Zala -> RE: Djeca i gosti u kući (13.2.2013 15:46:56)
|
IZVORNA PORUKA: ljubičica 28 Slažem se da dijete nije krivo i da su roditelji ti koji treba da usmjere svoju djecu. Ali nas nekad i djeca iznenade. Moj dvogodišnjak je neki dan pio vodu iz čaše i jednostavno čašu bacio na sto!!! Od mene, niti od bilo koga bližeg, nije mogao to vidjeti! Ali je ipak uradio. Naravno da sam mu objasnila kako to nije lijepo i bla,bla...ali ja ne mogu garantovati da to on neće opet uraditi, niti znam kako ću se ja ponijeti ako to opet uradi. Dobro ja mislim da je ovo ono što sva djeca rade, i da ovo nema veze s tim je li vidio od tebe ili nije. Djeca jednostavno vole da bacaju stvari, zanimljivo im je to, i nisam evo nikad vidjela dijete koje nije nešto bacilo, nerijetko se kidaju od smijeha kad bacaju loptu, igračku i slično. Rekla bih da im je to urođeno. I u idealnoj situaciji (kada dijete ne ispoljava neku agresivnost radi nečeg drugog), djetetu koje razumije to možeš objasniti da to ne radi, i prestat će. Ako ne objasniš dobro, i dalje će raditi to isto. Ali im nije npr urođeno voditi razgovore o temama koje vode odrasli, to su naučili od kuće. Barem tako ja mislim, uglavnom se vodim onime što gledam kod drugih roditelja, pa tako i kod svojih, 10 godina sam starija od sestre, od brata 13. :)
|
|
|
|