jaca76
|
Zdravo drage moje panicarke..Zelim vam nesto napisati sto sam nedavno citala,meni je pomoglo,a nadam se da ce i vama.. U toku dana vam glavom prolaze razne misli poput ovih:-nemam vremena...zakasnicu na posao,djeca su nepodnosljiva,moj muz mi je rekao nesto ruzno,umorna sam,moj muz me ne razumije da bi ja svremena na vrijeme izasla,moram sve ovo ispeglati,dosta mi je svega..i tako dalje i tako dalje.A da ne spominjem jos gore misli koje muce nas anksiozne. Ozbiljne ili ne,prolazne ili opsjedajuce,sve te brige OPTERECUJU nas mozak cijelog dana.Uzrokuju stalnu napetost,trajnu zabrinutost.Vise se ne uspjevate opustiti,ZAUSTAVITI sve te stetne misli koje vam se neprestano vrte po glavi. Sve to ima odjeka na dobro funkcioniranje organizma,posebno zivcanog i limfnog sistema o kojima ovisi nasa ravnoteza. MIR duse ,utjece i na MIR tijela,a to je neophodan uvjet za harmoniju koju trazimo. Ali reci cete,JA NE MOGU sprijeciti tu navalu razmisljanja o strahovima,ljutnji i obeshrabrenosti...Uostalom svi ljudi oko mene su nervozni i zabrinuti! Kako da ja onda budem mirna? Kako postici vedrinu,odnosno dubok i istinski mir duse? Jednostavno,razmjenjujuci svaki put kad mozete negativnu misao pozitivnom. Sa ovom malom unutarnjom gimnastikom pocnite nocu kad ste u krevetu,u tisini i tami.Cim se neka stetna misao pojavi u vasem duhu (razocaranost,osveta,ljutnja,ljubomora,strah)recute NE.I pokusajte usmjeriti misli prema necem ugodnijem (osmijeh vaseg djeteta,poklon,planovi za odmor,ugodna uspomena).Bilo koja sretna misao i nada moze zamjeniti onu koja vam steti. Ima osoba koje kad legnu iscrpljeni,obeshrabreni,na rubu zivaca,pocnu razmisljati kako kupuju neki lijep namjestaj..imaju neku lijepu kucu sa bazenom..ili kupuju sve sto im se svidi:haljine, parfeme,cipele,nakit..Takve nas misli razvesele,tuzne se rasprse! Ako vam je potrebno nesto jako senzacionalno da vas oslobodi mracnih misli,zamisljajte kako zivite u nekoj palaci,prozivljavate neku pustolovinu na pustom ostrvu,kako putujete po zemljama,pobjedjujete u nekom tv kvizu i sl.Sve to ali dakako uz pojedinosti da traje sto duze.Bitno je da otjerate stetne misli i napetost koja vas iscrpljuje,da mislite na nesto drugo,pa bilo to i ekstravagantne misli,ako je potrebno. Zasto?Zato sto cete na taj nacin malo-pomalo,uspjeti kontrolirati svoje misli i svesti brige na njihovu stvarnu vrijednost..Zato sto je sasvim sigurno da vasi problemi u vecini slucajeva nemaju znacaja koji im vi pridajete,a cesto malo dobre volje i povjerenja srede stvar. U mislima se necega bojite? Prisjetite se nekog dogadjaja i svog zivota kada ste bili posebno hrabri i snalazljivi. Zelite se osvetiti nekome ko vam je ucinio nesto nazao? Sjetite se da ste i vi nekad bili nekorektni i postat cete popustljiviji. Bracni problemi? Prisjetite se sretnih trenutaka,zajednistva,razumjevanja i svih stvarnih kvaliteta svog supruznika.Zamisljajte se skupa u nekoj lijepoj ljubavnoj sceni iz nekog filma..to ce vas utjesiti Bojite se za buducnost? Mislite na tezak zivot nasih starih,na njihovu oskudnu prehranu,neudobne kuce i pomislite kako smo mi svjedoci senzacionalnog napretka.. Moralan umor,odvratnost prema zivotu? Usredotocite svoj duh na prizore ljepote i vedrine,obasjane sumske krajolike,zivotinje u prirodi,djeciji osmjeh,boje,mirisi,muzika...zivot nam besplatno nudi sve to:uzmite sve lijepe stvari i neka one postanu VAS OKLOP protiv moralnih agresija,svih ruznih stvari koje nas ponekad zastrasuju. Postoje jos mnogi motivi za nelagodu i nervozu.. Vi ste sigurno dovoljno lukavi i imate dovoljno maste da svaki put izmislite nesto , kad je to potrebno. Kad uspijete u svom duhu LOSE zamjeniti DOBRIM,OBESHRABRENOST NADOM,to ce znaciti da ste napravili jedan veliki korak.Bit cete sretniji i mirniji,a sve sto vas okruzuje uz vas ce se promjeniti. Ideje misli upravljaju nasim djelovanjem.Vi mozete kontrolirati svoje misli , odstraniti iz njih strah,nemoc,te potaknuti misli o sreci i miru. I kao sto je jedan indiski mudrac rekao: "Covjek postaje ono sto misli" iz tog proizilazi da vi mozete , ako hocete , promjeniti sebe!!!
|