RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (Puna verzija)

Forum >> [Dijete] >> Zgode i nezgode

Poruka

smajli80 -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (17.7.2013 21:59:01)

Hvala vam na savjetima.

Ni sama nisam bila sigurna šta da radim,pa sam se konultovala sa dip.farmaceutom i rekao mi je da smjem ODMAH dati antibiotik poslije Brufena jer su to dva potpuno različita lijeka.

milenium ako si dala paracetamol prije sat i po dva a nespada možeš slobodno dati Brufen( stim da on ide tek poslije 6.mj i to 2.5ml na 8h.I tuširanje je zakon,ja se skinem u veš ,sjednem na rub kade i djete u krilo.Djeci je to puno prijatnije nego da ih staviš same da sjede ili stoje.
Ili uvij djete u mokru plahtu da se što brše rashladi veća površina tjela.

animagical -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (17.7.2013 21:59:58)

ako je beba mala, ja bih odvela dr. ide noc...ne znam, ja ne bih smisljala sta smijem i koju dozu dati kuci.

milenium -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (17.7.2013 22:01:37)

IZVORNA PORUKA: mayra

IZVORNA PORUKA: milenium

moja beba sinoć imala 39 temperaturu,spala na 38,pa 37, danas 37, pa 38 pa maloprije 38.7. dala jojk sirup prije sat vremena jer je imala 38 a sad opet ima 38,5 a n smijem joj dat ništa jer je popila sirup prije sat-sat ipo.ne znam šta da radim.ne spada nikako temperatura.mislčila sam da je zbog zubića ali ne znam može li od zubiča biti ovako visoka??? pomoz[sm=smiley13.gif][sm=smiley13.gif][sm=smiley13.gif]ite

Svakako tusiranje bebe, a moze biti od zubica. Od djevera curica je svaki zub odbolovala sa temperaturom 40.
Takodje jos jedan savjet, koji je nama jednom pomogao. Odvoji bjelance od zumanca, napravi od bjelanca rijedji snijeg, stavi na gazu i to stavi bebi na ledja, trebala bi tura brzo spasti. Probaj, nemoze skoditi.

kolko dugo da držim to bjelance?da bebu ostavim na stomaku da spava ili može na tome spavati na leđima i preko toga bodić? ne znam ni kako da je obučem,jako je vruće a ona ima temperaturu,ako je skinem strah me da se ne prehladi[sm=zmeden.gif] a opet ako dijete ima temperaturu obično je tada hladno,barem je meni hladno kad je ja imam.[sm=smiley13.gif] jel joj hladno ili vruće ne znam[sm=zmeden.gif]

Hanady RR -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (17.7.2013 22:04:01)

koliko je bebi milenium sada...

ako niste probali jaje do sada nemoj stavljati oblogu od jajet nedo Bog kakve rekacije da ne izazoveš...

što se tiče ture do zuba...oa jeste moguća no ovolika nije...to će ti reći svaki pedijatar...
a ovako brzo vraćanje ture na visoku pored paracetamola koji daješ može biti znal il upale mokraćnih ili grla ili viroze jače npr. trodnevne groznice...

ja bih skidala tuširanjem, a ujutro ljekaru

Skvo RR -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (17.7.2013 22:05:29)

Kolko ti je bebi? Da li si dala pravu dozu lijeka,po kilazi? Paracetamol pocinje obarati temp. Sat i po do dva od uzimanja bebu radkomoti u bodi.

mayra -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (17.7.2013 22:05:58)

moja beba sinoć imala 39 temperaturu,spala na 38,pa 37, danas 37, pa 38 pa maloprije 38.7. dala jojk sirup prije sat vremena jer je imala 38 a sad opet ima 38,5 a n smijem joj dat ništa jer je popila sirup prije sat-sat ipo.ne znam šta da radim.ne spada nikako temperatura.mislčila sam da je zbog zubića ali ne znam može li od zubiča biti ovako visoka??? pomoz[sm=smiley13.gif][sm=smiley13.gif][sm=smiley13.gif]ite

Svakako tusiranje bebe, a moze biti od zubica. Od djevera curica je svaki zub odbolovala sa temperaturom 40.
Takodje jos jedan savjet, koji je nama jednom pomogao. Odvoji bjelance od zumanca, napravi od bjelanca rijedji snijeg, stavi na gazu i to stavi bebi na ledja, trebala bi tura brzo spasti. Probaj, nemoze skoditi.

kolko dugo da držim to bjelance?da bebu ostavim na stomaku da spava ili može na tome spavati na leđima i preko toga bodić? ne znam ni kako da je obučem,jako je vruće a ona ima temperaturu,ako je skinem strah me da se ne prehladi[sm=zmeden.gif] a opet ako dijete ima temperaturu obično je tada hladno,barem je meni hladno kad je ja imam.[sm=smiley13.gif] jel joj hladno ili vruće ne znam[sm=zmeden.gif]

Slobodno raskomoti dijete, a bjelance drzi dok ne vidis da se gaza osusila. Obuci neku pamucna pidjamicu, prije toga namasiraj nogice i rukice hladnim oblogama da spustis turu iz glavice. I da... mi smo to uvijek praktikovali, masiranje hladnim oblogama, komotna odjeca, i jednom smo to bjelance koristili i nije bilo prehlade. Ne sikiraj se, samo smireno i dijete pod tus, al od vrata prema dole.

mayra -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (17.7.2013 22:09:03)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

ako niste probali jaje do sada nemoj stavljati oblogu od jajet nedo Bog kakve rekacije da ne izazoveš...

