji za bebom, nadam se da si svjesna rizika za svoje potomstvo..sad ti je to suvišno razmišljanje, ali za par godina ćeš shvatiti koliko je bogatstvo imati dijete i to ti postaje prioritet u životu. Ne mora značiti da i ti možeš imati problem,  danas-sutra, zbog toga...ali može se desiti. Ili, ako nakon razgovora sa nekim tebi bliskim, ipak, odlučiš da to uradiš, nemoj se zezati pa otići bilo kome, otiđi provjerenom ginekologu...a, mislim i da bi ti samo razgovor sa ginekologam dobro došao...sretno mila...ubuduće "kondom glavu čuva"

Stranica: <<   < Prethodna stranica  11 12 [13] 14 15   Sljedeća stranica >   >>