Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 18.6.2010 15:21:35
Hanady RR
pingpong sve je to ok...ama ja nikada nisma imala problema sa starijom doduse ona je bas nekako žgolja a jede ko termit...a ova mala bucka al me počela zezat a meni je to prema mrtvoj glavi..sve me strah ja nesto grijesim al kontam pa evo giodnu dana jede čvrtu hranu sve je do sada bilo ok...nikada mi nije nista iz usta izbacila nego je bila voljna i repete jesti a sad
i definitvno vrućna je kriva za to... neću da je silim..mene opet strah da od tog siljenja ne dobijem kasnije kontra efekat da joj se sve zgadi pa da nastavi ovako...a vjerujem ova vaza će proći kao i mnoge druge faze u odgoju beba koje budu i porđu.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 18.6.2010 15:26:28
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Hanady RR pingpong sve je to ok...ama ja nikada nisma imala problema sa starijom doduse ona je bas nekako žgolja a jede ko termit...a ova mala bucka al me počela zezat a meni je to prema mrtvoj glavi..sve me strah ja nesto grijesim al kontam pa evo giodnu dana jede čvrtu hranu sve je do sada bilo ok...nikada mi nije nista iz usta izbacila nego je bila voljna i repete jesti a sad i definitvno vrućna je kriva za to... neću da je silim..mene opet strah da od tog siljenja ne dobijem kasnije kontra efekat da joj se sve zgadi pa da nastavi ovako...a vjerujem ova vaza će proći kao i mnoge druge faze u odgoju beba koje budu i porđu.
Prepoznajem i sebe i Esmu u tvom postu... hvala ti.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 21.6.2010 17:47:39
škorpija
joj ovog mog je proteklih desetaka dana nana hranila uštipcima, tarhanom, kesom i čokoladom, pa sad teta čuvalica i ja muku mučimo da ga vratimo na stari jelovnik. voće jede samo ako je smiksano sa plazmom, a onako na komadiće nema šanse, čini mi se da mu se gadi da ga drži u ruci. povrće isto lsabo jede, smao pasirano, a hljeb voli, jeo bi ga čitav dan.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 21.6.2010 20:40:37
pocahontas
Moj Cici sve tamani hvala Bogu dragom kuc kuc , mada mu se ne vidi plahojer miruje samo kada spava - doslovno.... naravo uvijek se mora igrati dok jede , u hranilici mu moramo dodavati igracke i sve i svasta kada njih izgustira ili gleda crtane ..ali ja samo kazem, bitno je da pojede ..
i da, jos uvijek mu pasiram kao maloj bebi ali sta cu..tako jedino moze odjednom da pojede citavo jaje, bananu, ad mlijeko, sa plazma keksicima ili zitaricama i kasiku meda i komadic putera..sve to smiksam i to mu bude dorucak npr...kada bi ga hranila zalogaj po zalogaj, ovo bi se razvuklo na tri dana vjerovatno....
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 21.6.2010 21:01:19
Anoniman
Ja Esmi već odavno ne miksam hranu (njoj će uskoro punih 17 mjeseci). Jede komadiće bez problema, a bananu, keks i hljeb grize sama. Što se tiče voća i povrća - voli sve, al' kako kad... nekad bez problema pojede nešto... a već za par dana to isto ne može ni primirisati.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 21.6.2010 22:29:40
dafri
moja je doskora super ručkala, otkada radim sve se nekako poremetilo,voće slabo a i povrće mi brljavi,ne znam možda pije suviše ad,oko 800 ml dnevno koliko bi jednogodišnjaci trebali piti
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 22.6.2010 9:01:20
Dinkica
Moja Adna je sa godinu dana poela da zvace hranu, tj. nista ne blendiram, samo meso sitno iscopkam ili isitnim nozem pa vratim u supicu ili pravim corbice sa fasiranim mesom i onda ne moram ni sitniti. Voce jede sve sama, bananu, jabuku, kivi , kajsije, izrezem na kriske i ona samo uzima i dolazi po jos. Od povrca voli grickati krastavice, izrezem je uzduzno i bas to voli. Mislila sam ovih dana da joj dam i svjezu papriku da gricka...
