|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  10 11 [12] 13 14   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Abortus
2.4.2010 12:57:29   
vjestica
IZVORNA PORUKA: mamana

Abortus kao sredstvo kontracepcije bi zabranila i stogo kaznila kao ljekare koji ih rade, tako i one koji se odluče na njega, ipak je ovo 21 vijek i postoje tolika sredstva za zaštitu. Lićno ja nikada ne bih mogla napraviti tako nešto, jednostavno ne bi mogla živjeti s tim da sam ja donijela odluku da ubijem svoje djete. Ovakav potez je opravdan jedino u slućaju da djete ima neku anomaliju s kojm ne bi moglo normalno živjeti ili ako bi mi bio život ugrožen.

a šta je slučajevima kad je žena silovana?
ili neinformisana maloljetnica?
mislim da se zabranom ne bi ništa postiglo, samo bi se povećao broj ilegalnih i potencijalno opasnih abortusa

Neplodnost je nasljedna. Ako Vaši roditelji nisu imali djece, najvjerovatnije ih ni Vi nećete imati.

(odgovor članu mamana)
Neposredna veza do poruke: 276
2.4.2010 13:01:49   
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: vjestica

IZVORNA PORUKA: mamana

Abortus kao sredstvo kontracepcije bi zabranila i stogo kaznila kao ljekare koji ih rade, tako i one koji se odluče na njega, ipak je ovo 21 vijek i postoje tolika sredstva za zaštitu. Lićno ja nikada ne bih mogla napraviti tako nešto, jednostavno ne bi mogla živjeti s tim da sam ja donijela odluku da ubijem svoje djete. Ovakav potez je opravdan jedino u slućaju da djete ima neku anomaliju s kojm ne bi moglo normalno živjeti ili ako bi mi bio život ugrožen.

a šta je slučajevima kad je žena silovana?
ili neinformisana maloljetnica?
mislim da se zabranom ne bi ništa postiglo, samo bi se povećao broj ilegalnih i potencijalno opasnih abortusa

tačno tako vještice...zabrana samo može dovesti do ogromnog broja ilegalnih abortusa čime se ugrožava život žene. pa i danas imamo primjere zemalja u kojima je zakonom ovo zabranjeno i žene su najčešće ugrožene na smrt zbog vršenja abortusa na brodu u otvorenom moru na kome zakon zemlje iz koje je nema pravo primjene sankcije u skladu sa zakonom.

ja imama svoj stav o abortusu...moj je i ličan je izričito NE
ali sam definitvno za pravo na izbor koji svak ima pravo sam za sebe da donese sud o svom trenutnom stanju, kako će taj neko kasnije sa time ćivjeti to je isti njegov izbor.

''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.''

H- 25.6.2006
F-12.2.2009

(odgovor članu vjestica)
Neposredna veza do poruke: 277
2.4.2010 13:02:34   
Mirkica
e vjestice hhahaha zeno draag i ti mislis na sve i svakoga, ja sve sto sam rekla do sada o abortusu odnosi se na Zrele odrasle ljude u vezi i braku , jer sam nazalost cesto se sretala s tim gdje bracni parovi tako se zasticuju.

Uspavala sam te duboko ispod grudi , al srce blizu je pa te stalno budi a kad odu svi pa pomisle da dremam , ja oci otvorim da vidim koga nemam , za kraj, za kraj.

BA 13.12.2008

(odgovor članu vjestica)
Neposredna veza do poruke: 278
2.4.2010 13:07:32   
vjestica
naravno da sam protiv toga kao načina kontracepcije (tehnički to nije kontracepcija,ali eto) i naravno da sam protiv abortusa, ali sam za pravo na izbor
opet ponavljam ne znam šta koga natjera na taj korak i ne mogu o tome polemisati, a svakako te osobe moraju s tim živjeti

Neplodnost je nasljedna. Ako Vaši roditelji nisu imali djece, najvjerovatnije ih ni Vi nećete imati.

