RE: Koliku razliku napraviti? (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Roditeljski razgovori

Poruka

leona81 -> RE: Koliku razliku napraviti? (18.5.2012 13:52:36)

ja i sestra - razlika 13 mj, ja i brat 8 i po godina....ja se super slazem sa bratom, jako smo slicni, ista interesovanja i tipovi...sestra i ja nebo i zemlja:)

ja ne znam iskreno sta da vam kazem...sve zavisi...imati jos jedno dijete poput moje M - u smislu hiperaktivnosti i nespavanja...hm, sad dok je ona jos mala...dok ja nemam stalan posao, nemamo rijeseno stambeno pitanje, i meni je ostalo 2 ispita do diplome...Ne, hvala[sm=hudicek1.gif]

da imam rijeseno jedno pitanje, mozda bih vec pocela razmisljati..na to sve moji problemi s hormonima i dalje traju, prijedlog dr je da se ceka razlika 4-5 godina radi mog organizma, i zelje da drugo dijete aBd rodim prirodno...

Hurma -> RE: Koliku razliku napraviti? (18.5.2012 13:52:56)

IZVORNA PORUKA: hanabanana

IZVORNA PORUKA: anidla

Pocy, a sta je s majkama koje su morale ostavljati djecu i po 4-5 dana ? one su polovicne majke, ili???

Odakle to? I od kud uopšte nekome pravo da nekoga naziva polovičnom majkom.
Na kraju krajeva ko kaže da sam ja bolja majka jer sam sa svojom djecom bila 24 h, od neke koja to nije mogla, ili jednostavno nije htjela. Od žene koja je prihvatila da je i majka, ali je ostala i individua za sebe?!

Ja uopšte ne mislim da je neko bolji roditelja ako zaboravi sebe, posveti se 100 % djeci, zaboravi da ima prijatelje, i svoje interese.
Da se razumijemo, moju djecu barem prvih godinu dana niko nije nahranio, okupao, izveo osim mene ( i muža ).
I ne zato što sam ja požrtvovana mama, što su to djeca zahtjevala, što sam ja supermama....nego zato što sam budala.
A to me uopšte ne čini boljom majkom od moje prijateljice koja je djecu ostavljala čim bi ih odvojila od prsa.
I imala i vrijeme za prijateljice, vikende solo, vrijeme za fitnes i gluharenje.

cesto i sama to pomislim... ja svoje dijete (djecu) ipak najvise cuvam ja... doduše stariji ide svekrvi na cuvanje u toku dana dok sam radila ili strogo cuvala trudnocu...ali eto... a opet ja podredim svoje izlaske djeci i njihovim interesima... a sto kazes... ovih godina nece biti vise... kad omatorimo nece djeca na tome reci hvala... a kasno se kajati, iako ne treba ici u krajnost pa kao neki koje poznajem pa po 3 sedmice dijete kod nane...

Blue rose RR -> RE: Koliku razliku napraviti? (18.5.2012 13:53:34)

IZVORNA PORUKA: veeseelaa

a zašto mislite da je manja razlika bolja? djeca će se više družiti? voljeti?

Ko ovdje priča o ljubavi iizmeđu brata i sestre (ili kako već).
Poenta je, da u jednu ruku, djeci je lakše jer imaju svoje vršnjake u vidu srodnika kraj sebe, vrlo često i (do nekih doba) iste interese, mogu se sami zabavljati, a ne čekati roditelje 24/7, ekonomičnije i sl.

Međutim sa druge strane prvih godina je roditeljima teže, jer svoje obaveze/htijenja prema djeci moraju uduplati. I pored toga što su blizu ipak svako traži svoju pažnju.

I na kraju krajeva - ja da sam imala nijet drugo dijete - rodila bih je/ga odmah poslije kikice.

pocahontas -> RE: Koliku razliku napraviti? (18.5.2012 14:08:01)

IZVORNA PORUKA: teacher75

hanabanana kraljica[sm=smiley36.gif][sm=bravo.gif]

ja, kraljica, ali polovično čita vala...čudi me baš to od nje...
niko nikoga nije proglasio polovničnom majkom..ne daj Bože..
ali varate se ako mislite da djetetu do 2 ili 3 godine je merak nociti kod kunte i pante..njemu tada treba samo roditelj i niko drugo kada se nocu probudi i kenka..jebe se njemu za nanu tad, pa damu je iz oka ispala...[sm=hudicek1.gif] ovdje se vise radi o komociji roditelja nego o stvarnoj zelji djeteta da se ne lazemo [sm=smiley1.gif]
kasnje kad malo poraste, to je sasvim druga prica...i ja sam voljela svugdje spavati samo da nisam kuci...pogotovo kada su jos tu i moji rodjaci..ma merakuša...

