Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 28.12.2013 9:30:17
Alannah
Apotekarko,jesi li uvela gluten,zaboravila sam .Rezanci sadrze gluten i jaja,pa da znas.Osim ako ne nadjes tjesteninu bez jaja.Mozes skuhati supu sa povrcem koje je probao i procijediti i dati da pije.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 28.12.2013 11:25:56
crvic2013
Drage mamice, dobila sam domace brasno od cijelog zrna, pšenično, heljdino, i kukuruzno. Ima li neko ideju kako bih to mogla spremiti svom bebcu? Pšenično ce pricekati, nismo uvodili gluten, ali me zanimaju nacini pripreme. Hvalaaaa
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 29.12.2013 15:10:15
I love youu
Joj opet ja i pitanja hehe, kako cu karfiol napravit za bebu?Skuhati ga samo u vodi i smiksat sa drugim povrcem?!A jel ga mogu zalediti u onim cvjeticima svjezes ili kuhanog?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 29.12.2013 15:22:37
Alannah
Karfiol skuhas,ispasiras ili izgnjeci vuljuskom,dodaj malo maslinovog ulja. Mozes pomijesati i sa bilo kojim povrcem koje je probao. Cvjetice odvojis i zaledis,nekad blansiram,nekad ne. Crvic heljdino ostavi za kasnije,ona je malo jaka za crijeva,pretpostavljam da je beba mala,cim niste gluten uveli.Kukuruzno-ne znam,ako se to moze kuhati kao palenta,onda skuhaj tako,mozda samo treba duze kuhati.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 29.12.2013 20:15:37
crvic2013
Alannh, hvala na odgovoru. Mislila sam da heljda moze, obzirom da se nalazi kao sastojak u Frutekovim kasicama od 4. mjeseca. Probala sam sa kukuruznim, mora se malo duze kuhati, i lagano dodavati voda...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 30.12.2013 8:55:33
Alannah
Crvic nemoj se voditi sta moze na kasicama,kod njih sve moze odmah.Imas hippovu kasicu bolonjez koja ide ili od 4 ili od 5 mjeseca,nisam sigurna,a u njoj govedina koja ide oko 9 mjeseca i gluten koji ide od 8. i paradajz koji ide od 10.Sve stavljaju jer se vode profitom.Proso ima u DM-u,pise HIRSE i upakovano u providnu kesu,marka alnatura.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 4.1.2014 17:15:27
cele.k.
Cao cure.Moja curica ima 6 mjeseci.Ne doji vec pije flasicu.Na kutiji stoji da treba 3 flasice dnevnno piti.Koliko bi trebala slatkih odn slanih obroka imati pored te 3 flasice?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 4.1.2014 19:19:42
cele.k.
jesmo prije 15-ak dana.jede bananu,cetvrtinu,kuham joj krompir,tikvicu,supu,nekad dam i hip povrce i hoce.mene samo zanima jel odvoljno da ima jedan obrok povrca 10-ak kasikica i vocni obrok?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 4.1.2014 21:40:37
Bella.88
pozz mamice mi smo poceli jesti fino,dojimo i dalje,ujutru oko 9.30 jedemo kasicu,u toku obroka ili nakon malo vodice ili kompota.Koju puru pravite bebama?...,u obicnoj ima glutena a mi 7punimo 7mj.da li je neko prije 8mj. uveo gluten,kada ste uveli drugi obrok? Alannah ti si za ishranu sto i Lejla Ka za dojenje veliki pozz za tebe
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 5.1.2014 9:01:57
Alannah
cele,s obzirom da ste na pocetku,polako uvodite zitarice koje ne sadrze gluten: palenta,proso,riza ili rizine pahuljice,amaranth ili quinoa.Zbog moguce alrgije i njih treba davati u razmaku 3-5 dana,pa kad proba npr.proso ili rizu pomijesas drugi put sa tikvicom ili jabukom ili necim drugim sto je probao.Uglavnom sve zitarice idu i sa vocem i sa povrcem,pa npr.paletna sa jabukom ili kruskom je i meni super . bella hvala . U palenti nema glutena,ako si procitala da moze sadrzavati tragove glutena,to znaci da se pakuje u fabrici gdje i ostale zitarice,pa postoji mogucnost da se malo pomijesa. Ja kupujem nekad Alnaturinu u DMu,a nekad Zlatno polje. Mi takodje dojimo,a gluten je probao sa punih 8 i sedmicu otprilike.Drugi obrok sam uvela malo prije 8.mjeseca.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 5.1.2014 12:32:09
Medić*
Juce sam htjela u DM-u uzeti amaranth medjutim citam da moze u tragvima sadrzati gluten ??? Ona tjestenina isto u DM-u nema glutena, da li ima jaja ? Ne procitah. Koje maslinovo ulje je najbolje uzeti? Do skoro sam imala domace iz Burse ali nestalo mi u nevakat Od 6 mj namjeravam maslinovo ulje uvesti.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 5.1.2014 12:34:01
Medić*
Alanah mozda i za amaranth vazi ovo gluten u tragovima kao i za proso, sad vidjeh odg tvoj iznad :) Na ostala pitanja molim odg Imamo 5 mj i 20 dana. Krenuli sa dohranom neki dan.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 5.1.2014 19:25:51
crvic2013
moze li mi neko reci kakav je osip kod alergije na hranu? Mom A se prije dva dana pojavilo crvenilo sa sitnim malim tackicama iza koljena, i to samo jednog. Nigdje vise na tjelu nema. A jeo je sljivu, ali sedam dana prije toga.... Kad mu stavim puder, smiri se, ali se aktivira kada ga tusiram ili perem kod presvlacenja... probala sam namjerno danas sljivu opet, da vidim hoce li se pogorsati, i nije... Jedino jos sumnjam da nije od znoja, jer je pregib, ali me buni sto nema nigdje vise... Help, please
- simptomi u probavnom sustavu (grčevi, nadimanje, plinovi, zatvor, mučnina, povraćanje i proljev)...
