RE: Folikulometrija (Puna verzija)

Forum >> [Zatrudnjivanje] >> Želimo novog člana

Poruka

Artemida84 -> RE: Folikulometrija (19.9.2012 20:41:23)

Ma bit ce to sve dobro, mozda je tvoj neki veliki decko [sm=smiley36.gif]. Hvala draga, sretno i tebi i zelim puno crtica svima [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=rozacrtici.gif]

idas -> RE: Folikulometrija (23.9.2012 19:10:08)

Pozdrav svima,

posto ja vise ne vjerujem doktorim zelim i vas pitati za misljenje:

u aprliu sam imala missed i ovaj mjesec sam otisla na folikulometriju (cisto da vidim kakva je situacija)

10 dc
L 12x8
D 12x9,7
endometrij 5,23

12dc
L 13x8
D 15x10
endometrij 6,97

(moji ciklusi su 28 dana)

Doktorica je planirala da mi da pregnyl, ali kaze posto nije zadovoljna folikulama, bolje da ovaj ciklus preskocimo pa da slijedeci krenem od 5dc sa stimulacijom (pretpostavljam da ce mi ukljuciti klomifen)...
Sta vi mislite o ovim nalazima na osnovu vaseg iskustva? Je li zaista nije bilo nikakve sanse za ovulaciju ovaj mjesec?
Unaprijed hval na odgovorima!:*

ena0002 -> RE: Folikulometrija (3.10.2012 9:36:48)

Pa ako ti je ciklus 28 dana mislim da je dr dobro postupila....ja sam obicno prilmala pregnyl na folikul od 18 mm

mala zabica -> RE: Folikulometrija (1.4.2013 11:12:44)

Drage moje, imam pitanje, ne znam hocete li mi moci pomoci [sm=smiley1.gif]
Danas sam bila na UZ pregledu, i sve je hB ok.

Naravno, žena ne bi ibla žena, da svaki nalaz ne progugla [sm=bravo.gif]
Pa mene sad buni, u nalazu piše da mi je endometrij 11 mm, desni jajnik blago uvećan (ovo je dr rekla pri pregledu), te da je sa folikulom od 21mm. Međutim, meni je danas 23 dc, zar ne bi trebalo da je već pukao, malo sam zbunjena [sm=zmeden.gif]

zaboravih napomenuti da mi ciklus traje 28 dana.

Lellaa -> RE: Folikulometrija (1.4.2013 13:56:29)

mala zabica ne sekiraj se draga O nekad kasni, nije to nista strasno tebi je najvjerovatnije vec sutra [sm=smiley31.gif] samo ti akcijaj i sretno [sm=smiley1.gif]

mala zabica -> RE: Folikulometrija (1.4.2013 20:41:50)

Hvala draga [sm=smiley1.gif]
Ma i doktorica kaze da je sve ok, uredno. Jedino sto nisam ranije ni bavila se tim stvarima, ako doktoricca kaze ok, onda je ok. Medjutim jutros "proguglam" nalaz i vidim da mi se nekad ne poklapa [sm=smiley36.gif]

Hvala draga [sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif]

tea83 -> RE: Folikulometrija (2.4.2013 14:14:52)

Cure moje, ja ovaj mjesec prvi put probala sa klomifenom, juce bila na folikumetriji, 9 dc i ima jedan vodeci folikul od 10 mm. Na sledecu kontrolu trebam tek u petak, doktorica misli da ce narasti do tad. Do sada ciklusi bez ovulacije a vec godinu dana pokušavamo. MM radio spermiogram i nalaz odličan. Sta mislite hoće li narasti ovaj moj mali folikul [sm=smiley1.gif] ?

Lellaa -> RE: Folikulometrija (3.4.2013 15:55:44)

tea narast ce draga moja kako da ne, bitno je da je tu [sm=smiley1.gif] i ja cu u petak na folikumetriju, pa navijam za nas da nam budu veliki folikuli [sm=jezicek.gif] sto je najvaznije nalaz od muza ti je ok a moj doktor kaze da je najlakse izazvati ovulaciju, tako da samo opusteno i sretno [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]

tea83 -> RE: Folikulometrija (4.4.2013 14:15:10)

Valjda ce biti sve ok, i ja drzim fige [sm=bravo.gif]. Ako ne ovaj, bit ce sledeci mjesec....optimizam je bitan [sm=smiley36.gif]

klemzi -> RE: Folikulometrija (4.4.2013 14:20:01)

Folikul u prosjeku raste 1,5 do 2 mm dnevno, tako da narast će sto posto...sretnooooo[sm=bravo.gif]

mala_sa -> RE: Folikulometrija (4.4.2013 14:29:56)

IZVORNA PORUKA: tea83

Cure moje, ja ovaj mjesec prvi put probala sa klomifenom, juce bila na folikumetriji, 9 dc i ima jedan vodeci folikul od 10 mm. Na sledecu kontrolu trebam tek u petak, doktorica misli da ce narasti do tad. Do sada ciklusi bez ovulacije a vec godinu dana pokušavamo. MM radio spermiogram i nalaz odličan. Sta mislite hoće li narasti ovaj moj mali folikul [sm=smiley1.gif] ?