Danasnji meni: dorucak: ustipak sa mladim sirom uzina: banana rucak: fantazija sa pilecim krilcima + mrkva i bulgur uzina: lino keksici vececra: snicla sa fasiranom junetinom
Zaboravih neizostavni Atamil3 2X180 ml i voda oko 300 ml, zavisi od vrucine.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 22.6.2010 12:22:20
Dinkica
IZVORNA PORUKA: dafri
moja je doskora super ručkala, otkada radim sve se nekako poremetilo,voće slabo a i povrće mi brljavi,ne znam možda pije suviše ad,oko 800 ml dnevno koliko bi jednogodišnjaci trebali piti
da li solite hranu svojim bebačima?
ja mislim da je to previse ad mlijeka dnevno, ne znam koje dajes, moja pije Aptamil 3 i na uputstvu pise cinimi se 2 -3 puta dnevno po 180 ml ili 210ml, slagacu ti, na poslu sam pa nemam kutije ispred sebe. Sve i da je po 210 ml opet je 800 ml puno. Ja sam prvih tri mjeseca poslije napunjene godine davala oko 3X150 ml a sad vec dajem 2X180 ml, ujutro i navce po flasicu. Sve izmedju ima prave obroke. U mom kalendaru dohrane pise da se hrana blago soli od 10og mjeseca pa sam i ja tako ali to je bas bas malo soli i ne koristim nista drugo od zacina osim persuna. Ne odustaj od voca i povrca, to je osnov ishrane, desavalo se i meni da odbije prva -dva tri puta ali je umorim i izgladnim raznim aktvnostima ali onda spuca i najruzniju povrtnu kasicu
< Poruku je uredio Dinkica -- 22.6.2010 12:23:01 >
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 22.6.2010 16:01:25
martajay
ah, taj, DM - uvek mi nesto promakne :) dinkice, hvala ti.
zitarice i voce su dorucak. povrce i meso su rucak. dakle, povrce i voce su osnova svakog obroka, kod nas.
a sto se tice bulgura - je l se sprema kao i ostale alnaturine zitarice? kratko da prokuha u vodi (bar ih tako ja spremam pre nego ih umesam u dorucak/rucak).
< Poruku je uredio martajay -- 22.6.2010 16:05:23 >
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 22.6.2010 16:11:41
Dinkica
IZVORNA PORUKA: martajay
ah, taj, DM - uvek mi nesto promakne :) dinkice, hvala ti.
zitarice i voce su dorucak. povrce i meso su rucak. dakle, povrce i voce su osnova svakog obroka, kod nas.
a sto se tice bulgura - je l se sprema kao i ostale alnaturine zitarice? kratko da prokuha u vodi (bar ih tako ja spremam pre nego ih umesam u dorucak/rucak).
bulgur je malo tvrdji, kao riza se sprema otprilike...
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 22.6.2010 20:35:36
dafri
Dinkice hvala na odgovoru, ma moja je super jela,povrće,voće,meso,zob,proso,ječam sve po ps-u ali otkako sam počela raditi a to je prije nekih 7 dana sve se promijenilo i prije je ona pila puno hape,ali je imala tri obroka i voće kao međuobrok ne dajem joj nikakve slatkiše niti grickalice između osim jednu plazmu dnevno a i to odnedavno danas nikako nije htjela u hranilicu,vrišti i neće da proba ništa iz kašike, a jela je za doručak pola kifle sa mladim sirom, Hipp kašicu od šljive (koju obožava ali je jedva probala) grašak ,kukuruz,krompir i zob,probala sam izblendano nije htjela ,onda sam joj davala u komadićima sa kruhom jer nije htjela drugačije,pojela je nekih deset-petnaest zalogaja
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 22.6.2010 21:13:49
Hanady RR
IZVORNA PORUKA: martajay
dafri, mozda je muci neki zubic - pomenula si da nece nista iz kasike... mozda su joj osetljivi desni. a mozda te "kaznjava" sto si pocela da radis
ovo je vrlo moguće...i mi smo imali tu fazu
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 22.6.2010 22:18:20
Mya_81 RR
IZVORNA PORUKA: dafri danas nikako nije htjela u hranilicu,vrišti ineće da proba ništa iz kašike, a jela je za doručak pola kifle sa mladim sirom, Hipp kašicu od šljive (koju obožava ali je jedva probala) grašak ,kukuruz,krompir i zob,probala sam izblendano nije htjela ,onda sam joj davala u komadićima sa kruhom jer nije htjela drugačije,pojela je nekih deset-petnaest zalogaja
Mi smo u ovoj fazi već neko vrijeme i ja uopće ne mogu da dokučim zbog čega je tako...ne radim pa onda taj razlog mogu izbaciti....
