ElmaB -> RE: Zastoj u motoričkom razvoju (21.1.2012 21:33:17)
|
Treciputmama, razumijem i znam kako se osjećaš. Ja imam troje djece. Tea ima sedam godina, Lana i Deni su blizanci, kojima će sada četiri godine ako Bog da. Rođeni su u 35 sedmici, carskim rezom, proveli dva dana u inkubatoru, bez ikakve terapije. Bili su sitni, ali čvrste i zrele bebe. Lana je od početka bila živahnija, a on lijen. Sa deset_ mjeseci nije htio sjediti jednostavno padao je i odvedem ga ja neuro psihijatru i on kaže sve je ok, to lijeno dijete, ali ako želite uradite CT mozga. I ja naravno, isprepadana, uzmem uputnicu i taman da odem po uputnicu u par dana on počne sjediti samostalno. Prohodao je sa 15 mjeseci, a sada slabije govori i muca. Ja zaista mislim da kod njega postoji neki problem, ako Bog da, nije neurološki, ali nešto ima. Sada smo u fazi logopeda i raznih pretraga pa ćemo vidjeti. To što je tvoja beba imala skupljene šakice, moji su oboje imali do trećeg mjeseca, Deni je i dan danas prilikom spavanja zadržao položaj bebe u stomaku, sav je skvrčen. Mislim da je veoma rano govoriti o nekoj dijagnozi, jer prije navršene godine dana niti jednom djetetu se sa sigurnošću ne može uspostaviti dijagnoza. Naravno da je rano za forsiranje sjedenja, stojenja pogotovo, pusti je da vidiš hoće li sama. Pokušaj je animirati tako što ćeš joj na neku udaljenost od 10 cm pružiti igračku, pa da je pokuša dohvatiti tako što će polako kičmu naginjati prema naprijed. Ja ipak mislim da je i kod tene indisponirana tj. lijena beba. Sretno!
|
|
|
|