(odgovor članu Mirkica)
Neposredna veza do poruke: 279
2.4.2010 23:41:33   
pjenica mala
Slažem se anidla, razgovor je najbitniji, da dijete ima povjerenje u roditelja, da zna da u svakom momentu može doći i povjeriti se.
Ja sam kao dijete imala drugačije iskustvo, otac mi je bio alkoholičar, mama workoholičar(radiholičar), ustvari ona je to morala biti, da bi nas preživljavala, a o onim ''drugim'' stvarima, niko nije ni brinuo.
Sjećam se jednom kada sam već bila tinejdžer, tako mi je trebao zagrljaj, pošla sam da zagrlim majku, a ona me je odgurnula i rekla, šta ti je, jesi li poludjela....ona sigurno nije bila svjesna koliko me je to boljelo...
lalana, sigurna sam da ćeš izgraditi takav odnos sa svojom djecom, jer to stvarno jako želiš.

(odgovor članu anidla)
Neposredna veza do poruke: 280
22.4.2010 16:13:16   
Rubi
Sreca pa nadjoh konacno jedan kvalitetan bosanski forum.
Ovako, imam 17 godina i sumnjam da sam trudna.Tebala sam dobiti 17. ako racuna svakih 28 dana jer mi je u protekla tri mjeseca bilo sasvim redovno,dan ranije ali rijetko kasnije,pogotovo ovoliko.Bojim se.Uzasno.Kupila sam test za trudnocu i sutra cu ga aBd iskoristiti ali bojim se...sta ako vidim dvije crtice, kako cu normalno poslije toga funkcionisat? Imam momka vec vise od dvije godine, rekla sam mu za sve i on je uz mene,znam da na njega uvijek mogu racunati,ali kako reci roditeljima,kako? Procitala sam post jedne forumasice koja je napislala kako joj je majka rekla da bi je ubila da je trudna.Kod mene isti slucaj.Samo znam da ja to dijete ne mogu roditi.Premlada sam, psihicki nespremna za tako nesto,ne daj Boze.Preda mnom je zavrsetak gimnazije,aBd drugi grad i fakultet.Dijete se tu ne uklapa.Jednostavno ne mogu se zamisliti,ne zelim.Ako budem trudna,znam da je abortus jedino rjesenje,ali se i toga plasim.Cula sam razne price da se radi na zivo i da boli nezamislivo.A ja u zivotu nisam posjetila ginekologa.Takodjer ne znam ni gdje ja to u Bosni mogu uraditi.Iz malog sam grada u ZE-DO kantonu.Znate li mi reci gdje se to moze uraditi?Koliko kosta?Da li se radi na zvio ili pak anestezija?Neinformisana sam,nemam snage reci roditeljima,znam da ne bi razumjeli.Bojim se i ako kazem mami ,da mi ona nece dozvoliti abortus i sta onda?Roditi i odgajati dijete?Ne, to nikako! Znam da je ovo sto sada govorim uzasno,sramim se, ali....zatim kako uraditi ovo bez majcinog znanja?Otkud mi potrebni novac?Gdje to uraditi a da doktori ne traze dozvolu roditelja a opet da je sigurno i legalno?
Molim Vas za pomoc,ocajna sam, a ako ne daj Boze budem trudna, svaki dan sto prodje, manja je mogucnost da uradim abortus.Mozda se pokajem,ali dijete bi za mene u ovim godinama bilo mnogo veca trauma.

(odgovor članu pjenica mala)
Neposredna veza do poruke: 281
22.4.2010 16:20:46   
Lalana
Rubi, je li bas mislis da ne smijes mami objasniti, jer ako ti zna da imas momka, pretpostavlja da imas i odnose, i zna se onda rizik zatrudnjivanja.

Moje tri srece...

(odgovor članu Rubi)
Neposredna veza do poruke: 282
22.4.2010 16:29:02   
niki83
nemoj se toliko smarati pitanjima..prvo uradi test..ne moras cekati do sutra..vjeruj mi ako si trudna pokazat ce odmah..sretno!

