Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 21.1.2014 23:34:19
crvic2013
IZVORNA PORUKA: Apotekarka
16:30-krompir,pastrmka i karfiol
Skuhas pastrmku, al kako je ocistis od kostiju? Mene nesto strah da se usudim da mu dam pastrmku,puna je onih sitnih koščica. Oslic mi je nekako sigurniji..
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 22.1.2014 10:08:23
Apotekarka
Skuhas pastrmku, al kako je ocistis od kostiju? Mene nesto strah da se usudim da mu dam pastrmku,puna je onih sitnih koščica. Oslic mi je nekako sigurniji..
Nas danasnji meni 07 i 30-240 ml mlijeka(sta li ce to biti) 10 I 30-Upravo se hladi sljiva,mrkva,jabuka i zitarice 14 i 30.mlijeko 16 i 30.teletina,luk,mrkva,riza 18 i 30-19 00-banana 20 i 30 mlijeko isplanirali smo danasnji meni
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 22.1.2014 21:44:30
crvic2013
Nisam ranije cula da ne ide proso sa mesom Ja ga stavim i u slatke i u slane kasice. Nekad ga posebno skuham, pa dodam naknadno, a nekada vodu od voca ili povrca zgusnem sa njim. Sutra aBd papamo marelicu,proso i bananu. mljac!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 23.1.2014 23:08:40
malamacamaca
Svako ima svoj nacina kako hrani svoju bebu i sta ce joj dati...ja sam odabrala tablice iz V.Britanije i Austrije....svidjaju mi se i imaju logike meni licno tako da ja svojoj bebi to drugacije pravim i nikad ponavljam nikad nije nista odbila. Samo je dojila 5,5 mjeseci, a onda sam joj morala nesto dati jer mi je otimala kasiku iz ruke dok ja jedem i mljackala :). Kupila sam knjigu od Annabel Karmel ai sam kasnije skontala da nije potrebno trositi pare kad pola tih recepata ima na nasim i regionalnim interent stranica kao preporuka za jelovnik bebama tako da sam ja to objerucke prihvatila.Probajete i mozda upali kod vas za ove bebe koje malo slabije jedu. Moja je prvi mjesec jela sve kuhano na vodi mrkva sa brokulom, krompir sa tikvicom itd itd, od sedmog mjeseca sam joj uvela piletinu jer mi je doktor rekao da sacekam punih sedam...slusala doktora i uradila tako, rekao da sacekam sa kravljim mlijekom i ribom, ali ga nisam poslusala i dajem joj oboje. Kravlje mlijeko joj ne dajem kao glavni obrok, nikad ne popije solju ali kuham griz na kravljem mlijeku, kuham zitarice na njemu i to je mozda 100 ml po obroku sve je ok..opet izbor je vas. Sve pripremam sama i svjeze, ne dajem teglice (mozda je do sada pojela 5, 6 teglica, kad smo na putu ili neka druga extremna situacija), hranu izmiksam i zaledim u kocke za led preko noci, kasnije premjestim u kesu i tako stoji u komori, imam hrane za mjesec dana i svaki dan vadim drugo jelo i ne mislim svaki dan sta skuhati jer to ne volim dosta sto mislim za sebe i muza :))), bolognese sos ili piletina ili riba ili samo povrce zavisno sta sam napravila itd...
U hranu koju kuham ne dodajem vodu nego napravim pileci, juneci ili povrtni temeljac...stavim sve kao u normalan nas temeljac samo ne dodajem so, skroz drugi okus hrana ima.Napravim na veliko i zaledim(nemam zamrzivac pa ne mogu mnogo toga da stavim,ali stane dosta u komoru frizidera), u teglice po 100 ml, 200ml zavisi od recepta, i przim luk na malo ulja i dodam bijeli luk ako pise u receptu.Moja beba sada ima 10 mjeseci i ovako pripremljenu hranu jede od sedmog mjeseca.