Ne razmisljaj previse o tome [sm=smiley1.gif], meni je na 12dc folikul bio 12mm i doktor kaze: mijenjamo trepiju iduci mjesec, od ovog nema nista, ja dosla kuci sva tuzna, i nisam vise ni radila taj mjesec folikulometrije. Prodje dan ocekivane, a [sm=hudicek1.gif] ne dodje; ja sutra dan uradim test kad ono [sm=rozacrtici.gif]. Znaci trudnoca ce doci onda kad se opustis i folikulici rastu kada si opustena, ja sam taj mjesec bila totalno anulirala, kad eto dragi Bog dade da bas on bude uspjesan [sm=smiley1.gif]

tea83 -> RE: Folikulometrija (4.4.2013 14:50:28)

Ma znam ja sve to ali psiha je cudo. Prije prve folikumetrije sam cak i sanjala da su prerasli. Od ponedeljka sam malo opustenija, vidjet cu sta ce sutra biti [sm=smiley36.gif]. A to kod tebe je super, sve lijepo dodje izgleda kad se najmanje nadas [sm=bravo.gif]. Puno znaci kad neko podijeli ovako lijepo iskustvo [sm=bravo.gif]

tea83 -> RE: Folikulometrija (5.4.2013 10:07:21)

Lellaa kako si prosla? Meni narastao na 18 mm, kaze doktorica da malo sporije raste ali da je to ok, da dodjem u ponedeljak ujutru i naravno da budemo aktivni preko vikenda[sm=smiley36.gif] pa cemo vidjeti.

mala_sa -> RE: Folikulometrija (5.4.2013 13:51:33)

IZVORNA PORUKA: tea83

Ma znam ja sve to ali psiha je cudo. Prije prve folikumetrije sam cak i sanjala da su prerasli. Od ponedeljka sam malo opustenija, vidjet cu sta ce sutra biti [sm=smiley36.gif]. A to kod tebe je super, sve lijepo dodje izgleda kad se najmanje nadas [sm=bravo.gif]. Puno znaci kad neko podijeli ovako lijepo iskustvo [sm=bravo.gif]

Moje obje trudnoce su klomifenske [sm=smiley36.gif], prva iz prve ture klomifena (bez stoperice); druga iz druge ture klomifena (takodjer bez stoperice) [sm=smiley1.gif]

Prvi put kada sam primila stopericu, na idealni folikul, bila sam jako optercena time: jel pukao, pa hoce li, pakad se sexsati - uzas jedan... i logicno nije ni doslo do trudnoce.
Drugi mjesec je ovo gornje napisano iskustvo, gdje sam se bila totalno opustila, i eto hvala Bogu zakaci se bebica [sm=smiley1.gif].

marinčii -> RE: Folikulometrija (5.4.2013 18:58:05)

mene zanima za sta sluzi ta stoperica,pretpostavljam da zaustavlja rast folikula i osigurava da pukne ili ?tea sretno i abd da ti ovaj ciklus bude dobitni

dandi84 -> RE: Folikulometrija (5.4.2013 22:29:47)

Marinci i ja bi voljela da nam neko malo pojasni oko folikula i sta je u redu a sta nije u redu...Kad trebaju da sazre i jel ne valja ako sazru rano...Ja nista ne kontam a najvjerovatnije da cu od sledećeg mjeseca i ja na folikulometriju.....Koliko treba da narastu u kom danu ciklusa da bi bilo sve ok???Jel od to pucanje u stvari ovulacija??Izvinjavam se na ovolikim pitanjima..Voljela bi da mi neko sa iskustvom objasni malo oko ovoga...Osjećam se kao neznalica a izgleda da ce mi ovo znanje biti uskoro potrebno......

mala_sa -> RE: Folikulometrija (5.4.2013 23:52:08)

Eh ovako:
Stoperica je injekcija koja se daje kada je folikul izmedju 18 i 20 mm, kako bi se osiguralo sigurno pucanje folikula i izbacivanje jajne stanice. Bez stoperice se moze desiti da folikul samo preraste u cistu, i stvori problem. Takodjer sa stopericom se tacno zna kada dolazi do ovulacije, dok bez stoperice se ovulacija iako je izazvana opet moze fuliti jer neznamo kada ce folikul puknuti.

Folikuli rastu u prosjeku 1,5 do 2 mm dnevno, i idealni je kad dostigne 22mm, tada dolazi do njegovog pucanja i izbacivanja jajne stanice. Folikuli manji od 18mm su prazni i ne nose jajnu stanicu u sebi, dok folikul koji preraste 22-23mm nije dobar jer ce vjerovatno prerasti u cistu i nece puknuti.

