RE: vakcine da-ne? (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Novorođenče, beba >> Zdravlje beba

Poruka

teacher75 -> RE: vakcine da-ne? (10.5.2012 22:22:41)

u studiju nasa pedijatrica, ova sto je magistrirala na vakcinama

Nunny -> RE: vakcine da-ne? (10.5.2012 22:38:20)

pet puta krecem da napisem komentar ..place mi se od svega .. zalosno je sto nas obmanjuju...ja sam licno prilikom vakcinacije djeteta trazila da pogledam datum na ampuli...nemoram vam rec kako je burna reakcija sestre bila..nismo ludi da vam damo nesto tako..a sad cujem da i neadekvatno promuckana vakcina moze izazvati nus pojave..[sm=smiley19.gif]

Hanady RR -> RE: vakcine da-ne? (10.5.2012 22:48:53)

IZVORNA PORUKA: Nunny

pet puta krecem da napisem komentar ..place mi se od svega .. zalosno je sto nas obmanjuju...ja sam licno prilikom vakcinacije djeteta trazila da pogledam datum na ampuli...nemoram vam rec kako je burna reakcija sestre bila..nismo ludi da vam damo nesto tako..a sad cujem da i neadekvatno promuckana vakcina moze izazvati nus pojave..[sm=smiley19.gif]

da...
i sami kažu nisu svi pedijatri ni sve setrice iste...
moramo zahtjevati...
ja sam zahtjevala i dobila bez porblema ampulu vidjela datum i rekla ok nek primi...zaista jesan ih zamolila da me razumiju i razumjele su me

a možemo birati pedijatra...
možemo...nismo ograničene na dom zdravlja stanovanja...

evo včeras kao i bezbroj puta do sada čula sma pohvalu na pedijtucu koja moju djecu vodi...
ja joj bezuvjetno vjerujem...
pitam je i kaže mi...
šta ona kaže tako je...
al pitam i pitanje i podpitanje...

i moja pedijatrica je meni rekla što sma večeras čula...
ako zakasnimo sa vakcinom da ne brinemo nastavimo gdje smo stali u imunizaciji...

teacher75 -> RE: vakcine da-ne? (10.5.2012 22:54:41)

kao sto sam vec napisala nama je dr jasminka koja je u studiju pedijatar i stvarno je svaki put lanu detaljno pregledala i dala nam informacije o kojim vakcinama je rijec, koje bolessti su u pitanjju. sa MMR vakcinom smo bas i kasnili jer se lana nije na vrijeme pocela dizati, pa je rekla da odgodimo dok ne uradimo pretrage, nije to prepustila slucaju, mada je hb sve bilo ok

niki83 -> RE: vakcine da-ne? (10.5.2012 22:57:21)

IZVORNA PORUKA: Nunny

Potpisujem te..Doslovce mi se isto desilo na posljednjoj vakcinaciji.. Evo bas s mm raspravljam o tome, pitam ga sjeca li se..i tada sam ja ispala luda zena jer je opsjednuta time da neko hoce ne daj Boze njenom dijetu nauditi [sm=zmeden.gif] a ja samo upitala nesto za sto sam kao roditelj imala pravo znati..eh Boze moj..
I da naravno, nisu svi ljekari isti, ali i kod nas kao sto i sama Sonja malo prije rece 90% ljekara uopce ne pogleda roditelja..a kamoli da se potrudi i porazgovara s njim o vakcini koju dijete treba primiti..[sm=smiley13.gif]

Nunny -> RE: vakcine da-ne? (10.5.2012 23:46:11)

Pa razumijem ja da nemaju oni vremena da sa svakim pricaju po pola sata ali zasto nam ne podijele brosure nesto gdje bi mi mogli vidjeti sta je opasno za nase malene...
isto tako da nam napisu na sta ih moramo upozoriti ja ne znam sta je bitno napomenuti doktorima kad idemo na vakcinaciju.