Hurma -> RE: Koliku razliku napraviti? (18.5.2012 14:10:57)

između mojih sinova je 2 god i 7 mjeseci razlike... divno ih je vidjeti, ali kad spavaju... POLOMISMO SE I MUZ I JA... ponekad se smijemo... ovaj zove, "hoce tata kaki"... ovaj se budi vristi, trci pravi hranu... muz iz wc-a trci po bebu da ga umiri... jedno ga hrani drugo pere guzove drugom... onda nosaj malog, grcevi... ovaj veci skace, koristi priliku pa pravi zijan (plus ljubomora)... beba taman zaspe ovaj ulazi i vrisne i probudi ga... onda ja galamim na starijeg, muz uzimam bebu da je umiri...

hocete jos??? [sm=smiley36.gif]

znam, proci ce, neka su mi zivi i zdravi aliiiiiiii... dok ne prođe... ko živ, ko mrtav, pričat će se... ( kad sam sama sa bebom, muz starijeg vodi kod njegovih... jer sa dvoje sama... auuu no way...)

hanabanana -> RE: Koliku razliku napraviti? (18.5.2012 14:11:48)

Hurma prvih 18 je najteže, tako kažu.
Mislim, prvih 18 godina.

leona81 -> RE: Koliku razliku napraviti? (18.5.2012 14:12:40)

ja sam dijete ostavila samo jednu noc kad sam isla na put i to mi je bilo previse...ali to je zato sto je ona jako vezana za mene, dojila je skoro 2 godine, mm je stalno na poslu ili na putu i nekako je normalno da je ne ostavljam ako ne moram...da sam morala - to je vec druga stvar, ali mislim da bi tu sigurno bilo problema...kad bude veca, sve cesce ce u Krajinu, kod njih je ljepsi zrak:)

leona81 -> RE: Koliku razliku napraviti? (18.5.2012 14:13:28)

IZVORNA PORUKA: hanabanana

Hurma prvih 18 je najteže, tako kažu.
Mislim, prvih 18 godina.

sa ovim se slazem, iako je tesko i sa starijima:) npr moj brat sad ima 22 godine i jako je tesko s njim i dalje[sm=smiley1.gif]

Hurma -> RE: Koliku razliku napraviti? (18.5.2012 14:18:15)

ja sam sa sinom toliko imala problema oko jela, tako da sad kako smo se rijesili pelena i kako jede sve sto jedemo i mi... cisti merak, jeste zahtjevan ali isto tako kad odemo kod mojih, bude u dvoristu cijeli dan, ne osjetimo ga... samo jede i van...
ali eto... narast ce i ovaj drugi... samo samostalnost... tome ih treba uciti... a ne dođu mi u školu prvi razred ne zna si skinuti cipele... grrrr...

bananica -> RE: Koliku razliku napraviti? (18.5.2012 14:19:18)

IZVORNA PORUKA: pocahontas

ali varate se ako mislite da djetetu do 2 ili 3 godine je merak nociti kod kunte i pante..njemu tada treba samo roditelj i niko drugo kada se nocu probudi i kenka..jebe se njemu za nanu tad, pa damu je iz oka ispala...[sm=hudicek1.gif] ovdje se vise radi o komociji roditelja nego o stvarnoj zelji djeteta da se ne lazemo [sm=smiley1.gif]
kasnje kad malo poraste, to je sasvim druga prica...i ja sam voljela svugdje spavati samo da nisam kuci...pogotovo kada su jos tu i moji rodjaci..ma merakuša...

ja se slazem sa pocy[sm=smiley1.gif]

AminaZana -> RE: Koliku razliku napraviti? (18.5.2012 14:21:16)

IZVORNA PORUKA: Nyah RR

I ja i suprug jako volimo djecu, pa smo vec davno odlucili, da bih imali bar dvoje ako ne i troje. Pa sad imamu malu slatkicu od godinu i pola, pa se pitamo, kad bi bilo vreme za drugu bebicu. Sta se nas tice, zeljeli bih sto prije, ali tek smo sad poceli ponoci koliko-toliko da spavamo, naucila je, da zaspi sama, u svom krevetu, hoda i prica, zanimljivo nam je s njom, svugdje mozemo ici s njom, i sad nam bas nije od toga, da si ponovo komplikujemo zivot. Bojimo se, kako bih ona prihvatila bebicu, ali sto bude starija, teze ce bit zar ne?

