Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar 16.10.2015 13:51:41
mom2B
IZVORNA PORUKA: *pcelica*
IZVORNA PORUKA: mom2B
IZVORNA PORUKA: Leena
Mom2be, ima ih na Grbavici, ali ih ti ne smijes sada jesti ne smiju se u trudnoci, na zalost
A čuuuj, joj nisam to znala Hvala ti Leena, onda cu ih praviti nakon poroda
Ja do sada nisam pazila sta smijem jesti ili ne. Jela sam sve sto mi padne na pamet. Samo pazim na one iranske datule da me ne ponese
Zasto se ne smiju iranske?
Navodno do devetog mjeseca se ne treba pojesti vise od jedna dnevno jer izazvaju kontrakcije materice. Od devetog mjeseca moze se vise pojesti a pred sam porod redovno konzumiranje 7-11 tih datula dnevno pomaze da se zena lakse porodi. To sam ja cula
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar 16.10.2015 14:02:13
Farah 00
Mom2B Ja sam jela dagnje u trudnoci, bila sam skoro cijelo ljeto na moru i nisam mogla odoliti.... ako i ne valjaju u trudnoci, mogu skoditi tek neke velike kolicine... Suho meso, svjezi sir i sl. ne bi smjeli jesti zbog toga sto nije termicki obradjeno☺ Ja kradom uzmem koji komadic 😆😆
Na Grbavici u ribarnici mogu se kupiti, pretpostavljam i u drugim ribarnicama.... a mozes kupiti i ociscene i zamrznute Ledo u bilo kojem marketu 😊
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar 16.10.2015 14:11:22
mom2B
IZVORNA PORUKA: Farah 00
Mom2B Ja sam jela dagnje u trudnoci, bila sam skoro cijelo ljeto na moru i nisam mogla odoliti.... ako i ne valjaju u trudnoci, mogu skoditi tek neke velike kolicine... Suho meso, svjezi sir i sl. ne bi smjeli jesti zbog toga sto nije termicki obradjeno☺ Ja kradom uzmem koji komadic 😆😆
Na Grbavici u ribarnici mogu se kupiti, pretpostavljam i u drugim ribarnicama.... a mozes kupiti i ociscene i zamrznute Ledo u bilo kojem marketu 😊
Suho meso uzmem ponekad, a od sira fetu jedino. Znam da postoji mogucnost bakterioloske infekcije ali do sad sam nesvjesno riskirala
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar 16.10.2015 14:15:46
*pcelica*
IZVORNA PORUKA: Leena
Mom2be, ima ih na Grbavici, ali ih ti ne smijes sada jesti ne smiju se u trudnoci, na zalost
A čuuuj, joj nisam to znala Hvala ti Leena, onda cu ih praviti nakon poroda
Ja do sada nisam pazila sta smijem jesti ili ne. Jela sam sve sto mi padne na pamet. Samo pazim na one iranske datule da me ne ponese
Zasto se ne smiju iranske?
Navodno do devetog mjeseca se ne treba pojesti vise od jedna dnevno jer izazvaju kontrakcije materice. Od devetog mjeseca moze se vise pojesti a pred sam porod redovno konzumiranje 7-11 tih datula dnevno pomaze da se zena lakse porodi. To sam ja cula
A znam to. Nego kontam ne smiju se bas samo iranske Ja neki dan usla u jedan slatki butik da kupim hurmi. I izadjem sa pola kile bananica pola kile minjon kocki. Ne volim hurme. Jucepetkrenulahajd reko natjerat cu se kad nema ovaj slatki butik se zatvara. Ali eto Leena mi rece moze i caj od malina.
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar 16.10.2015 14:24:26
mom2B
A znam to. Nego kontam ne smiju se bas samo iranske Ja neki dan usla u jedan slatki butik da kupim hurmi. I izadjem sa pola kile bananica pola kile minjon kocki. Ne volim hurme. Jucepetkrenulahajd reko natjerat cu se kad nema ovaj slatki butik se zatvara. Ali eto Leena mi rece moze i caj od malina.
