Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.1.2014 21:16:59
Medić*
IZVORNA PORUKA: bebaa
medić,znaš da ne govorim da li je rano ili kasno...nego uopšteno...ne vidim ništa loše u mliujeku i keksu....u vrtiću im je to haman obros svaki dan......a krenuo je prije godine...... ne piše da li je teglica mjera ili šta drugo ali ako se zagovara prirodno onda tjeraj do kraja........dojenje i prirodne kašice,hape...nego nekim je mamama mrsko kuhati po pola fildžana pa je lakše otvoriti teglicu.....
Nebih da ulazim kako mame druge rade, ja znam kako ja A pretpostavih da je mozda mjera u pitanju, evo bas bi tako Ja sam F kravlje mlijeko sa 8 mj uvela u kasicama po malo, ali sa 6 rekoh da je rano, ali daleko bilo ne ulazim sta ce ko raditi...znam mame koje su odgojile djecu od starta na kravljem mlijeku iz bilo kojih razloga, na keksu takodjer......Njihov izbor, sa 6 mj nama je rano, a svako ima pravo raditi kako hoce
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.1.2014 21:18:18
Bella.88
Medic imam tikvu iz maminog vrta ali je zaledila prije 2mj.mogu mu to napravit?,neznam koja je nije bundeva ali joj je slicna. bebaa nije meni mrsko kuhati on mi je jedina obaveza,a sto se tice kolicine draga moja napravim ja svaki dan vise nebi li pojeo ali nece.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.1.2014 21:22:02
bebaa
joj šta sam se ja hrane najela njegove...a ono ni slano ni masno...... a što se tiče te zaleđene bundeve,mi smo recimo ljetos domaće tikvice načistili i stavili u komoru da imam samo za njega....nmeće ni da ih primiriše...a ove svježe maklja..... ali i ja sam nama od isjeckane smrznute bundeve probala pitu napraviti ma kakvi,ukus nikakav...ne znam da li ćeš probati ali eto to je naše iskustvo.......s tikvicama....
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.1.2014 21:36:46
bebaa
IZVORNA PORUKA: Iman83
IZVORNA PORUKA: bebaa
medić,znaš da ne govorim da li je rano ili kasno...nego uopšteno...ne vidim ništa loše u mliujeku i keksu....u vrtiću im je to haman obros svaki dan......a krenuo je prije godine...... ne piše da li je teglica mjera ili šta drugo ali ako se zagovara prirodno onda tjeraj do kraja........dojenje i prirodne kašice,hape...nego nekim je mamama mrsko kuhati po pola fildžana pa je lakše otvoriti teglicu.....
A vidiš li šta dobro u tome? Osim kalorija?!
da je dobro i moj bi ga jeo...a neće,kaže teta jedva pola porcije pojede......... kad se priča o ishrani i solucijama uvijek su mi na pameti oni koji ni mlijeka nemaju a kamoli keks.......
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.1.2014 21:43:12
Just smile
Bella, mi smo u istom uzrastu. Uveli smo jos brokulu, špinat, i piletinu (file). I nekad jedamo samo voće/povrće a nekad kombinujemo sa palentom ili amaranth ili riža, rižine pahuljice, proso.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.1.2014 21:45:23
Medić*
IZVORNA PORUKA: Just smile
Bella, mi smo u istom uzrastu. Uveli smo jos brokulu, špinat, i piletinu (file). I nekad jedamo samo voće/povrće a nekad kombinujemo sa palentom ili amaranth ili riža, rižine pahuljice, proso.
Jeste prvo domacu piletinu? Mislim nesto provjereno Ja cekam da mi stigne jedno pile, nekako me strah uzeti ovo u radnji za te prve pocetke mesne.
Od kada se moze sa brokulom, imam je Mozda mi ne mozemo jos 6 mj i par dana nam je.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.1.2014 21:49:58
crvic2013
Bella.88 nije bolestan hvala Bogu, al je blijed praaavo. I smrasao mi je. Bolje je izgledao kad je samo dojio, nego sada sa dohranom.. Kad gledam kolegicinog malog,strah me uhvati jesam li ga ja upropastila ovom 'dijetalnom' ishranom (kako je ona zove)...
