RE: vakcine da-ne? (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Novorođenče, beba >> Zdravlje beba

Poruka

minja_ -> RE: vakcine da-ne? (5.2.2014 13:57:31)

Koreja je Samsung, LG, Hyundai i KIA.

Meni je alt_ernativa vakcini okrutnost i neumitnost prirodne selekcije. A izmedju tog dvoga biram vakcinu.

vila_7 -> RE: vakcine da-ne? (5.2.2014 14:01:56)

minja mudro zboris kao i uvijek [sm=smiley1.gif]] Al mene frka sta ako prirodnom selekcijom bi bile zdrave prave do kraja zivota, a vakcina nesto za.ebe!?
Mislim, meni je ova odluka bukvalno od 2 zla izabrati manje i to je to. Do sad sam vakcinisala , sad za ovu MMR svakako malo odgadjamo a odluku konacnu - vidjet cu jos [sm=smiley1.gif]

Hanady RR -> RE: vakcine da-ne? (5.2.2014 14:04:44)

I šta je rpoblem u tenderskoj nabavci acelularne vakcine iz KOreje...
2010 godine ta je vakcina bila iz Francuske al nije bila acelularna pa su nam kad djeca prme rekli u kojoj apoteci ima glina da se kupi da jdecu banjamo u njoj da nus pojave izađu itd...

I mrzim polovične odgovore...davno sma naučila da i pedijatri svi nisu isti...
taj koji ne vakciniše bar bi trebao dati obrazloženje zbog čeka krši zakon ove zmlje koja mu daje hljeb i omogućava takvim pristupom rušenje kolektivnoga imuniteta

minja_ -> RE: vakcine da-ne? (5.2.2014 14:23:53)

Prirodna selekcija znaci da ce bolest prezivjeti i nece ostati invalidi samo oni najizdrzljiviji i kojima je priroda dala bolju kombinaciju gena. Ne zelim da razmisljam kakvu kombinaciju ima moje dijete i hoce li poliomijelitis prebroditi s nogu ili ce 50 godina zivjeti sa vjestackim plucima ili nedaj Boze zavrsiti smrtno u prvoj sedmici bolesti.

AAvalon -> RE: vakcine da-ne? (5.2.2014 17:06:37)

IZVORNA PORUKA: vila_7

Aavalon ... zrak koji udisemo NIJE izbor- jer 100% ako ga ne "odaberes" umires. Ako vakcinu ne odaberem - znak jednakosti nije smrt.
Npr.antibiotici su izbor- a ja npr. njih zaobilazim u sirokom luku i pedijatrica nasa to zna i odobrava. A ja npr.ne znam nijedan slucaj osobno da je djetetu nesto strasno bilo od antibiotika, a od vakcine znam 4 u blizoj okolini, s tim da je ovaj 4-slucaj kojeg sam se sjetila ostao "samo" na operaciji i cupanju neke pazdusne zlijezde, i nakon toga je pedijatrica dala roditeljima sami da donesu odluku zele li ga dalje vakcinisati.

vidim da ste se sve nakacile na vazduh koji sam spomenula [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] ja samo kazem, sve ima svoje koristi i stetne efekte. zrak je lagan izbor, puno je veca korist od stete, pa sam ga zato navela. haman da se nisam dobro izrazila, pa me niko nije shvatio. ne-vakcinacija nije 100% smrt, ali moze i biti smrt u nekim slucajevima. da ne navodim sad sve primjere, ali  recimo raspadom SSSR-a raspao se i zdravstveni sistem i program vakcinacije po pojedinim saveznim drzavama, i hiljade ljudi je umrlo od difterije koja do tada skoro pa nije postojala. znaci moze biti i smrtnih ishoda. ne znam koliko ljudi je imalo posljedice DTaP vakcine, ali ih sigurno nije hiljade umrlo od vakcine.
ja samo kazem, sad su svi koji ne vakcinisu uljuljkani cinjenicom da su te bolesti rijetke, jer nas sve stiti imunitet krda. kad njega ne bude dovoljno ili kad se osoba nadje u specificnoj situaciji, te bolesti se mogu ponovo pojaviti i prvo i najjace napasti nevakcinisane (ponavljam, desilo se vise puta u brojnim drzavama u istoriji, UK, US, pa i BIH), ko garantuje da nece opet. 

i razumijem da posmatras okolinu i da na osnovu svoje opservacije sumnjas u efikasnost/sigurnost vakcine i trazis najbolju opciju za svoje dijete (pa ne bi ni obavljala duznost majke kako treba da to ne radis), ali treba imati na umu da su price koje se prenose cesto samo one bombasticne. to sto ti nisi cula za negativne efekte antibiotika, ne znaci da ih nema jer ih sigurno ima, od bezveznih do ozbiljnih, i to zna svaki ljekar. ja licno sam kao posljedica uzimanja antibiotika zavrsila na polu-intenzivnoj njezi 4 dana, izmedju zivota i smrti, i oporavljala se skoro 2 godine poslije toga. pa opet ne kazem da su antibiotici zlo i da ih ne treba nikada dati. imaju svoj benefit i svoje rizike, i sve samo treba dobro odvagati.

i opet cu biti dosadna i ponoviti, naravno da svako odluke donosi iz najbolje namjere, i naravno da svako treba imati pravo donijeti odluku kakvu god zeli, ja se samo nadam da su te odluke, kakve god bile, donesene na osnovu validnih informacija, a ne onih bombasticnih, ne-naucnih kakvih je sad pun internet, FB, price po kafama i sl.

crvic2013 -> RE: vakcine da-ne? (6.2.2014 13:10:40)

AAvalon potpisujem sve,opet! [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]

Kako je krenulo sanevakcinisanjem,docekace nas epidemije,vrlo lako. Ne znam zasto ljudi misle da ce se lako izboriti sa ovim bolestima,ako im se djeca zaraze. Nije to bas tako bezazleno... Ako nije smrtno opasno, a ono ima bas,bas ozbiljnih posljedica. Spomenaula sam zauske kod tinejdzera i sterilnost kao posljedicu. I dobro si rekla, bombarduju nas bombasticnim pricama,koje ne kazem da nisu tacne, ali sta nas moze docekati nevakcinisanjem je jos bombasticnije!

vila_7 -> RE: vakcine da-ne? (6.2.2014 14:46:32)

eh sad razmisljam nesto s druge strane [sm=smiley36.gif]

Posto smo svi svjesni prenapucenosti Zemlje , sta ako ove "bombasticne" izjave o stetnosti cjepiva , zapravo imaju pozadinu u namjeri svjetskih sila da epidemijama (zbog necjepljenja) smanje rast stanovnistva !? [sm=smiley36.gif] Mislim mozda blentavo zvuci ali eto svasta covjeku padne na pamet kad je vise izbezumljen [sm=smiley36.gif]

crvic2013 -> RE: vakcine da-ne? (6.2.2014 22:22:44)

[sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif] Vila_7 to je i meni padalo na pamet![sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

vila_7 -> RE: vakcine da-ne? (7.2.2014 14:55:54)

IZVORNA PORUKA: crvic2013

[sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif] Vila_7 to je i meni padalo na pamet![sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]

sad mi je lakse nisam jedina lujka [sm=jezicek.gif]

heni5 -> RE: vakcine da-ne? (7.2.2014 15:57:09)

i nama evo proslo 8 dana kako primili mmr i hvala Bogu nikakvih reakcija nismo imali... [sm=smiley1.gif]

vjestica -> RE: vakcine da-ne? (20.2.2014 14:02:04)

Autizam i cijepljenje

Cijepljenje je značajno smanjilo pobol, potrebu za bolničkim liječenjem, invalidnost i smrtnost djece od zaraznih bolesti. Nuspojave cijepljenja su uglavnom blage i prolaze spontano, teške nuspojave su vrlo rijetke, a autizam uopće nije povezan sa cijepljenjem.
Znanstvena istraživanja odbacuju povezanost cijepljenja s autizmom

Već dvadesetak godina se govori o navodnoj povezanosti cjepiva s autizmom. Jedan od sastojaka cjepiva koji je bio naglašavan kao mogući uzročnik je tiomersal, koji se koristi kao konzervans u nekim cjepivima. Međutim, dostupni dokazi iz epidemioloških istraživanja ne nalaze argumente u prilog povezanosti tiomersala iz cjepiva s autizmom.

Na ovoj poveznici mogu se pronaći sažeci istraživanja koja je proveo američki CDC o povezanosti tiomersala i autizma:http://www.cdc.gov/vaccinesafety/00_pdf/CDCStudiesonVaccinesandAutism.pdf

Američki Institute of Medicine (IOM) objavio je 2004. godine pregled znanstvene literature u kojem zaključuje da dostupni podaci govore u prilog odbacivanju povezanosti cjepiva koja sadrže tiomersal sa autizmom.

Na ovoj poveznici može se pročitati cijeli izvještaj IOM iz 2004. godine: http://www.nap.edu/catalog.php?record_id=10997#toc

Isti taj institut proveo je vrlo temeljit pregled stručne i znanstvene literature s ciljem utvrđivanja povezanosti raznih cjepiva, neovisno o sastavu cjepiva, sa određenim potencijalnim nuspojavama cjepiva i zaključio da ni jedno cjepivo nije povezano s nastankom autizma te da su cjepiva općenito sigurna za upotrebu u dječjoj i odrasloj dobi, a da se (druge) ozbiljne nuspojave rijetko javljaju.

Na ovoj poveznici može se pročitati cijeli izvještaj IOM iz 2011. godine: http://books.nap.edu/openbook.php?record_id=13164

Od brojne neovisne, kvalitetne stručne i znanstvene literature na temu navodne povezanosti cijepljenja s autizmom, tek je dio u cijelosti lako dostupan na internetu. Ovdje stavljamo poveznice na dva istraživanja čiji su izvještaji u cijelosti dostupni u obliku objavljenih članaka, za one koji se žele temeljitije upoznati s tematikom.

DeStefano F, Bhasin TK, Thompson WW, Yeargin-Allsopp M, Boyle C (2004) Age at first measles-mumps-rubella vaccination in children with autism and school-matched control subjects: a population-based study in metropolitan Atlanta. Pediatrics 113: 259-266.http://pediatrics.aappublications.org/content/113/2/259.full.pdf+html

Price CS, Thompson WW, Goodson B, Weintraub ES, Croen LA, Hinrichsen VL, Marcy M, Robertson A, Eriksen E, Lewis E, Bernal P, Shay D, Davis RL, DeStefano F (2010) Prenatal and Infant Exposure to Thimerosal from Vaccines and Immunoglobins and Risk of Autism. Pediatrics 126(4): 656-664. http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2010/09/13/peds.2010-0309.full.pdf

S obzirom da je uzrok autizma za sada nerazjašnjen, za one koji doista žele saznati u kojem smjeru idu znanstvena istraživanja o mogućim mehanizmima nastanka autizma, za početak preporučujemo poseban broj časopisa Nature iz studenog 2012. godine:

http://www.nature.com/nature/outlook/autism_2012/index.html ili stranicu američkog CDC-a posvećenu autizmu: http://www.cdc.gov/ncbddd/autism/research.html

Izvor informacija: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr

evo link odakle je skinut tekst
http://www.plivamed.net/vijesti/clanak/7513/Autizam-i-cijepljenje.html

vjestica -> RE: vakcine da-ne? (20.2.2014 14:02:28)

http://www.plivamed.net/vijesti/clanak/8750/Informacije-za-roditelje-koji-su-odabrali-ne-cijepiti-dijete.html

visnjica1 -> RE: vakcine da-ne? (24.2.2014 21:26:04)

Cijepljenje dovodi do sterilizacije i teških oboljenja

Bill Gates, javno, bez ustezanja, kaže da će pomoću cjepiva smanjiti broj ljudi za 15%, pa se na osnovu toga može donijeti zaključak da će u zemljama gdje je cijepljenje obavezno doći do smanjenja broja ljudi, sterilizacijom cjepivima kako i teškim oboljenjima uključujući i autizam.

Sve više male djece obolijeva od raka, šećerne bolesti, reumatoidnog artritisa, ulceroznog kolitisa, alergija, astme i mnogo drugih bolesti a snažna veza između cijepiva i tih bolesti je sve očiglednija.

Pa budi pametan u vezi vakcine

vila_7 -> RE: vakcine da-ne? (25.2.2014 7:45:25)

visnjice poptisujem ALI i dodajem da je isto tako hrana sve zagadjenija i svi se sve losije hranimo ..... GLupa usporedba ali ipak- i u auto nalij lose gorivo-vremenom ce se pokvariti. Mislim da se prvenstveno trebamo okrenuti sto je moguce zdravijoj prehrani i odlascima u prirodu.
Za vakcine jos nemam cvrst stav - ni za ni protiv.

vila_7 -> RE: vakcine da-ne? (25.2.2014 7:46:59)

P.S. a isto tako je nedavno kruzilo pismo mailom (ako uspijem pronaci stavit cu ga) , o podacima u vezi prehrane-koliko i sta stavljaju vele sile u hranu koju kupujemo bas da bi uzrokovali neplodnost jer je previse ljudi na planeti

AAvalon -> RE: vakcine da-ne? (25.2.2014 8:37:33)

IZVORNA PORUKA: visnjica1

Cijepljenje dovodi do sterilizacije i teških oboljenja

Bill Gates, javno, bez ustezanja, kaže da će pomoću cjepiva smanjiti broj ljudi za 15%, pa se na osnovu toga može donijeti zaključak da će u zemljama gdje je cijepljenje obavezno doći do smanjenja broja ljudi, sterilizacijom cjepivima kako i teškim oboljenjima uključujući i autizam.

evo, uz duzno postovanje, ali ovakav komentar je meni prosto i jednostavno glup... ako ces vec iznositi ovakve cinjenice, onda otidji i nadji originalni citat onoga sto je Bill Gates rekao,a koji glasi: "The world today has 6.8 billion people… that’s headed up to about 9 billion. Now if we do a really great job on new vaccines, health care, reproductive health services, we could lower that by perhaps 10 or 15 percent.”

ili u prevodu:" Danas na zemlji zivi 6.8 milijardi ljudi... to ce ubrzo prerasti u 9 milijardi. Ako uspijemo odraditi dobar posao sa vakcinama, zdravstvenom zastitom, savjetovanjem o reproduktivnom zdravlju, mozda cemo taj broj uspjeti smanjiti za 10 do 15%".

znaci, nije Bill Gates rekao da ce vakcinama pobiti siromasne, vec da ce se uvodjenjem vakcina i savjetovanjem o reprodukciji povecati standard zivota ljudi, cime se automatski smanjuje natalitet (znamo svi da bogatiji i obrazovaniji ljudi imaju u prosjeku manje djece od onih neobrazovanih, sa sela i sl.). znaci, ne radi se o tome da ce vakcine uzrokovati sterilitet, nego da ce se ljudi svjesno odlucivati za manje djece.

tako da, molim vas, ne prepadajte majke koje su svakako neodlucne ovakvim neprovjerenim izjavama... svakako nam se nije lako odluciti, ovakve izjave bez pokrica ne olaksavaju stvar

Zvezdica moja -> RE: vakcine da-ne? (7.3.2014 19:01:31)

Totalno sam,citajuci po netu za i protiv vakcina zbunjena.Imam bebu od 6 meseci, neke vakcine je primila po kartonu, ali ne znam vise koje su te nazovi opasne, a koje stvarno potrebne.I ja sam primala vakcicne i nista mi nije.Da li se misli na te nove i ako neko zna koje su. Haos mi je u glavi

Sedina 30 -> RE: vakcine da-ne? (10.3.2014 21:04:48)

Da li u našim DZ u Sarajevu doktori traže da se potpišemo da odbijamo vakcinu, i ako traže, da li možemo odbiti potpisivanje?

saritaa -> RE: vakcine da-ne? (10.3.2014 21:46:15)

Moj djecak ima 2,5 god. i zadnju vakcinu je primio sa 6 mjeseci...
znaci kasnimo sa MRP vakcinom koja ide se sa godinu dana i Hib i Polio revakcinacija sa 18 mjeseci...
zna li iko do kad se te vakcine mogu primiti ili smo zakasnili vec?

Pikapolonica -> RE: vakcine da-ne? (11.3.2014 9:09:41)

IZVORNA PORUKA: saritaa

znaci kasnimo sa MRP vakcinom koja ide se sa godinu dana i Hib i Polio revakcinacija sa 18 mjeseci...

Koliko ja znam MRP moze jos uvijek primiti, a za revakcinaciju HiB i Polio je zakasnio (ona se moze primiti do 2 godine).

Majčica -> RE: vakcine da-ne? (11.3.2014 14:02:47)

Mi isto kasnimo, zadnju smo primili tu što ide sa 6 mjeseci. Mom dječaku je 2 godine i mjesec dana. Ja sam pitala neki dan, rekli su mi da mogu doći na revakcinaciju što ide s godinu i po (HiB i Polio), jer su dobili nove upute da se čak do 5. godine može dati (prije je bilo do 2. rođendana). A MMR planiram malo kasnije dati, oko nje se još uvijek mislim...

vila_7 -> RE: vakcine da-ne? (12.3.2014 14:47:56)

IZVORNA PORUKA: Majčica

Mi isto kasnimo, zadnju smo primili tu što ide sa 6 mjeseci. Mom dječaku je 2 godine i mjesec dana. Ja sam pitala neki dan, rekli su mi da mogu doći na revakcinaciju što ide s godinu i po (HiB i Polio), jer su dobili nove upute da se čak do 5. godine može dati (prije je bilo do 2. rođendana). A MMR planiram malo kasnije dati, oko nje se još uvijek mislim...

eto jos jedan razlog da mislim da lupaju s tim vakcinama

Majčica -> RE: vakcine da-ne? (13.3.2014 9:55:05)

IZVORNA PORUKA: vila_7

IZVORNA PORUKA: Majčica

eto jos jedan razlog da mislim da lupaju s tim vakcinama

Tako meni reče sestra koja radi tu. Jer sam ja išla da pitam. Uz opasku - vi naravno nećete čekati do 5. godine [sm=zmeden.gif] Mi smo u međuvremenu proslinili i nikako nisam načisto šta sad da radim... Da li da idem ili ne...

vila_7 -> RE: vakcine da-ne? (13.3.2014 14:44:30)

pa ako je inace vakcinises - idi .

M kao Mama -> RE: vakcine da-ne? (13.3.2014 14:50:29)

IZVORNA PORUKA: saritaa

sarita mojoj je 21 mjesec i isto ovako kasni , reče dr. da je sad pomjerena granica, da se ne sikiram, al ona nikako na zelenu granu ako nos se slini, onda ima sračkicu, ako je sračkica stala onda kokara se izasula hoće zubi, ako je ona dobro neko od nas je hasta i tako u krug

Stranica: <<   < Prethodna stranica  37 38 [39] 40 41   Sljedeća stranica >   >>