Nas dvije kao da je ista majka rodila Ista sam ti
Kazu da u trudnoci se samo iranske preporucuju, valjda su hranjivije od ostalih... Ko ce im ga znati
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar 16.10.2015 14:29:03
*andjela*
pozz zenice,kako ste sta ima novo? Meni pao sistem na laptopu pa pa dok smo to sredili par dana,i mojima bila slava pa nikako uhvatiti vremena da pisem... Uglavnom trudnoca napreduje,stomo se vec poceo primjecivati....a i kilogrami pocinju polako.. cekamo kontrolu i ultrayvuk ya desetak dana sa nestrpljenjem,tad cemo valjda ynati hocemo dobiti batu il seku
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar 16.10.2015 14:35:09
*pcelica*
Nas dvije kao da je ista majka rodila Ista sam ti
Kazu da u trudnoci se samo iranske preporucuju, valjda su hranjivije od ostalih... Ko ce im ga znati
Tako sam i na pocetku trudnoce,kad mi je krvna slika bila losa i dr mi rekla da prirodno pokusam da je podignem. Da jedem sto vise cvekle i da pijem sok od cvekle. I odem ja da kupim sok od cvekle. Hodala pola sata po prodavnicii kontala da li da kupim ili ne i vratim se kuci sa cedevitom Kad su me pitali kakve slicnosti ima cvekla s cedevitom moj odgovor je bio oboje pocinje sa c. Kupila kasnije salatu i svjezu cveklu i to jemm pojeo
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar 16.10.2015 14:36:06
blue moon
Pozdrav zenice
Jedno pitanjce za iskusne trudnice koje idu na Gak...od dr u Skerlicevoj sam dobila uputnicu za Gak, nista posebno ne pise, mala je nije ona velika A4, e sad sta mi je ciniti, otici onako i predati knjizicu pa na pregled, iili se trebam naruciti? Sta mogu očekivati na prvom pregledu gore, hoce li biti ko me zapadne ili mogu birati doktora? I gdje se trebam javiti, na glavni ulaz ili dole gdje idu zene na ctg?
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar 16.10.2015 14:41:26
rose
Suho meso uzmem ponekad, a od sira fetu jedino. Znam da postoji mogucnost bakterioloske infekcije ali do sad sam nesvjesno riskirala
feta je najopasnija i ovciji sirevi...mladi i slicno...ja sam u trudnoci se odrekla pure sa sirom na poslu jer nisam znala kakav je sir...bas mi je falilo pripazi...listerija je vrlo opasna a nalazi se u ovim sirevima i slicno...skoro sam citala jedno iskustvo...mama dobila jaku temperaturu a i beba u njoj se rodila s temperaturom...a planirali ostaviti maticne celije...beba u bolnici i zovu iz banke maticnih celija da jave da se uzorak ne moze sacuvati jer je zarazen listerijom i tek zahvaljujuci tome beba dobila pravu dijagnozu i terapiju...zene pazite sta jedete
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar 16.10.2015 14:43:54
rose
IZVORNA PORUKA: blue moon
Pozdrav zenice
Jedno pitanjce za iskusne trudnice koje idu na Gak...od dr u Skerlicevoj sam dobila uputnicu za Gak, nista posebno ne pise, mala je nije ona velika A4, e sad sta mi je ciniti, otici onako i predati knjizicu pa na pregled, iili se trebam naruciti? Sta mogu očekivati na prvom pregledu gore, hoce li biti ko me zapadne ili mogu birati doktora? I gdje se trebam javiti, na glavni ulaz ili dole gdje idu zene na ctg?