N&N

(odgovor članu Lalana)
Neposredna veza do poruke: 283
22.4.2010 16:29:45   
Rubi
Lalana, upravo je u tome problem.Moji roditelji su dosta,kako bih rekla "zastarjeli" po tom pitanju.Moja mama kad cuje za neku djevojku mojih godina koja je trudna,osudjuje to odmah.I jeste,zna da imam momka dvije godine ali bilo to cudno ili ne, vjerujem da ni ne pomislja da bih mogla imati odnose sa njim.Citava moja porodica je po tom pitanju ostala u svom vremenu i svi bi osudjivali.Nikada sa njom nisam o takvim ,pa ni slicnim stvarima pricala,jer znam da ne moze shvatiti da je 21. vijek i da vise nije kao prije.Za nju je sve to i dalje tabu tema,nazalost.

(odgovor članu Lalana)
Neposredna veza do poruke: 284
22.4.2010 16:30:19   
ivana st
Rubi mogu samo zamislit kako se sad osjećaš. Puno toga mi nije jasno, od toga kako nisi išla kod ginekologa a imaš redovite odnose, do toga da li ste uopće koristili neku zaštitu? Kao prvo trebaš napravit test a tek onda odlučiti što dalje, jer u tvojim godinama nije čudno ako menstr, kasni, pa čak i da preskoči jedan mjesec, dakle ne mora biti trudnoća. Svakako bih ti savjetovala razgovor sa mamom ako test bude pozitivan, a ako bude neg. prvo otiđi kod ginekologa.Dvije godine si sex. aktivna i vrijeme je da odeš, te da sa njim porazgovaraš o načinima zaštite od trudnoće i što bi za tebe bilo najbolje. 

Per aspera ad astra
2011 je stiglo naše sunce
2012 čekamo još jednu srećicu

(odgovor članu Lalana)
Neposredna veza do poruke: 285
22.4.2010 16:31:22   
Rubi
Niki83, hvala, ali negdje sam cula da je bolje ujutro radi vece pouzdanosti.A test koji sam uzela je neki Lili.

(odgovor članu Rubi)
Neposredna veza do poruke: 286
22.4.2010 16:33:25   
Mirkica
Rubi nebi da te grdim ali ako si vec svega toga bila svjesna zasto se nisi cuvala danas ima milion nacina za to , znam ja da tebe ceka zivot  i jesi mlada ali trebas da svatis da ces ubiti jedan zivot zivot svoga djeteta .
Tvoj decko stoji iza tebe , sta stoji iza toga da se ocistits iza taoga bi stajao svaki i onaj s kim bi bila par dana.
Roditeljima lijepo reci kako stvar stoji ako budes trudna mozda se i ponude da ti pomognu ali stvarno pomognu .
Nadam se da nisi trudna jer bi mi bilo zao da znam da negdje neko svjesno ubija jedan zivot.
Mlada jesi naivna nisi , kada si znala spavati s njim trebala si znati i da to donosi neku odgovornost , sve sjedi i razmisli a sacekaj prvo da vidis sta ce reci test nadam se da nisi trudn a mamace ti bolje pomoi nego iko .

Uspavala sam te duboko ispod grudi , al srce blizu je pa te stalno budi a kad odu svi pa pomisle da dremam , ja oci otvorim da vidim koga nemam , za kraj, za kraj.

BA 13.12.2008

(odgovor članu Lalana)
Neposredna veza do poruke: 287
22.4.2010 16:34:34   
Lalana
Sto se tice "zastarjelosti" tvoje mame po pitanju tih stvari, potpuno je upravu, ali evo kad se vec desilo sto se desilo, gledaj da rijesis situaciju na najbolji moguci nacin, jer ponekad nam se cini da nas neko nece razumjeti, ali kada insana strefi problem, da se lahko rjesiti.
Kao sto rece ivana, ako bude pozitivan, moj savjet je da obavezno razgovaras sa mamom, kako god znas i umijes, jer se bojim da ce saznati od nekoga, a to ti moze predstavljati gori problem nego da joj ti kazes i sve priznas.
Ne znam opet, nisam pametna

Moje tri srece...