A drugom stranom, bas prevelika razlika nije dobra jel da?

Sta vi mislite?

kod nas ce razlika da bude punih 5 godina...
po mom skromnom misljenju, mislim da je idealna razlika, jos pogotovo, jer cu da rodim dva djecaka:)
moja kcerkica je je 100% samostalna, sve sama radi. cak se i sama istusira. kada se njih dvojica rode, ona ce krenuti u predskolicu i tako ce imati i ona svoje obaveze. mozda bude problem sa ljubomorom, ali mislim da je to najnormalnija pojava. vjerovatno ce i dva blizanca biti ljubomoran jedan na drugog. to je neizbjezna situacija ;)

kod moje prijateljice je razlika 13mj i zena bukvalno dvije godine vec ne izlazi iz kuce. ja tako ne bih mogla.

sve je individualno.

ja sam htjela da odgojim prvo dijete kako treba, da je osamostalim i da joj posvetim svu svoju brigu i paznju i znanje. to sam i uspjela. hvala Bogu. sada cu moci da sve to ponovim sa svojim deckima.

mamina princeza -> RE: Koliku razliku napraviti? (18.5.2012 14:29:30)

kod nas je razlika 3 godine i 7 mjeseci ... imamo i mi svakakvih situacija tesko da bi ih mogla i opisati kad stariju uhvati šandrprca bebu recimo bolio pupo ili imao dan kad je dojio nons top. Onda smo imali situacije da je ona upala skakala u wcu i upala obucena ukadu jer je muz letio iz kupatila u sobu meni da vidi jel s malim sve uredu je r je vristao i slicno. Starija kcerka njie ni porasla d kazem d aje samostalna a nije ni skroz beba tacnije kako koji dan joj dodje nekad vrlo samostalna a nekad nece nista sama ....
ja cesto kazem da stvarno ne znam kako bi da je razlika manja. Al i da jeste prezivjela bih orgnaizovala se drugacije ili popustila u jos nekim stvarima.

I da moja kcerka voli da noci kod nane ( svekrve ) njoj je to dogadjaj sedmice jer u zadnje vrijeme skoro svaku subotu noci tamo i nocila je i dok sam ja bila trudna cesto. I niko ne moze reci da je tjeram ili da joj je lose jerona od ponedlejka jedva ceka taj dan...
Ja sam nekad bila protiv toga da noci previse van kuce i pocela sam j epustati zbog njene srece ne zbog toga sto je meni bilo neophodno. Sad tek mi je to pomoc i vrlo dobor mi dodje. I ako sto tiki rece neko ima drugacije siutaucije - ja npr sam 100% sama oko bebe od njegovog 7 dana - mozda je muz par puta uskocio u mjenjanju pelena igri al uglavnom je on moja obaveza 24 sata i dovoljno je da budem umorna. i onda malo odmora ucini da budem raspolozenija i kvalitetnije se poigram sa kcerkom kad se vrati.

Uglavnom idealna razlika ne postoji to je definitvno idividualno do roditelja do roditleja pa i od djeteta do djeteta neko je manje zahtjevno neko vise neko mirnija beba neko manje mirna itd. JAs e nadam da ce se ovi moji aBD za kju godinu bar pomalo igrati zajedno - vec sada Dz ak je raspolozena moze malo zabaviti Brata pricajuci mu , zveckajuci mu ... imogu vam reci da ga umiri vise nego iko od nas... on nju cim se ukaze prepoznaje i daje joj najvece osmjehe. Nadam se da ce se tako voljeti u narednim godinama ako BOg da, mada znam da ce biti svega....

Hurma -> RE: Koliku razliku napraviti? (18.5.2012 14:29:51)

@Aminazana
izvini ali isto ti je to, sad ces ti oko blizanaca ful biti u obavezama kad ona bude u predskolskom, kad bud eu skoli kad trebadne paznju, razgovor, pomaganje... odvedi u skolu, dovedi... ja u tvojoj situaciji ne vidi olaksavajucu okolnost u odnosu na moju ili neku drugu... prvo dijete svakako najvise ispasta, kako god...

hanabanana -> RE: Koliku razliku napraviti? (18.5.2012 14:31:45)

hanabanana kraljica[sm=smiley36.gif] [sm=bravo.gif]

