|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  472 473 [474] 475 476   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m...
7.1.2014 19:30:47   
crvic2013
Hvala Bella, bubimo i mi vas! Mom A danas tetka donijela kasice Frutek (uh sto ne volim tako nametanje user posted image ) Isto pise da sadrzi secer i sok od limuna, a +4 mj! Lijepo se zahvalila tetkici, i kasnije ja popapala kasicu user posted image user posted image

22.05.2013.
Ti si bio sa mnom, u mom svemu.Pile moje,pače moje malo, lavče moje...

(odgovor članu Alannah)
Neposredna veza do poruke: 11826
7.1.2014 19:41:36   
Medić*

IZVORNA PORUKA: Bella.88

Crvic verovatno nije alergija,moze biti od znoja stvarno,ako sumnjas proguglaj malo,vidi malo slicica kako izgledaju kozne reakcije, ne brini se nije to nista,nemoj kao ja mali povratio ja u 1:30h.dijete na p.kliniku a gore svi bolesni,njemu nista zubici ga mucili. Juce nam je nikao zubicuser posted image tako sam sretna bas se mucio...
Medic jesi li iz Sa?imam ja maslinovo ulje domace

Jesam draga iz Sa :)
Bavite se prodajom, je li ? Koliko ?
Super za zubic, mi ih jos nemamo :)

Nema vece institucije od roditelja!

(odgovor članu Bella.88)
Neposredna veza do poruke: 11827
7.1.2014 22:57:20   
Bella.88
ja cu govorit da donose monte da bar jedem ono sto volimuser posted image
Medic ma ne,dobila ja od kuma pa rekoh da ti dam za bebicu pola jer je domace...,evo ti br.tel na pp. pa se javi ja sam ti na carsiji

jun 2013 stigao vitez naš :)

jun 2015 guzna mala upotpunila nas svijet:)

(odgovor članu Medić*)
Neposredna veza do poruke: 11828
7.1.2014 23:50:43   
Bella.88
Nemogu da ti posaljem pp.

(odgovor članu Bella.88)
Neposredna veza do poruke: 11829
7.1.2014 23:54:39   
Medić*

ja cu govorit da donose monte da bar jedem ono sto volimuser posted image
Medic ma ne,dobila ja od kuma pa rekoh da ti dam za bebicu pola jer je domace...,evo ti br.tel na pp. pa se javi ja sam ti na carsiji

Hvala ti draga do neba, srce si...ali evo i muzu je danas prijatelj obecao u ponedjeljak donjeti iz Turske isto domace :) Veceras ga zvao i potvrdio ))

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

< Poruku je uredio medic slatki -- 7.1.2014 23:55:34 >

(odgovor članu Bella.88)
Neposredna veza do poruke: 11830
8.1.2014 15:06:27   
SREĆNA
Ovo je tema o ishrani djece, a ne o prodaju uljauser posted image user posted image user posted image
Mogu vam reći ja nisam jedno 10-tak dana imala masl.ulje, zaboravim ga kupit svaki put, tako da nisam bebama stavljala u hranu, znatekoliko im je stolica tvrda kad nema ulja u hrani, katastofa.

(odgovor članu Medić*)
Neposredna veza do poruke: 11831
8.1.2014 22:01:29   
Bella.88
mi se bas patimo sa stolicom,po 2-3dana nista,ali ja ulje samo stavim u povrce ne mogu u sve ili mogu?...,Srecna da li u sve stavis malo ulja?

(odgovor članu SREĆNA)
Neposredna veza do poruke: 11832
8.1.2014 23:22:10   
Alannah
bella,ja u sve slane kasice na kraju dodam laneno ili maslinovo ili bucino ulje,a u slatke povremeno dodam kokosovo ulje. Za stolicu probajte i suhe marelice i suhe sljive.

(odgovor članu Bella.88)
Neposredna veza do poruke: 11833
8.1.2014 23:29:29   
Idina mama
Ulje se moze stavljati u svaki obrok: Jedna velika supena kasika na jedan obrok od oko 200 gr. Ja sam koristila repicino ulje. Moze i maslinovo i bilo koje. Preporucuju da je refinirano, a ne hladno presovano zbog eventualnih bakterija (rafinirano se zagrijava do vise temperature, pa tako sterilise).

Preporucuju stavljanje ulja u jelo nakon kuhanja, jer kuhanje sa uljem unistava vitamin A.

