Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
Moja curica dobila temp u petak 37.4 uz kasalj i nosic koji slini Dr dala antibiotik radi prevencije jer je inace dolazilo dosta djece s gripom i upalom pluca ,a kod nje na plucima malo slajma al nista strasno, temperatura sama od sebe nestala odma u petak, juce isle na kontrolu, samo kasalj ostao,ali jako iritirajuci, javi se povremeno ali onda bas puno kaslje. Sinoc opet temperatura 37 , ujutru 37.4 a popodne 38.8. Popila paracetamol sirup, temperatura spala, ali se sad opet vratila isto 38.8. Istusirala sam je pa je spaal na 38 pa cu vidjeti da ako se poveca opet dam joj sirup. E sad me interesuje, nogice i rukice su joj hladne, glava vruca, a neki dan rodica dosla iz bolnice s bebom i Dr je grijala carapice na radijatoru pa oblacila bebi i onda preko toga oblacila vunene carape kao treba da glava i noge budu iste temperature.. Znate li sta o tome? I dalje ako imate savjete rado cu ih poslusati.. A sad idem da citam na ovoj temi sta jos ima ....
Molim vas za savjet vezano za tuširanje i masiranje i skidanje temperature. je jutros imao temperaturu 38,2 i kašljao je, odmah otišli dr. i dobio je paracetamol i ceclor sirup. Ali evo cijeli dan i pored paracetamola i obloga od senfa, temperatura ne spada, srećom nije visoka, ali idemo u noć, pa me strah. Maloprije je povratio 3 puta u 10 min., dala sam mu čaj od šljeza da unese tečnost, a sada evo leži sav blijed, ne možemo ga prepoznati.
Zvala bih ja mamu ili sveki, one sigurno imaju dobrih savjeta, ali žive daleko pa će se samo uzalud sikirati.
Sorry ženice, nemam vremena sve da čitam, pa ako koja ima još nekiu savjet, sve je dobrodošlo, ali najviše me zanimaju ove obloge i masiranje, hvala velika, ljubim vas
nikita, masiraj ga stajaćom vodom...uzmi krpu pa mu nogice trljaj mokrom krpom...pa onda rukice...pa onda leđa niz kičmu, p onad malo stomak, pa ljepočnice i smao čelo.... stalno ga tako krpom mokrom masiraj da spadne tura u nogice iz glave....
podigni ga obavezno na jastuj, nemoj glava da mu je nisko....
nemoj paničiti... javlja... skidaćemo turu cijelu noć ako treba
hej evo ovako je meni hanady objasnila, zelim vam noc bez ture
zamotati dijete vlaznim rucnikom ili pelenom umocenom u vodu sobne temp.preko toga omotati suhi rucnik ili plahtudijete drzati zamotano 5-10 min.nakon toga dijete obrisati suhim rucnikomkontrolirati temp.ponavljati postupak dok temp. ne padne na barem 38 C mjereno rektalno NE zamatati lice i glavu NE stavljati obloge na pojedine dijelove tijela (dlanove, tabane, prsa) NE stavljati obloge od razlicitih pripravaka (ribani krompir, luk, cikla,rakija)
Za dijete koje zna sjediti primjereno je vlazenje koze mlakom vodom u kadi, a za dojence zamatanje.
ZAPAMTITE: DIJETE NECE DOBITI UPALU PLUCA AKO GA RASHLADJUJETE MLAKOM VODOM KADA IMA TEMPERATURU, VEC CETE MU POMOCI DA BRZE OZDRAVI
VLAZENJE KOZE MLAKOM VODOM razodjeveno dijete posjesti u kadu s 2,3 prsta vodetemperatura vode oko 32-33 Cspuzvicom ili krpom vlaziti kozu svake 2-3 min.vlazenje koze provoditi barem 20 min.kontrolirati temperaturuponavljati postupak dok temperatura ne padne na barem 38 C mjereno rektalno NE VLAZITI LICE I GLAVU
ja nikolu ne tusiram lakse mi je kad napunim kadicu toplom vodom, držim ga 5-10 min.. to bi nam pomagalo.. stavljala mu obloge od vode,ne skroz hladne al to samo ako su mu noge tople,ako su hladne nemoj stavljati obloge nego prvo ga malo masiraj dok proradi cirkulacija i temperatura se spusti u noge... takodjer bi ga umotala u mokru plahtu pa oko plahte deku i držala par minuta.. nadam se da ce brzo proci,drži se
Ovo su bili savjeti pedijatrice Mire Ademovic, koji meni tj. mom djecaku uvijek pomognu. Izvini zbog gresaka, samo sam copy paste da ti sto prije proslijedim. Sretno!