naprimjer
nije im valjda tesko napisati obavjest
ako beba ima temperaturu ne smije se vakcinisat
ako je neko drugi u kuci bolestan beba se ne smije vakcinisat...i sl
pa bi i roditeljima i njima bilo lakse

Nunny -> RE: vakcine da-ne? (10.5.2012 23:48:13)

emisija mi se ne svidja niti pruza odgovore niti rijesenja...ko da gledam politicare a ne doktore i profesore[sm=smiley11.gif]

leona81 -> RE: vakcine da-ne? (11.5.2012 1:05:38)

emisija je bila ok, super je sto su sve strane bile tu...meni se ne svidja to sto ne baratamo s brojkama, koliki je kod nas postotak vakcinisane djece, pa vakcinisane djece koja obole od bolesti za koju su primila vakcinu, nevakcinisane djece koja dobiju bolest i sl...nikakve podatke nam ne iznose doktori, nemaju nikakve papire pred sobom, samo ponavljaju ko papagaji jednu te istu pricu...gdje su podaci, istrazivanja?
i interesuje me ko je dao dijagnozu malom Arijanu - da je meningokokna sepsa - tu dijagnozu na koju se sad oni vade? da li se nalaz lumbalne punkcije radio vani, posto se sjecam da je na tribini spomenuto da kod nas ne moze da se uradi taj nalaz?

bebacha -> RE: vakcine da-ne? (11.5.2012 8:09:27)

Leona ja koliko sam upoznata nalazat lumbalne punkcije je raden na UKC Tuzla.
meni emisija nije bila lose
jako mi se svidjela pedijatrica a gospoda Jagoda je i vise neko odvratna,ja razumijem njen posao l stvarno je cudna.cijelu emisiju je ponavljala jedno te isto.

Skvo RR -> RE: vakcine da-ne? (11.5.2012 8:35:39)

lumbalna punkcija se radi u BiH

Malenaoduvijek -> RE: vakcine da-ne? (11.5.2012 8:36:35)

meni je emisija bila ok,svaka cas_t Sonji i njenom suprugu da su imali snage da sjede tamo i pricaju ....

a i gospodji koja je svoju kcerku vakcinisala nakon svga sta joj se sa sinom desilo ...

meni su svi bili ok samo mi je onaj prof bio cudan dosao je prilicno nepripremljen u emisiju ....

a tiki drago mi je da je dr stvarno takva i ja moram pohvaliti nasu ped koja je svaki put pitala ne samo dali je dijete dobro nego i ima li neko u kuci bolestan ..i vec sam rekla do godine dana kod nas pregledi sistematski traju zaista duze i dr se posveti djetetu max jer je svjesna sta se sve moze desiti.

i po meni je to bitno komunikacija roditeli -dr ,u stvari najbitnije....

Malenaoduvijek -> RE: vakcine da-ne? (11.5.2012 8:41:05)

da li se nalaz lumbalne punkcije radio vani, posto se sjecam da je na tribini spomenuto da kod nas ne moze da se uradi taj nalaz?

mom Luki su tri puta radili lumbalnu punkciju na neonatologiji na pedijatriji jer je to jedini nacin da dokazes prisustvo meningitisa

bebix -> RE: vakcine da-ne? (11.5.2012 8:45:53)

IZVORNA PORUKA: MALA1994

meni je emisija bila ok,svaka cast Sonji i njenom suprugu da su imali snage da sjede tamo i pricaju ....

a i gospodji koja je svoju kcerku vakcinisala nakon svga sta joj se sa sinom desilo ...

meni su svi bili ok samo mi je onaj prof bio cudan dosao je prilicno nepripremljen u emisiju ....

