teacher75 -> RE: Koliku razliku napraviti? (18.5.2012 23:22:59)
|
IZVORNA PORUKA: hanabanana IZVORNA PORUKA: snijeg Hanabanana opet površno čitaš [sm=smiley1.gif] Nisam spominjala da je neko bolji ili gori od mene, napisala sam svoje viđenje i spremnost na djecu. Ticerko prvo: "utrpavanje" je pod navodnicima, drugo: ako su djeca zdrava, ne bude se i nisu obaveza što ih daješ bilo kome na spavanje? i treće: što se ložiš ako misliš da radiš ispravno? Na ova pitanja nisi dužna odgovoriti meni nego sebi jer mene zaboli šta ti ili bilo ko radi sa svojom djecom. Ja sam budala i ne mogu tako, a kakav sam roditelj vidjet ću kad dobijem unuke ako Bog da. Ovaj put nisam bila ja ta koja je čitala površno. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Po tvojim pitanjima ticerki ne bi se reklo da mislis da je ona bila spremna na drugo dijete, cak joj nabacujes da joj je Lana teret. To bas nije korektno. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Moj organizam je takav da mi je oduvijek pet sati sna bilo dovoljno da funkcionisem. Nekome to nije dovoljno. Ticerka je nasla nacin da si nadoknadi potreban san, a s dvoje djece vrlo je bitno biti naspavan. Isto tako, iako sam vec rekla da moja djeca gotovo nikada ne spavaju van kuce, moram reci da moja djeca nikome i nikada ne idu ni pod manjom temperaturom, da ne govorim nesto drugo. Moja svekrva je cuvala moje starije dijete do tri godine, i mladju do drugog rodjendana, ali kad god su bile bolesne ja sam otvarala bolovanje i ostajala s njima kuci. Kao majka dvoje djece moram i ovo reci. NIkada drugo rodjeno dijete ne moze imati istu paznju kao prvorodjeno. I ovo nema nikakve negativne konotacije. Prvo dijete je centar svijeta, sve se vrtilo oko nje. Drugo dijete je vec doslo u porodicu, u grupu. I dosta puta sam rekla da drugorodjena djeca imaju moc da sami sebi nadju mjesto, i zestoko se bore za to mjesto. Svjesna da su dio grupe. Ali nikada drugorodjenom dijetetu ne mozete posvetiti paznje koliko ste dali onom prvom rodjenom koje je bilo samo i svu paznju je imalo samo za sebe. Ali kada imate dvoje djece, ljubav se mnozi, nikako se ne dijeli. Iako mislim da moj sat za radjanje lagano otkucava, jos nisam u sebi rekla: necu vise. Ja kad se sada okrenem iza sebe, vidim samo svoje dvije djevojcice kao najvece sto sam " postigla " u zivotu. hanabanana, ubola si u sridu, mene je bas ta recenica i pogodila, da oni koji "utrpaju"dijete nanama i dedama nisu spremni za drugo dijete
|
|
|
|