ako si u 9-om mjesecu odes prvo na ctg...pripremi se da se to ceka...kad obavis ctg odes na kartoteku i ostavis knjizicu..e sad ako imas dr kojem zelis ici onda trazis pregled kod njega ako je tu a ako ne onda bilo kojem...i opet cekas da te prozovu...ja sam u prosjeku isla oko 12, na red dolazila oko 3-4 ...isla svom dr. i on me nakon prvog pregleda narucivao...ili u dezuru ili dnevno
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar 16.10.2015 14:58:10
blue moon
IZVORNA PORUKA: rose
Pozdrav zenice
ako si u 9-om mjesecu odes prvo na ctg...pripremi se da se to ceka...kad obavis ctg odes na kartoteku i ostavis knjizicu..e sad ako imas dr kojem zelis ici onda trazis pregled kod njega ako je tu a ako ne onda bilo kojem...i opet cekas da te prozovu...ja sam u prosjeku isla oko 12, na red dolazila oko 3-4 ...isla svom dr. i on me nakon prvog pregleda narucivao...ili u dezuru ili dnevno
Od iduce sedmice sam u devetom, znaci mogu sa ovom uputnicom na ctg i prvi pregled, napunit bateriju od mobitela, ponijeti grickalice i vodu i provesti dan gore...
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar 16.10.2015 15:01:56
rose
Pozdrav zenice
Od iduce sedmice sam u devetom, znaci mogu sa ovom uputnicom na ctg i prvi pregled, napunit bateriju od mobitela, ponijeti grickalice i vodu i provesti dan gore...
tako je va za slijedeci ctg ti opet treba uputnica ....zamoli da ti ih ispisu vise...meni dr u DZ ispisala 7 komada odmah a veliku sam cuvaa za porod..ja sam inace trudnocu vodila privatno a po uputnice isla u ambulantu gdje mi je karton za sve ....nemam "drzavnog" ginekologa ...znaci nisam isla u skerlcevu uopste u ovoj trudnoci
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar 16.10.2015 15:14:55
blue moon
Pozdrav zenice
tako je va za slijedeci ctg ti opet treba uputnica ....zamoli da ti ih ispisu vise...meni dr u DZ ispisala 7 komada odmah a veliku sam cuvaa za porod..ja sam inace trudnocu vodila privatno a po uputnice isla u ambulantu gdje mi je karton za sve ....nemam "drzavnog" ginekologa ...znaci nisam isla u skerlcevu uopste u ovoj trudnoci
Svakako moram nositi nalaz za bolovanje u porodicnu ambulantu pa cu traziti te dodatne uputnice, u utorak ce mi biti gotovi nalazi briseva tako da bi gore mogla otici srijedu ili četvrtak...i ja sam u početku isla privatno, poslije nastavila u Skerlicevoj, mnogi se zale na njih,al ja nisam imala problema.
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar 16.10.2015 15:29:05
Farah 00
Pozdrav zenice
A je li se inace ide od 12 na ctg ili je mozda bolje tako zbog guzvi
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar 16.10.2015 15:41:18
mom2B
IZVORNA PORUKA: rose feta je najopasnija i ovciji sirevi...mladi i slicno...ja sam u trudnoci se odrekla pure sa sirom na poslu jer nisam znala kakav je sir...bas mi je falilo pripazi...listerija je vrlo opasna a nalazi se u ovim sirevima i slicno...skoro sam citala jedno iskustvo...mama dobila jaku temperaturu a i beba u njoj se rodila s temperaturom...a planirali ostaviti maticne celije...beba u bolnici i zovu iz banke maticnih celija da jave da se uzorak ne moze sacuvati jer je zarazen listerijom i tek zahvaljujuci tome beba dobila pravu dijagnozu i terapiju...zene pazite sta jedete
Ja sam se sad zabrinula ali sto se mora nije tesko... rijesi se covjek svega kada mora
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar 16.10.2015 16:20:14
Leena
Mom2be, ja prvi put cujem da ne smiju iranske hurme?! Ne smiju nikakve do devetog, a u devetom kakve hoces koliko znam Ma ja imam jednu knjigu jos od E i drzim se tog spiska sta ne bi trebalo u trudnoci.... Ja bih inace mogla jesti morske plodove non stop, ali izbjegavam u trunoci i dojenju (jak su alergen), izbjegavam jetricu, a to je vec lakse, nisam ljubitelj, onda sireve neke... Zelenu salatu izbjegavam... Ali sve ovo ako ste vec jele i nije naskodilo taj put, nemate sada razloga za brigu, samo probajte izbjegavati do kraja trudnoce.
