hanabanana -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (18.5.2012 9:24:00)
|
IZVORNA PORUKA: doublemum Bili smo kod pedijatra-nastavljamo sa inhalacijama ventolinom, ali bez injekcija-misli da nije toliko kritičan. rekla je da po vlastitoj procjeni uključim po pola ampule dexa u inhalaciju ili inhalaciju samo fiziološkom između ove dvije. Ako bude potrebe da sutra opet slušalicama posluša, ako ne-u pon. kontrola. Za sad izgleda dobro Urbazon se daje kod teškog stanja spazma, obično u venu. U situaciji kada dijete dodje u stanje gušenja, da se tako laički izrazim. Moja S. je po prijemu prije dvije godine dobila urbazon. Nakon toga još jednom, dva mjeseca poslije pulmologije. Tada nam je Saračevička rekla ako se takva epizoda ponovi još jednom u narednih šest mjeseci da je bolje da joj uključimo pumpicu. Doza koju dobije u jednoj injekcije, kod takve opstrukcije, je veća od one koju bi primila kroz period od godinu dana na pumpicu. Drugi savjet smo dobili od drugarice pedijatrice, znaš koje, što nas je obilazila. Ona mi je rekla da je najbitnije prepoznati kada bi moglo doći do spazma. Ona je ustvari jedina i rekla pravu dijagnozu, zašto je S. dobila takvu opstrukciju. Upravo po njenom savjetu smo S. dva puta od bolnice ( znači sad će skoro dvije godine ) dala inhalaciju sa deksmetazonom, i vjerujem da smo time spriječili spazam. Meni je muka kad vidim da joj nos procuri, sve se bojim da neće dovesti do spazma. I sama znaš kakav je naš problem, kod S. nema nikakvih ranijih znakova, u smislu tem., kašljanja,....Ona nikad nije kašljala u životu, a završila je u bolnici s istom dijagnozom kao i tvoj S. Kakva je razlika izmedju urbazona i dexametazona tačno, ja ne znam. Znam da kažu svi daje urabzon puno jači. Mi smo imali sreću pa nam je urabzon ukinut odmah ujutro, nakon prve noći. Znaš da sam stalno govorila svekru, šta je s drugom djecom, kljukaju ih bezveze kortikosteroidima samo zato što nema dežurnog ljekara jer je bajram. Moj ti je savjet da pokušaš prepoznati kada bi " napad " moga nastupiti. Kupite inhalator, i imaj u kući uvijek fiziološku i ampule dexametazona.
|
|
|
|