Potpisujem, a za profesora da nije zalosno bilo bi smijesno isto ko da su ga iz sna uhvatili pa sav zbunjen i nervozan, samo sam pomislila nedao Bog da ti dr kao on zatreba, nebi rekla da stoji iza onog sto uradi[sm=zmeden.gif]
Samo iskreno malo me nervirala recenica mi ovo mi ono ko to mi, vecina pedijatara i dr uopste neda ti ni da izneses svoje misljenje o necemu ili i ako ti dozvoli onda te sa visine poklopi sa svojim argumentima[sm=smiley13.gif]

bebacha -> RE: vakcine da-ne? (11.5.2012 8:47:07)

onaj iz Tuzle jel
on je meni bio ko da je s Marsa spao

Skvo RR -> RE: vakcine da-ne? (11.5.2012 8:47:48)

pa ako niste zadovoljni sa pedijAtrom..mjenjajte...ja sam djeci prebacila kartone u drugi DZ...

minja_ -> RE: vakcine da-ne? (11.5.2012 8:48:51)

Ja sam sve izbjegavala da pisem na ovu temu i ne bih htjela da podcijenim Sonjino znanje o vakcinama i simptomima meningitisa, a ponajmanje bih da zvucim cinicno.
Nalaz lumbalne punkcije, kako sam procitala u Sonjinoj prici, jeste pokazao meningokok u mozdano-kičmenoj tečnosti i A. je liječen od menigokokne infekcije.
Simptomi meningitisa su isti, bez obzira na uzrocnika, simptomi sepse su isti, bez obzira na uzrocnika. Bilo gdje da to pročitate, stojaće isti simptomi, isti simptomi za sve bakterije, s tom razlikom da kad Hemofilus influence izazove meningitis nikada ne daje karakteristican osip, kao u meningokoknoj sepsi, a takav osip imao je A. Ja ne vidim razlog zasto bi u sekundama borbe za zivot djeteta neko izdao lazni nalaz punkcije i izmislio da je sepsu izazvao meningokok.
Jedinu vezu sa vakcinom ovdje ja vidim u tome da je A. u danima oko vakcine dosao u kontakt sa meningokokom, da mu je vakcina oborila imunitet i da je meningokokni meningitis iz tog razloga presao u sepsu i zavrsio tragicno:(

Malenaoduvijek -> RE: vakcine da-ne? (11.5.2012 8:49:41)

IZVORNA PORUKA: bebacha

onaj iz Tuzle jel
on je meni bio ko da je s Marsa spao

ma da isto kao rastrojeni profesor neki Bgm....
t
a kao sto Skvo rece ako niste zadovoljni ped mijenjajte barem ovdje u sa to mozete

canim -> RE: vakcine da-ne? (11.5.2012 8:50:12)

meni je emisija bila ok,svaka cast Sonji i njenom suprugu da su imali snage da sjede tamo i pricaju ....

Ja nazalost nisam pratila program jer nemam Pink, bas me interesuje ovo sto si navela za tu gospodju sto je gostovala, sta joj se desilo sa sinom ?

Malenaoduvijek -> RE: vakcine da-ne? (11.5.2012 8:56:10)

IZVORNA PORUKA: canim

Ja nazalost nisam pratila program jer nemam Pink, bas me interesuje ovo sto si navela za tu gospodju sto je gostovala, sta joj se desilo sa sinom ?

neka me neko ispravi ali poslije vakcine je djecak imao probleme uglavnom na kraju su mu dijagnosticirali cerebralnu paralizu a primio je doniranu vakcinu unicefovu di-te-per di, to se sve desavalo 2001 godine .
ona sada ima curicu od 9 godina i redovno je vakcinisana a pri tom je promijenila pedijatricu

canim -> RE: vakcine da-ne? (11.5.2012 9:05:08)

Interesantno, na tribini u Nahli doktor ili doktorica su se bas osvrnuli na temu cerebralne paralize i iskljucivo naveli da je nemoguce nakon vakcinacije dobiti istu, doduse osvrnuli su se i na temu epilepsije a sin od moje prijateljice je dobio upravo to nakon vakcinacije [sm=smiley13.gif]

mala_beba -> RE: vakcine da-ne? (11.5.2012 9:16:50)

veliki pozdrav za sve clanice naj foruma[sm=sloncek.gif]
vakcine-mac sa dvije ostrice....