što se tiče ture do zuba...oa jeste moguća no ovolika nije...to će ti reći svaki pedijatar...
a ovako brzo vraćanje ture na visoku pored paracetamola koji daješ može biti znal il upale mokraćnih ili grla ili viroze jače npr. trodnevne groznice...

Kod ove curice koju sam spomenula su svi nalazi uredni bili, tako da pretpostavljaju da je od zuba. Kod nas je visoka temperatura uvijek znacila upalu uha, tako da ima smisla ovo sto kazes da je moguca neka upala. Kod nas su ljekari malo polijeni da se usi pregledaju, a meni je pedijatar objasnio da je nerijetko uzrok temperature bez nekih drugih simptoma bas ta upala uha.

I da ...upravu si... neznam kolika je bebica, ja sam bjelance stavljala kad je D imao vise od godinu dana.

Hanady RR -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (17.7.2013 22:11:13)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

Kod ove curice koju sam spomenula su svi nalazi uredni bili, tako da pretpostavljaju da je od zuba. Kod nas je visoka temperatura uvijek znacila upalu uha, tako da ima smisla ovo sto kazes da je moguca neka upala. Kod nas su ljekari malo polijeni da se usi pregledaju, a meni je pedijatar objasnio da je nerijetko uzrok temperature bez nekih drugih simptoma bas ta upala uha.

I da ...upravu si... neznam kolika je bebica, ja sam bjelance stavljala kad je D imao vise od godinu dana.

Moja mlađa je imala temperaturu 38.5 od zuba...al tu kad skineš ne vraća se...
brzo vraćanje iste je zabrinjavajuće u ovom slučaju i mislim da je ljekaru treba odvesti beba je to

animagical -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (17.7.2013 22:13:49)

ako paracetamol ne djeluje kod male bebe, najvjerovatnije je greska u dozi. znas li koliko je beba tacno teska, da ti sracunamo skupa dozu? ja bih svejedno otisla doktoru, visoke temperature mogu biti jako opasne za bebe.

škorpija -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (17.7.2013 22:57:27)

IZVORNA PORUKA: animagical

ako paracetamol ne djeluje kod male bebe, najvjerovatnije je greska u dozi. znas li koliko je beba tacno teska, da ti sracunamo skupa dozu? ja bih svejedno otisla doktoru, visoke temperature mogu biti jako opasne za bebe.

potpisujem, mi smo godinama izbjegavali paracetamol misleći da malcu ne djeluje, a ustvari niad mu nisam dala dovoljnu dozu, vrlo je važno izračunati dozu po kilaži, a ne po uzrastu djeteta

milenium -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (17.7.2013 23:57:18)

pola godine je bebi.a dozu sam i davala po kilaži a ne po dobi jer se dob i kilaža ne poklapaju,zato sam po kilaži i davala.

ja ipak mislim da nije uho nego zbog zubi,samo nisam znala je li moguća tolika temp zbog zubi,ali evo dosta žena mi je reklo da je. sve živo trpa u usta ,i prije je tako bilo ali ovih dana usta ama baš nikad nisu prazna,ako je nešto ispalo iz ruke onda stavi jedan prst pa ga gricka.
a godi joj kad joj cucom trljam po donjim desnima.a i stolicu je imala svaki put kod presvlačenja,vodenu i u malim količinama.

nakon zadnjeg paracetamola (oko 23:15)je dojila i nakon toga temp je spala za 15 min,i sada spava. u svakom slučaju sutra vodimo pedijatru.

mayra -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (18.7.2013 21:26:13)

pola godine je bebi.a dozu sam i davala po kilaži a ne po dobi jer se dob i kilaža ne poklapaju,zato sam po kilaži i davala.

ja ipak mislim da nije uho nego zbog zubi,samo nisam znala je li moguća tolika temp zbog zubi,ali evo dosta žena mi je reklo da je. sve živo trpa u usta ,i prije je tako bilo ali ovih dana usta ama baš nikad nisu prazna,ako je nešto ispalo iz ruke onda stavi jedan prst pa ga gricka.
a godi joj kad joj cucom trljam po donjim desnima.a i stolicu je imala svaki put kod presvlačenja,vodenu i u malim količinama.

nakon zadnjeg paracetamola (oko 23:15)je dojila i nakon toga temp je spala za 15 min,i sada spava. u svakom slučaju sutra vodimo pedijatru.

