Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 12.1.2014 22:25:11
crvic2013
IZVORNA PORUKA: Sedina 30
Kad ste kod tih supica, koliko se treba razblažiti mesna vodica sa vodom,i kada se smiju dodati neki začini?
Ja nemam neki tacni omjer. Skuham meso, odvojim corbu i otprilike dolijem jos malo vode, ne previse, da je bas razblazim, a i ne premalo da ostane ona jaka mesna corba. Ne stavljam zacine, osim malsinovog ulja. So ide posle prve godine.. Padalo mi je na pamet malo svjezeg persuna, ili tako nesto, ali nisam sigurna da li smije...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.1.2014 22:06:53
crvic2013
kako vi pripremate prosene pahuljice? Na netu sam nasla 10 razlicitih recepata, a na kei mi ne pise priprema U DM-u rekose da se pusti samo da ogrezne? Je li i vi tako?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 14.1.2014 22:25:26
Medić*
IZVORNA PORUKA: crvic2013
kako vi pripremate prosene pahuljice? Na netu sam nasla 10 razlicitih recepata, a na kei mi ne pise priprema U DM-u rekose da se pusti samo da ogrezne? Je li i vi tako?
Obicno skuham povrce i pred kraj dodam prosene pahujice par min. Mada cu drugi put uzeti proso u zrnu, ono se kuha duze.
A ove prosene pahuljice ubacujem i u voce ili u povrce.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 15.1.2014 8:17:19
Sedina 30
Kada kuham krilca ili batak, trebam li skidati kožicu, i ako je već probao pileći file, mora li i to tri dana, kada smije peršun? Kako ide to umance, znam sto puta se pisalo,ali nemam vremena detaljno da traim, pravil se neka pauza ako npr danas dadnem, ta koliko? Veze nemam
< Poruku je uredio Sedina 30 -- 15.1.2014 8:26:24 >
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 15.1.2014 22:15:48
SREĆNA
Sedina ja ne skidam kožicu kad kuham te pileće derivate.
Količine jajeta koje se daju tokom perioda uvođenja: 1. nedelja - 1/8 žumanceta (dva puta u toku nedelje, sa razmakom od 3 dana) 2. nedelja – 1/4 žumanceta (dva puta u toku nedelje, sa razmakom od 3 dana) 3. nedelja – 1/2 žumanceta (dva puta u toku nedelje, sa razmakom od 3 dana) 4. nedelja – celo žumance (dva puta u toku nedelje, sa razmakom od 3 dana) Ovo sam ja pronašla i nekako se trudim pridržavat toga.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 15.1.2014 22:31:40
Apotekarka
Ja sam do sad A raskuhavala samo pilece filete jer sam citala negdje da batak,krilca i sve to sa kozicom je malo masno za bebe...A zumance jos nismo uveli
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 15.1.2014 22:33:03
Medić*
IZVORNA PORUKA: Apotekarka
Ja sam do sad A raskuhavala samo pilece filete jer sam citala negdje da batak,krilca i sve to sa kozicom je malo masno za bebe...A zumance jos nismo uveli
Kad si pocela sa filetima ? Je li neko uziamo onu tjesteninu iz DM, nema glutena, ne znam da li jaja ima, nikako da odem da vidim....??? Zumance ide od 8 mj, je li tako bijase ?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 15.1.2014 22:38:13
Apotekarka
Sa 6 mj sam pocela s filetima,a tjesteninu sam bezjaja pasta zara naska ,sadrzi gluten ali curi se ne svidja(jela sve,sad pocela birati) Meni rekose da zumance ide s 10 mj
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 15.1.2014 23:05:27
Medić*
IZVORNA PORUKA: Apotekarka
Sa 6 mj sam pocela s filetima,a tjesteninu sam bezjaja pasta zara naska ,sadrzi gluten ali curi se ne svidja(jela sve,sad pocela birati) Meni rekose da zumance ide s 10 mj
Hvala draga, za zumance nam je svakako rano, onako pitam, zaboravla sam, a piletinu cekam domacu pa cemo nekad polovin 6 mj krenuti po malkice.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.1.2014 23:55:12
malamacamaca
cao, moja beba ima skoro 10 mjeseci i vec jede citavo jaje bez problema od 8 mjeseca.Ja sam mozda dva ili tri puta dala prvo osminu zumanceta onda tri puta cetvrtinu zatim polovinu i jedan dan napraim citavo jaje na ulju, dobro isprzim bez soli i dala sam joj tada jednu supenu kasiku, nista se nije dogodilo i nakon tri dana sam joj citavo jaje dala isprzeno na malo ulja bez soli i nista se nije dogodilo.Moja tablica se skroz razlikuje od nase i savjeti su skroz drugaciji.U mojoj knjizi pise da beba moze poslije 6. mjeseci sve da jede.Sve vrste mesa, ribu,svo povrce i voce...Moja je probala skoro sve...jagode, maline, kupine...piletina od sestog mjesec, teletina junetina...Inace je hranim po knjizi Anabel Karmel i super je..recepti preukusni da bih i ja jela i sve je bez soli.Bila sam oprezna na pocetku i spremna da je vodim u bolnicu ako sta primjetim cudno ali hvala Bogu nista se nije dogodilo.Po malo se da i tako dva tri dana.Ukoliko nema alergija u porodici na jaje, jagode itd ..vjerovatno je da ni beba nije osjetljiva na to. Ne dajem istu hranu tri dana nikad, sve je razlicito svaki dan i tako od samog pocetka.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.1.2014 19:29:46