Trudim se da mu sve domace dajem, pratim tablice,kuham, pripremam mu, ali mi se sve cini da bi se dijete mozda najelo necega sto je ukusno, a ne sve ovo bljutavo sto mu dajem... Nekad ga po sat vremena hranim, samo stisne usta, i nece
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.1.2014 21:56:13
Bella.88
Hvala puno,ja sam sretna da mi pojede sta god .Nije mi samo jasno kako ima snage nista ne jede a po celi dan je na podu,gmize,klati se,vristi,bas je zivahan do 5mj.samo lezao,valjda trosi zalihe
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.1.2014 22:07:30
crvic2013
Uveli smo 2. obrok. Za dorucak voce sa nekom zitaricom, a za rucak povrce sa zitaricom. Voce popapa super, i oblizuje se A sa povrcem muku mucim, nece,pa nece. A stvarno je uzasno bljutavo, iskreno, ni ja ono ne bih ni primirisala
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.1.2014 22:08:21
Bella.88
Crvic i moj je smrsao imao je preko 11kg prije mesec a prije 5 dana ga vagali10.500 ali se izduzio pravo,pravo je aktivan citav dan ,volela bih da mi bolje jede(mada nama rastu zubici) ali mi je najbitnije da je zdrav,ja mog ne silim on jede koliko on hoce valjda bi jeo jos da mu treba vise,sada ce oni vise da se izduzuju,je li tvoj poceo da puzi ako jeste normalno je da malo smrsa ipak su do skoro samo lezali. Ne sekiraj se nije mu imunitet opao da jeste malo bi smrcao ili nesto drugo.Negde sam procitala da je jos u stomaku odredjeno kakve ce bebe biti,metabolizam,sitniji krupniji itd.mali od mog devera jede bolje nego ja ima 3god.pravo je sitan i mrsav ali vazda zdrav
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.1.2014 22:12:46
Medić*
IZVORNA PORUKA: Bella.88
Hvala puno,ja sam sretna da mi pojede sta god .Nije mi samo jasno kako ima snage nista ne jede a po celi dan je na podu,gmize,klati se,vristi,bas je zivahan do 5mj.samo lezao,valjda trosi zalihe
A gledam na onoj temi, bas je krupan mashallah, kilograme si navodila ako nisam zamijenila :) On doji jje li ?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.1.2014 22:14:47
Medić*
IZVORNA PORUKA: crvic2013
Uveli smo 2. obrok. Za dorucak voce sa nekom zitaricom, a za rucak povrce sa zitaricom. Voce popapa super, i oblizuje se A sa povrcem muku mucim, nece,pa nece. A stvarno je uzasno bljutavo, iskreno, ni ja ono ne bih ni primirisala
Kod nas obrnuto. nece voce, par kasikica samo, povrce hoce. Na jednom smo obroku. A sa starijim djetetom muku mucili sa povrcem a voce je tamanio, obrnuto
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.1.2014 22:20:02
Bella.88
jeste krupan masAllah sad je jos i smrsao ali nece da jede poceo je fino par dana na pocetku dohrane mada mu rastu zubi pa mozda to,inace je dojio svaki podoj obe dojke a sad slabo i doji,ali hvala Allahu dobro je samo nek je zdrav.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.1.2014 22:22:08
Medić*
jeste krupan masAllah sad je jos i smrsao ali nece da jede poceo je fino par dana na pocetku dohrane mada mu rastu zubi pa mozda to,inace je dojio svaki podoj obe dojke a sad slabo i doji,ali hvala Allahu dobro je samo nek je zdrav.
