Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 6.5.2010 15:16:16
gvendolina
evo i nas u velikoj grupi
mi smo poceli sa nekom novom hranom ovih dana,probao je salatu ,paradajz ,krastavce... za rockas je jeo tortu i naprosto je odusevljen,nismo mu ranije davali slatko Dijete navalilo na kolac,mislila sam zatvor ce dobiti Ja mu jos uvijek kuham kasice i supice ,a kad mi jedemo uzme pomalo.Nismo jos cijelo jaje jeli,to namjeravam ovih dana. danas sam mu pravila pilecu supicu sa tikvicama,mrkvicom i brokulom.Iako ima turu poruckio je punu zdjelicu
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 9.5.2010 10:39:55
martajay
evo kako je dinkica meni objasnila:
IZVORNA PORUKA: Dinkica
IZVORNA PORUKA: martajay
dinkice, kako pravis topu??
stavim vrhnje za kuhanje i kad prokuha dodam umuceno jaje, pavlake i malcice soli. ovo je neka light topa za djecu.
s tim da sam ja stavila mileram da prokuha, i nisam stavila soli. a u jaje dodam jos i mladog sira i koprive, kad je imam. nije bas "izvorna" topa, ali ukusna je
< Poruku je uredio martajay -- 9.5.2010 10:42:28 >
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 9.5.2010 15:50:06
Sonja
joj moram da se zalim na svoje dijete nece da pije mlijeko popije ujutro JEDVA 100ml i navece isto tako ne znam sta da radim i kako da ga natjeram il sta vec...slano voli i jede al mlijeko...
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 9.5.2010 20:02:41
Dinkica
IZVORNA PORUKA: škorpija
e moja gvendy sad kad navali na slatko, teško vam se
dinkice super su ti ovi jelovnici,crpim ideje iz njih al nisi odavno postavila novi
pošto ja nisam iz ovih krajeva može li mi neko objasniti kako se pravi topa (ligt verzija za bebija)
Jesam jesam ofalila sam skroz , potrudicu se iduce hefte da sta obogatim. Za danas me sramota i pisati dorucak je bio mladi sir i hljeb, zaljevali cajem a ostatak dana smo bili na rostilju pa pogodite sta je bilo , pokusala sam izdvojiti malo piletine sa rostilja inace bi bilo klasicno sopanje cevapima i kolacima. Svi navalili na mene daj djetetu , ispala sam prava vjestica . Ali sta me briga , princip je princip. Od sutra se vracamo u normalu, na voce i supice.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 10.5.2010 11:26:38
Lejla Ka
IZVORNA PORUKA: škorpija
jooooj pravim šampinjone i bukovače za ručak, zna li neko kad se one daju , ne piše u kalendaru dohrane
Po nekima gljive djeci ne idu do 12 godine. Ja sam svojoj curi dala iz druge godine šampinjone, nije ih baš begenisala, više ih ne jede. Stvar je u tome da dječija probava nema nekih enzima potrebnih za razgradnju gljiva one samo profuraju i nepotrebno opterečuju probavi. Mogu potvrdit iz vlastitog iskustva da sam ih nalazila u peleni iste kakve sam ih i dala, nisu bile čak ni sažvakane
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 10.5.2010 11:37:34
Lejla Ka
Evo da i mi damo prilog jelovniku za doručak. Moja je mama smučkala ovo jelo, a poguzanu se svidjelo, super je ukusno i za odrasle i može se iskombinovati sa puno stvari. Ja sam ga nazvala popara od jaja: Količina za bebu: 1 jaje malo mlijeka 1 kriška (najbolje integranog) hljeba
Umutite jaje i mlijeko, u to dodate na kockice isječenu krišku hljeba, lijepo promješate i ispečete u tavi na malo putera. Ovo je osnovna verzija, ja nekad poslije pečenja odozgo pospem narendanim žutim sirom, može se u jaje dodati i mladi sir ... Za odrasle može ići u jaje mladi luk, poprženo meso, povećate količinu i furaj. Za djecu ne treba soliti jer hljeb daje potrebni ukus. Ovo mi nekako bolje od prženja prženica, a i ukusnije je i predstavlja kompletan obrok.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 10.5.2010 12:53:57
mojbebac
ja sam se prosto zabrinula sad kad sam usla u ovu grupu i pogledala sta sve vass djeca jedu..... masala ali moja cura sve slano odbija zadnji mjesec dana, nevjerovatno, mi zivimo od voca, mlijeka i keksa, jogurta, vocnih kasica, i hljeba - umalo da zaboravim ...... i sikimo dva puta ...... vodu i sok pije ..... kad uzme p[ar kasikica neceg slanog ja sretna ..... ne znam je li ko imao slican slucaj ali ja sam bas zabrinuta .....
