Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 15.5.2012 14:42:44
Nedi
Niki vjerovatno znas ali taj nakupljeni šlajm mora izaći. I ne po malo na nosić nego baš punooo šlajma. Prati stolicu i bilo bi dobro da povrati što više. Znas onaj sistem lupkanja po leđima i okretanje "naglavačke"? Mozda bi bilo dobro da je zabavite i "letite" po kupatilu jer je lakse ocistiti ono što izbaci nego sa namjestaja.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 15.5.2012 14:44:30
henna ze
slušaj ovo :Hena je zdrava sada a terapija je sljedeća: fliksotide 2x dnevno; flonidan tabletica navečer pred spaanje u medjuvremenu..sirup od pekmeza i jagorčevine, sirup od borovih iglica , čaj roooibos- kažu dobar protiv alergija..hrana naravno..sve što stigne da pojede i cijeđeni sok od cvekle i dodataka..u rezervi kad je bolesna ide ontril sirup za disanje, ide bisolvon za iskašljavanje i guščja mast..pa jadno dijete samo zjevće
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 15.5.2012 14:49:41
hanabanana
IZVORNA PORUKA: niki83 Ma hvala ti draga..Znas da joj dajem ovaj puter isto domaci i med.. Dobro si, mozda bolje da sacekamo dok prekinemo s antibioticima, pa onda mlijeko.. Ma ganjam je po cijeli dan, masaze, inhalacije, cajevi, dr. Theiss balsam, Bisolvon kapi..sad i taj Nistatin jos.. Kuham supe, jer ona jedino to hoce jesti kad je bolesna, doduse jucer i grah jela, dva puta u toku dana, i supe pilece isto tako.. Danas evo kuham junetinu u pretisu..tako su mi i rekli, neka je jaka hrana ali na kasiku, da nije kruta..
- nemoj davati med dok je pod terapijom, bronhitis može biti alergijski, upravo na polen - probaj izbjeći mlijeko, mliječna kiselina pogoduje stvaranju sekreta - lupkaj po ledjima, dosta toplog čaja - razrijedjuje šlajm, po mogućnosti šipak ili rooibos, na ove čajeve gotovo niko nije alergičan, na kamilicu jeste - ja ne bih davala bisolvon kapi ako je dijete pod inhalacijama ventolina ( jedino ako ti je ljekar rekao ) - što više čorbastog, lakše za gutati - prozrači sobu za spavanje, zrači stan inače - tuširaj je u toplom kupatilu, zatvori vrata, stvorit će se para, dobro je da to udiše zbog izbacivanja šlajma - kozije mlijeko obara krvnu sliku, vodi računa o tome
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 15.5.2012 14:51:40
niki83
Iman
Nedi..kako da je natjeramo da izbaci slajm? Nasilu, da povraca? Jest u autu povratila u nedjelju, ali tad je imala i turu i bas je izgledala bolesna..Ali zaista vise nije..Pomalo na nosic, i babyvacom izvucemo, ali pretpostavljam to je nista.. Kako izgleda to lupkanje po ledjima?
E moja Henna, bas mi je zao..znaci stalno neke lijekove uzima, i kad je zdrava..
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 15.5.2012 14:52:56
damma
IZVORNA PORUKA: henna ze
slušaj ovo :Hena je zdrava sada a terapija je sljedeća: fliksotide 2x dnevno; flonidan tabletica navečer pred spaanje u medjuvremenu..sirup od pekmeza i jagorčevine, sirup od borovih iglica , čaj roooibos- kažu dobar protiv alergija..hrana naravno..sve što stigne da pojede i cijeđeni sok od cvekle i dodataka..u rezervi kad je bolesna ide ontril sirup za disanje, ide bisolvon za iskašljavanje i guščja mast..pa jadno dijete samo zjevće
ja dajem svom malom sirup flonidan vec 10 dana, ne znam kolko dugo ga smije pit? nisam dosad davala ovako dugo.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 15.5.2012 14:55:46
damma
IZVORNA PORUKA: niki83
Iman
Nedi..kako da je natjeramo da izbaci slajm? Nasilu, da povraca? Jest u autu povratila u nedjelju, ali tad je imala i turu i bas je izgledala bolesna..Ali zaista vise nije..Pomalo na nosic, i babyvacom izvucemo, ali pretpostavljam to je nista.. Kako izgleda to lupkanje po ledjima?
E moja Henna, bas mi je zao..znaci stalno neke lijekove uzima, i kad je zdrava..
