RE: Fondant (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuhajmo zajedno



Poruka


Hanady RR -> RE: Fondant (3.3.2011 21:11:06)


IZVORNA PORUKA: Hannica

Mene zanima koliko kosta glicerin,koliko glukoza?


glicerin je 100 ml 3 KM...to ti je za 10 torti...u recept ide kašika velika a u 100 ml imaš 10 velikih kašika otpilike.
glukoza ili fruktoza koja god..ali u Dm je 500 gr 3,80 Km ...a u Merkatoru je glukoza 500 gr 3,50 Km a fruktoza 500gr 5,50 Km...
u recept ti ide po 100 gr jednog ili po 50 gr jednog i drugog...elem u svakom slučaju ako kupiš smao jedno imaš za 5 torti a ako kupiš obe da po pola stavljaš imaš za 10 torti.

ja sam radila obe varijante fondanta...al iskreno ova druga glicerinska je jednostavnija za napravit, menje se prlja okolo, ljepše se radi pod rukom i ljepše su boje i na sve to jeftinija je varijanata sigurno.




milenium -> RE: Fondant (3.3.2011 21:14:32)


IZVORNA PORUKA: Hannica

IZVORNA PORUKA: milenium

koliko grama marsmalow fondata bi mi trebalo za obložit jednu tortu okruglu?

Ja sam pravila fondant s 3 vrecice boba po 80 gr.i oko 750 gr. secera.



je li to bilo dovoljno samo za oblaganje ili i za figurice,mašnice itd?

1prije nego stavimo marsmalow u mikrovalnu ona 1,5 kašika vode treba bit vruće ili hladne
vode?
2.dodaje li se šećer odmah u vruć fondant ili treba čekati da se ohladi?
3 treba li svih 750 grama šećera odjednom umješati u fondat ili malo po malo , nešto mi se čini da će biti preslatko sa 750 gr[sm=zmeden.gif] znam da sam smor ali eto ako može netko da odgovori[sm=smiley1.gif]




Hannica -> RE: Fondant (3.3.2011 21:17:07)

Hvala na ovako detaljnom odgovoru.Moram pokusati s ovom vrstom fondanta,samo mi treba neki dobar razlog za pravljenje torte.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




milenium -> RE: Fondant (3.3.2011 21:19:17)


IZVORNA PORUKA: Hanady RR

IZVORNA PORUKA: Visnja RR

Evo sa MInje (minja mi je otkriće )  [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
 
Butter krem:

  • 125 gr putera
  • 200 gr šećera u prahu
  • 3 kašike mleka

Butter krem : Umutite puter sa šećerom u prahu, a onda dodajte mleko. sve umutite da bude pjenasto



evo aida detaljno i probano...ja u ovo dadam i red čokjolade za kuhanje istopljene da mi ima bolji okus.[sm=smiley1.gif]


može li u ovu butter kremu ići i 3 pudinga od vanilije s obzirom da mi treba puno kreme ja sam utrošila litar mlijeka i cijeli margarin?




Hanady RR -> RE: Fondant (3.3.2011 21:19:38)


IZVORNA PORUKA: milenium


IZVORNA PORUKA: Hannica

IZVORNA PORUKA: milenium

koliko grama marsmalow fondata bi mi trebalo za obložit jednu tortu okruglu?

Ja sam pravila fondant s 3 vrecice boba po 80 gr.i oko 750 gr. secera.



je li to bilo dovoljno samo za oblaganje ili i za figurice,mašnice itd?

1prije nego stavimo marsmalow u mikrovalnu ona 1,5 kašika vode treba bit vruće ili hladne
vode?
2.dodaje li se šećer odmah u vruć fondant ili treba čekati da se ohladi?
3 treba li svih 750 grama šećera odjednom umješati u fondat ili malo po malo , nešto mi se čini da će biti preslatko sa 750 gr[sm=zmeden.gif] znam da sam smor ali eto ako može netko da odgovori[sm=smiley1.gif]