Reakcije se mogu javiti u svakoj životnoj dobi, ali su najčešće u prvim godinama života. U razvijenim zemljama navodi se učestalost tih reakcija u djece od 8 do 28%. Poznato je da djeca koja imaju alergiju na hranu češće imaju atopijski dermatitis ili/i astmu..
Na svaku pojavu nekog od navedenih simptoma, najbolje je obratiti se liječniku.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 5.1.2014 22:32:09
MicoTico
IZVORNA PORUKA: crvic2013
moze li mi neko reci kakav je osip kod alergije na hranu? Mom A se prije dva dana pojavilo crvenilo sa sitnim malim tackicama iza koljena, i to samo jednog. Nigdje vise na tjelu nema. A jeo je sljivu, ali sedam dana prije toga.... Kad mu stavim puder, smiri se, ali se aktivira kada ga tusiram ili perem kod presvlacenja... probala sam namjerno danas sljivu opet, da vidim hoce li se pogorsati, i nije... Jedino jos sumnjam da nije od znoja, jer je pregib, ali me buni sto nema nigdje vise... Help, please
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 6.1.2014 9:48:19
Alannah
medic kod nas i nema nekog velikog izbora maslinovog ulja,bitno je da je ekstradjevicansko.Od 8 mjeseca se moze uvesti i laneno i bucino ulje,dodavati na kraju u hranu.Za amaranth isto vazi,nema glutena,ali se firme moraju ograditi,pa zato to pisu. Za tjesteninu ne znam,nisam je uzimala dok nije probao kompletno jaje,najbolje pitaj tete u dm-u.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 6.1.2014 10:10:17
crvic2013
Bella po ovome bi mozda i mogla biti neka manja reakcija, vidim da ga svrbi, stalno rukicom vuce tu nogu... Jutros je opet bilo crveno, sipala mu puder, i malo se smirilo... :(
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 6.1.2014 16:38:01
Bella.88
Crvic verovatno nije alergija,moze biti od znoja stvarno,ako sumnjas proguglaj malo,vidi malo slicica kako izgledaju kozne reakcije, ne brini se nije to nista,nemoj kao ja mali povratio ja u 1:30h.dijete na p.kliniku a gore svi bolesni,njemu nista zubici ga mucili. Juce nam je nikao zubic tako sam sretna bas se mucio... Medic jesi li iz Sa?imam ja maslinovo ulje domace
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 6.1.2014 17:13:05
crvic2013
bravo za zubic! Mi jedva cekamo nas :) I kod nas je na putu. Gledala sam slike, al sam ja p0o prirodi panicar, i bolje da ih nisam gledala.... Proci ce aBd, puno mi znaci kad me ovako neko utjesi. Hvaaaalaaaa :*
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 6.1.2014 23:45:23
Bella.88
ma ne brini se,nije to nista i mom cesto na vratu pocrveni cak nam i koza pukne,a kako je on debel ja mislim da je od toga,javi kad izbije zubic,ljubi bebca dobili smo 5kasica Frutek+4 na dvije pise bez glutena i secera,a na ove tri pise samo bez glutena mada u sastavu pise prirodni secer, sta da radim sa ove tri?nikada mu nisam dala kupljenu kasicu...,unapred hvala na odg.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 7.1.2014 9:28:36
Alannah
Pojedi ti te kasice . Bolje jednu mrkvu skuhati i ispasirati sa malo maslinovog ulja,nego pojesti gotovu od mrkve.Frutekove uglavnom sadrze secer,a voca ili povrca vrlo malo.Ne znam koje imas kod sebe.