Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.9.2009 9:07:36
bebbe RR
Emma.L, mislim da su Emi, ako jede dobro 3 obroka (2 + voćni) uz ponešto usput i AD savršeno dosta. Nane ih kljukaju jer. zaboga, nekada se vjerovali da su debela djeca zdrava. A stariji ljudi jednostavno ne mare za nove spoznaje od tome da je dijete koje je debelo u djetinjstvu od nezdravih kalorija kasnije sklono debljibi i slično... Samo ti po svom.
Naš današnji meni: Doručak: Milupina žitna kašica sa čokoladom i pola banane Ručak: Piletina, proso, pavlaka. Užina: Puding Večera: griz i jabuka
Sada tek počinjemo, jer smo u osam dojile, pa čekam da malo ogladni beba. Sinoć je prvi put nakon četiri dana pojela cijelu obrok bez izbacivanja hrane jezikom. Nadam se da će i danas tako nastaviti...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.9.2009 13:53:51
dana3
IZVORNA PORUKA: pingpong
Dana3, nije valjda da sam se bespotrebno mučila i kuhala bebani i jabuku i krušku i breskvu... Idemo i mi na svježe voće... dok ga ima
ne znam kakva je situacija kod tebe ali ja bogami nista od navedenog nisam kuhala niti mi je ikad iko u savjetovalistu rekao da treba i da je ok. mali je rodjen u 35 sedmici,nedonosce,ali ga necu i ne drzim pod staklenim zvonom.dajem da jede sve sto hoce-samo ne solim hranu.sto god nama pravim i ma i za njega bez soli.pitu kad pravimnjemu je jedan zvr mali sa mesom bez soli,sirom bez soli i sl. zdrav je i napredan i nema nikakvih hvala Bogu problema sa stomakom ili cim drugim.
danas je za dorucak pojeo cijelo peceno jaje i onda pola moje kriske namazane margarinom(dijetalnim.seceraskim i djemom) rucak je trahana na piletini i povrcu koju sam juce skuhala i zamrzla za tri obroka vecera-pojma nemam trenutno popio je do sada 200 ml mlijeka i oko 100 ml formule spava a ja kuckam trenutno
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.9.2009 22:04:45
Anoniman
iv@ncica,hej, nasa djeca su rodjena isti dan, u koliko sati je rodjen Andrej, hahahaha, ko je stariji, Ajna je rodjen au 16:20 sati. Pocecemo i mi davati kasice, i ja kupujem Hipp, a ovo sad samo eksperimentalno da proba okuse, necu zuriti ni sa cim, jedino ako ne bude i ona poguzija
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.9.2009 23:34:13
Daja_sa
Na redovnoj kontroli kod nase drga doktorice smo dobili savjet: Beba sa 11 mjeseci treba da ima 7 obroka...2 mlijecna ( flasica ujutro i uvece), 3 glavna obroka i 2 uzine... Pokusavamo da se drzimo tog ritma hranjenja...mada se nekad zna desiti da mi veceru preskocimo...nekako nam bude previse... Tako da nas danasnji meni izgleda ovako: Poslije budjenja 150ml aptamila Dorucak - tvrdo kuhano zumance pomjesano sa pavlakom i jedan mali Bioaktiv jogurtic Uzina kruska, jabuka pomjesana sa rizinim koluticima Pred poslijepodnevni spavanjac svjeze isjedjen sokic. Rucak - san-pjer riba sa spinatom i krompirom Uzina - smokve, nektarine Vecera je bila Frutek kasica jabuka i piskote. U toku dana zna da gricka stapice, plazmicu ili petit keks i onako usput sama pijucka vodice. Pred spavanjac popije 210 Aptamila.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.9.2009 23:53:57
Skvo RR
E draga, meni to puno bas 7 obroka, a Umce moze da papa,,,,,;) Mi smo malo skromniji,,,,,;)
Dorucak-Nestle zitarice, kakao Rucak- Hljeb, piletina, povrce, pavlaka Uzina- flasica Aptamila 180 ml Uzina- Monte Vecera- Hljeb i pavlaka, malo keksa Pred spavanje- Aptamil 180 ml
Danas smo preskocili voce,,,,;)
Uz ovo sve smo popili jedan sok i dva caja, vodu i dalje ne pijemo!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 18.9.2009 8:48:43
Anushka
pa toliko i bude ako nema bake i nane u blizini da ga nutkaju svakih 5 min pa onda nema kako treba ni jednog konkretnog obroka.