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 10.5.2010 13:27:18
Lejla Ka
Potpuno razumijem kako je se teško opustiti u pogledu djetetove ishrane, ali jutros sam pročitala jedan lijepi tekst http://www.coolinarika.com/clanak/obiteljsko-uzivanje-u-obrocima Prosto je nevjerovatno (a zapravo prirodno i normalno) koliko roditeljsko ponašanje i stav o nečemu ima uticaja na djecu. Malo manje brige i više opuštenosti nikome ne bi škodilo. Ono što treba da znate je da se dijete neće nikad izgladnjavati ni trpiti glad namjerno. Oni ne jedu kad ne osjećaju potrebu da jedu.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 10.5.2010 13:41:07
Dinkica
IZVORNA PORUKA: mojbebac
ja sam se prosto zabrinula sad kad sam usla u ovu grupu i pogledala sta sve vass djeca jedu..... masala ali moja cura sve slano odbija zadnji mjesec dana, nevjerovatno, mi zivimo od voca, mlijeka i keksa, jogurta, vocnih kasica, i hljeba - umalo da zaboravim ...... i sikimo dva puta ...... vodu i sok pije ..... kad uzme p[ar kasikica neceg slanog ja sretna ..... ne znam je li ko imao slican slucaj ali ja sam bas zabrinuta .....
Ako vec nece slano ja bih za pocetak izbacila keks jer on zasiti a nema sad neke vrijednosti i napravi raspored obroka a ne da gricka stalno nesto, pa djeca nisu ni gladna ni sita. Trebalo bi da ogladni pa da fino pojede neku supicu, dobro je da pojede nesto i "na kasiku" sto bi se reklo. Mozda kad ujutro ogladni da prvo jede slano a kasnije ostalo. Mada sve sto si nabrojala i voce i jogurti su za 10. Samo eto nadji prostora za barem jedan kvalitetan slani obrok.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 11.5.2010 10:52:11
martajay
mojbebac, mozda ce tvoja hteti da pojede corbicu ako u nju sipas malo jogurta. ja napravim bas retku corbicu - povrce, zitarice i neko meso - i na kraju sipam malo jogurta, taman i da mi malo brze ohladi rucak, i moja bas uziva u takvom rucku.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 11.5.2010 13:29:47
Dinkica
Doručak: jabuka, kivi sa prosanim pahuljicama Užina: banana Ručak: Pileća supa Užina: 2 lino keksica Večera:pileće filete sa sirom Aptamil3, 2x180 ml, voda
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 11.5.2010 14:38:12
iv@ncica
i moj nece da pije mlijeko''''ali ga zato jede u kasicama, te pomalo sira, i mlijecnih prozvoda i pomalo jogurta''''pa valjda namiri sto treba''''uglavnom mu ztato dajem ujutro i navecer keks s mlijekom,griz ili neki od lina daju mu oni koji ga cuvaju , jer sam na poslu, pa mi tako lakse ''''''inace bi jeo za veceru i dorucak nesto drugo''''ali etom nadam se da ce jednom piti i to mlijeko vise-''a ped'' mi je rekla da nije bitno da ga pije''''vec da ga unosi na bilo koji nacin ;)))
-doručak - grizolino -užina- pola banane i mala kiflica sa sirom -ručak- juha od teleće koljenice, sa povrcem i tjesteninom -za uzinu- ce mo vjerojatno krusku , jabu ili bananu i mrvicu mljevenog keksa ili rize -vecera- keks i mlijeko, nekad keksolino ili ponekad cokolino''''poceli od neki dan ;)))
dajete li vi svojima jaje na meko , kad se to moze davati ? a u međuvremenu pije vode, ili kompota''''''i gricne i lizne ako sta se jede negdje jos
< Poruku je uredio iv@ncica -- 11.5.2010 14:42:11 >
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 11.5.2010 14:41:15
iv@ncica
IZVORNA PORUKA: mojbebac
jutros je jela sir i hljeb ..... danas cu joj probati dati spinat, sa jogurtom, pa se nadam da ce biti raspolozena za koju kasikicu .....!!!!
