|
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 9.1.2014 19:54:50
|
|
|
|
Idina mama
|
Draga moja, ne prporucuju davanje samo povrca, skuhaj ljudsku hranu. Za pocetak kako sam rekla, sve: i krompir i povrce i meso i ulje. Ne 2-3 kapi ulja nego kasiku, supenu na obrok. Ako neces odmah meso, onda zitarice. Prvi obrok koji ces uvesti neka bude i glavni, rucak. Uvodi postepeno. To znaci neka je uvijek u isto vrijeme i na istom mjestu. Ja sam sav svoj zivot organizovala tako da je sve prije - poslije rucka. U pocetku ce to biti nekoliko kasika, ali za dva tri dana ce porasti do 100 gr. NAkon otprilike mjesec dana, glavni obrok ce biti oko 200 gr. Ove kolicine su samo orjentacija, beba ne mora toliko pojesti. Moze i vise i manje. Kad se uhodate sa ruckom, kako rekoh mozda nakon oko mjesec dana, uvedi veceru. Ideja za veceru: Zitarice (rizine, zobene pahuljice) sa malo voca samo da popravi ukus i naravno ulje cak i u ovu kasicu. Zitarice za veceru sam stavljala u kravlje mlijeko od pocetka. Ako se zitarice naprave sa mlijekom, nisam koristila ulje. naravno, koristila sam punomasno (3,5%) kravlje mlieko. Ne boj se, bebe mogu podnijeti do 200 ml kravljeg mlijeka dnevno, nakon sto napune 6 mjeseci. Najdraza vecera: Ugrijem malo mlijeka, stavim instant baby zrizine pahuljice, dodam malo izgnjecene slatke zrele kruske ili banane. Mljac. Nas rucak je bio u 12 sati, a vecera kasnije u 6. Poslije vecere uvela sam uzinu izmedju vecere i rucka: zitarice + voce (bez mlijeka, zitarice sam pravila sa vodom za uzinu) + mala kasicica maslaca. Kuhano ili sirovo voce (naravno sve izmiksano)? Sirovo bolje (sadrzi vise vitamina), kuhano (dinstano) lakse za probavu, pa odluci sama. I da napomenem, do godinu dana, nemojte so, a secer ako moze i puno duze. Ima ga dovoljno u vocu. Kad beba pocne sa cvrstom hranom, treba i da pije. Vodu. I samo vodu. Voce pasirano, miksano stavlajjte u kasice, a ne u vidu sokova. Sad na pocetku je vazno da bebe nauce piti vodu. Ako im date cajeve ili sokove, postoji sansa da nece piti vodu.
< Poruku je uredio Idina mama -- 9.1.2014 20:04:39 >
|
|
|