Ma izadje na stolicu ako i ne povrati. Stavi je potrbuske na svoje noge da legne i saku napravi tako da ima zraka pa je lupci po ledjima sto cesce i sto duze. meni su u bolnici govorili da je to pola terapije, i stvrano majke koje su cesce lupkale djecu, ranije su izasle iz bolnice. djeca prije ozdravila.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 15.5.2012 14:56:29
damma
IZVORNA PORUKA: damma
IZVORNA PORUKA: niki83
Iman
Ma izadje na stolicu ako i ne povrati. Stavi je potrbuske na svoje noge da legne i saku napravi tako da ima zraka pa je lupci po ledjima sto cesce i sto duze. meni su u bolnici govorili da je to pola terapije, i stvrano majke koje su cesce lupkale djecu, ranije su izasle iz bolnice. djeca prije ozdravila.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 15.5.2012 15:04:56
henna ze
ja sam med izbacila upravo radi alergije na polen. zato svakom živom savjetujem alergotest..pa onda se lakše boriti...samo sam djetetu gore pravila trpajući je medom.. i ja henu nekako zavalim ili ona mene kako kome uspije pa je lupkam po ledjima..ona kaže šta me više bubaš pomjerićeš mi pluća a ne šlajm..mada to nije jako... jedan gadan lijek.radi 100% naveče raskrižiti glavicu luka..na plus ne do kraja..i zasuti je šećerom..ujutro se taj šećer otopi i jednu supenu kašiku dati djetetu natašte..šlajm ide van samo tako..više puta primjenjeno..
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 15.5.2012 15:11:35
Nedi
Nakon sto smo promijenili tepih na koji je N povracao šlajm postali smo pametniji i preselili se u kupatilo. Kada prođe 2 sata od jela i lijekova ubacimo u kadu nekakvih igračica, loptica i sl. i naspemo vrele vode u visini od 10-15cm. Onda mm i ja glumimo majmuna i izvodimo nekakve letove, karafeke, ubacujemo u vodu sve sto se nađe pod rukom i sl, a ustvari cilj nam je da ga mm drzi iznad te pare, da je okrenut prema dole i da ga u isto vrijeme lukam po leđima od guze prema vratu. Jos ako se nasmije u tom polozaju uvijek povrati. I onda super bude, lakse zaspe a i ja mogu razgledati koliko i šta je povratio. I naravno ocistim za 10min. Ovako sam bila sigurna da izbacuje šlajm jer u stolici nije bas bilo mnogo i vjerujem da bi trajalo 10 dana duze dok izbaci kroz stolicu nego da povrati.
Kako ovo napisa skonta kako smo se hvala Bogu razrahatili. N je sad drugo dijete.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 15.5.2012 15:14:42
damma
IZVORNA PORUKA: Nedi
Nakon sto smo promijenili tepih na koji je N povracao šlajm postali smo pametniji i preselili se u kupatilo. Kada prođe 2 sata od jela i lijekova ubacimo u kadu nekakvih igračica, loptica i sl. i naspemo vrele vode u visini od 10-15cm. Onda mm i ja glumimo majmuna i izvodimo nekakve letove, karafeke, ubacujemo u vodu sve sto se nađe pod rukom i sl, a ustvari cilj nam je da ga mm drzi iznad te pare, da je okrenut prema dole i da ga u isto vrijeme lukam po leđima od guze prema vratu. Jos ako se nasmije u tom polozaju uvijek povrati. I onda super bude, lakse zaspe a i ja mogu razgledati koliko i šta je povratio. I naravno ocistim za 10min. Ovako sam bila sigurna da izbacuje šlajm jer u stolici nije bas bilo mnogo i vjerujem da bi trajalo 10 dana duze dok izbaci kroz stolicu nego da povrati. Kako ovo napisa skonta kako smo se hvala Bogu razrahatili. N je sad drugo dijete.
I ja sam sve zivo pokusavala, al nikad ne povrati kad treba, samo kad je ljut
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 16.5.2012 16:08:13
DM
Možda sam trebala pisati na drugoj temi-al' oprosite.... Helem-stariji sin kašlje užes, od jučer. Sinoć nismo nikako spavali-ni ja , ni on...naizmjenično suhi(piskutavi) kašalj i produktivni, bez temperature.. Stavljali koziji loj na prsa sinoć, jutros mazali ćurekotovim uljem, inhalirala ga ćur. uljem, pio čaj od luka i jabuke, lovora, med sa crvenim lukom(ono kad odstoji) denivit sa borovim iglicama, pekmez.... I kako se kašalj danas nije smirivao-odvedem ga ljekaru(naša pedica na školskom otišla u penziju i došla neka privremeno). Dijagnoza-.bronhitis bez spazma. Terapija-zinnat, ontril , bisolex ireukap u nos. Na moja pitanja i podpitanja, odgovori su sljedeći-mora antibiotik zbog upale(a i grlo je malo crveno) nos jako curi-možda ima infekcije Danas je malo bolje-osjetim da pomalo pišti, ali ne kašlje puno. Od svega ovoga ne znam šta da mu dam, a šta da izostavim?
