Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.9.2009 14:27:17
Tidzi
Ja obozavam smokve, ali se nisam usudila davati ih kcerki, a njoj ce za desetak dana godina. Sada kada sam procitala sta ste pisale, ponudila sam joj i odusevljena je. Pojela je vec 2 dvije. Hvala cure!!!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.9.2009 14:32:27
*Seve*
IZVORNA PORUKA: Tidzi
Slobodno kupi. Mismo s tim bili zadovoljni. Evo i ja sad vidjo da si ih CH. Sigurno si vidjela da ima jos i onaj od vanile. Moji su ih maleni obozavali i jos uvijek. Mlijeko dobije ukus na cokoladu ili vanilu, zavisi koji ces davati, i kada ga pijes je super okusa.
Pa mislila sam uzeti taj od cokolade,bas sam bila u migros tu uzimam ... Ali neki put i u pharmacy...Ima neki put u pharmacy boljih izbora....
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.9.2009 20:19:58
Anushka
nesquik kuglice i malo medolina, dojenje poslije spavanja jutarnjeg jos malo medolina bebimil kasica od jabuke i maline caj ramazanija - sredina sa malo mladog sira malo razljevaka od tikve i sira sa kukuruznim brasnom dojenje aptamil za nekih 2 sata i dojenje do jutra..
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 15.9.2009 11:21:00
emma.L
Jutros aptamil 150 ml, pa za doručak griz i jedna suha marelica. Užina je praska i smokve. Ručak je špinat, krompir, žumance, a ako bude problema dodat će joj i mladi sir (s njim bolje pojede, tako da ga uvijek imamo u frižideru). Večera ili ostatak od ručka, ili opet neko voće. Obično joj dam ostatak, a pošto joj ne bude dovoljno, dobije i desert- voće.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 15.9.2009 13:00:20
bebbe RR
Juče jele: Doručak: banana s žitnom kašicom Ručak: Puretina, krompir, mrkva, riža Užina: Jabuka s malo keksa Večera: čokolino
Današnji meni: Doručak: Hipp jogurt i voće Ručak: govedina, prasa, blitva Užina: mladi sir i breskva Večera: Keksolino (Milupina verzija, zapravo, kao i čokolino koji mi jedemo, jer se pravi s vodom)
Sikimo i sikimo. Ne pijemo ništa drugo.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 15.9.2009 13:23:44
dana3
dorucak-formula malo palacinke same bez ista pola jabuke vode,vode,vode e sad vidjecemo hoce li pilece supice sa kruhom vecera je smokve i breskve,mljeka i formula
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 15.9.2009 13:40:35
Nadja08
bebbe, rekla si da ema ne pije nista drugo osim mlijeka (kroz dojenje).
ja sam izbacila dojenje u vrijeme kada smo uveli mesni obrok, jer mi je receno, i tako sam poslije i procitala, da mlijeko umanjuje apsorpciju zeljeza iz mesa u kombinaciji sa mlijekom, i to do 50%.
samo sam htjela da te upitam jesi li ti za to cula, a ako ne, da provjeris. uz taj obrok se preporucuje voda ili razblazeni sok ili blagi caj.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 15.9.2009 14:13:07
bebbe RR
IZVORNA PORUKA: Nadja08
bebbe, rekla si da ema ne pije nista drugo osim mlijeka (kroz dojenje).
ja sam izbacila dojenje u vrijeme kada smo uveli mesni obrok, jer mi je receno, i tako sam poslije i procitala, da mlijeko umanjuje apsorpciju zeljeza iz mesa u kombinaciji sa mlijekom, i to do 50%.
samo sam htjela da te upitam jesi li ti za to cula, a ako ne, da provjeris. uz taj obrok se preporucuje voda ili razblazeni sok ili blagi caj.
je li jos neko cuo za to ili sam ja jedina?