ja sma radila ovu mjeru

Priprema
250 grama marshmallow sa 1,5 kasikom vode prelijte pa stavite u mikrovele da malo odmekne toliko da se moze mijesiti .Uoriginalnom receptu pise da se na pocetku radi sa mikserom ali ja sam radila rukom .Ako nemate mikrovele marshmallow otopite nad parom u cjediljci bez dodavanja vode ili u rerni isto sa vodom kao u mikrovele.Marshmallow OTOPITI ne rastopiti znaci samo malo ra se ugrije i da se moze raditi rukom da nije vrelo po prstima.Prvo stavite pola kolicine secera i onda dodajete i ostalo postepeno mijesajuci .Masa je dobra kad mozete da je valjate u rukame kao loptu a ne lijepi se za dlanove .Bitno je da nemozete pogrijesiti -ako je smjesa rijetka dodajte secer ako je tvrda malo je ugrijte u mikro ili na pari ponovo malo navlazite .Masa je tako dobra za oblaganje da je mozete tako lako raditi ne razvlaci se , ne puca ne susi se brzo ali ne i dugo.Ako dodajete tecne boje ponovo dodajite secer u prahu dok ne dobijete zeljenu cvrstinu
Zelim vam puno uspjeha i radosti koliko sam je ja imala sa ovom masom

ja sma uzela 4 kese po 80 gr bombona i jednu onu skorz malu kesu od 10 gr...5 bombona u njoj[sm=smiley36.gif]

1. staviš hladnu vodu....
2. kad se sitopi fino na radnu površinu stavi šećera u prahu....
odmah kad izvadiš sipaj u zdjelu u kojoj si topila šećera u prahu po malo....mješaj drvenom ili plastičnom kutljačom je rje vruće a vruće se radi bolje...
onda iz zdjele istreseš na radnu površinu i radiš rukama...i dodaješ šećer...i boju pa opet ti treba šećera kad staviš boje da lijepo se raporedi boja...

3. ja sma od ove mejere napravila...tortu na spart, medu, drvo i ostalo mi sigurno za još 5-6 figura.




Hanady RR -> RE: Fondant (3.3.2011 21:20:26)


IZVORNA PORUKA: Hannica

Hvala na ovako detaljnom odgovoru.Moram pokusati s ovom vrstom fondanta,samo mi treba neki dobar razlog za pravljenje torte.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]


ja pravim za 8.mart[sm=smiley36.gif]
imama sve...samo da počnem[sm=smiley36.gif]




mala86 -> RE: Fondant (3.3.2011 21:20:59)

milenium-ja sam vodu stavila obicnu sa cesme

ja kad sam izvadila iz mikrovalne stavila sam pola kolicine secera i mijesala drvenom kasikom a onda sam stavila na povrsinu(dotad se vec ohladilo skroz)i dodavala ostatak secera(po potrebi dok nisam dobila zeljenu masu)




Hanady RR -> RE: Fondant (3.3.2011 21:22:35)


IZVORNA PORUKA: milenium


IZVORNA PORUKA: Hanady RR

IZVORNA PORUKA: Visnja RR

Evo sa MInje (minja mi je otkriće )  [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
 
Butter krem:

  • 125 gr putera
  • 200 gr šećera u prahu
  • 3 kašike mleka

Butter krem : Umutite puter sa šećerom u prahu, a onda dodajte mleko. sve umutite da bude pjenasto



evo aida detaljno i probano...ja u ovo dadam i red čokjolade za kuhanje istopljene da mi ima bolji okus.[sm=smiley1.gif]


može li u ovu butter kremu ići i 3 pudinga od vanilije s obzirom da mi treba puno kreme ja sam utrošila litar mlijeka i cijeli margarin?



milenium ova buter crema nije kram koja se stavlja unutar toret...ako staviš puding i sve ostalo bojim se dali će ti biti ravna...
ako se sjećaš moje torte ovdje sa teme ja nisma stavila buter crem jer sam mislila da je moja krema reform torte dobra...ali bila je malo grbava...
naredni put svaki radila sma buter crem ovako ali ne cijelu mjeru nego pola...
samo da tanko tanko namažeš po torti okolo i odozgo da ti se malo poravan ( neke velike kratekre ili rupe na kori ni ovo neće poravnatu) i da ti se zaljepi fondant a da se ne istopi.




