Amelaa RR -> RE: Fondant (8.2.2010 11:20:42)
|
FONDANT Sastojci: 500g secera 100g glukoze 125g vode Vrijeme pripreme 1 sat Fondant je cvrsta masakoja sluzi,osim za oblaganje torti i drugih slastica, i za punjenje cokoladnih bombona. Moze se upotrijebiti i za oblaganje, ukrasavanje ili kao dodatak nekim ledenim tortama.Moze se dugo ocuvati.Ako cesto pripremate cokoladne bombone, fondant mozete pripremiti unaprijed. Da biste ga sacuvali, stavite ga u zemljanu ili porculansku posudu, izravnajte ga i prekrijte vrlo cistim platnom, koje ste prethodno umocili u hladnu vodu a zatim dobro iscijedili. Moze se dugo ocuvati u ostavi, pod uvjetom da platno stalno bude vlazno, inace ce se fondant osusiti. Kad ga budete zeljeli upotrijebiti, izdvojite potrebnu kolicinu. Ako ga zelite rastopiti, stavite ga u zdjelicu, dodajte malo secernog sirupa( ili likera) i zagrijte ga na tihoj vatri; treba se samo smlaciti. Ako zelite obojani fondant, u ovom trenutku mozete mu dodati mrvicu (ili kap) biljne slasticarske boje (pazite, vrlo malo). Mozete dodati i usitnjene pistacije, kavu,rastopljenu cokoladu ili sto god zelite. Za pripremanje fondanta nuzno je imati cvrstu metalnu plosnatu lopaticu. Vazno je da bude cvrsta jer se tokom rada fondant malo stvrdne. PRIPREMA Stavite secer u zdjelicu s dvostrukim dnom, dodajte vodu i dobro ga rastopite na umjerenoj vatri. Dodajte zatim glukozu i nastavite kuhanje do stupnja "mala lopta" ili "mali mjehur". Umocite vrhove prstiju u hladnu vodu i malo poprskajte secer, zatim ga stavite na vrlo cistu mramornu plocu ( ili od nehrđajuceg celika). Ponovo ga poprskajte hladnom vodom, radecikao sto je vec receno( ovaj je postupak nuzan da se secer, ne bi karamelizirao) Ostavite ga da na trenutak odstoji, kako bi se malo ohladio. Zatim,cvrsto drzeci metalnu lopaticu, zapocnite obradjivanje fondanta. Postupak je sljedeci: gurajte secernu masu naprijed, vratite je k sebi, pa opet naprijed, nastavljajuci tako sve dok secer ne bude jos bijeliji i elasticniji i tvrdji. Ako postane toliko tvrd da ga ne mozete obradjivati( mozda ste ga malo prekuhali), poprskajte ga ponbovno s nekoliko kapi hladne vode. U odredjenom trenutku primjetit cete da je secer popustio i da se rasirio po mramornoj ploci; tada ga nekoliko minuta mjesite rukama kao da je tijesto. Stavite ga na kraju u zemljanu posudu, prekrijte vlaznim platnom i cuvajte u ostavi. Ako je fondant zuckaste boje i nedovoljno homogen, to znaci da ste ga kuhali vise nego sto je naznaceno ili ste ga poceli obradjivati dok je jos bio suvise topao. kolaci.net
|
|
|
|