kod nas juce: po budjenju dojenje, aptamil, par kuglica nesquika dorucak No1 pa poslije 2,5 sata medolino dorucak No2 pa onda grickanje keksica i sok kao uzina i par kasikica voca i zita od hippa pa onda mm pokusao dati flasicu jer sam ja umirala od bolova - izvadila zub, al nije islo i na kraju ja preuzmem i pojede sredinu citave ramazanije, malo dinstane teletine i safta (persun i bijeli luk, sa puterom, vodom i brasnom, bez soli i bibera i sl) i pavlake - to je bio kasni rucak ili rana vecera onda mu mm dadne par kasikica ono kao monte ali je K plus tj konzumov proizvod e onda veceru pravu preskocio jer cijeli dan nije spavao, ali je prvo popio kroz san flasicu aptamila sa nestle kukuruz riza, a u toku noci dosta dojio tj skoro svu noc. kad pogledam svasta nesto jeo a moze se i nabrojati dosta obroka
danas: probudio se uz dojenje oko pola 4. oko 6 popio opet aptamila, sad je zaspao uz dojenje, a kad se probudi ceka ga ljesnjak cokolino vocni obrok danas kruska i kuhana suha marelica, ako bude previse tecno, dodat cu kasiku grizolina rucak - pire krompir na telecoj supici sa mrkvom i brokulom druga uzina ce biti par zrna grozdja i ako ostane kruske i marelice večera - vjerovatno opet sredina ramazanije sa pavlakom - to bas voli i opet Aptamil, nestle riza kukuruz i dojenje po svu noc.
ovo za kuhanje voca, alen je par mjeseci iskljucivo jeo kasastu kremastu hranu, ostalo bi ispljunuo odmah. I sada mi je sigurnije kad pojede skuhanu jabuku sa nekom zitaricom nego kad cucla gricka i pljucka komadice jabuke, tako ne pojede ni jedan konkretan zalogaj voca. dajem mu mekse stvari da jede sam - bananu, grozdje,breskve isl a jabuke i kajsije su meni tvrde za zvakanje a ne njemu. Dana3 kakav dzem dajes malom, dijetalni neki ili?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 18.9.2009 19:43:56
Anushka
danas planovi uglavnom pali u vodu pojeo je ljesknjakcokolino, pa sam ustanovila da je kruska pocela truliti cekajuci da dodje na red od banana, grozdja i kajsija.. i dam mu gotovu kasicu od sljive. onda mu ispecem krompir i umijesam sa supicom ma ni da okusi. Tako da je tad dojio, izgrizao me, i zaspao a ja ispekla paprike i paradajz punjene mesom i rizom i za njega je bio punjeni paradajz bez soli i bibera, i toga je pojeo fino hvala Bogu i za veceru griz sa kakaom. Danas dva cokoladna obroka bas mi nije drago
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 18.9.2009 20:18:18
dana3
Danas je za dorucak opet mazanje i zalijevali s mlijekom rucak:pire krompir sa skuhanim povrcem i pomjesan u to vecera:jabuka,banana,smokva -pomijesano formula i mlijeko medjuobroci i pred spavanje
djem dajem za dijabeticare jer u njemu nema industrijskog secera a margarin je obogacen omega3 masnocama i nije slan.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.9.2009 17:42:18
Anushka
karamelino malo pudinga od vanilije banana i petit keks - grickao sam iz svoje rukice peceni punjeni paradajz sa mljevenom junetinom, rizom, mrkvom, bijelim lukom i persunom, sa pavlakom i hljebom - iz moje ruke jeo. sad se opet sladi pudingom vecera vjerovatno keksolino ili ako zaspe prije aptamil i nestle riza kukuruz
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.9.2009 17:49:27
dana3
dorucak je peceno jaje i pola kriske kruha(voli ga pravo i suhog) rucak je bio u gradu-banana i formula sad spava a za veceru ga ceka pileca kasa od hippa nema kad da kuham e jos ce da pojede dinju i smokvu sa rendanom jabukom i mlijeka ce da pije. sad place kad je gladan i vuce me i govori:DAJ!E sa njim
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.9.2009 19:17:04
*Seve*
Danas ruckali: Aptamil 3x po 150ml,vocna kasica sa borovnicom i jabukom. Kuvani krompir,samo smrvljen,mrkvu,malo graska i piletine. Griz sa malo banane i dinje...I vode dosta..