Milenum kako beba? jeste isli dokoru?

milenium -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (19.7.2013 0:04:19)

išli smo dr,ništa nije rekao što ni sama nisam pretpostavljala,vrijeme je viroza,pa možda malo i zubići,bla,bla....nastavit pit panadol ako bude beba imala veću temp opet je dovest izvadit nalaze i to je to.a inače danas joj je 37,5,znači ide nabolje,hvala vam svima[sm=smiley27.gif][sm=smiley1.gif] i zaboravih napisat,propisao nam je rehidromix radi one stolice.pravila sam ga ali to nije ni taknuto,beba zatvori usta i nece da ih otvori nikako,ono ko za inat,stisne usne i okrene glavu,jos se kao uvrijedi,kao ljuta to joj to dajem.nece pa nee,ma ni zinut.pa kako onako stisne usne meni nikako nije jasno[sm=zmeden.gif]

ena23 -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (19.7.2013 0:17:33)

da te utjesim ni moji nikada u zivotu, ni dok su bebe bili, ni dan danas, apsolutno nece d aokuse ni rehidromiks ni caj ni nikakve napitke koji nisu voda ili mlijeko... a kad su bolesni nece ni mlijeko... pa ih evo opet zdravi, prezivise ovu zadnju virozu stomaka i afte po ustima, trajalo je bas dugo i mislila sma da ce dehidrirati ali nisu, nekako se izvuku vec... ako bas nece rehidromiks daji joj onda sto cesce vode, pa makar po kasikicu, samo da pije bil okakvu tecnost...

milenium -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (19.7.2013 0:28:04)

ma nece ni vodu,čim joj približim vrh bočice zatvori usta,strah je da nije rehidromix[sm=smiley36.gif],čak i cucu neće više,misli da joj bocu hoću da dajem. a kad je sika u pitanju,ee nju nanjuši i odmah otvara usta.sreća dojim često pa neće dehidrirat[sm=smiley1.gif]

marinčii -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (19.7.2013 11:15:36)

MENE zanima jel smijem uzeti flonidan sirup bez recepta,naime jucer bili na izletu i komarci ga izujedali i bas mu nateklo i crveni se.

aya 05 -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (19.7.2013 12:45:28)

Slobodno,uveče pred spavanje jednu kašikicu.Možeš kupiti i Fenistil gel pa lokalno mazati mjesta ujeda.

Lady26 -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (19.7.2013 12:57:32)

IZVORNA PORUKA: marinčii

MENE zanima jel smijem uzeti flonidan sirup bez recepta,naime jucer bili na izletu i komarci ga izujedali i bas mu nateklo i crveni se.

Kod nas vise i ne ide flonidan na recept, u slobodnoj je prodaji, slobodno kupi i koristi sve dok ima potrebe, nije stetan [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Lejla Ka -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (19.7.2013 13:11:40)

IZVORNA PORUKA: Lady26

IZVORNA PORUKA: marinčii

Kod nas vise i ne ide flonidan na recept, u slobodnoj je prodaji, slobodno kupi i koristi sve dok ima potrebe, nije stetan [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Radije namaži fenistil gelom. Flonidan je skinut sa esencijalne, sad se kupuje bez recepta.

Lejla Ka -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (19.7.2013 13:13:56)

ma nece ni vodu,čim joj približim vrh bočice zatvori usta,strah je da nije rehidromix[sm=smiley36.gif],čak i cucu neće više,misli da joj bocu hoću da dajem. a kad je sika u pitanju,ee nju nanjuši i odmah otvara usta.sreća dojim često pa neće dehidrirat[sm=smiley1.gif]

I taj proljev je od zuba garant, jer pojačano bali. Ne brini, daji da doji često i ne brigaj. [sm=smiley1.gif]

marinčii -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (19.7.2013 13:27:51)

Hvala vam zenice,evo odveli ga pedijatru jer mu toliko nateklo da sam se bas bila prepala,dala nam Aerius sirup navodno je ucinkovitiji od flonidana i fenistil gel da maze,

milenium -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (19.7.2013 17:19:56)

kako se zove onaj gel što pomaže kad bebama niču zubi?onaj što hladi,ne mogu da se sjetim nikako.[sm=zmeden.gif]

Hanady RR -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (19.7.2013 17:22:59)

kako se zove onaj gel što pomaže kad bebama niču zubi?onaj što hladi,ne mogu da se sjetim nikako.[sm=zmeden.gif]

Dentinox

InLove -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (19.7.2013 17:30:37)

Pa Milenium gdje si zeno,ziva li si? Kako bebica?

ElmaB -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (19.7.2013 17:45:39)

Imaš i Calgel, on je meni bio bolji od dentimox kapi, učinkovitiji je.

Stranica: <<   < Prethodna stranica  92 93 [94] 95 96   Sljedeća stranica >   >>