RE: Anksioznost (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Zdravlje

Poruka

amna27 -> RE: Anksioznost (25.12.2014 10:59:00)

Ja sam ovdje novi kolač, kao i svi vi imam te probleme. Al otkako sam dobila anks.potpuno sam druga osoba, mislim i u boljem smislu. BIla sam silna, nezahvalna, svađalića, koja svima daje savjete, na sve imam odgovor...a sad život gledam potpuno drugačije
Zahvalna sam Bogu na sitnicama i malim stvarima, imam porodicu, krov nad glavom, posao, pa šta više čovjek da traži...
Ovo je neobičan psihološki poremećaj ali ima svojih prednosti, čovjek se preispita šta je u stvari bitno na ovom svijetu? Živim dan po dan pa šta bude bit će, dok sam bila u majčinoj utrobi moja je sudbina zapisana i ja tu ne mogu previše uticati, Allah je sve odredio moje je samo da se nosim s tim :))) Bit ćemo mi sve dobro, mora i ovo jednom proći, neće sigurno vječno trajati.
Ja sam samo lose pred menstruaciju par dana i možda prva 2 dana menstruacije lađe mi potonu, ali sebi kažem proći će...

amna27 -> RE: Anksioznost (25.12.2014 11:00:25)

E da jeste li primjetile ili se meni samo čini kroz ova istraživana da muškarci dosta manje obolijevaju od anskioznosti?

jaca76 -> RE: Anksioznost (26.12.2014 16:02:53)

Evo mene nakon duuugog perioda pauze,neke me se stare clanice mozda sjecaju,a posto nas ima puno sa ovim problemom mozda I ne,ali evo reci cu vam ukratko da su moji problem poceli prije devet godina kada sam dobila panicni napad a zatim I agorafobiju.Nisam pila terapiju,samo povremeno leksilium.Uspjela sam otkloniti mnoge simptome anksioznosti,borila sam se puno da promjenim svoje stanje I agoniju u kojoj sam bila.Medjutim,zivot nam stalno priredjuje iznenadjenja,kako pozitivna,tako I negativna,a ova negativna su mi bila prepreka ka izlijecenju.Trudis se,izbjegavas stresne situacije,ali desi ti se neka trauma I ponovo te vrati na pocetak.Ovaj put ne mogu reci da me vratila na pocetak,nisam ista,ali cudno da sad umjesto panicnog napada,ja se u tim situacijama gubim.Recimo kazu mi da mi je tata bolestan od karcinoma I ja tu informaciju ne mogu podnjeti,hajde sto se uznemirim,sto srce pocne kucati brze,toga me vise nije strah,al zasto odjedanput pad neke energije,malaksalost I osjecaj da se gubim?!Jel I to neki napad panike koji je sad drugacijeg oblika nego prije?Ima li neko da je imao slican problem,ako sam uspjela da dobro objasnim?U tom momentu opet se trznem,skocim I kazem sebi e neces dozvoliti da dobijes nervni slom ili da se onesvjestis,smognem snage ustanem I zovem bilo koga,istrcim na ulicu ...bilo sta sto ce mi skrenuti misli I naravno popijem nesto za smirenje.
Otisla sam I neuropsihijatru neki dan jer je sad neki novi doctor koji je studirao u Americi,radio u Njemackoj...pa sam htjela da s njim malo popricam.On mi je samo prepisao Zoloft I Xanax,kao po obicaju...I rekao ako ja pristajem da primjenimo neku metodu zvanu EMDR,da malo o tome proguglam,pa da mu javim pristajem li....a za AD je rekao da ce me to ojacati I da nemam razloga da se bojim,da cu piti samo tri mjeseca jer to je minimum.
Ima li neko ikakvih informacija o toj metodi,ili iskustva sa tim?
I jos bi vas zamolila da mi neko objasni kakva je reakcija kad se popije prva tablet ADa?

prepadnuta -> RE: Anksioznost (26.12.2014 18:56:14)