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.9.2009 19:50:18
Amela V.
Mi smo od jutros dojili 3 puta, pa smo onda jeli rizine pahuljice sa mijesanim vocem.Za rucak se upravo kuha krompir, karfiol i tikva i sve to ce biti sa teletinom i malo maslinovog ulja. Za uzinu planiramo bananu i jabuku a za veceru vjerovatno frutolino. A izmedju obroka dojenje
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 20.9.2009 22:09:59
Nejrica
Pozzz svima!Ja imam jedno pitanje...u kom obliku ste vi pocele davati bebama crveno meso i koje?Moj sincic ima 7 mjeseci i do sada sam mu samo davala pilecu supu,pa me zanima kada i kako da mu uvodim i ovo.Tnx
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 20.9.2009 22:29:28
bebbe RR
IZVORNA PORUKA: Nejrica
Pozzz svima!Ja imam jedno pitanje...u kom obliku ste vi pocele davati bebama crveno meso i koje?Moj sincic ima 7 mjeseci i do sada sam mu samo davala pilecu supu,pa me zanima kada i kako da mu uvodim i ovo.Tnx
Nejrice, ja sam crveno meso počela davati svojoj kćerki kada je imala oko sedam mjeseci, i to tako što sam krti komadić junetine (oko 50 grama), kuhala u malo vode, te tome dodavala povrće kasnije. Tako radim i sada sa svim mesom i raznim kombinacijama povrća. Ponekad stavim i neke žitarice, poput prosa ili heljde, pred kraj... Sve to kada je skuhano ispasiram štapnim mikserom, i to je to... Ako mi je prerijetko dodam malo rižinih pahuljica, a ako je pregusto kašičicu pavlake i to je to... Nadam se da sam ti pomogla.
Ema je danas jako slabo jela.... Ne znam šta joj je, možda konačno zubići...
Doručak: banana s grizom - pojela nekoliko kašićica Ručak: Pureća prsa, tikvica, brokoli, pavlaka - pojela pola obroka. Uzina: mladi sir s breskvom - pojela JEDNU kašičicu! Večera: Kruška, suhe marelice, malo keksa - nije htjela pojesti niti jednu kašiku. Inače voli...
Gricka kiflu, iako malo šta da pojede od toga, isto tako i keks, i idalje oduševljeno siki...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 21.9.2009 8:09:07
Anushka
nanice, ja u mesnici obicno uzmem fin komad crvenog mesa i zamolim da mi samelju, pa onda to iskuham i usitnim, ali od 9 mjeseci mu nista ne mutim stapnim mikserom, nego onako raskuhano i mekano u komadicima velicine veceg zrna rize dajem.
mi juce poremetili sve obroke: dojenje corba kod nane na bajramu:) - meso i krompir, i mrkva lukovi umakali hljeb i komadice jeo, opet nije htio krompir flasica aptamila i dojenje cijeli dan griz sa malo banane jedan stapic kinder cokolade uvece keksolino par kasikica - a nije htio hljeb sa pavlakom niti sa abc sirom ni zalogaj nocas je dojio nekih 5-6 puta i 2 flasice pojeo cini mise vise nocu jede nego danju..