nikita, juni, marianna, hvala puno , ljubim vas, nadam se da u noći neće biti gore, nego zanima me, šta znači toplota vode kao sobna temperatura, jeli to voda treba odstojati u sobi na normalnoj temperaturi
nikita, juni, marianna, hvala puno , ljubim vas, nadam se da u noći neće biti gore, nego zanima me, šta znači toplota vode kao sobna temperatura, jeli to voda treba odstojati u sobi na normalnoj temperaturi
da,oblozi od ustajale vode,ja otprilike uspem u posudu vodu,ne skroz hladnu nego izmedju hladne i tople, nadam se da kužis i da ti ne kompliciram..
hvala draga, evo i sad ima t., ali nije strašno obzirom da je noć, zaspao je, ali je povratio još nekoliko puta , sve što pojede - ništa ne ostane u njemu, ali eto makar može pomalo jesti i piti. Tuširala sam ga mlakom vodom dugo, pa nadam se da je i to pomoglo da t. ne skoči, vidjet ćemo kakva će biti noć.
Iskreno ne znam na koju temu da se javim.Sve je počelo prije 2 sedmice kada je sin rekao da ga boli desno uho.Nije imao temperaturu što mi nije ukazivalo na neku veću upalu uha.Odvedemo ga doktoru koji kaže da nije upala uha nego da mu je to sve od nosa pa ga uho žigne.Stavljali mu uljne kapi,prošlo to da bi nakon 2 dana rekao da ga boli lijevo uho.U međuvremenu je taj dan počeo kašljati i dobio temperaturu.Ujutro odemo da izvadi bris grla i nosa.Bris nosa pokazao da ima Streptococcus pneumoniae.Uključena terapija,sirup Zinnat i kapi Garamicin u nos.Popio čitavu veliku bocu koja je trajala punih 7 dana.Jučer prvi dan bez antibiotika i ponovo temperatura!!!! Sad definitivno ništa ne kontam.Pitam doktora šta da radim,kaže da mu on ne bi davao ponovo sirup jer će mu uništiti crijevnu floru.Ne mogu da vjerujem da nakon 7 dana antibiotika širokog spektra,ponovo dobije temepraturu!Sinoć 39,2 jutros 37,8.Totalno sam zbunjena.
Ima li neko da je imao isto iskustvo i šta da radim?
A da bi situacija bila još ljepša i curica je u ponedjeljak dobila temperaturu,kašlje.Vodila je doktoru kaže bronhitis u usponu.
Iskreno ne znam na koju temu da se javim.Sve je počelo prije 2 sedmice kada je sin rekao da ga boli desno uho.Nije imao temperaturu što mi nije ukazivalo na neku veću upalu uha.Odvedemo ga doktoru koji kaže da nije upala uha nego da mu je to sve od nosa pa ga uho žigne.Stavljali mu uljne kapi,prošlo to da bi nakon 2 dana rekao da ga boli lijevo uho.U međuvremenu je taj dan počeo kašljati i dobio temperaturu.Ujutro odemo da izvadi bris grla i nosa.Bris nosa pokazao da ima Streptococcus pneumoniae.Uključena terapija,sirup Zinnat i kapi Garamicin u nos.Popio čitavu veliku bocu koja je trajala punih 7 dana.Jučer prvi dan bez antibiotika i ponovo temperatura!!!! Sad definitivno ništa ne kontam.Pitam doktora šta da radim,kaže da mu on ne bi davao ponovo sirup jer će mu uništiti crijevnu floru.Ne mogu da vjerujem da nakon 7 dana antibiotika širokog spektra,ponovo dobije temepraturu!Sinoć 39,2 jutros 37,8.Totalno sam zbunjena.
Ima li neko da je imao isto iskustvo i šta da radim?
A da bi situacija bila još ljepša i curica je u ponedjeljak dobila temperaturu,kašlje.Vodila je doktoru kaže bronhitis u usponu.
Greška je u boldiranom. Streptokok se ne liječi antibiotikom širokog spektra. Naša borba je trajala 1,5 dok je nismo iskorijenili. 10 Ospen....pauza 7 bris. Opet pokazao streptokok. Još 10 dana ospena. 11 dan zaštitna injekcija. 21 dan od zaštitne injekcije - bris ujutro, nakon toga opet druga zaštitna. Nalaz brisa konačno uredan. Imamo i treću zaštinu primiti za dvije sedmice.
