scarlett
|
Tripl test ne daje 100% tačne rezultate, on samo pokazuje rizik od određenih bolesti, reimo down sindrom pa pokaže npr. 1:256, znači takve su šanse za to oboljenje. Ako je rizik visok, onda doktori dalje upućuju na amniocentezu, ako je nizak, onda obično ne upućuju, ali mama može tražiti amniocentezu, jer koliko znam ona je 100% sigurna, odnosno rezultati su sigurni, ali kod nje postoji rizik od pobačaja, iako veoma nizak, ipak ne daj Bože da dođe do toga, nama je to onda gubitak 100%, nema više drugih postotaka. Čak iako je rizik od neke bolesti na tripl testu nizak, to ne znači da djete nema tu bolest. Ja bih svakoj mami prije tripl testq savjetovala, da prvo sama sa sobom raščisti da li će u slučaju otkrivanja bilo kakve deformacije ploda ili bolesti prekinuti trudnoću. Ako je odgovor pozitivan, onda neka radi ove testove, a ako je odgovor negativan, onda ga nema potrebe raditi i zamarati se ciframa, strahovati itd., ako će djete svakako zadržati. Ja sam sa prvim djetetom imala neke probleme s posteljicom, dr. mi je preporučila tripl, em sam ga platila 170 KM, em rezultat sa bHCG hormonom je bio nenormalno visok, tako da mi je savjetovano da ga ponovim nakon 7 dana, što sam i učinila, a rezultat nije bio ništa bolji. Osim toga oba puta sam čekala po 7 dana na rezultate, isekirala se živa. Onda me je dr. uputila na amniocentezu, ali ja sam svakako htjela zadržati bebu, nisam htjela rizikovati s amnio, cijelu trudnoću sam strahovala, kajala se što sam uopće radila tripl, koji me opteretio, a u tom trenutku sam samo slušala dr. koja je vjerovatno htjelqa sebe da ogradi i ja to poštujem. Hvala Bogu rodila sam zdravog dječaka. Ispalo je da je sve to bilo bespotrebno. To je razlog iz kojeg bih ja ove testove preporučila samo mamama za koje u obzir dolazi prekid trudnoće, jer u suprotnom možete samo sebi odmoći, nasekirati se, a stres se onda može negativno odraziti i na zdravu trudnoću. Koliko sam upućena, bebi se svakako ne može pomoći, tako da ... Ne odgovaram nikoga od ovih testova, da me ne shvatite pogrešno, nego samo pričam svoje iskustvo