(odgovor članu ivana st)
Neposredna veza do poruke: 288
22.4.2010 16:37:31   
niki83
ja kad sam posumnjala da sam trudna (menstr. mi kasnila samo 3 dana) nisam vise mogla izdrzati..otisla u apoteku navecer, kupila neki test od 4,5KM  odmah ga uradila i odmah pokazao user posted image   dok sam prije toga znala raditi testove ujutro i nisu pokazivali nista..naravno zato sto tada nisam ni bila trudna...u svakom slucaju sretno!user posted image

N&N

(odgovor članu Rubi)
Neposredna veza do poruke: 289
22.4.2010 16:40:50   
Lalana
Da, niki, i ja sam radila test tokom dana, jer ako si trudna, pokazace vala kad god uradis.

Moje tri srece...

(odgovor članu niki83)
Neposredna veza do poruke: 290
22.4.2010 16:41:28   
Mirkica
IZVORNA PORUKA: Lalana

Da, niki, i ja sam radila test tokom dana, jer ako si trudna, pokazace vala kad god uradis.

oba puta radila uvece i oba bilo user posted image takod a ako si trudan trudan si .

BA 13.12.2008

(odgovor članu Lalana)
Neposredna veza do poruke: 291
   [Obrisana poruka]
22.4.2010 16:41:42   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu Mirkica)
  Neposredna veza do poruke: 292
22.4.2010 16:44:11   
salmy
Moja Rubi iskreno da sam ti ja mama neznam kako bi sve zavrsilo!
Ako ne znas nista o ginekolozima pregledima o abortusu ...o zastiti....nemoj reci da nisi znala kako se i user posted image prave! kako moja mlada djevojcice ili ti djevojko znas o sexu!
Iskreno nemam rijeci utjehe izvini mila moja,tako si me naljutila kao i stoitne djevojaka tvog uzrastauser posted image user posted image user posted image
Ja u tvojim godinama nisam znala sta je sex,i da se ponovo rodim bila bih ista!
Ako si se znala sexati i uzivati u istom,moras snositi posljedice!
izvini ne napadam te MORALA sam ti reci!

(odgovor članu Rubi)
Neposredna veza do poruke: 293
22.4.2010 16:52:59   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: salmy

Moja Rubi iskreno da sam ti ja mama neznam kako bi sve zavrsilo!
Ako ne znas nista o ginekolozima pregledima o abortusu ...o zastiti....nemoj reci da nisi znala kako se i user posted image prave! kako moja mlada djevojcice ili ti djevojko znas o sexu!
Iskreno nemam rijeci utjehe izvini mila moja,tako si me naljutila kao i stoitne djevojaka tvog uzrastauser posted image user posted image user posted image
Ja u tvojim godinama nisam znala sta je sex,i da se ponovo rodim bila bih ista!
Ako si se znala sexati i uzivati u istom,moras snositi posljedice!
izvini ne napadam te MORALA sam ti reci!
potpisujem salmy,od rijeci do rijeciuser posted image user posted image user posted image
Sad se bori sa posledicama,nadam se da nisi trudna da neunistis jedan neduzno bice,koji neki jedva cekaju da zatrudne ili da rodje zivouser posted image
Sretno
Pa se svakako javi,sta je bilo!!!!!!

(odgovor članu salmy)
  Neposredna veza do poruke: 294
22.4.2010 16:55:05   
Lalana
Rubi ja vidim da, ako test pokaze trudnocu, da ti nemas izbora osim reci mami, gledaj jednu stvar, bolje reci mami i ona ce ti pomoci najbolje, najiskrenije, dok svi ostali a tu spada i tvoj decko(nemoj se ljutiti) nemaju osjecaja za tvoje probleme, jer ja sumnjam da je i on od 17 godina spreman na dijete, a abortus je strasna stvar i moze ti ostaviti posljedice, posebno ako budes nekuda tajno ga vrsila, mogucnosti svakakvih.
Molim te, dobro razmisli i reci svojoj mamici, Bogami i meni se prije cinilo da nemam u mami osobu kojoj sve mogu govoriti, ali sada kada sam ja MAMA vidim da grijesim.
Ona ce se sokirati, ali vjeruj da osim prve lose reakcije, nista drugo nece biti.
Potresena sam ovom tvojom pricom, i nadam se da ne na kraju biti sve kako treba, ali vidi da to rijesis nekako.

Moje tri srece...