Jesam zaista bila polovična.
Ja sam reagovala na post od anidel, nisam gledala prethodne. Evo sada jesam. [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Ali bih htjela samo reći da zaista mislim ono što sam rekla.
I kad sam drugo dijete dobila, H. je bila s nama kući. Nisam je dala u vrtić.
" Borila " sam se sama s dvoje djece.
Kad je došlo ljepše vrijeme vodila sam H. u centar za mlade na Č. Vili na par sati.
Čisto da promjeni okruženje.
Iako moja djece rijetko, gotovo nikad, spavaju van kuće, ne mislim da sam kraljica mama.
I jedna crtica iz mog djetinjstva. Nikad ( u manjoj dobi ) nisam htjela spavati van kuće.
Ustvari htjela sam....ali bi u dva ujutro morali doći po mene.
Tako da me kasnije bez obzira na moje insistiranje da me ostave kod majke i dede, strine i amidze, jasno rekli: nema šanse.

bananica -> RE: Koliku razliku napraviti? (18.5.2012 14:32:02)

kako god okrenes ne valja, uvijek neko ispasta, zato cu ja sacekati da udam svoju curu pa onda drugo da radjam[sm=jezicek.gif]

AminaZana -> RE: Koliku razliku napraviti? (18.5.2012 14:35:02)

[sm=bravo.gif][sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]
hahahhaha i ja sam tako htjela, ali me MM zenuo HAHHAHAHAHAH salim se....

ma bas tako, kako god, nego je donji HAHAHAH ali eto, neka nas ima :P ja vec razmisljam i o cetvrtom... a nisam ni ovo dvoje rodila :P

bananica -> RE: Koliku razliku napraviti? (18.5.2012 14:37:05)

IZVORNA PORUKA: AminaZana

ma bas tako, kako god, nego je donji HAHAHAH ali eto, neka nas ima :P ja vec razmisljam i o cetvrtom... a nisam ni ovo dvoje rodila :P

ih dobra si, cuj cetvrto
imam ja prijateljicu, ima sincica, 6god, blizance 3 god i radi na cetvrtom.....hoce curicu

Anoniman -> RE: Koliku razliku napraviti? (18.5.2012 14:37:37)

izmedju moje troje dece sve nekako 2 god ( i nesto ) razlika , i kad oni budu (abd) momci od 18 god i navise zelim sebi roditi jios jednu bebu

[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley14.gif[/image] , drasticna razlika ali  what the hell [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

AminaZana -> RE: Koliku razliku napraviti? (18.5.2012 14:41:59)

IZVORNA PORUKA: bananica

IZVORNA PORUKA: AminaZana

ih dobra si, cuj cetvrto
imam ja prijateljicu, ima sincica, 6god, blizance 3 god i radi na cetvrtom.....hoce curicu

stare zene kazu da para i djece nikad nije dosta.

ja kontam da cu sa 30g imati troje "velike" djece, i sta onda do kraja zivota da radim? taman onda sa 35 jos jedno. ovo troje u skole, a to trece za dziranja i igranja :) [sm=duda.gif] a mozda ovako ne budem pisala kada rodim.... hHAHAHAHAHAH

mamina princeza -> RE: Koliku razliku napraviti? (18.5.2012 14:43:31)

AminaZana pitacu te za koji mjesec[sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif] sala maal:)
moja u vrtic prestaje ici zbog drugih okolnosti a ja idalje mislim d abi kavlitetnije vrijeme provela da ide u vrtic nego ovako prilicno vezana za mene i moje obaveze oko bebe i raspored bebin. Ale to. Mi imamo tetu koja je nju prije samo cuval i jos uvijek je tu... samo sad ja sve vise gledam da ona uleti oko pomoci oko bebe - on je mali dojim presvucem ga i njoj sam nekako potrebnija nekad cini mise pa gledam da j eizvedem dok je teta s bebom.
Hvala Bogu da nju imam jer onda opet nju mogu negdje odvesti. Posto smo u ostalo vrijeme sami i ako cemo izaci moram i nju i bebu zajedno ovako mi se pruzi mogucnoist da ona manje ispasta.....

Kad smo vec kod ispastanja starijeg djeteta - ima li neko od struke da mi odgovri privatnom porukom
Moja curica ima neki neopsivi kasalj taman koji se poklopio sa rodjem sina. Sve smo dokotre prosli , slikali pluca bili kod otorinolaringologa sve je super nema nigdje nista krv super briseve evo ponavljamo treci put da s enije sta sakrilo.... cekamo jos nalaze IGE za alergiju. Cesto mi kazu da taj kaslaj moze biti na nervnoj bazi kao njena reaskcija na brata??? iako ona prilicno dobro sve to podnosi? ja licno sumnjam da je to al i ne iskljucujem

Hurma -> RE: Koliku razliku napraviti? (18.5.2012 14:45:34)

kako vi reagujete na kasalj?