Ja sam pila seroxat,mjesec i po,na pocetku je povecana anksio i napadi ali ako ces da pijes pretrpi jer nakon deset dana sve normalno bude i pocnes fino funkcionisati e sve zavisi odgovara li ti taj ad ili ne? Sve je to individualno..

jaca76 -> RE: Anksioznost (26.12.2014 22:19:59)

A što si pila samo mjesec i po? Meni je dr.rekao da se najmanje pije tri mjeseca.I kako ti je bilo kad si prekinula terapiju?

student -> RE: Anksioznost (26.12.2014 23:20:33)

Moze li mi iko od vas reci da li su napadi panike opasni kad osoba ima povisenu temperaturu i gripu???
Generalno napadi panike nisu opasni i ja sam ih se nekad bojao,vise ne,skroz sam ih prevazisao,al sam gledao na TV-u da ubrzano lupanje srca tokom gripe i bilo kakav trening mogu opasno da naskode vasem organizmu i vasem srcu,a meni prilikom napada paniek srce lupa 200 na sat,gore od bilo kakvog treninga. Generalno sam panicne napade prevazisao,al to je zato sto znam da nisu opasni,medjutim kad sam cuo da je ovaj opasan sad strepim od temperature jer znam da cim je dobijem odmah ce i panika poceti i eto belaja.

prepadnuta -> RE: Anksioznost (26.12.2014 23:30:28)

Pa pila sam tako pred vantelesnu i naglo prekinula... bilo mi je dobro cak i neuspelu vantelesnu sam prebrodila,sve.. i onda sam sad zatrudnela vjeruj da uzas od hormona me opet hvata pomalo,umisljam i gluposti mi padaju na pamet i to noci.. kazu ne misli ja uopste ne mislim o ovom ali opet prevlada nekad..ako ne mozes bas bez ad pij ali ja pravo da ti kazem ne bi pila bez preke nevolje,ipak bolje je ako svjesna si korjena napada bolje ti je da sama savladavas... mada ni ad ne skodi ali ipak to ti je drzi vodu dok majstori odu [sm=smiley1.gif]..salim se ali istina je dr mi je rekao da to je tako ljekovi ti pomazu i zamaskiraju sve simptome ali bolje je sam kad covjek savlada uz pricu sa psihologom. Ja nisam isla kod psihologa jer zivim u malom mjestu pa nisu mi dali ja sam pisala dnevnik i uvjek ceo napad ispricam i kako se osjecam i sve i bilo mi je zaista lakse..al jbg opet nekad hvata..

flatron -> RE: Anksioznost (27.12.2014 16:43:43)

Jel ima neko da mu titraju misici po cijelm tijelu,to traje kod mene vec 5 mj,stalno negdje igra,guza,noge,stopala,najvise po listovima,to me izludjuje,nervozna sam stalno,al to me cini jos nervoznijom i nikako da prodje imal neko da mu se isto desava? :-(

koka i po -> RE: Anksioznost (27.12.2014 17:46:10)

dobrodoslica novim clanovima.
aneksioznost kao poremecaj sa sobom nosi mnogo simptoma.zajedenicko kod svih aneksioznih osoba je pojava straha.sto se tice simptoma oni su individualni ali u sutini isti kao kod svakog.javljaju se u fazama.svima bih vam savjetovala kao prvo da prihvatite sebe i stanje u kakvom jeste.nemojte se stiditi sebe i misliti da vas posmatraju drugacijim ocima.ono sto se vama desava niko ne moze primjetiti.sve je to u vasoj glavi.

jaco 76....gdje su slikice u albumima...volje bih vidjeti.
na dobrom si putu[sm=smiley2.gif]

flatron -> RE: Anksioznost (27.12.2014 17:51:25)

Mene moj simptom titranja misiča dovodi do ludila vise,molim ako je neko imao isti problem nek mi se javi!

koka i po -> RE: Anksioznost (27.12.2014 17:55:06)

meni...nekada davno.
nemoj da te to brine.vjerujem da je stresno ali imaj na umu da ce proci.masiraj misice nekim gelom za relaksaciju...bice lakse vidjet ces[sm=smiley1.gif]

flatron -> RE: Anksioznost (27.12.2014 18:02:06)