Ma naravno, garant zubici pa djeca nece da jedu. I moja je evo dva tri dana nezainteresovana za hranu, mada smo poceli skoro sa nadohranom, ali vidim zubici je muce. Nadoknade oni to cim izbije koji.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.1.2014 22:23:34
Bella.88
mame moj bebac fino sjedi i otvara usta ko veliki i jede sve ali do kad on hoce,par puta sam pokusala ajd bar jos malo da ga zamajem a on pocne plakat,sve mislim da mu je to dovoljno jer je vazda veseo i razigran
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 20.1.2014 9:54:14
SREĆNA
Nemojte se toliko opterećavat kolko će pojesti dohrane, njima je mlijeko zakon, pa kako god da li dojenje ili ad. Još male bebe 6-7 mj.naravno da neće toliko pojesti kolko vi očekujete, doduše moji su jeli HB nikad ništa nisu odbijali, osim kad sam jednom pretjerala sa celerom u čorbici, nisu htjeli n i okusiti, a ostalo sve jedu ko veliki.Ne znam ko reče da je dijetalno i bljutavo, to je izvorni okus namirnice i njima nije bljutavo, čak šta više, ja ako šta ostane jedem iza njih i ne solim.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 20.1.2014 15:14:59
crvic2013
Crvic i moj je smrsao imao je preko 11kg prije mesec a prije 5 dana ga vagali10.500 ali se izduzio pravo,pravo je aktivan citav dan ,volela bih da mi bolje jede(mada nama rastu zubici) ali mi je najbitnije da je zdrav,ja mog ne silim on jede koliko on hoce valjda bi jeo jos da mu treba vise,sada ce oni vise da se izduzuju,je li tvoj poceo da puzi ako jeste normalno je da malo smrsa ipak su do skoro samo lezali.
I kod nas je ovako, imao je preko 11 kg, pa je smrsao, al se izduzio. A jeste propuzao, ne zovem ga dzaba crvić Ma što kažeš, nek je ziv zdrav, ne trebamo se opterecivat toliko sa ishranom.. Da im nesto fali, dizali bi oni uzbunu
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 20.1.2014 21:36:15
Bella.88
ma gde ce im falit moja ti imaju kg.ko dijete od godinu ,ja sve kukam a on stvarno izgleda ko djecak a ne beba jos uz to sav naguzvan. za papanje i moj je jutros fino jeo,jeo krusku i jabuku sa zitaricama i fino je Bogami dojio,video mali da mu se mama sekira pa udario po kasiki
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 21.1.2014 20:39:40
Bella.88
vece mamice,sta ste vi papali danas?...,moj juce i danas i na pocetku dohrane jeo bas fino,par prvih dana blendala mu hranu i zadnja dva,a inace mu samo izgnjecim i on pojede samo par kasicica valjda mu mrsko zvakat mada ima i zube.Nadjoh neki stari post od Lejle KA ''Bebe mogu mekano žvakati desnima. Blendanje se nikako ne preporučuje. Preporučuje se uz početak uvođenja krute hrane hranu rendati, strugati, gnječiti viljuškom tako da uvijek ostane sitnih komadića koji ne mogu zadaviti bebu ali će joj dati osjećaj komadića u ustima. Mi blendamo da lakše nahranimo dijete koje neće da prihvati komadiće jer se još ne osjeća spremno za prihvatanje takvog oblika ishrane.''
jutros mu izblendala bananu sa purom on je spuca za par min.pa valjda je do blendanja koji su to foliranti
< Poruku je uredio Mya_81 RR -- 21.1.2014 22:37:44 >
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 21.1.2014 22:34:54
Apotekarka
Nas danasnji menu...Ana 9 mj i 8 dana 7:00-150 ml mlijeka 10:00-palenta s bananom 13:30 150 ml mlijeka 16:30-krompir,pastrmka i karfiol 19:00-150 ml mlijeka sa zitaricama vocnim 21:00-160 ml mlijeka poceli smo malo s ovim kao trecim obrokom nekad to bude samo izerendana jabuka,kruska a posto mi slabo pije mlijeka veceras smo zitarice... Izmedju svega toga popila 250 ml caja inace kad 100 nagura slavlje,slabo pije
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 21.1.2014 23:26:05
crvic2013
Ja svom A ne blendam odavno hranu. Blendala sam samo u 6. mjesecu, a nakon toga samo viljuskom izgnjecim. To je savjet iskusnih mama,koje su napravile gresku sa svojom djecom, pa moraju da blendaju i nakon godine dana! A i moj nesto ko fol zvace. Isto stari dedo
Evo nas danasnji meni: 8 mjeseci:
Dorucak: Sljiva, jabuka i kukuruzni griz Rucak: Na mesnoj vodi od telece koljenice skuhala mrkvu, krompiric, i mahune. (danas smo uveli mahune) Posto doji, izmedju ovih obroka je dojio, kad god je htio Super je slusao, sve oblizao! hvala Bogu!