Andjela, neka kila, odu brzo, samo uzivaj u trudnoci
<3 Ljubičica <3 21. 4. 2010. u 15:10h (3400g, 52cm)
*Pahuljica* 7. 1. 2014. u 20:15 (3450g, 54cm)
Macak mali 23.12.2015. u 21:20 (4100g, 57cm)
All I ever wanted All I ever needed Is here in my arms
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar 16.10.2015 16:28:49
sara123
IZVORNA PORUKA: *andjela*
pozz zenice,kako ste sta ima novo? Meni pao sistem na laptopu pa pa dok smo to sredili par dana,i mojima bila slava pa nikako uhvatiti vremena da pisem... Uglavnom trudnoca napreduje,stomo se vec poceo primjecivati....a i kilogrami pocinju polako.. cekamo kontrolu i ultrayvuk ya desetak dana sa nestrpljenjem,tad cemo valjda ynati hocemo dobiti batu il seku
Jao ti si ona zgodna trudnica iz BL koja se netom poslije poroda izgubila.Bas sam s epitala kako si..mozda se ne sjecas,zajedno smo cekale prvu bebaru.. pozdrav svim trudnicama
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar 16.10.2015 17:33:58
rose
Pozdrav zenice
A je li se inace ide od 12 na ctg ili je mozda bolje tako zbog guzvi
ja sam isla u 12 jer su moji dr s pacijenticama radili od 1 ili kasnije....a na ctg se nekad jako dugo ceka
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar 16.10.2015 17:51:21
*nur*
Uf drage moje sto se ja patim sa wc-velikom nuzdom evo par dana.Maloprije jedva izasla,nemoze pa nemoze,i napinjala sam se i sada se brinem sto sam bebija stiskala ,al sta cu nisam mogla drugacije.
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar 16.10.2015 18:29:51
ziel
Evo da se i ja javim sa izvjestajem. Danas bila na kontroli, ponijela joj i nalaze od briseva i krvne slike i urina, svi su ok, ja se bila zabrinula za urin da nije ok, ali objasnila mi je nejasnocu i kaze uredni nalazi, pregledala me vag. grlic 1cm, zatvoren, po njenom necu se poroditi u iduce 2 sedmice, a dalje kako beba bude htjela. Radila mi je CTG i to je uredno, pritisak ok, dobila sam jos 3 kg od zadnje kontrole...... Beba naprednija za 2 sedmice, tj. odgovara mjerama od 37 sedmica... Stomacic i glavica su poveliki i pokazuje mi obraze bebele, kad ga uhvatim gnjaviti Pitala sam za kosu, dal se vidi, pokazala mi je i to i kaze ima malo vise kose a ono sto kazu za kiselinu u trudnoci mucila me je samo 7 veceri i to nije bilo strasno, ali eto opet cemo vidjeti kad se rodi bebeljko moj mali Dalje kontrole idem na UKC, vec sam joj spomenula za dr. kojeg sam angazovala, rekla je za njega sve pozitivno, da nije panicar, da se ne nervira bespotrebno i eto tako
RE: Razgovori u ocekivanju beba - Oktobar 16.10.2015 19:57:08
Leptirica87
MasaAllah Ziel za kontrolicu,i kod mene je zadnji put grlic bio 1cm al vrh prsta otvorena.Samo ja kontrolu imam tek 27. pa cemo vidjet do kad cu dogurati.