Hannica -> RE: Fondant (3.3.2011 21:24:39)

IZVORNA PORUKA: milenium


IZVORNA PORUKA: Hannica

IZVORNA PORUKA: milenium

koliko grama marsmalow fondata bi mi trebalo za obložit jednu tortu okruglu?

Ja sam pravila fondant s 3 vrecice boba po 80 gr.i oko 750 gr. secera.



je li to bilo dovoljno samo za oblaganje ili i za figurice,mašnice itd?

1prije nego stavimo marsmalow u mikrovalnu ona 1,5 kašika vode treba bit vruće ili hladne
vode?
2.dodaje li se šećer odmah u vruć fondant ili treba čekati da se ohladi?
3 treba li svih 750 grama šećera odjednom umješati u fondat ili malo po malo , nešto mi se čini da će biti preslatko sa 750 gr[sm=zmeden.gif] znam da sam smor ali eto ako može netko da odgovori[sm=smiley1.gif]


Evo ukratko kako to izgleda.
http://www.youtube.com/watch?v=m344aukHKxM

Stavis hladnu vodu,a secer stavis cim izvadis bobe iz mikrovalne.
Bit ce preslatko,100 % ali ne moras to jesti,ja fondant uvijek zaobidjem.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Tri kesice su dovoljne za sve,figurice i ostale.Bar je meni bilo dovoljno,a svaki put sam bacila mozda cetvrtinu.Ti ako nisi sigurna stavi 4 kesice boba,tu ne mozes pogrijesit,nema da fali.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Hanady RR -> RE: Fondant (3.3.2011 21:25:43)


IZVORNA PORUKA: Amila_ra

Priblizava se moj dan D [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] znaci ako pravim tortu na dva sprata da li moram nesto da stavim da je drzi ili ne ?


ja sam samo u donju tortu zabola 3-4 slamke kroz sredinu i odozgo dtavila drugu...mada mislim da nema potrebe ni to...logikom te slamke nisu nešto posebno pomogle da ne upadne unutra[sm=smiley36.gif]




milenium -> RE: Fondant (3.3.2011 21:41:05)

hanice kupila sam 8 kesica bombona[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]
hanady mogu li ja fondat stavit direkt na koru bez ikakvog premazivana jer je kora tvrda,i zanima me kako se na nekim slikama fondat na okruglim tortama sa strane savija (ono kao zavjesa)a na nekima je ravan tj baž zalijepljen uz tortu,ako me kontate[sm=smiley36.gif]

amila ja bi pokušala tortu na tortu staviti tako da ispod stavim one rostilj štapiće ali ne ih zabosti nego poredat ih deset_ak jedno do drugog i na to tortu[sm=smiley1.gif]




Hanady RR -> RE: Fondant (3.3.2011 21:44:12)


IZVORNA PORUKA: milenium

hanice kupila sam 8 kesica bombona[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]
hanady mogu li ja fondat stavit direkt na koru bez ikakvog premazivana jer je kora tvrda,i zanima me kako se na nekim slikama fondat na okruglim tortama sa strane savija (ono kao zavjesa)a na nekima je ravan tj baž zalijepljen uz tortu,ako me kontate[sm=smiley36.gif]

amila ja bi pokušala tortu na tortu staviti tako da ispod stavim one rostilj štapiće ali ne ih zabosti nego poredat ih deset_ak jedno do drugog i na to tortu[sm=smiley1.gif]


milenium neće ti se zaljepit na koru...moraš imati kremu ili buter cream ispod...

kad staviš fondant odozgo ti modeliraš...
ako hoćeš okolo da je ravno ja to uzmeme onu lopaticu za kolače i ravnam i on se razvuče i bude ravno okolo....
a ako hoćeš da pada prkeo kao zavjesa...staviš ga pa kako paden ne ravnaš okolo nego rukom nabiraš...ako me kontaš....
al moraš na koru staviti kremu neće ti stajati fondant...mislim mora se on zaljepiti ako me kontaš.




milenium -> RE: Fondant (3.3.2011 22:22:38)

kontam.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] ja ću stavit fondat preko one kreme jer mi izgleda dosta čvrsta pa šta bude[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
rokoko i hanady ta mislite hoe li se raspast?




