Anoniman
|
Prvo da se izvinem za moguce greske...kojih ce sigurno biti jer "prevodim" sa njemackog...a posto ja skoro pa bolje pricam njem. od maternjeg...cesto mi fali nasih rijeci pri prevodu...a i inace u zivotu U ovom mom programu je 13 vjezbi...ja radim svaki dan...kasno navece, kada mi dijete legne...ko nema djece ili su mu veca, pa puste mame da vjezbaju, najbolje je da radite ili rano ujutro...znaci kad se ustanete ili predvece...odjeca ne smije stezati...znaci da je komotna...ako mozete, radite bosonogi...ja kao podlogu koristim onu spuzvu za vjezbanje...sto se i za plaze koristi...a mozete staviti i neku deku na pod...za pusace-barem 45 min. prije vjezbanja emojte pusiti 1. Sukhasana sjednete kao "indijanac", ispravite se , prsa izbacite, ruke polozite tako da vam zglob sake pada preko koljena...opusteno...zazmirite i skoncentrisite se na disanje...disite kroz nos (ako je moguce) ...brojite 100 udisaja/izdisaja Dobra je za: opustanje, korigira drzanje, opusta misice p.s mene je u pocetku srklet hvatao...medjutim svremenom se naucite opustiti i dodjete do 100...ja sam na samom pocetku brojala do 50 2. Talasana stojite, stopala razmaknuta oko 30 cm, fiksirajte pogled na jednu tacku ispred sebe, u isto vrijeme se propinjete na prste i podizete lijevu ruku UDISUCI...tako na prstima i sa rukom iznad glave zadrzite dah 4 sec...zatim se spustate IZDISETE (ruku takodjer spustate) vjezbu uraditi naizmjenicno lijevom i desnom rukom 10 puta dobra je za: kontrolu ravnoteze, ispravlja kicmeni stub, isteze unutrasnje organe Edit: ne smiju raditi djeca ispod 10 god. 3.Urdhwa Hastasana legnete na pod, maksimalno se ispruzite...znaci ruke iznad glave (najlakse da vam opisem....ko da vas rastezu za noge i ruke) duboko udahnete, podizuci gornji dio tijela IZDISETE...ruke nespustate...dizete se sve do sjedeceg polozaja...zatim se opet vracate u lezeci UDISUCI (vjezbu ponoviti 10 puta) Dobra je za:isijas, ispravlj kicmu, jaca ledjnu muskulaturu kao i stomacnu, topi salo, pomaze probavi 4.Pashimottasana sjednete, ispravite noge i ledja, ruke prekrizene stavite na prsa,duboko UDAHNETE....zatim IZDISETE i savijate se prema naprijed...uhvatite se za prste stopala....zadrzite disanje na 6 sec....zatim UDISETE vracajuci se u prvobitni polozaj (vjezbu ponoviti 4-6 puta) Dobra je za: posto se organi stiscu prilikom vjezbanja popravlja prokrvljenost istih,,,takodjer rasteze kicmeni stub...dobra je za probavu edit: trudnice NE SMIJU raditi ovu vjezbu 5.Vrishasana Sjednete, podvucete desnu nogu ispod lijeve, tako da vam peta bude sto blize karlici...a lijeva noga preko....takodjer peta sto blize karlici desne strane....normalno disete....ostanete u ovom polozaju 2 min. zatim zamijenite noge znaci desna preko lijeve i opet 2 min. ruke vise uz tijelo....opusteno....s dlanovima prema gore Dobra je za: poboljsava sexualnu funkciju 6.Talasana 2 isto kao i Talasana 1 samo sto se dizu obje ruke u isto vrijeme...uraditi vjezbu 10 puta 7.Bhujangasana legnete na stomak..ruke savijete i postavite odprilike u visini grudi....DOK DUBOKO UDISETE pomocu ruku podizete polako gornji dio