marinčii -> RE: vakcine da-ne? (11.5.2012 9:39:48)

IZVORNA PORUKA: canim

Interesantno, na tribini u Nahli doktor ili doktorica su se bas osvrnuli na temu cerebralne paralize i iskljucivo naveli da je nemoguce nakon vakcinacije dobiti istu, doduse osvrnuli su se i na temu epilepsije a sin od moje prijateljice je dobio upravo to nakon vakcinacije [sm=smiley13.gif]

[sm=smiley13.gif][sm=smiley19.gif]

Emmy -> RE: vakcine da-ne? (11.5.2012 9:41:48)

Jutrica drage moje

Evo i moje mišljenje o emisiji i gostima, poredala sam ih po dojmovima koji su na mene ostavili. Svakako, ovi na dnu ljestvice na mene ni u kojem kontekstu nisu ostavili pozitivan utisak:

1. Prvo naša Sonja i njen suprug - vrlo odmjeren nastup, svaka čast na snazi, hrabrosti i konkretno postavljenim pitanjima
2. Dr. Jelena Ravlija, kapa dole, žena zna o čemu priča
3. Majka Azra - također čestitke na nastupu i vrlo trezvenom odnosu prema svojoj situaciji, sigurno da i sa ove vremenske distance bol je jednaka, ali ipak je našla načina da se nosi sa svojom kalvarijom
4. Dr. Smlatić - vrlo fino, razumljivo, pojednostavljeno izlaganje
5. Učenik medicinske škole koji je postavljao pitanja dr. Ravliji, svaka čast
6. Studentica farmacije koja je govorila na samom kraju emisije (za nju i za učenika medicinske škole sve pohvale, drago mi je vidjeti naše buduće naraštaje kako aktivno uzimaju učešće u aktuelnoj problematici društva)
7. Dr. Aida Pilav - političarka
8. Dr. Željko Ler - prosjek
9. Dr. Sinanović - mogao je ispoštovati emisiju i goste i malo se bolje pripremiti, pogotovo s obzirom da je i profesor na medicinskom fakultetu (miješanje dječije paralize i cerebralne paralize, zamuckivanje, ograđivanje, sujeta, itd.)
10. Sociolog Jagoda Savić - ponavljanje dvije teze kontinuirano u toku cijele emisije, žena očito ima problem s UNICEFom, vrhunac je bio poziv roditelja koji je javno prozvao njeno udruženje da je uzelo novac, a nije ništa uradilo da dobije odgovor na svoj zahtjev.

Sve u svemu, jako zanimljiva emisija, koja je ipak cijelo vrijeme održavala ton u korist vakcinacije. Opet mogu reći da sam dobila i nova saznanja, meni lično korisna.

Malenaoduvijek -> RE: vakcine da-ne? (11.5.2012 9:48:40)

canim
ne znam dali je vakcina bila okidac ili sta..isto tako su naveli slucaj malog Nedima za kojeg se stalno skuplja novac koji je dobio jedan oblik encefalitisa nakon vakcine i to je u sloveniji dokazano raznim analizama od kojih se vecina uopste ne radi kod nas [sm=smiley13.gif]

ladyblue RR -> RE: vakcine da-ne? (11.5.2012 9:55:05)

moja curica je jutros primila vakcine (ima 18 mjeseci) i sada smo završile sa vakcinama do 5. godine.
nije ni skontala da prima vakcinu (kao što nije skontala nikada do sada). mahala je medicimskim sestrama, rekla im pa-pa, poslala pusu i vesela otrčala iz ordinacije.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  14 15 [16] 17 18   Sljedeća stranica >   >>