Gigana -> RE: Vjerujete li u Boga i da li se molite? (26.2.2009 14:34:10)
|
IZVORNA PORUKA: Okarica IZVORNA PORUKA: Gigana Vjerujem u Boga i ne trudim se biti dobra vjernica, jer ne znam Å¡ta znaÄi biti dobra vjernica i ko to ocjenjuje. Znam samo da kad mi je teÅ¡ko, tražim pomoć od dragog Boga, svaku noć pred spavanje prouÄim sve Å¡to znam i molim Boga da budemo živi i zdravi. Ne klanjam, ne postim, popijem alkohol jednom ili dvaput godiÅ¡nje, ne jedem svinjetinu, dakle nisam vjernica u tom smislu. Trudim se da nikoga ne uvrijedim, da nikome ne pomislim nikakvo zlo, da pomognem kad mogu pomoći (materijalno, emotivno ili na neki drugi naÄin), a kad ne mogu pomoći, onda se trudim da barem ne odmažem drugome; nastojim ne lagati i ne svaÄ‘ati se; nastojim da živim život dostojanstveno i da vodim raÄuna o drugim živim bićima. Trudim se biti dobra supruga i majka, kolegica, prijateljica, kćerka, sestra. Živim dan po dan, razmiÅ¡ljam o svom ponaÅ¡anju i nije mi uopÅ¡te teÅ¡ko ponaÅ¡ati se ovako kako sam gore navela. Živim po svojim pravilima i naÄelima za koja smatram da su ispravna za mene i da se ne kose sa drugima (ljudima). Gigana, svaka ti Äast! Za mene postoji velika razlika izmeÄ‘u vjerovanja i religioznosti. Jedno je vjerovati, a drugo biti religiozan. Vjerujem u osnovne principe religije koji nalažu da se živi u skladu sa moralnim imperativima i vjerujem da Bog postoji. MeÄ‘utim, bila bih veliki licemjer kada bih rekla da sam religiozna, budući da ne prakticiram religiju, ne ponaÅ¡am se u skladu sa osnovnim stubovima islama, dakle ne klanjam, ne postim, volim popiti Äasicu vina itd. Upravo iz ovih razloga, prema religioznim ljudima osjećam veliko poÅ¡tovanje. Upravo tako, i ja vjerujem, ali nisam religiozna i takoÄ‘e osjećam veliko poÅ¡tovanje prema religioznim ljudima. ÄŒak sam i odgajana pored velike vjernice (moje nane), iÅ¡la i u mekteb s njom kao mala, ali je na kraju ipak meni ostavila na volju da li ću biti religiozna kao ona ili neću. Eto, ja sam se odluÄila za ovu drugu opciju, ali i dalje jako vjerujem u Boga i sudbinu koju nam je propisao.
|
|
|
|