tijela...najvise sto mozete...ostanete u toj pozi ZADRZANOG DAHA 6 sec. dok se vracate na pod IZDISETE (vijezbu ponoviti 6 puta) Dobra je za: ispravljenje kicme, topljenje stomacnog sala, poboljsava rad crijeva, stimulira nerve kicmenog stuba, Edit: Ne trebaju raditi trudnice i poodmakloj trudnoci, tokom menstruacije, ili oni koji su imali teze povrede kicme 8.Dhanurvakrasana lezite na stomaku....DUBOKO UDAHNETE...savijete noge u koljenima...rukama zglobove nogu uhvatite...podizete maksimalno gornji dio tijela i noge...koljena trebaju ostati sastavljena....ostanete u toj pozi NEDISUCI 6 sec.....vracate se u prvobitni polozaj IZDISUCI...vjezbu maximalno 6 puta ponoviti Dobra je z: opet jaca kicmeni stub, jaca muskulaturu grudnog kosa, koristi se kao prevencija stvaranja kamenaca u bubrezima i zuci... 9. Yoga Mudra sjednete prekrstenih nogu tako da vam je desno stopalo naslonjeno na lijevi list....iza ledja uhvatite lijevom rukom desni zglob...ramena povucete prema nazad duboko udahnete...dok se saginjete prema podu IZDISETE ostanete sa glavom naslonjenom na podu zadrzanog zraka 6 sec. dok se uspravljate UDISETE (vjezbu ponoviti 10 puta) dobra je za: kicma, unutrasnje organe, cirkulaciju krvi glave 10. Dvipada Pavanmuktasana legnete na ledja...DUBOKO UDAHNITE...dok IZDISETE savijate noge u koljenima...s obje ruke ih prihvatite (poza ...kao recimokada vas stomak jako boli...samo lezite na ledjima) u toj pozi ostanete 6 sec. bez disanja...dok se vracate u prvobitni polozaj UDISETE....vjezbu ponoviti 5 puta Dobra je za: lijecenje stresa, nervoze, nesanice, poboljsava rad organa 11. Sarvangasana svijeca...znate vec kako ide....u ovom polozaju treba ostati maksimalno 3 min. nakon vijezbe lezite u Savasana 6 min. (tzv. mrtav covjek) lezite na ledjima, opusteno ....malo rasirenih nogu i ruku ...opustite se maksimalno dobra je za: protok krvi vrata i organa, lijeci glavobolju, bolesti usiju, nosa i grla,, lijeci grceve u nogama, poboljsava funkciju jetre, cirkulaciju krvi mozga etc. 12. Halasana znaci napravite svijecu....polako spustate noge preko glave....ruke povlacite prema stopalima...tako da dodirujete prste...treba ostati u ovoj pozi 2 min. normalno disuci....ko ne moze onda neka uradi sljedece....dok spusta noge izdise...zadrzi dah 6 sec. podize noge opet do svijece (ponoviti 4-6puta) Ova vjezba je jako znacajna za nas anksiozne i one koji pate od depresije...jer izmedjuostalog, ucvrscuje i "podmazuje" nerve...a dobra je za sljedece (protok krvi kicmenog stuba, cirkulacija glave,ispravljanje i istezanje kicme,istezanje nogu i ruku, za citav nervni sistem, poboljsava pamcenje, koncentraciju etc. Ne smiju je raditi trudnice niti se smije raditi tokom menstruacije 13. Savasana (mrtav covjek)....zeeeen lezite na ledjima, opusteno ....malo rasirenih nogu i ruku ...opustite se maksimalno Ja se iskreno nadam da ce neko od vas barem jednom isprobati ove vjezbe...jer sam se, pravo da vam kazem, poprilicno napatila I jos nesto...ako neko odluci da vjezba..neka neodustaje...ja sam se pravo navukla na jogu i pravo mi prija al radim svaki dan...dakle, nema zabusavanja
|