Nadja, čula sam za to, i ljekari savjetuju izbacivanje dojenja SAMO u slučaju da je dijete malokrvno, odnosno, da dojenje spriječava vezanje željeza. Kod nas to nije problem, jer, uz meso, Emi dajem i raznu drugu hranu koja je izvor željeza (pravi kakao, te stručnice i osnovna žita), a i na rutinskoj analizi krvi kada je bila stara šest mjeseci ustanovili su da, hB, ima super hemoglobin (čije bi pomanjkanje ukazivalo na slabo vezanje željeza). Dakle, meni dojenje nije prepreka ni na koji način osim što bih je rado naučila da pije. Ona neće baš ništa osim sike. Jedva par kašičica vode.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 15.9.2009 16:09:04
Anushka
razljevak od tikve i sira od sinoc skuhane suhe kajsije sa grizom (a pili smo kamilicu na vodi u kojoj su se kuhale) junetina, luk, paradajz, persun, pavlaka i par njoka - spremno upravo keksolino
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 15.9.2009 16:28:42
Anoniman
bebbe i moj neće ništa da pije , nešto kontam možda oni zadovolje potrebu za žeđu sikom..Ja uvijek ponudim al ne forsiram... Danas smo jeli: medolino mladi sir sa lepinom breskvu krompir i mrkva kuhano na maslinovom ulju kompot ćemo pokušati večeras
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 16.9.2009 11:02:19
emma.L
Jutros prvo flašica, pa za doručak kuhana jabuka, smokve i keks. Užina je voćka- praska, a ručak opet špinat sa krompirom i žumancetom. Pred popodnevno spavanje je opet flašica, a za večeru sam planirala skuhati joj malo heljdine tjestenine sa mladim sirom i pavlakom, iako mislim da nije oduševljena njome. Ako ne, onda ćemo jogurt i kruh. Eto, uspjeli smo pojesti i špinat, a prije mjesec dana nije bilo šanse .
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 16.9.2009 13:07:31
bebbe RR
IZVORNA PORUKA: Breskva
bebbe i moj neće ništa da pije , nešto kontam možda oni zadovolje potrebu za žeđu sikom..Ja uvijek ponudim al ne forsiram...
Breskva, i ja tako radim. A dr. mi je rekla da se ne sekiram, da sigurno zadovolji potrebu za tekućinu sikom.
Naš današnji meni:
Doručak: banana s keksom - skoro ništa nije pojela, pljuje li pljuje Ručak: puretina, krompir, mrkva, prasa - čeka je kada se probudi Užina: mladi sir i jagode Večera: skuhaću joj heljdu i staviti pavlaku, da vidimo kako će to ići
Naravno, pijemo samo siku... Čaj, sok, vodu - pljujemo...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 16.9.2009 13:17:12
Anoniman
Hello! Mi polako pocinjemo sa hranom koja nije sika , jucer smo svecano popili 2 kasikice soka od jabuke i trecu prosuli, danas cemo vidjeti koliko ce popiti
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 16.9.2009 20:43:26
dana3
danas smo jeli za 5. jutro smo zapoceli sa formulom a poslije toga pola kriske kruha sa djemom, rucak je bio trahana na piletini i povrcu uzina cijela banana i pola rendane svjeze jabuke(vidim da neke mame kuhaju ili peku jabuke pa daju djeci-zasto?) vecera je pire krompir sa povlakom mlijeka oko 300 ml danas i vode oko 100 ml.ostalo je dosta vremena za jos mlijeka i formulu pred spavanje
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 16.9.2009 20:48:00
Tidzi
Dana3, ja sam jabuku pekla samo u pocetku, jer kada se ispece omeksa, pa je dijete lakse pojede, bude kao kasica. A posle cim je pocela malo bolje jesti, rendali smo. E, sad ne znam zasto druge mame pecu ili kuhaju.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 16.9.2009 20:54:32
dana3
Ja sam pocela sa nadohranom oko 4,5 mjeseci i prvo je bilo jabuka i tad sam je rendala i svjeza,nikad nisam ni kuhala ni pekla,.sad mu je 11 mj. i sam grize zubicima, nekad mu tako interesantnije jesti.Inace.svo voce koje sma mu davala i dajem je svjeze a probali smo sve do sada
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 16.9.2009 20:58:09
iv@ncica
sahara - kad sam ja uz siku probala malom uvoditi drugu hranu, naravno počela sam sokiće , al on je sve pljuvao mrštio se i stiskao usta te mahao glavom, inače slabo pije bilo šta osim sike pa i na kašiku..ali kad sam mu dala kašicu odmah je prihvatio. Naravno prvo 2-3 kašikice, pa svaki dan pomalo više...prvih dana se bunio što mu ne dam još... prvo smo jabu, pa bananu, pa kruškicu i sad mu dodam malo baby riže u pola kašice i to pojede, da se ne navikne na slatkasto previše, ali se buni hoće svaki put još,ali ne dam mu previše..pazim jer nisam htjela još ništa uvoditi ,jer mi je sklon alergijama, ali imam kriza sa mlijekom, a neće mi ništa od ad mlijeka, pa ipak mislim da je bolje da pojede nešto od voća i malo riže nego ad, kad već doji..