ej znas kako moj sad pojede dosta spinata..prije su bikle muke , nije ga bio bas ljubitelj...
skuham mali krompiric i spinata i malu mrkvicu (a moze i bez)...izvadim viljuskom, ne cijedim da ne bude presuho na tanjur i stavim malo maslaca, sve izgnjecim i dodam 1-2 male kasike pavlake..e tako mi fino pojede..a nekad mu uz to razbijem jaje...pa ili zgnjecim u to ili onako posebno mljacka...
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 12.5.2010 0:02:44
Sonja
sreca pa adin voli sir i kajmak..i kad mu stavim kajmaka u bilo sto onda jede a onako pojede par kasikica i gotovo... danas je jeo malo supice od graha prvi put i nije mu naskodilo
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 12.5.2010 8:29:19
ivanak
Jutro svima. Moja mali Antonio će idući mjesec godinu dana pa bi volila da, vi iskusne mame, mi rečete što bi trebala povečati - smanjiti - popraviti u hrani. Mi sada jedemo: - oko 8h mlijeko sa kraš expressom 250 ml, - oko 10.30/11h ide slana kašica ( povrće nekad sa patatom, nekad sa pastom, rijetko kad sa rižom, jer nije baš da voli. Dodam nekad malo mesa, nekad žumanjce, nekad mladog sira) nakon toga popije čaja 100 ml maksimum ili čokolino 220 ml. - spava do skoro 3h pa nakon toga pojede isto slane kašice i dodam mu mlječni dezert ( 30 g ) i ako nisam ujutro dala čokolino, sad ga dam. A ako jesam, onda čaja. - onda oko 6h ide voćna kašica ( jabuka, banana, kruška, nekad su kombinacije, nekad pojedinačno i dodam mu malo smrvljenoga keksa ) i nakon toga popije čaja maksimalno 100 ml. - za laku noć oko 9h ide keksolino i to je to.
Ne bi volila da mu išta fali pa ako se treba šta dodati, slobobodno recite, ja se neću ljutiti.
RE: Ishrana beba od 12 do 18 ... 12.5.2010 8:42:49
Dinkica
IZVORNA PORUKA: ivanak
Jutro svima. Moja mali Antonio će idući mjesec godinu dana pa bi volila da, vi iskusne mame, mi rečete što bi trebala povečati - smanjiti - popraviti u hrani. Mi sada jedemo: - oko 8h mlijeko sa kraš expressom 250 ml, - oko 10.30/11h ide slana kašica ( povrće nekad sa patatom, nekad sa pastom, rijetko kad sa rižom, jer nije baš da voli. Dodam nekad malo mesa, nekad žumanjce, nekad mladog sira) nakon toga popije čaja 100 ml maksimum ili čokolino 220 ml. - spava do skoro 3h pa nakon toga pojede isto slane kašice i dodam mu mlječni dezert ( 30 g ) i ako nisam ujutro dala čokolino, sad ga dam. A ako jesam, onda čaja. - onda oko 'h ide voćna kašica ( jabuka, banana, kruška, nekad su kombinacije, nekad pojedinačno i dodam mu malo smrvljenoga keksa ) i nakon toga popije čaja maksimalno 100 ml. - za laku noć oko 9h ide keksolino i to je to.
Ne bi volila da mu išta fali pa ako se treba šta dodati, slobobodno recite, ja se neću ljutiti.
Draga tvoj maleni bas fino papa, stvarno se trudis, ja jedino ne bih stavljala kras expres, neka se navikava na okus mlijeka ali inace svaka cast . Pije i dosta tecnosti, ma super