LieToMe RR -> RE: Zastoj u motoričkom razvoju (13.3.2018 14:19:04)
|
IZVORNA PORUKA: Vasije Cao svima, nova sam ovde I javljam se jer sam izuzetno zabrinuta, i potrebno mi je da nekom ispricamo svoje strahove I ujedno da sa mamama sa slicnim problenima podelim misljenje. Da napomenem, da prekosutra idemo u savetovaliste, tako da jedva cekam da pricam sa doktorkom. Ovakoimam moj mali decal ima punih 10 meseci. U pocetku je bio bas zahtevna beba,nije hteo da sisa, bio je na dohrani a sada lepo jede sve. Spavao nikako prvih 6 meseci sada se I to znatno popravilo, spava I uvece I preko dana, odlicno. Od rodjenja je gledao I slusao crtane. Moja najveca greska, man ja komunikacija sa njim je bila nula, zatim slabo me je gledao u oci, pratio, i nije se odazivao... Ukinuli smo crtane pre dve nedelje. Odaziva se vise I vise nas prati a u oci me gleda ako mu je zanimljivo u tom trenutku sta pevam. Kada ulazim I izlazim iz prostorije nema reakcija, kada muza ne vidi celo jutro kad ga vidi obraduje se. Fontanela mu je zarasla sa 8 meseci. Oni sto mene najvise trenutnom brine, jeste stagnacija u njegovom razvoju, on je seo cvrsto I sam tek sa punih 9mes, sad u 10om poceo da se dize I stoji, ali I dalje se ljulja guzom kad stoji, nestabilan je. U 9om je rekao baba I mama I od tad nista cak I to vise ne koristi, vec samo nekad mmm mam... Dalje on uopste ne razume sta mu pricam, ne zna da pogledao Tatu kad ga pitam gde je TATA, milion puta mu objasnim ovo je kuca on ne trazi pogledom, nema pokazni gest, jos uvek nemamo nikakvu interakciju da bih videla da me razume, ni na NE ne reaguje. Molim vas dajte mi. Bilo kakav saver sta hi mogli biti I izvinite sto je sve zbrda zdola :) Dobro nam dosla, vjerujem da ce se javiti i neko ko ima bebu u ovom periodu pa da uporedite iskustva. Sto se tice tekstova i prica evo jedan link (slicna tematika) http://www.ringeraja.ba/forum/Motoricki_razvoj_djeteta_u_1%25_godini_zivota/m_87970/tm.htm iscitaj sta su mame ovdje pisale a takodjer vrati se i koju stranicu unazad pa procitaj i na ovoj temi slicna ili ista iskustva Ono sto ti mogu reci iz iskustva je da evo imam dvoje djece uzrasta 5 godina i 2,5 godine i da su nebo i zemlja. Svako dijete je prica za sebe, obje su relativno brzo prohodale, starija nije puzala odmah je na noge, ova mladja je imala i fazu puzanja ali je vec sa 10 mjeseci hodala. Medjutim kad je u pitanju prica i izgovaranje prvih rijeci i recenica starija je tek ocepila negdje sa 2 i po- 3 godine u stvari kad se rodila mladja pa kad je skontala da se pricom mora nametnuti do tad je bilo pokoja rijec, vrlo mali fond rijeci mada je razumjela sve sto joj se govorilo, jednostavno nije bila zainteresovana za komunikaciju. Ne treba paniciti na prvu, nisu sva djeca ista i nema tu sad nekog recepta da neko dijete mora nesto u tom i tom mjesecu.
|
|
|
|