Koliko dugo je trajalo kod tebe? Meni doslovno po cijeli dan igra negdje,vadila nalaze i svi su dobri,al koliko god pokusavam nemislit o tome oni podsječju me,po nogama je najgore,trza uzas i sije sam bila aneksiozna al za titranje misič prvi put cujem,jako je iritirajuce,kako je tacno bilo kod tebe,hvala na odg...

koka i po -> RE: Anksioznost (27.12.2014 18:06:01)

kod mene su se simptomi pojavljivali u fazama.
ne znam ti tacno reci koliko je trajalo jer je to bilo davno.
nemoj da se opterecavas time.sto vise budes razmisljala gore ce biti.pusti neka traje dok jednog dana ne shvatis da je prestalo.
i nema na cemu....tu smo da pomognemo jedna drugoj[sm=smiley1.gif]

flatron -> RE: Anksioznost (27.12.2014 18:10:10)

Hvala ti puno na odgovoru :-*

jaca76 -> RE: Anksioznost (28.12.2014 2:02:44)

Prepadnuta hvala na odgovoru :-)
Koko nisam uspjela prebaciti sa mobitela slike, evo danas cu ponovo pokusat sa kompa :-)

flatron -> RE: Anksioznost (28.12.2014 12:30:00)

Pa ima li djevojaka koje bi razgovarale,neznam koliko je aktivan ovaj forum posto sam nova clanica. Voljela bih razmijeniti iskustvo i stvari koje mi se desavaju zadlnje vrijeme. Eto ako ima koja djevojka,nek se javi.

moram biti jaka -> RE: Anksioznost (1.1.2015 19:43:40)

Pozz drage moje,a novim članicama - dobrodošle... :) ako se to tako može reći...Sretna vem Nova godina,... Najprije vam želim puuuuno zdravlja i lijepog raspoloženja... :).Ah anksioznost je kod mene nekad ovako nekad onako...Nemam neke fizičke simptome,osim kao što reče jaca76 kad me obuzme nestane mi energije i spuca me malaksalost,ali muci u inat počnem se vrtiti i raditi nešto.Zadnjih par dana konstantno me drži strah da ću poludjeti,da imam neku neizlječivu psihičku bolest ili da ću izgubiti kontrolu... Ali onda pokušam da se okupiram pogledam film i malo se nasmijem.Mislim da mi je to počelo s menstruacijom i onda to pripisujem i hormonima. Mislim ne znam je li se ispravno tako tješiti,ali eto ja se tješim i olakšam sebi situaciju...Od silne euforije zbog snijega Nove godine sinoć sjedeći s porodicom kući malo sam bila i utučena...Ne znam čovjek počne razmišljati o nekim stvarima koje te "bole" i onda emocije krenu,a ja nisam tip koji često plače,a iskreno voljela bih da jesam...Voljela bih da izbacim to nešto ... eto neću duljiti jer idem pojačati grijenje.Ovih dana užasno je hladno,i nikako da se zgrijem. :).Lijep pozdrav drage moje i glavu gore :*

flatron -> RE: Anksioznost (1.1.2015 19:55:51)

Pozz i tebi,svima
a se to desi da imas osjecaj da ces poludjeti,meni se to isto desava...neznam sta da ti kazem,ocgledno na
as sviju muci nesto,ja imam taj fizicki simptom..wal sta ces,mora se zivjeti.. pozz i srecna nova godina svima!

priks1 -> RE: Anksioznost (4.1.2015 16:42:11)