ja svom bebetu dajem hipove kašice-po preporuci pedijatrice jer ipak kaže da sve prođe termičku obradu i provjeru dok ovdje što god kupim od voća ne zna mu se porijeklo, jabuka ne vene u korpi po mjesec dana, a kad imam nešto domaće neprskano onda mu dam obavezno.
< Poruku je uredio iv@ncica -- 16.9.2009 21:02:51 >
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 16.9.2009 21:28:18
Tidzi
IZVORNA PORUKA: dana3
Ja sam pocela sa nadohranom oko 4,5 mjeseci i prvo je bilo jabuka i tad sam je rendala i svjeza,nikad nisam ni kuhala ni pekla,.sad mu je 11 mj. i sam grize zubicima, nekad mu tako interesantnije jesti.Inace.svo voce koje sma mu davala i dajem je svjeze a probali smo sve do sada
Sve isto i kod nas. Poceli smo sa 4,5 mjeseca i davali smo svo voce svjeze, sem eto jabuke.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 16.9.2009 21:49:28
Sonja
ja kad citam vas vidim da sam bas poranila sa nadohranom ali se ne kajem adin je sa 3mj poceo polako sokice...kasnije kasice slatke a sad vec par dana i po par kasikica slane kasice ja nemam mira od njega..kad vidi da ja jedem vristi i pruza ruke da mi uzme ko bi reko da ovako mali svasta zna...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.9.2009 8:49:01
emma.L
Ja voće dajem svježe, osim kad joj pravim kompot, pa mi žao baciti. Jedino jabuku pečem jer je ne voli, a pečena postane malo slađa pa joj umiješam u pahuljice- jedino tako je pojede. Jutros joj napravila 180 ml Aptamila, ona popila nekih 90 ml i ode, dosta joj. E nećeš ! Pa smo dodali Nestle kakao pahuljice u ostatak i pojela je- dakle, jedan dobar doručak. Za užinu sam rekla bananu i nekoliko smokava (i naglasila da razmaci moraju biti barem 3 sata- naglasila tko zna koji put već, jer nana se odala da joj daje po sat i pol razmaka i onda se čudi što neće da pojede ono što manje voli). U stvari ja tu užinu vidim kao voćni obrok i zaista uvijek fino pojede i dosta, tako da ne vidim zašto bi jela već za dva sata, a onda počela pljuvati nakon trećeg zalogaja . Onda sam dala upute da joj da flašicu prije popodnevnog spavanja. Za neki kasni ručak ćemo teleću juhu (unutra meso, mrkva, celer) i dodat ćemo prosa u to. Uglavnom, mislim da je dovoljno da ima dva obroka i jedan voćni, uz flašice i još pokoji zalogaj nečega između. Čini li vam se to ok? Ne shvatam zašto nane moraju kljukati djecu stalno i hodati za njima po kući sa hranom? Po meni to stvara samo kontraefekt.