crvic2013
I moja kolegica ovako sve daje svom malom jos od 6. mjeseca. Pravi mu u mlijeku plazmu keks! Ja je gledala sa nevjericom dok ga hrani... Jaje, mlijeko, gluten, sve je to ona opusteno uvela. Pavlaka, kajmak... Mali je pravo otporan. E sada sam se i ja malo opustila sa mojim A. Do skoro sam pratila tablice, i dijete mi sve bleđe i bleđe. Imunitet mu skroz pao. Polako i mi uvodimo jedno po jedno,redom, sve
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.1.2014 20:52:21
Bella.88
ima 10 razlicitih tablica,ali da beba moze SVE da jede sa 6meseci...,ipak je samo dojila 6mj.a sad od jednom moze i meso svasta.Sad im nece nista biti/mozda)a sutra?,creva i zeludac im nikada nece biti osetljivija nego sad.Za jedno 20-ak god.oni ce jesti sta hoce ali sada dok se ja pitam Bogami moj F.nece.Kravlje mlijeko je idealno kao i majcino ali ne za bebu vec TELE!Plazma je puna secera nece mu ojacat imunitet nema u njoj nista zdravo.Moj F.je 3 dana pojeo po jednu vocku,jednom pola teglice frutek od120gr.Svaki dan pojede cetvrtinu te teglice i doji po2-3puta to traje skoro 2mj.,smrsao je skoro kilu(doduse narastao je pofino)ali nije bio bolestan ni dana,bolje da pojede svaki dan 30-ak gr.voca i povrca nego punu zdjelu plazme,imaju citav zivot da jedu sta hoce ali kad bude vrijeme. Crvic da li je mali bolestan ili je samo blijed?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.1.2014 20:58:13
Bella.88
iskusne mame sta nam preporucujete da uvedemo u ishranu,za 2dana 7 i pol mj.? probali smo zitarice one koje idu od 6mj.jabuku ,krusku,bananu,suhe sljive,tikvicu,krompir i mrkvu hvala
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.1.2014 21:06:41
bebaa
IZVORNA PORUKA: Bella.88
ima 10 razlicitih tablica,ali da beba moze SVE da jede sa 6meseci...,ipak je samo dojila 6mj.a sad od jednom moze i meso svasta.Sad im nece nista biti/mozda)a sutra?,creva i zeludac im nikada nece biti osetljivija nego sad.Za jedno 20-ak god.oni ce jesti sta hoce ali sada dok se ja pitam Bogami moj F.nece.Kravlje mlijeko je idealno kao i majcino ali ne za bebu vec TELE!Plazma je puna secera nece mu ojacat imunitet nema u njoj nista zdravo.Moj F.je 3 dana pojeo po jednu vocku,jednom pola teglice frutek od120gr.Svaki dan pojede cetvrtinu te teglice i doji po2-3puta to traje skoro 2mj.,smrsao je skoro kilu(doduse narastao je pofino)ali nije bio bolestan ni dana,bolje da pojede svaki dan 30-ak gr.voca i povrca nego punu zdjelu plazme,imaju citav zivot da jedu sta hoce ali kad bude vrijeme. Crvic da li je mali bolestan ili je samo blijed?
a što se tiče ove teglice, kad si tako ažurna oko dojenja i kašica onda djetetu daj prirodnu kašicu a ne ove u teglama jer ni one nisu draga bog zna šta........
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.1.2014 21:08:02
Medić*
IZVORNA PORUKA: bebaa
a što se tiče ove teglice, kad si tako ažurna oko dojenja i kašica onda djetetu daj prirodnu kašicu a ne ove u teglama jer ni one nisu draga bog zna šta........
Mozda je teglicu navela kao mjeru. A za kravlje mlijeko i plazmu svakako da je rano.....
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.1.2014 21:11:03
Medić*
iskusne mame sta nam preporucujete da uvedemo u ishranu,za 2dana 7 i pol mj.? probali smo zitarice one koje idu od 6mj.jabuku ,krusku,bananu,suhe sljive,tikvicu,krompir i mrkvu hvala
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.1.2014 21:11:55
bebaa
medić,znaš da ne govorim da li je rano ili kasno...nego uopšteno...ne vidim ništa loše u mliujeku i keksu....u vrtiću im je to haman obros svaki dan......a krenuo je prije godine...... ne piše da li je teglica mjera ili šta drugo ali ako se zagovara prirodno onda tjeraj do kraja........dojenje i prirodne kašice,hape...nego nekim je mamama mrsko kuhati po pola fildžana pa je lakše otvoriti teglicu.....