Streptokok je vrlo opasana, i mora se vrlo temeljno liječiti.
< Poruku je uredio hanabanana -- 31.3.2011 11:08:32 >
Hvala na odgovoru hanabanana.Dobili smo Ospen danas ali me strah sad nakon Zinnata opet Ospen jer je prije godinu dana isto tako pio 3 antibiotika zaredom i uništio crijevnu floru.Užasne muke je imao sa guzom nekoliko dana.Nadam se da se neće ponoviti. Jeli kod vas bila bakterija u grlu ili nosu?On je uz Zinnat dobio i Garamicin,valjda mu je pomoglo.
ma daji djetetu što više jogurta...kad je na antibiticima..izbaci slatkiše skroz... ja svoju kljukam jogurtima..a mlijeko i slatkiši nikako...nije još hvala bogu imala problema sa florom..
Andrej-06.04.2009 ♥❤♥❤♥
Einstein je umro, Newton je umro, Tesla je umro, a ni ja se ne osjećam baš najbolje!
tweety, slično je kod nas samo u puno blažem obliku tek danas se spremamo liječniku jer ne smijem više eksperimentirati. Ema pomalo šmrca uvijek ali ništa strašno, nosić rješavamo propolis sprejem i aquamarisom. Prošli ponedjeljak uvečer dobije temperaturu 37.3, koju brzo skinemo i ona malo kiše, malo slini, držali je doma do srijede na c vitaminu, čajevima s medom i sl. Bila ok i jučer je pošaljemo u vrtić. Tamo nije dobro jela, doma nije dobro jela, spavala popodne i probudi se sa 38.3 ali vesela i pričljiva. Jedva je umolimo da malo legne poslije panadola i pogleda crtani, temperatura spadne i ona nastavi jesti kao blesava sve po redu, popije odjednom 2 šolje čaja s medom (inače jako malo tekućine hoće i moramo je nutkati, ovo je valjda bilo od temperature), skače i trči okolo kao da je bila zavezana dva dana, legne sinoć bez temperature, jutros čila i vesela opet . 19. 03. smo vadili nalaze krvi i urina radi željeza i CRP nam je bio 0.0 (a i tada je bila šmrcava), ali se pokaže NEŠTO bakterija u urinu. Sad ja više ne znam je li to upala ili čisto malo bakterija koje se mogu ubiti čajevima (s obzirom na ovaj CRP, valjda bi bio povišen da ima upalu mokraćnih kanala ili slično . Odlučila sam ipak je danas odvesti pedijatru da vidimo šta s tim bakterijama, te da nam prepiše željezo, budući da smo ga narodnim lijekovima podigli za 0,2 u roku od 3 mjeseca (a kljukala je maksimalno koliko sam smjela). Bris grla i nosa sam planirala raditi nakon što ovo malo smirimo s nosićem.
Hvala na odgovoru hanabanana.Dobili smo Ospen danas ali me strah sad nakon Zinnata opet Ospen jer je prije godinu dana isto tako pio 3 antibiotika zaredom i uništio crijevnu floru.Užasne muke je imao sa guzom nekoliko dana.Nadam se da se neće ponoviti. Jeli kod vas bila bakterija u grlu ili nosu?On je uz Zinnat dobio i Garamicin,valjda mu je pomoglo.
Imali smo slicnu situaciju sa bakterijom i antibioticima. Sad kad ste dobili ospen, to bi se trebalo rijesiti, ali obavezno raditi bris 7-10 dana nakon prestanka uzimanja antibiotika. Pazite na krvnu sliku, nama su je antibiotici unistili. A, sto se tice crijevne flore, preporuceno nam je da uzima Biorela Baby probiotik, navodno dobro djeluje i na imunitet. Ja sam ga nasla u Denida apoteci.
Hvala svima na javljanju.Noćas je imao blagu temperaturu,jutros je nije bilo.Nadam se da će tako i ostati.Kao što rekoh kupila sam i Imunoglukan sirup pa će valjda i on odraditi svoje (kao najbolje ga je davati u toku infekcije) Obavezno ću da radim bris nakon terapije.
Plavi telefon, savjetodavna, anonimna i besplatna linija za
Anketa
povracanje
neznam dal ste citale temu,anel mi juce povraco,dnas je dobro nije povraco pomalo jede ne puno veseo je...Dal da pakujem danas stvari za put,ili ipak da odgodimo..molim vas za pomoc....Nisam pametna sta da radim:(
ODGODI PUTOVANJE (59%)
NEMOJ ODGODITI PUTOVANJE (41%)
Broj svih glasova: 68
Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!