Hanady RR -> RE: Torte (14.3.2011 22:33:12)
|
IZVORNA PORUKA: myb@by Hany znas da si ti moja forumasica od povjerenja, tako da mi je svaka tvoja preporuka dobrodošla. Recimo da svi volimo cokoladu, imam i tortenpleh [sm=smiley1.gif] eh evo jedna lagana i brza...a savršena i zdrava nadasve... oduševit ćete se...nema brašna al ima narandži...njam, njam [sm=smiley36.gif] TORTA OD NARANDŽE POTREBNO: 10 jaja 300 gr mljevenih oraha 300 gr šećera 300 gr čokolade za kuhanje 500 gr narandži PRIPREMA: Narandže oguliti rastaviti na kriškice i staviti u šerpu pa same pirjati oko 30 min na laganoj vatri dok se ne smekšaju. kad smekašju viljuškom ih ispasirati. Izmiksati čvrs snijeg od bjelanaca. U veću zdjelu pjenasto umutiti žumanaca i šećer dodati mljevene orahe ,200 gr narendane čokolde, ispasirane narandže i umućeni snijeg od bjelanaca. istresti u tortenpleh i peći na temperaturi od 180 C. Prostalih 100 gr čokolade istopiti i preliti po vrućoj torti. Ostaviti u frižider i naravno u slast pojesti sa ukućanima [sm=smiley36.gif] a evo ti jedna koja s ene peče...i nije skupa iako ima sitniva koje idu u nju... Ledena torta za zimske dane potrebno 4 žumanceta 250 grama margarina 250 grama šećera u prahu 250 grama sjeckanih oraha 250 grama grožćica 250 grama žele bombona 400 grama petit keksa malo mlijea vanilija šećer ili ekstrat vanilije 200 gr čokolade za kuhanje margarin izraditi sa šećerom i dodati žumanca, pa orahe, pa nasjeckane žele bombone, pa grožđice ( prije nego ih stavite potopite ih u mlaku vodu da odstoje jedno 20 min sa ekstratom vanilije ili vanilija šećerom), kad se ovo umuti dodati petit keks koji se rukama mrvi u smjesu na manje komadiće, i na kraju dodati istopljenju čokoladu. Dobro umutiti, voditi računa da vam je zdjela u kojoj ovo radite velika jer je malo teže mutiti ovu smjesu, po potrebi od zavisnosti od gustoće za sjedinjavanje dodati malo mlijeka ( pola fildžana otpirlike). staviti u torten pleh, dekorisati po želji, sa vrhnjem ili čokoladom i žele bombonama kao ja, ostaviti da prenoći i to je to. 8 imaš sliku mog remek djeca na 5 strani ove teme.... i evo jedna brza i smješnoh naziva al jako lgana i ukusna.... torta za lijenu ženu trebaju tii 6 dl kisele vode 250 gr mljevene plazme 200 grama čokoldae za kuhanje 6 šlag krema od čokolade.... 200 gr šećera izmutiš 3 šlag kreme sa 3 dl kisle mikserom, 100 gr šećera i u to dodaš plazmu i staviš u torten pleh... izmutiš ostale 3 plag kreme sa 3 dl kisele vode, 100 gr šećera i u to dodaš naribanu čokoladu ( 1 red naribane ostavi za dekoraciju ) staviš preko prvog dijela u torten pleg...preko stavš naribanu čokoladu i neka se ostisne jedno 20 minuta u frižideru... ukusna za nepovjerivati
|
|
|
|