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 16.5.2012 16:13:31
hanabanana
Ne znam da li mu je baš neophodan antibiotik, jos Zinat. Rekla si da nema temperaturu??
Inhalacija jedina kod kašlja pomaže, znaš i sama. Ako je baš onaj što ih razara, možda ampulu deksametazona da dodaš u inhalator. Nisam pametna, majke mi.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 16.5.2012 16:15:41
Mamarica
Ne moze ni ona, a ni ti znati bez brisa da li ima bakterija koja bi, eventualno, reagovala na antibiotik. Medjutim, evo sta je meni jedna stara pedijatrica rekla za simptome bakterije: sekret iz nosa zut ili zelen (kod virusa bijel ili proziran), upaljeno grlo, jezik oblozen bijelim slojem, za streptokok je karakteristican bijeli kolut oko usta-koza oko usta je bijela ili svijetlija u odnosu na ostalu, da tako laicki objasnim. Na sve te simptome je ona mojoj kcerki dala antibiotikjer je bila noc, imala je temperaturu od 39 i rizicno je bilo cekati jutro da se uzme bris, pa onda jos tri dana do rezultata. Sta je rekla za pluca? Ako cu pluca cista, ja bih ga odvela da uradi bris grla i nosa.
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 16.5.2012 16:52:51
DM
Nema temperaturu, na moj prijedlog za inhalacije-ona dodade da bi radije dala ontrrili-jer nema spazma-a to joj je indikacija za inhalacije Od svega sam dula bisolex sirup,a ovo ostalo je na čekanju....Kažem joj da on jako dobro ispuše nos i izbaci sekret(koji je btw proziran do bijel) i da ga čistimo fiziološkom(zbog higijene i lakoće izbacivanja sekreta)kaže- fiziološka je preblaga. Za šta preblaga-kad nema dokaz da dijete ima bakteriju(mada ona pertpostavlja da ima neke infekcije jer je i grlo crveno-pa mora biti crveno kad dijete bez prestanka kašlje 12 sati ) I moja pretpostavka je da nema bakterije!!!
Hanabanana kad sam (čini mi se Saračevićki ) spomenula prije ONE opstrukcije da je inhaliran fiziološkom, ventolinom i dexametazonom-reče da on uopšte ne treba u inhalacije Je li dovoljno što ga ja nekoliko puta inhaliram vrućom vodom i ćurekotom(ili da ipak tražim inhalacije ventolinom)? Naš stari pedijatar je uvijek radije bio za ventolin u inhalaciji, nego oralno-zbog manje apsorpcije u organizam...
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 16.5.2012 17:05:37
Malenaoduvijek
ja ti rekoh nama je davala inhalacije sa dexom i bisolexom kod tog suhog kaslja i laringitisa kada dijete skripi a ventolin istina kod opstrukcije i kada mu neto cuje na plucima..
a koliko ja znam kod bakterije daju one uljane kapi sto se prave u apoteci sa eritromicinom a reukap i sl kod dobre upale uha i nateknute sluznice
i ti njega uvijek mozes inhalirati samo fizioloskom da mu se sekret takoreci smeksa,barem je kod nas bolje tako bilo .mi smo se kuci uvijek inhalirali onim kompresijskim inhalatorom
< Poruku je uredio MALA1994 -- 16.5.2012 17:07:21 >
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 16.5.2012 19:18:01
henna ze
ne sekiraj se Ontril rules..ja ga uvijek imam u kući..on ti je kao inhalacije..djeluje na širenje bronhija..i stvarno joj bude puno bolje nakon jedne kašike..
RE: Dijete - molim vas hitno za savjet 17.5.2012 10:06:58
DM
Pored ontrila i zinnata koji sam jučer uključila(jer je krenula i temperatura( mi završismo u hitnoj sa dijagnozom/opstrukcija! Dobili smo dexazon intramuskularno i inhalaciju ventolinom, danas ćemo do pedijatra da vidimo šta dalje?! Da li da ttražim uputnicu za pulmologiju ili da nastavimo ovo kućno liječenje? Da li da nastavimo sa dexazonom ili da tražim urbason? Šta da radim po pitanju zinnata? Sinoć je (prije nego li smo otišli u hitnu) jednom baš obilno povratio-što mi je bilo i drago, pisah vam sinoć po povratku iz hitne, ali em ukinu RR i nisam više imala snage za pisanje