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 21.9.2009 10:32:37
*Seve*
Jucersmo papali: Dorucak griz sa bananom i borovnicama. Rucak ebly sa malo teleceg mesa,tikvice,mrkve i malo pavlake. Uzina Nestlé baby dessert.. Vecera voce,kruska,marelice i smokve.... I aptamil 3 puta... Jutros doruckovali malo mladi sir,sa marelicom i kruskom. Rucacemo rizu sa povrcem,za kasnije vidijecemo....
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 21.9.2009 11:17:50
dana3
slabo jedemo-zubi na pomolu jos mjesec dana se druzimo s vama i onda odosmo na pdf za 12mjesecne bebeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee. hiihh danas nam je i cuki punih 11 mjeseci
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 22.9.2009 9:03:49
Anushka
juce sam se prepala da nije dobio proljev jer je obavio 6 puta do 4 popodne, srecom nije ali smo ipak pazili sta jedemo: ujutro je pio aptamil (jer pijem tbl) 2 kasike pure na mlijeku karamelino vocna kasica jabuka, banana i keks - pola pojeo caj od sipka na kompotu od jabuka jabuka iz kompota sa rizom skuhanom na vodi 3 kasike pojeo jogurt i banana -2 kasike pojeo aptamil i aptamil i aptamil, i malko dojenja tj mazenja
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 22.9.2009 13:14:45
emma.L
Jučer smo imali ujutro Aptamil, pa nakon dva sata doručak Nestle pahuljice sa bananom (jedva pojela ). Za ručak sam joj prekjučer pravila dinstanu mljevenu puretinu sa tikvicom i karfiolom i nije htjela, a jučer sam u to dodala Bebivita brokoli i nekako je ručala- uglavnom je pojela sve, ali MM kaže da je trajalo 45 min. Popodne Aptamil, a za večeru pura sa abc sirom i pavlakom. Pred spavanje je uvijek Hipp sa žitaricama za laku noć. Jutros Aptamil, pa banana+kruška+keks. Za ručak je teleća juha sa celerom, mrkvom, karfiolom i krompirom. Aptamil, pa će dobiti proso i brokoli kašicu, a za desert joj dam uvijek ili keks ili malo voća opet. I razmišljam da joj uvalim još jednu užinu negdje, ali jednostavno nemamo gdje dok ne izbacimo ovaj popodnevni Aptamil.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 22.9.2009 13:31:40
dana3
dorucak-150 ml mlijeka,kriska namazana maragarinom i djemom rucak-piletina sa rizom i povrcem uzina mlijeko okko 130 ml i sad spava veceara je pire krompir sa povlakom uzina kruska,jabuka ,banana,smikva>(sve zbuckam zajedno na rendu) onda ce bito hapa ,mlijeko i spavanje
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 22.9.2009 13:39:32
*Seve*
Jutros Aptamil 180ml,kasnije dorucak puno voca sa 3-4 keksica od Nestle.... Za rucak smo imali kasicu od Hipp 220 spageti,nije mi se dalo kuvati nista,cistila stan, ubacim da se pece lazanj za mene a njemu kasicu...Pojeo sve,kasnije svoju flasicu Aptamila popio jedva 100ml i sada spava....
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 22.9.2009 15:39:23
bebbe RR
Mi slabo jedemo. Ali, danas se je ukazao i mali biserčić zubić tako da znamo šta je razlog.
Današnji meni:
Doručak: Mladi sir i banana - pojela pola Ručak: Krompir, mrkva, govedina - pojela jedva tri kašičice Užina: Jabuka sa šumskim voćem - vidjećemo kako će ići Večera: Milupina kašica od keksica.
Naravno, sikimo kada god je prilika:) I, grickamo kiflice!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 22.9.2009 16:51:31
Skvo RR
Dorucak- Cokolino Rucak- Grah (jedno 15 boba, sa 5-6 velikih kasika tekucine i dosta mrkve sa udrobljenim hljebom, zacini svi, osim zaprske, bas se najela, podnijela odlicno, malo sam dumala, da li da joj dam zacinjen grah, ali na kraju sve ispalo za 5! Vecera- Voce i keks
Imamo i 2 flasice Aptamila, i jedan Monte, cajko, soko!