Adana -> RE: Fondant (3.3.2011 22:37:05)

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

Eh ja u novim pripremama pa odmah d akrenem po savjete...
1: Kako d adobijem ljubičastu boju fondanta pošto nisam našla da je kupim...ili negdje ima prosvjetlite me....
2: Dali jaffa torta može uz fondant...ona se mora ohladiti u torten plehu...jel može preko nje fondant i jeli podrazumjeva i na nju butter cream da stavim
3: kako leptire da napravim ako nemam modlu...haj nađite kakav link ja tražim al ne nalazim tutorial.

Eto imate fore do 6.marta da mi javite[sm=smiley36.gif] [sm=smiley36.gif] [sm=smiley36.gif]


1. Ja sam je dobila mjesajuci crvenu i plavu, tj. prvo sam fondat obojila u plavo pa dodavala crvenu. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Mozes vidjeti kakva je boja bila moje torte, ima negdje na temi. A potrazicu pa cu je postaviti ponovo.

2. ne znam [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] pretpostavljam da moze.

3. mozda da napravis sablon pa da izrezujes?
a pogledaj i ova dva linka pa vidi ima li sta da pomaze:

http://www.youtube.com/watch?v=xCVGlTNbK1w
http://www.youtube.com/watch?v=GqNSCX1Iwdk&feature=related




Hanady RR -> RE: Fondant (3.3.2011 22:41:09)


IZVORNA PORUKA: Adana

IZVORNA PORUKA: Hanady RR

Eh ja u novim pripremama pa odmah d akrenem po savjete...
1: Kako d adobijem ljubičastu boju fondanta pošto nisam našla da je kupim...ili negdje ima prosvjetlite me....
2: Dali jaffa torta može uz fondant...ona se mora ohladiti u torten plehu...jel može preko nje fondant i jeli podrazumjeva i na nju butter cream da stavim
3: kako leptire da napravim ako nemam modlu...haj nađite kakav link ja tražim al ne nalazim tutorial.

Eto imate fore do 6.marta da mi javite[sm=smiley36.gif] [sm=smiley36.gif] [sm=smiley36.gif]


1. Ja sam je dobila mjesajuci crvenu i plavu, tj. prvo sam fondat obojila u plavo pa dodavala crvenu. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Mozes vidjeti kakva je boja bila moje torte, ima negdje na temi. A potrazicu pa cu je postaviti ponovo.

2. ne znam [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] pretpostavljam da moze.

3. mozda da napravis sablon pa da izrezujes?
a pogledaj i ova dva linka pa vidi ima li sta da pomaze:

http://www.youtube.com/watch?v=xCVGlTNbK1w
http://www.youtube.com/watch?v=GqNSCX1Iwdk&feature=related


e hajde molim te nađi svoju tortu...ti znaš otpilike u kom mjesecu si je stavila...da vidim...

i ja sma ove linkove našla...
definitvno idem na ovaj fazon...i skontah sve kako i šta...pa valjda uspije...
moja mama voli ljubičasto, kale i leptire...pa biće torta za sve nas osmomartovska nakon ručak ali po njenom željama tajnim[sm=smiley36.gif]




Hanady RR -> RE: Fondant (3.3.2011 22:42:19)


IZVORNA PORUKA: milenium

kontam.[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] ja ću stavit fondat preko one kreme jer mi izgleda dosta čvrsta pa šta bude[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
rokoko i hanady ta mislite hoe li se raspast?


pa vidi ...jel ti to krema iz jaffa torte[sm=zmeden.gif]
ma nebitno...stavi pa nek se malo stidsne onda stavi fondant...oscjeni kads e stisne jel ti treba nuter cream[sm=zmeden.gif]




Adana -> RE: Fondant (3.3.2011 22:50:36)

Hej draga, nadjoh ja tortu ali se bas ne vidi najbolje, izgleda sivo. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Valjda do aparata i svjetla. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley13.gif[/image] Ali uglavnom ne mozes pogrijesiti, plava i crvena daju ljubicastu. Ova nasa je bas bila tamnija ljubicasta. Oboji fondat u plavo, pa dodaji crvenu, ili obrnuto. Ili ako ti je lakse "nastimaj" boju pa onda boji fondat. Samo je bitno da doooobro mijesis. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Mi smo sav fondat obojili u tu boju, ne ono malkice po malkice nego bas sve.