(odgovor članu salmy)
Neposredna veza do poruke: 295
22.4.2010 16:55:14   
anidla
IZVORNA PORUKA: Rubi

Lalana, upravo je u tome problem.Moji roditelji su dosta,kako bih rekla "zastarjeli" po tom pitanju.Moja mama kad cuje za neku djevojku mojih godina koja je trudna,osudjuje to odmah.I jeste,zna da imam momka dvije godine ali bilo to cudno ili ne, vjerujem da ni ne pomislja da bih mogla imati odnose sa njim.Citava moja porodica je po tom pitanju ostala u svom vremenu i svi bi osudjivali.Nikada sa njom nisam o takvim ,pa ni slicnim stvarima pricala,jer znam da ne moze shvatiti da je 21. vijek i da vise nije kao prije.Za nju je sve to i dalje tabu tema,nazalost.

ovo i jeste stvarni problem danasnjice, sto se o tome ne razgovara sa roditeljima....nazalost, mnoge djevojke vec ZNAJU da nece imati podrsku roditelja i odluce se za abortus....e pa mozda draga moja nije tako, mozda se iznenadis ako si trudna i to kazes svojoj mami....mama je mama, moze te osudjivati prvih mjesec-dva, a onda ce se poceti birnuti oko tebe i tvoje trudnoce....to je u prirodi vecini majki....

zao mi je samo sto si jako mlada, i znam da je grubo ako ti kazem sto nisi o tome razmisljala ranije...ja bih ti samo savjetovala da prvo uradis test, i onda daj sebi odgovore na sva tvoja brojna pitanja....

kupi ti sebi Clear Blue, taj pokaze 1000%...bar u mom slucaju...htjela sam trudnocu i prvo jutro sam saznala da sam trudna user posted image

You may only be a person in this world, but for someone, you are the world ¦ ¦ ¦

09.11.2009 :) Noa

07.01. prohodali :)

(odgovor članu Rubi)
Neposredna veza do poruke: 296
22.4.2010 16:57:51   
fatimica09
U svakoj zdravstvenoj ustanovi abortus se radi sa lokalnom anestezijom, ne vjerujem da ce ti maloljetnoj iko to uraditi bez prisustva roditelja, a u privatnoj ambulanti kosta 150 km.....sve se zavrsi za 3-4 minute i mislis da si rijesila problem!
A kada prodje neko odredjeno vrijeme, vjerovatno ces se pitati kako zalijeciti ranu na dusi...koja ostaje, bila ti sada svjesna toga ili ne! E vidis za to nema anestezije! Vremenom je sve jace, pa se ucini da je nestala, pa te opet snadje i tako sve u krug! O mogucim zdravstvenim posljedicama necu ni pokusati da ti trunim! Vidim po prilicno si zrela i pismena! Sama odluci i znaj da ti je majka jedini prijatelj bez interesa! Decko je zamjenjiv!

(odgovor članu salmy)
Neposredna veza do poruke: 297
22.4.2010 16:58:13   
Mirkica
smijel se uopste uraditi Abortus bez dozvole roditelja ako si ispod 18 ???? 

BA 13.12.2008

(odgovor članu anidla)
Neposredna veza do poruke: 298
22.4.2010 16:59:27   
Lalana
da Anidla, ali ona je vec napisala da ONA nije spremna nikako za dijete, dakle problem joj je reci upste mami kako da izvrsi abortus, jer je navela da je to rjesenje ako bude trudna.
user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

Moje tri srece...

(odgovor članu anidla)
Neposredna veza do poruke: 299
22.4.2010 17:00:51   
ivana st
Rubi i zaboravih ti reći da je psihička bol koja ostaje iza abortusa puuuno veća i trajnija nego fizička.

Per aspera ad astra
2011 je stiglo naše sunce
2012 čekamo još jednu srećicu

(odgovor članu anidla)
Neposredna veza do poruke: 300
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  10 11 [12] 13 14   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  10 11 [12] 13 14   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Da li su vam menstruacije bolne?
пеперутка16

U poslednje vreme imam toliko bolne menstruacije da se i onesvestim..hitno je, dala mi je injekciju i to je to..I sad kad starim kako starim. Imam 29 godina, nisam se jos porodila itd.

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *