Emmy -> RE: vakcine da-ne? (10.5.2012 14:52:19)
|
Evo poslala sam mail ekipi Zabranjenog foruma, nadam se da će neka pitanja uzeti u obzir: Prije svega pozdrav ekipi Pinka! Inače sam vjerni fan Zabranjenog foruma, do sada samo pratila, nikad pisala, ali s obzirom na temu koja me jako zanima, ovaj put sam se odlučila i javiti. Pozdravljam temu, svaka čast, jedva čekam da gledam emisiju, ne znam ko su gosti pa će i to biti zanimljivo pogledati. Inače sam prisustvovala na nedavno organizovanoj tiribini o vakcinaciji koja je održana u prostorijama organizacije Nahla. Sve moje dileme su tu riješene, do sada vakcinisali oboje djece i nastavljamo definitivno sa revakcinacijom. Napisi u novinama, TV prilozi su u zadnje vrijeme doveli do totalnog preobrata u mojim stavovima, dodatnim strahovima, koje su srećom dr. Zupčević i dr. Koluder eliminisali odgovarajući na pitanja zabrinutih majki na navedenoj tribini. Uz dužno poštovanje roditelja djece za koju se sumnja da su teško oboljeli ili preminuli od vakcinacije, te njihove borbe za pravdu i istinu, ipak je potvrđeno da do sada u BiH nije zabilježena niti jedna sudska presuda u kojoj se vakcina navodi kao uzrok smrti/bolesti djece. Ili je zaista nemoguće dokazati takvu vezu između vakcine i bolesti (dakle postojao je okidač za određene bolesti) ili je nešto „truhlo u državi Danskoj“. Pošto sam aktivna članica foruma Ringeraja, posebno na temi „vakcine-da-ne“, najčešće dubioze roditelja su: 1. Zašto je cijepljene regulisano u vidu Naredbe, tj. zašto ne postoji slobodan izbor roditelja u odlučivanju da li će se njihovo dijete cijepiti ili ne? 2. Kakve su sankcije kod nepoštivanja Naredbe Vlade FBiH (u slučajevima roditelja koji na svoju ruku odluče da neće vakcinisati djecu)? 3. Zašto su u dosadašnjim slučajevima obdukcije djece za koju se sumnjalo da je uzrok smrti vakcina dolazila kontradiktorna mišljenja vještaka sudske medicine iz BiH i Srbije npr? 4. Uloga pedijatara, da li oni pregledom djeteta prije same vakcinacije mogu realno utvrditi da je dijete zdravo da primi vakcinu? 5. Kolektivna imunizacija, šta ako se većina odluči da ne vakciniše svoju djecu, posljedice? Imala bih još dosta pisati, ali sigurna sam da ćete biti zatrpani brojnim pitanjima, vama hvala što nam omogućujete da o tome slušamo, gledamo i sudjelujemo. Lijep pozdrav
|
|
|
|