hanabanana -> RE: Dijete - molim vas hitno za savjet (17.1.2014 10:20:51)
|
IZVORNA PORUKA: aidana IZVORNA PORUKA: almondray IZVORNA PORUKA: hanabanana IZVORNA PORUKA: aidana Ja sam vec pisala na temi bronhitis prije par dana pa da ne ponavljam sve. Dakle dijete je pocelo kasljati u ponedjeljak bez drugih simptoma, u cetvrtak dobio temperaturu, u petak dr rekla da ima gnojne krajnike i prepisala pancef. Bris je pokazao da ima stafilokok aureus u nosu. Od petka pije pancef, paracetamol po potrebi jer je preko vikenda imao temperaturu. U utorak na kontroli kaze dr da mu se ipak spustilo malo na pluca pa smo ukljucili i pulmikort inhalacije. Onda bio malo bolje i temperaturu nije imao ni pon ni utorak. I opet juce slab, samo lezi i dobije ponovo temperaturu, evo citavu noc se mucimo. Ovo nam je prvi put da imamo ovakve probleme pa nisam sigurna sta da radim. Je li vama normalno da djete nakon 6 dana pod lijekovima dobije opet temperaturu? Jeste li radili nalaz leukocita? Ja bi ponovo išla dr. možda je dobio upalu pluća.Nadam se da nije ali bolje da provjeriš. Otisli smo juce ujutro opet kod dr. u DZ i pokrenuli citavu lavinu pregleda. I njoj cudno sto je opet dobio temp, pa smo vadli krv leukociti niski crp normalan. Nakon toga kaze da je mozda virusna upala pluca, da je dobio infekt na infekt i najbolje da slikamo pluca. I to smo uradili, odnijeli sliku kod prof Saracevic, kaze ona da ne vidi upalu da nastavimo sa istom terapijom jer se njoj cini kao da se na bakterijsku upalu vezao virus. Ona nas posalje na jezero na infuziju jer je dosta slab, gore doktorica kaze da promijenimo terapiju i prepise sumamed. I ona kao vidi neku upalu. Sad meni nije jasno ako misle da je ovo sad virusni infekt sto da mijenjam antibiotik koji ionako ne djeluje? Ugl, sa slikom i nalazima ostalih dr mm otisao u DZ da vidi sa dr sta dalje. On stalno ima visoku temperaturu, sinoc sam mu cak stavila voltaren cepic. Vec dva sata pokusavam sniziti temp bez sirupa i cepica (tusiranje, mokre obloge na prsa, masiranje, krompir na tabane) ali nista ne pomaze, najveci uspjeh mi je 38.9 i opet se vrati. Masiram mu nogice bez prekida po 10-15 min ali nikako da se ugriju, malo se umlace i to je to a glava gori. Koliko i od kada traje ova visoka tem preko 39?! Ja bih se složila sa stavom SAračevićke jer i meni liči na to, mada sam ja laik. Vrlo lako se na bakterijsku nadoveze virusna upala. Antibiotik morate nastaviti piti zbog prvobitne terapije, ali taj neče oboriti tem virusnoj upali. Ako je virusna, tem bi morala pasti za tri dana. Što se tiče pregleda slike pluća, u svakom slučaju bih vjerovala Saračevićki.
|
|
|
|