AminaZana -> RE: Koliku razliku napraviti? (18.5.2012 14:48:50)

HAHAHHA nemojte me prepadati :P [sm=jezicek.gif]

Blue rose RR -> RE: Koliku razliku napraviti? (18.5.2012 14:48:56)

Moje dijete spava kod majke ponekad od svojih 8 mjeseci života.
I kad god moram kod nje je ostaviti da noći ja je ostavim, ili kad poželimo da se kikica naspava (jer radnim danima ustaje u 06,15) mi je ostavimo.
I apsolutno se ne osjećam niti polovična majka, niti manje majka, niti majka koja manje voli i pazi svoje dijete.
Naprotiv - osjećam se odmorno, naspavano, i ona i ja .. i manje nervozno-obje, a da ne kažem da se poželimo.
Doduše nikad nije ostala kod majke duže od dva dana da se nismo vidjele (osim dva puta kad sam bila na terenu - tada se nismo vidjele 2,5 dana).
I prije desetak dana kad sam bila na putu 5 dana.
Mnogo brate, ali preživjele smo obje - i ništa nam ne fali, niti se manje volimo - čak šta više.

hanabanana -> RE: Koliku razliku napraviti? (18.5.2012 14:49:57)

IZVORNA PORUKA: mamina princeza

Kad smo vec kod ispastanja starijeg djeteta - ima li neko od struke da mi odgovri privatnom porukom
Moja curica ima neki neopsivi kasalj taman koji se poklopio sa rodjem sina. Sve smo dokotre prosli , slikali pluca bili kod otorinolaringologa sve je super nema nigdje nista krv super briseve evo ponavljamo treci put da s enije sta sakrilo.... cekamo jos nalaze IGE za alergiju. Cesto mi kazu da taj kaslaj moze biti na nervnoj bazi kao njena reaskcija na brata??? iako ona prilicno dobro sve to podnosi? ja licno sumnjam da je to al i ne iskljucujem

Ja ti mogu reći svoje iskustvo, nije nipošto iz struke.
Moja H. je dobila temperaturu vrlo visoku, vrlo brzo nakon rodjenja S.
Meni je tada pedijatar rekao da je to moguća reakcija na stres.
Onda se jedno vrijeme žalila na bolove u stomaku.
Sve sam joj nalaze uradila, sve bilo čisto.
Onda sam joj rekla: Zvao je dedo, stigao je tvoj nalaz, sve je uredu.
H.: Mene stomak boli.
Ja: Znam, ali po nalazima ne bi trebao da te boli. Nalazi su uredni.
H.: Ne znam ja kakvi su nalazi, ali mene boli.
Ja: Ok, ali ne znam šta bi onda moglo biti.
H.: Boli me od sikiracije.
[image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley22.gif[/image]
Ja: A ko te sikira ljubavi moja.
H.: ti i tata.
Zašto
H.: Zato što se niko ne igra sa mnom.

I zaista, S. je tada imala mjesec i pol, i bila stalno konektovana na sisu, a muž počeo raditi.
I bez obzira na to što sam ja mislila da ona uživa u tome što pomaže, shvatila sam da u biti njoj najviše nedostajem ja i vrijeme koje je bilo samo moje i njeno.
E onda sam ostavljala mladju kući da bi s ovom barem na 20 minuta izašla sama ispred zgrade.
Ili se tuširala skupa sa mnom.
Znači, našla sam vrijeme koje će opet biti naše.

teacher75 -> RE: Koliku razliku napraviti? (18.5.2012 14:53:01)

IZVORNA PORUKA: bananica

ja se slazem sa pocy[sm=smiley1.gif]

zavisi kakvo je dijete, moja ne place kad se budi, place kad je vodimo kuci od nane i dede, odnosno od majke (moja mama), to se svaki put do sad desilo, ne ide joj se kuci nikako, govori ostacu ja i tako to. radi se i o komociji majke i o zeljama djeteta, ona se svaki put raduje kad ide gore, cak i kad je ne planiramo ostaviti na konaku, ona se pakuje kao da ce ostati, samo od sebe trazi svoju dekicu bez koje ne moze zaspati itd...sve zavisi kako dijete naviknemo, ona je navikla da spava sama, nije nikad sa nama spavala vec u odvojenoj sobi u svom kreveticu tako da se nije imala za sta vezati sto sto se tice spavanja, osim za svoju dekicu i cucu[sm=smiley1.gif]

Stranica: <<   < Prethodna stranica  28 29 [30] 31 32   Sljedeća stranica >   >>