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 23.6.2010 17:07:32
škorpija
mi imamo sličan problem, kad mu prinesem kašiku vrišti ko da ga koljem, ali sam skontala da ga ne tjeram da jede već sačekam 2-3 sata i onda ponudim, e tad uglavnom nema problema sa klopanjem. a i teta što ga čuva žali mi se da izvoljeva na hrani, i teško ide prvih nekoliko kašika dok ne osjeti ukus hrane, a onda pravo navali. ja kontam da sus ev to normalne faze odrastanja naših beba
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 23.6.2010 21:13:56
martajay
ma to su faze isprobavanja sta ce im proci moj za sada nije u toj fazi sa hranom, ali se ludira/bacaka/place/glupira/odbija/tvrdoglavi na drugoj strani.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 23.6.2010 22:35:56
dafri
danas je bolje jela doručak:skoro čitava kifla sa mladim sirom ručak:junetina,karfiol i mrkva večera:griz i jabuka užina:kruška,plazma i grožđice koje je danas prvi put probala same i svidjelo joj se
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 24.6.2010 15:28:16
ivanak
nakon nekoliko dana ne jela slanih obroka. Danas je jeo domaćeg kruha sa mladim sirom...ručak sam mu dala patatu kao pire napravila i malo meseka sa strane. Kasnije se nadam da će pojesti neko voće i tako Uvijek završimo dan sa keksolinom.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 24.6.2010 20:40:55
gvendolina
škorpija i kod nas je ista stvar kad se nane i dedo umjesaju u prehranu sve se poremeti a male poguzije se opuste pa bi samo gluposti jele ,a nane ugadjaju
Ajdin hB voli jesti voce,lud je za jagodama i tresnjama...puna usta natrpa Povrce moze proci u supicama,voli i ponesto od salate. Bili smo kod dede i nane pa smo slabije jeli ovu ozbiljniju hranu,vidjecemo kako ce sutra biti .Najbolje je pustiti ih da ogladne,onda se ne mice od stola:inace ga moram ganjati i izmisljati zabavu.On jos uvijek pije dosta mlijeka oko 700-800ml svaki dan,valjda mu nije previse
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 24.6.2010 23:00:41
iv@ncica
sve su to faze..moj a. zna danima tamaniti sve..pa onda bojkotira sve..pa sve tako, ali cim neko sjedne jesti..on sjeda na njega i lize da proba..to obozava..
dorucak- keks i mlijko uzina- kifla s kajmakom- u gradu smo bili rucak- juha od t,koljrnice s domacim povrcem i tjesteninom pa je malo lizao s nama rize i safta iz punjenih paprika uzina- voce s zitaricama vecera - cokolino, jer smo se vratili s izleta u etno selo pa brzinski, a inace mu radije napravim griz u koji dodam kocku cokolade, za promjenu..posto mi ne pijemo mlijeko nego ga jedemo u kasicama. no mozda je vrijeme da mu probam ponuditi opet mlijeko da pije..mozda sad prihvati..a kako do sad nije pio bocu nesto mi ga mrsko sad ucit na nju..na casu nece popiti dovoljno moj pilic voli grickati krastavac..sreca sad mi stize domace povrce...mrzim zimu kad tesko mogu do cega domaceg
< Poruku je uredio iv@ncica -- 24.6.2010 23:02:36 >