Hanady RR
|
Američka torta Sastojci Biskvit 200 g putera 500 g šećera 1 vanilin šećer 4 žumanca 200 g čokolade 2 kašike vode 300 g brašna 1 prašak za pecivo malo soli 400 ml mlijeka 4 bjelanca Fil 150 g marmelade od marelice 100 g Suhih marelica 2 kašike vode 700 g čokolade 500 ml vrhnja za kuhanje Priprema Biskvit 1. Pjenasto umutiti puter, dodati šećer i vanilin šećer i dobro izraditi. Zatim umiješati jedno po jedno žumance. Čokoladu s dvije kašike vode otopiti na pari i umiješati je u smjesu. Zatim dodati brašno, prašak za pecivo i malo soli, umutiti i dodati mlijeko. Napraviti čvrst snijeg od bjelanaca i lagano ga umiješati u smjesu. Ispeći koru u torten plehi, kada se ohladi prepoloviti je da se dobiju dvije kore. Pleh od 28 cm a može i 26 cm Fil 1. Marelice skuhati sa malo vode i šećera (trebale bi se skoro raspadati). Dodati ih u marmeladu s dvije kašike vode i zagrijati. 2. Čokoladu otopiti na pari, skinuti s vatre i umiješati vrhnje za kuhanje (koje ste prethodno malo zagrijali) dok se ne ujednači u glatku masu. Jedan dio odvojite i čuvajte toplo (potrebno za premazivanje cijele torte). Drugi dio treba da malo ohladi kako bi se torta lakše filovala. 3. Biskvit prvo premazati zagrijanom marmeladom, zatim malo ohlađenom čokoladom. Staviti preko drugi biskvit, a zatim onom odvojenom mlakom čokoladom. Dekorisati čokoladom također. JAFFA TORTA 12 jaja 12 kasika secera 12 kasika mljevenih oraha 3 kasike prezle zuti fil 1 litar mlijeka 4 pudinga od vanilije 200 g secera 1 margarin smedji fil 200 g secera 1,5 dl vode 200 g mljevenih oraha 1 cokolada za kuhanje 1/2 maslaca nadjev 3 kutije jaffa keksa 2 sokica dvojni-c (ja sam uzela dzus od narance) priprema: kore: napraviti 4 kore i to - umutiti 3 jajeta sa 3 kasike secera. dodati 3 kasike mljev. oraha i 1 kasiku mrvica. lagano umijesati i peci na oko 200 stepeni pola sata. tako svaku koru zasebno zuti fil: napraviti puding od mlijeka i praska za puding. ostaviti da se ohladi (ne mora bit ledeno) i dodati secer i margarit, pa ponovo dobro umutiti smedji fil: prokuhati secer s vodom da se napravi kao agda, dodati zatim orahe i istopljenu cokoladu. kad se ohladi dodati maragrin i umutiti. torta se pravi ovako: Obavezno se slaže u zatvorenom torten plehu jer su kreme žitke a brzo se stisnu. -na tablu staviti jednu koru, premazati je dijelom zutog fila. -po zutom filu sloziti keks prethodno umocen u sok, pa premazti keks zutim nadjevom (najbolje je samo da popunite rupice izmedju keksova, jer vam nece moci biti zutog fila ako stavljate puno) -prekriti drugom korom i premazati polovinom smedjeg fila -staviti trecu koru ponoviti postupak kao i sa prvom: zuti fil, keks, zuti fil -staviti cetvrtu koru i premazati ostatkom smedjeg fila -ostavite malo zutog fila na kraju da tortu premazete okolo. -ukrasite po zelji
< Poruku je uredio Hanady RR -- 28.12.2010 20:13:07 >
_____________________________
''Evo, silazi sumrak, i svijet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipjelo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.'' H- 25.6.2006 F-12.2.2009
|