Bok svima !Pogotovo novim clanicama!Koliko vidim pojavilo ih se dosta od nas par što
smo se redovito javljale..Zelim vam svima Sretnu Novu kao prvo,da nam svima bude lijepo,da pronađemo onaj mir u sebi sto je najvaznije..Nisam se ovo zadnje vrijeme bas redovito javljala,
puno obveza...ali uvijek bi stigla bar pročitati koji post.Nekako ovih zadnja dva mjeseca mogu reci da sam osjetila dosta pomaka sto se tice anks..nekako kao da sam je stavila pod kontrolu.Sjetim
se tu i tamo ali uspijela bih je nekako zanemariti...Samo evo nekoliko zadnjih dana osjecam kao da je opet tu da me "napadne"...neka tuga u prsima i premisljanje raznih misli po glavi..I kad pomisliš da si konačno na kraju tog stanja,ono te opet nekako dočepa..Ali eto ima nas hvala Bogu
koliko hoćeš...Ugl. samo naprijed,pozitivno razmišljanje i idemo naprijed.[sm=bravo.gif]
Nego Inkognito trudnice mlada kako si mi?Pucaju li te hormoni [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]?Nadam se da je sve ok s bebom i da si dobro..HNF ženo svaka čast što si uspijela sve to izgurati..otići u drugi grad i početi sve ispočetka,svaka čast!!Mamice kako mi ti?
Idem sada djeca me vec ugnjavila sa svih strana,pozdrav svima i pisem jos...

Ljubim vas sve hrabre žene...[sm=smiley1.gif]

flatron -> RE: Anksioznost (5.1.2015 12:26:39)

Drage moje kako ste mi danas?

Inkognito -> RE: Anksioznost (5.1.2015 13:57:09)

Evo i mene, nesto me spucalo pa rekoh malo da se javim...Prije svega, dobrodoslica novim clanicama. Preporucujem vam da iscitate ranije postove, ima puuuno korisnih savjeta koje ce vam bas pomoci...
Mene eto danas spucao neki osjecaj i onda se, naravno, na njega nadovezuju svakakve misli, tako da danas i nisam bas sjajno. Interesantno je kako se tako nadovezuju te glupe crne misli, nekad ih uspijem prevladat, a nekad, kao evo sad, nikako da se izborim s tim. Taman kontamo evo krenulo je nabolje, nema povratka, ono me iznenadi tako da ne znam jel sam dosla ili posla. Opet pokusavam koristiti tehniku da je to samo danas, da ce sutra biti novi dan, da ce osjecaji popustiti i da ce biti bolje... Kontam nemam pms da se mogu na to izvlaciti, a opet sam trudna, pa valjda ima i to neke veze :D

Priski, gdje si macko, nije te bilo dugo..Kako ti je tata? Tako ti je bona kod svih nas, bude super, taman spremne da anski mahnemo i pozdravimo se s njom, a ona nam se ponovo vrati da kaze da je opet tu, i onda ponovno sucavanje bude jos teze, jer mislimo da smo je ispratili iz naseg zivota. Tako je kako je, ona je tu, nekad jaca, nekad slabija, a nama je boriti se kako znamo i umijemo. Inace, trudnoca mi je super, ide dobro, nosim se dobro, pa vidjecemo kako dalje...

Pozdrav i za ostale clanice. Flatron, ovdje mozes pisati kad god ti dusa pozeli, ne moras cekati da ti neko odgovari jer se desi da se ne javljamo bas cesto, zato slobodno pisi kako osjecas...

Eto, toliko od mene, malo sam dusu olaksala u nadi da ce biti bolje, a hoce aBd...

flatron -> RE: Anksioznost (5.1.2015 14:14:59)

Primjetila sadm da ste sve jako prijatne,vidim da imate razumjevanja i zelju da pomognemo jedna drugoj..kako se osječam? Ponekad neznam ni ja,čs dobro,cas lose,nervoza,pa navece kad trebam zašati nesto me trzne pa nda nemogu,uhvati me tad lupanje srca,ruzne misli,umisjam sebi bolesti neke,strah u meni nekakav itd..sta da vam kazem...tacn taman mislis da si boje i bum eto ga opet! Pijem persen forte i po potrebi lexilium 1,5,neznam koliko dugo smijem piti lexilium? Pozz za sve vas! :-*

moram biti jaka -> RE: Anksioznost (5.1.2015 16:09:29)