A kale nije tesko zaista napraviti samo vodi racuna da ti budu manje loptice fondata i da ih fino istanjis da bi ih lijepo uvila. Pravi ih ranije da se fino stisnu jer seu onako tek napravljene bas mekane i savitljive i ne drze oblik. I ono "srce" kale, zuto, pokvasi sa malo vode i uvaljaj u secer da izgleda kao da je polen. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

A leptirice probaj po onom tutorijalu, ili kazem ti izrezi sablon od kartona pa izrezuj fondat po njemu. Tako mozes praviti leptirice razlicith velicina. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Hanady RR -> RE: Fondant (3.3.2011 22:52:29)

Hvala Adana[sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif][sm=smiley27.gif][sm=smiley27.gif]

sve sam skontala...dobar fol sa polenom[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]
a i krtonske leptiriće da napravim[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]




Adana -> RE: Fondant (3.3.2011 23:00:32)

Evo par nacina ukrasavanja i oblika. :D

[img]http://www4.slikomat.com/10/0303/q8-32017-.jpg[/img]

[img]http://www4.slikomat.com/10/0303/hf8-39613-.jpg[/img]

[img]http://www4.slikomat.com/10/0303/van-DSCI00.jpg[/img]

[img]http://www4.slikomat.com/10/0303/ohl-large-.jpg[/img]

[img]http://www4.slikomat.com/10/0303/yp6-ASJA-s.jpg[/img]

[img]http://www4.slikomat.com/10/0303/yfl-P10125.jpg[/img]




Adana -> RE: Fondant (3.3.2011 23:01:01)

Nema na cemu! Drago mi je ako sam ikako pomogla! [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]


Evo, ne znam koliko se vidi "srce" jer sam ga "posula" i ovom nekom kao svjetlucavom bojom. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]


[img]http://www4.slikomat.com/10/0303/pyo-ASJA-s.jpg[/img]




Hanady RR -> RE: Fondant (3.3.2011 23:06:26)

joj super je ovo tebi ispalo[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]

a sviša mi s ekombinacija tvoje i ove posljednje torte leptirići...baš mi se dopada[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]

ah valjda uspijem nešto[sm=smiley36.gif]




Adana -> RE: Fondant (3.3.2011 23:08:21)

Hvala. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley9.gif[/image] Uradjeno je s ljubavlju pa se valjda vidi. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




mamine oci -> RE: Fondant (3.3.2011 23:24:53)

Adana svaka cast[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] torte predivno izgledju jesil sve ovo ti radila sama,svaka cast[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Adana -> RE: Fondant (3.3.2011 23:33:28)

IZVORNA PORUKA: mamine oci

Adana svaka cast[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image] torte predivno izgledju jesil sve ovo ti radila sama,svaka cast[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/bravo.gif[/image]


ma NE!!! [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Ihhhhh.... Samo ovu malu ljubicastu na kojoj pise broj 50. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley9.gif[/image] 




idacha -> RE: Fondant (4.3.2011 0:43:58)

hej, zenice, evo malo ''sramotno'' ali da i ja postavim svoju prvu fondantusicu... ''sramotno'' kazem zbog vasih vele umijeca, ali buduci da su meni placikne i cupavci jedino slatko koje sam pravila, ova tortica je bila pravo umijece za mene...
Inace, isla je u poklon mojoj bratisni, za drugi rodjendan,... meni je njen osmijeh i odusevljenje Bumbom bilo dovoljno :)


[img]http://www4.slikomat.com/10/0304/9zg-Imran-_thumb.jpg[/img]

imala sam problem sa prekrivanjem torte... fondan je pucao, pa se nadam da ce drugi put biti bolje...




Stranica: <<   < Prethodna stranica  111 112 [113] 114 115   Sljedeća stranica >   >>