tinkivinki -> RE: Djeca i gosti u kući (13.2.2013 14:00:29)
|
IZVORNA PORUKA: Bebica11 IZVORNA PORUKA: aidana IZVORNA PORUKA: bebaa dugo se niko nije javio na ovu temu ali me interesuje nesto pa valjda ce neko i ovo procitati... da li vas odgoj dopusta da tudjem djetetu,znaci gostu u vasoj kuci skrenete paznju da se to i to ne smije dirati jer majka tog djeteta nije bas poletna da skoci i sprijeci zijan...da li moramo trpiti pipkanje svega i svacega te se nakon gostiju dati u generalno ciscenje jer prstica nema gdje nema i rasutih grickalica itd...itd...ja trpim ali mi je puna kapa pa sam pocela stvari iznositi iz sobe kad mali dodje jer smo cesto zajedno...da ne bi ostetio laptop npr... Ako mozes roditeljima na lijep nacin skrenuti paznju na to da ti odredjeno ponasanje njihovog djeteta ne odgovara, onda to i ucini. Ja sam to vec vise puta to htjela uraditi, ali nikako da prevalim preko usta.[sm=smiley1.gif] Znam da je vecina rodtelja osjetljiva i nekako se bojim da bi uvrijedila nekog. Zato i ja sve sklonim kad mi dolazi odredjeno dijete. Emice, ne radi se o tome da neko ocekuje da dijete od 3 godine presjedi 2 sata. Normalno je da ima potrebu da se igra i skace ali ne i da unistava stvari domacina. Evo moja 2 primjera. Meni kad dodje rodica njena curica sve igracke koje imamo prvo pobaca na pod. Mi pijemo kafu a ona se s tim igrackama igra, nosi ih u drugu prostoriju, trckara, nekad moramo i malo sudjelovati i pjevati[sm=smiley36.gif] Poslije mi nije mrsko skupiti opet sve te igracke. Primjer broj 2 je druga curica koja mi je do sad u kuci razbila solje, sliku, poderala mi sve casopise, cim udje ide u kuhinju otvara frizider i zaviri u svaku ladicu. A majka govori kako joj je bitno da ne sputava dijete i da zeli da otkrije svoje pravo ja [sm=zmeden.gif] Meni je to samo neodgojeno. Ne znam sto bi bilo sputavanje kad svom djetetu ne dam da rovi po tudjim ladicama i vadi stvari. Ja imam curicu od 14mj koja je jako nemirna al ipak zna granice NIKAD joj ne dopustam PRVO u svojoj pa onda u tudjoj kuci da otvara ladice, il komodu ili sl(vjerujte to nije nimalo lahko jer moram stalno paziti a pocesto zeli da "probije" tu granicu), to zna da je zabranjeno ako krene JA USTANEM i ne dam joj....isto tako zenske torbe je fasciniraju, to joj ne damo ja cak "prtim" rusacic njenih omiljenih igracaka u goste da ima zanimaciju kad sam bila trudna dolazila mi je drugarica cija je tad curica bila u uzrastu moje i rekla mi je u fazonu "ti draga ces kad se porodis morati sklonuti ovu nisku policu knjiga izmjestiti je" kao radi djeteta, vjerujte da su polica i knjige i dalje na svom mjestu, ne dam joj da cijepa i vadi knjige, ima svoje slikovnice, jeste da cesto ispituje granice na toj polici al nemam je namjeru izmjestati[sm=smiley1.gif] u tudjoj kuci je manje vise ok, ipak joj je tek malo vise od godinu, ne sjedi na mjestu, igra se, hoda, al eto uglavnom dobra je, pokusala je nedavno u tudjoj kuci otvoriti komodu al nisam joj dala, ustala sam i odvratila je blago tebi moj je tako uporan da dok ne bi poderao i poskidao sve te knjige ne bi odustao,ima malo i do djeteta.kod mene su prazne najdonje police.a nije da ne branim da dira,povisim i ton,dzaba on se vrati i ponovo
|
|
|
|