AAvalon -> RE: vakcine da-ne? (5.2.2014 17:06:37)
|
IZVORNA PORUKA: vila_7 Aavalon ... zrak koji udisemo NIJE izbor- jer 100% ako ga ne "odaberes" umires. Ako vakcinu ne odaberem - znak jednakosti nije smrt. Npr.antibiotici su izbor- a ja npr. njih zaobilazim u sirokom luku i pedijatrica nasa to zna i odobrava. A ja npr.ne znam nijedan slucaj osobno da je djetetu nesto strasno bilo od antibiotika, a od vakcine znam 4 u blizoj okolini, s tim da je ovaj 4-slucaj kojeg sam se sjetila ostao "samo" na operaciji i cupanju neke pazdusne zlijezde, i nakon toga je pedijatrica dala roditeljima sami da donesu odluku zele li ga dalje vakcinisati. vidim da ste se sve nakacile na vazduh koji sam spomenula [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ja samo kazem, sve ima svoje koristi i stetne efekte. zrak je lagan izbor, puno je veca korist od stete, pa sam ga zato navela. haman da se nisam dobro izrazila, pa me niko nije shvatio. ne-vakcinacija nije 100% smrt, ali moze i biti smrt u nekim slucajevima. da ne navodim sad sve primjere, ali recimo raspadom SSSR-a raspao se i zdravstveni sistem i program vakcinacije po pojedinim saveznim drzavama, i hiljade ljudi je umrlo od difterije koja do tada skoro pa nije postojala. znaci moze biti i smrtnih ishoda. ne znam koliko ljudi je imalo posljedice DTaP vakcine, ali ih sigurno nije hiljade umrlo od vakcine. ja samo kazem, sad su svi koji ne vakcinisu uljuljkani cinjenicom da su te bolesti rijetke, jer nas sve stiti imunitet krda. kad njega ne bude dovoljno ili kad se osoba nadje u specificnoj situaciji, te bolesti se mogu ponovo pojaviti i prvo i najjace napasti nevakcinisane (ponavljam, desilo se vise puta u brojnim drzavama u istoriji, UK, US, pa i BIH), ko garantuje da nece opet. i razumijem da posmatras okolinu i da na osnovu svoje opservacije sumnjas u efikasnost/sigurnost vakcine i trazis najbolju opciju za svoje dijete (pa ne bi ni obavljala duznost majke kako treba da to ne radis), ali treba imati na umu da su price koje se prenose cesto samo one bombasticne. to sto ti nisi cula za negativne efekte antibiotika, ne znaci da ih nema jer ih sigurno ima, od bezveznih do ozbiljnih, i to zna svaki ljekar. ja licno sam kao posljedica uzimanja antibiotika zavrsila na polu-intenzivnoj njezi 4 dana, izmedju zivota i smrti, i oporavljala se skoro 2 godine poslije toga. pa opet ne kazem da su antibiotici zlo i da ih ne treba nikada dati. imaju svoj benefit i svoje rizike, i sve samo treba dobro odvagati. i opet cu biti dosadna i ponoviti, naravno da svako odluke donosi iz najbolje namjere, i naravno da svako treba imati pravo donijeti odluku kakvu god zeli, ja se samo nadam da su te odluke, kakve god bile, donesene na osnovu validnih informacija, a ne onih bombasticnih, ne-naucnih kakvih je sad pun internet, FB, price po kafama i sl.
|
|
|
|