Svaka zena koja ima normalne ovulacije, ili kod koje su ovulacije izazvane (tipa klomifenom) daje vise folikula, obicno ih svaki jajnik izbaci po 4 do 6, ali samo 1 ili 2 su pravilni sa jajnom stanicom, koji ce izrasti u ove velike folikule. Ostali su prazni i njihov rast se zaustavlja na do 10-12mm.

dandi84 -> RE: Folikulometrija (6.4.2013 11:44:57)

Hvala mala _sa bas si ovo lijepo objasnila i jos jedno pitanje....Ima li veze ako oni puknu ranije, jel to u redu??Recimo 11dc dostignu tu veličinu i puknu...Nesto sam citala ako rano krenu da rastu da je to problem??U suštini pucanje folikula i izbacivanje jajne stanice se naziva O...Školski nema sta [sm=smiley36.gif]...

mala_sa -> RE: Folikulometrija (6.4.2013 21:36:08)

Dandi ne bih ti znala odgovoriti na ovo pitanje, ali laicki gledano ne znam zasto bi bio problem ako folikuli sazriju ranije, pa nije svaka zena ista, i ne reaguje svaka isto [sm=zmeden.gif][sm=zmeden.gif]

marinčii -> RE: Folikulometrija (6.4.2013 21:51:12)

mala sa hvala na objašnjenju,dakle moguće je da se imaju dobri folikuli ali da ne postoji to nešto što je okidač za njih da puknu, onda je moguće da ženema se samo da ta inekcija da foliul pukne i da znamo sigurno da je jajašce oslobođeno?
dandi mislim da nije problem ako ranije dostigne tu veličinu to samo znači da imaš raniju ovulaciju,glavno je da on pravilno naratse i da pukne,

mala_sa -> RE: Folikulometrija (6.4.2013 22:33:54)

IZVORNA PORUKA: marinčii

mala sa hvala na objašnjenju,dakle moguće je da se imaju dobri folikuli ali da ne postoji to nešto što je okidač za njih da puknu, onda je moguće da ženema se samo da ta inekcija da foliul pukne i da znamo sigurno da je jajašce oslobođeno?
dandi mislim da nije problem ako ranije dostigne tu veličinu to samo znači da imaš raniju ovulaciju,glavno je da on pravilno naratse i da pukne,

Upravo tako [sm=smiley1.gif]. Mada pazi, stoperica se daje kod ovih stimulisanih ovulacija, jer se ide na ciljane odnose i svaki mjesec je vazan, jer terapija se smije koristiti svega 3 mjeseca. Dok kod prirodnih ciklusa nisam cula da je ijedna zena primila stopericu.

Lellaa -> RE: Folikulometrija (7.4.2013 17:27:01)

Drage moje ja sam vam u petak bila na folikumetriji 12 DC folikul 13mm pa et ok je kaze dr moram u pon opet kad je vjerovatno i O pa cemo da ispratimo folikul [sm=jezicek.gif] cudno mi je samo sto drugi mj zaredom imam folikul na lijevoj strani, na desnom ima ali nisu veliki [sm=zmeden.gif] jel to ok?
dr mi je rekao da cemo jos ovaj mj ovako prirodno pa da idemo na stimulaciju tj. na induciranu O sta mislite sta ce mi preporuciti, pitat cu ga u ponedeljak na sljedecem pregledu [sm=zmeden.gif]
nisam znala za tu stopericu, ja sam prosli mj takodjer isla na folikumetriju i nije mi dr spominjao stopericu, sad sam se malo zbunila [sm=smiley13.gif]
[sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif]

bubica_ -> RE: Folikulometrija (7.4.2013 17:28:16)

pozdrav svimaa !!! ovaj mjesec sam bila na dabroston + klomifen, 12 dc sam isla na ultrazvuk vodecih folikul anije bilo i endometrij je bio 4 mm ..sto je bas lose ..ali dr mi je rekla da ima puno malih i da je moguce da ce za 7 dana izrast ...da li je neko imao slicno iskustvo ???nesto se nemogu nadati rastu folikula :(

Lellaa -> RE: Folikulometrija (7.4.2013 18:25:48)

bubica mila moja ja ti se ne razumijem u tu stimulaciju, a iskreno se nadam da ce do sljedeceg pregleda biti folikul sto veci i da ces sto prije doci do svoje [sm=duda.gif]
koliko se vi trudite? [sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif][sm=smiley31.gif]

bubica_ -> RE: Folikulometrija (7.4.2013 18:38:07)

3 godine ..prije dvije godine sam imala spontani i od tada nece pa necee ..sutra idem na ultrazvuk pa vidicemo..u ovih 7 dana pijem vrkutu pa mozda i to sta pomogne ..a tek mi je prva terapiaj klomifenom ..imaju jos dvije pa vidjecemo ..nada zadnja umire :D

Stranica: <<   < Prethodna stranica  9 10 [11] 12 13   Sljedeća stranica >   >>