Danasnji jelovnik - 7.30 podoj 9.00 zitarice sa mlijekom (formula) i kuhanom jabukom 13.00 piletina sa slakim krompirom i jabukom 16.30 maline i banana 19.30 griz kasica
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 29.1.2014 11:29:50
crvic2013
koliko ja znam mogu svi blagi cajevi.. Ja sam svom davala kamilicu, majcinu dusicu, sipurak,. Nisam nanu,al mozda kad bi se bas blaga napravila,sto da ne?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 29.1.2014 19:50:39
crvic2013
moj je imao prehladu i rijetku stolicu,davala mu sipurak, al skroz blago napravljen. OK je bilo. I sda mu nekad napravim jer je dobar za krvnu sliku. A majcinu dusicu stavim par cvjetica na 100 ml i njemu dosta
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 4.2.2014 17:06:49
cele.k.
Cao cure.Moja beba ima 7 mj pa me zanima koje zitarice da uzmem da ih mijesam s vocem? Zna li neko kakva je to tjestenina za supu bez jaja,cini mi se da sam cula da ima u DM-u i smijem li ja davati bebi od 7 mj? I koliko mlijeka treba piti dnevno? Pije adaptirano
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 5.2.2014 8:52:11
Just smile
Žitarice koje smo mi jeli u toj dobi su: amaranth, palenta, rižine pahuljice, riža, proso, pšenični griz. Kus kus smo uveli sa 8. Možeš i quinou, to nismo mi probali. Sve nabrojano imaš u DM-u. Što se tiče tjestenine za supu to ne znam, mislim da im je to rano sa 7. Takđer za mlijeko ne znam jer mi dojimo. Eto! :)))
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 5.2.2014 21:43:04
crvic2013
Od 6. mjeseca mozes rizu ili rizine pahuljice, palentu,proso, amaranth i quinou (sve to ima u dm-u kupiti). Od 8. mjeseca uvodis psenicni griz i ostale zitarice koje sadrze gluten. Jogurt,pavlaka,svejzi sir od 10. mjeseca. Tako je po tablicama. Mada ima mama kje su uvele ove mlijecne preradjevine i gluten ranije. Ceka se do te djecije dobi zbog bojazni od alergija...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 6.2.2014 15:38:10
Bella.88
pozz mame mi smo danas uveli griz pojeo je par kasicica,beba je imala ad.evo vec par dana kako se povukao HB. Ja sam alergicar pa me malo strah da nije sta nasledio od mene, nakon koliko vremena se javljaju znaci ne daj Boze alergije? nas danasnji meni: 7:15 podoj 9 pokusaj dorucka 9:30 podoj 13 pokusaj rucka(probala da uvedem drugi obrok) 14 podoj nadam se jos jednom podoju pre spavanja pozz za
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 9.2.2014 9:21:49
Just smile
Mame, koji dio teletine ste davala kada ste je tek uveli? Mi je tek uvodimo. Do sada sam joj iskuhala samo mlade kosti, bez mesa. A sad sam mislila kremenadlu...?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 9.2.2014 19:01:56
crvic2013
Ja sam kupovala koljenicu, na kojoj mi je bilo pofino i mesa. Iskuham je dobro,da se meso pocne samo dvajati od kostiju... Na tom temeljcu mu kuham povrce svakog dana (zaledim u casice,pa kad potrosim,opet kuham koljenicu) A meso mu dajem da jede 2 puta sedmicno,nesto mi previse da to cesce bude..
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 9.2.2014 19:09:19
Medić*
Od kada ste krenule sa koljenicom ? samo vodu zamrznete ili meso?
Sa starijim sam samo temeljac zamrzavala. No ne sjecam se kad smo krenuli.
Nekada bas ovdje na forumu procitah da ta koljenica nije bas dobra Valjda se neko javi da obrazlozi, ili sma pogrijesila. Starijem sam djetetu stalno iskuhavala.