lana32 -> RE: vakcine da-ne? (3.2.2014 12:08:19)
|
IZVORNA PORUKA: AAvalon IZVORNA PORUKA: lana32 Ova tema je jako osljetiva ,i ja sam ponekad u strahu da li griješim ili ne ,ali ipak sam odlučila za nevakcinaciju . Ali ne baš potpunu,kad malo podrastu i kad im se imunitet u potpunosti formira,onda cu vakcinisati ,ali ne vakcinama po programu ,već drugim protiv virusnih meningitisa i pneumonije,HPV i slično. Ps ,kad su u pitanju posljedice ili obolijevanje nevakcinisanog dijeteta,teko da moe doi do razvijanja teke klinike slike tek tako ,jer mi roditelji na svaki zdravstveni problem reagujemo vrlo brzo ,sad smo mnogo vie zdravstveno educirani nego ranijih godina,tako da do razvoja komplikacija ne moe tako lako i brzo doi ,a da se na vrijeme adekvatno ne djeluje,niti su sve te zarazne bolesti neizljeive,postoje i lijekovi i terapije,a nakon preleane bolesti u veini sluajeva se stvara trajni imunitet to vakcine ne mogu pruiti . One zapravo daju imunitet u osljetivom dobu djeteta ,tj od roenja pa nadalje. lana32, nemoj se ljutiti molim te, ali tvoj stav mene totalno zbunjuje... ok sto ne zelis vakcinisati djecu, razumijem zasto. ali zasto odbijas vakcine protiv ozbiljnih oboljenja koja su cesta, a zelis djecu vakcinisati protiv oboljenja od kojih se mozes zastititi recimo apstinencijom (HPV) i nekih rjedjih oboljenja (pretpostavljam da mislis na bakterijski meningitis, jer mislim da za viralni nema vakcine)?? nemoj molim te misliti da te napadam, jednostavno mi nije jasno... sto se tice bolesti, ti bi odreagovala i odvela dijete doktoru, pitanje je koliko bi doktor koji se skoro nikad ne susretne s nekim oboljenjem bio brz u pravilnoj dijagnozi bolesti. svi smo svjedoci koliko im treba da dijagnostikuju nesto s cim se susrecu svaki dan (govorim da pravilno dijagnostikuju, ne napamet daju antibiotike). ja se nadam da se nikad neces naci u takvoj situaciji, i da je ova rasprava samo hipotetska u svakom slucaju [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] p.s. i da se razumijemo, kad sam zivjela u studenstkom domu, primila sam i vacinu za meningitis, znaci nemam nista ni protiv nje Razloga je mnogo ,sve su moje odluke donešene na osnovu dugogodišnjih činjenica,a pogotovo u svom poslu ,radim u bolnici ,po struci sam vms ,i vidjela sam i previše toga. Poenta je u ovome,nek prodje jedno vrijeme,nek pokušaju stvoriti vlastiti imunitet bez uplitanja vakcine ,a ja ću se suočiti s dodatnim oboljenjima ,ako ih uopšte bude . Ako poslije treće godine prođe bez problema ,vidjeću za dalje . Što se tiče HPV,ja ne mogu garantovati da će se ove curice kad odrastu sudržavati od sexa i slično,a u svojoj praksi u radu sam vidjela stvarno teške komplikacije u mladih djevojaka zbog Hpv,a ta je bolest danas raširena poput obične prehlade. Vrijeme će pokazati dosta toga,i vezano za razne bolesti u budućnosti i za vakcine. Za virusni meningitis postoje vakcine,i to sam za njih saznala u Hrvatskoj ,ali se kupuju ,nisu obavezne. I na kraju sve te bolesti za koje se vakcinišemo su izlječiva,postoje terapije i postoje načini da se s tim organizam izbori . Jer čemu vakcina za ospice ,ako će je svakako dobiti itd... ,prImjera je mnogo. Ja sam pristalica moderne medicine,vjerujem u nova otkrića liječenje,u matične ćelije,u nanotehnologiju i slično . Vakcine iz 19 . stoljeća mi nimalo ne zvuče ohrabrujuće. Mnogo je virusnih oboljenja današnjice za koje nemaju ili imaju vakcine samo u privatnoj režiji . Jednostavno moje znanje i iskustvo me koče za te vakcine .
|
|
|
|