Izgleda da smo sve nekako loše danas i jučer [sm=smiley36.gif] ja to kažem-puca jugo po živcima ;) tješim se kad nije ni PMS ili sekiracija... Inko draga tebe hormoni lome i da nije anx. imala bi sigurno krize plača i sli. Sjećam se sebe u trudnoćama :) na sve sam plakala i lijepo i ružno :). Flatron ne pretjeruj s tim lexiliumom,mislim nije to neka doza ,ali opet ta hemija ...Pokušaj s čajem jer nerijetko tablete imaju i placebo efekat,popiješ je i misliš da ti je lakše od nje,ali u stvari psiha je odradila svoje...Bar mi je to objasnila doktorica kojoj sam se požalila na svoje napade panike davno nekad prije 7-8 god.Spominjala sam da mi je čaj od kantariona kao apaurin.Dobro spavam i anx. mi nekako stavi pod kontrolu.Pijem ga samo pred spavanje,ali ima dana kad ga ne pijem nikako pa osjetim malo jaču anx.. Uzimam i vitamine razne,pošto slabo jedem voće.B-komplex i magnezijum uzimam najčešće.Jer po pravili preparati od bilj koji djeluju umirujuće ne trebaju se kombinovati s lijekovima sedativima,antidepresivima i sl. Još jednu bitnu stvar sam nedavno pročitala u vezi depresije i anx .poremećaja, a to je redovno i dovoljno uzimanje vode.Piti vodu najmanje 1 l dnevno.Jer voda je zaslužna za dosta biohemijskih procesa u našem organizmu... Eto ja od toga pomalo svašta praktikujem,trudim se izbjeći lijekove,pa sad nadam se da ću uspjeti...nekad zaista se osjećam ok duuuže vrijeme i onda bummm opet na početak,strah,prisilne misli i sve što nas inače i hvata... Ljubim vas puno..Da smo bliže pa da osnujemo svoju grupu podrške da se sastajemo makar jednom sedmično,ali eto fino je i ovako rasteretiti dušu :* :*

flatron -> RE: Anksioznost (5.1.2015 16:20:06)

Eh to bi bilo odlicn da se sastanemo i ispricamo :-),ma meni su davali antidepresive al ja sam odbila da pijem,sad neznam da li sam napravila gresku,caj od kantariona nisam nigdje vidjela da ima kupiti! Moram biti jaka sta se tebi najvise desava? Koji su tvoji simptomi? Ja sam davn dok sam studirala patila od anex.. nda par godina nista i evo ga sad opet ccc...

moram biti jaka -> RE: Anksioznost (5.1.2015 21:29:05)

Ma joj imala sam ja nekako buran život...Buran u smislu da sam se jako puno borila za sve u životu,a i porodici sam ja bila veliki oslonac umjesto ona meni...Mislim kad bih ti pisala vjeruj roman bih ti mogla napisati.Imala sam nekih perioda anx . još od prije 8 god, ali to je druga priča i vjeruj i tad sam je pobijedila snago volje mogu i sad...Mada podrška mi treba kao i svakom,a ne dobijam baš veliko razumijevanje ni od muža..Nije stvar da mi ne želi pružiti podršku,on to jrdnostavno ne zna...Takav je tip emotivan,ali nikad to ne zna poakzati...Pretprošle godine umrla mi je mama iznenada,na rukama-šok!!!! Ja to sve podnijela hladne glave,normalno bez scena,bez pretjeranog tugovanja...i onda prošle godine tačno na godišnjicu je krenulo...Gušenje,plač,malaksalost...Kad se to završilo onada je počeo strah da ću poludjeti,strah da ću se ubiti,strah da ću nekog povrijediti u tom ludilu,snesanica,znojenje ruku i ona ružna knedla u grlu koju sam osjećala više od mjesec dana.Ja odmah uključim kantarion,b-complex i magnezijum i šetnje i okupaciju.Okupacija je ok ,ali priznajem ne pomaže uvijek

Stranica: <<   < Prethodna stranica  248 249 [250] 251 252   Sljedeća stranica >   >>