Ja sam pravila glavni obrok ovako: 1 krompir (50 gr), 100 gr povrca (pocela sam sa mrkvom i tikvom, nastavila sa kelerabom, repom, komoracem,...), 20 gr mesa (nemasnog crvenog - teletina, govedina i ako mozete naci nemasnu janjetinu). To sam dinstala u malo vode na niskoj temeraturi, sto krace, samo da se skuha. Kad je sve skuhano i u tanjru, umiesala bih ulje.
Umjesto mesa mogu se umijesati zitarice. Ja sam za glavno jelo koristila zob i proso jer sadrze zeljezo i dobro zamijenjuju meso. Koristila sam baby instant zitarice (bez ikakvih dodaka, secera, voca, aroma, itd.). Bilo ih lahko umijesati u toplo kuhano povrce na kraju.

P.S. Ulje je potrebno iz dva razloga:
1. Neophodno je u ishrani (za pravilan rad metabolizma)
2. Bebe rastu brzo kako nikad kasnije u zivotu nece i za to im je potrebna energija.

I jos nesto. Ulje sam stavljala u svaki obrok. Pazila sam samo da omjer bude 200gr jela - kasika ulja. Mnaji obrok, manje ulja.

< Poruku je uredio Idina mama -- 8.1.2014 23:31:56 >

(odgovor članu Bella.88)
Neposredna veza do poruke: 11834
9.1.2014 0:53:48   
Bella.88
Alannah hvala punouser posted image user posted image ,kako marelice i sljive kompot ili kasicu?...,on jeo par dana super i evi opet zeza juce i danas pojeo par kasic.i dojio 2 puta celi dan i to malo...
Idina mama hvala puno i tebi,ja njemu stavim par kapi ulja,ja skontala samo u povrce a probali samo tikvicu i mrkvu i to jako malu kolixinu.

F vec dva puta gubi po 500gr.pravo slabo jede dohranu i malo doji, da li da mu uvedem jos jedan obrok?

(odgovor članu Idina mama)
Neposredna veza do poruke: 11835
9.1.2014 19:54:50   
Idina mama
Draga moja, ne prporucuju davanje samo povrca, skuhaj ljudsku hranu. Za pocetak kako sam rekla, sve: i krompir i povrce i meso i ulje. Ne 2-3 kapi ulja nego kasiku, supenu na obrok. Ako neces odmah meso, onda zitarice.
Prvi obrok koji ces uvesti neka bude i glavni, rucak. Uvodi postepeno. To znaci neka je uvijek u isto vrijeme i na istom mjestu. Ja sam sav svoj zivot organizovala tako da je sve prije - poslije rucka. U pocetku ce to biti nekoliko kasika, ali za dva tri dana ce porasti do 100 gr. NAkon otprilike mjesec dana, glavni obrok ce biti oko 200 gr. Ove kolicine su samo orjentacija, beba ne mora toliko pojesti. Moze i vise i manje.

Kad se uhodate sa ruckom, kako rekoh mozda nakon oko mjesec dana, uvedi veceru. Ideja za veceru: Zitarice (rizine, zobene pahuljice) sa malo voca samo da popravi ukus i naravno ulje cak i u ovu kasicu. Zitarice za veceru sam stavljala u kravlje mlijeko od pocetka. Ako se zitarice naprave sa mlijekom, nisam koristila ulje. naravno, koristila sam punomasno (3,5%) kravlje mlieko. Ne boj se, bebe mogu podnijeti do 200 ml kravljeg mlijeka dnevno, nakon sto napune 6 mjeseci.
Najdraza vecera: Ugrijem malo mlijeka, stavim instant baby zrizine pahuljice, dodam malo izgnjecene slatke zrele kruske ili banane. Mljac.

Nas rucak je bio u 12 sati, a vecera kasnije u 6. Poslije vecere uvela sam uzinu izmedju vecere i rucka: zitarice + voce (bez mlijeka, zitarice sam pravila sa vodom za uzinu) + mala kasicica maslaca.

Kuhano ili sirovo voce (naravno sve izmiksano)?
Sirovo bolje (sadrzi vise vitamina), kuhano (dinstano) lakse za probavu, pa odluci sama.

I da napomenem, do godinu dana, nemojte so, a secer ako moze i puno duze. Ima ga dovoljno u vocu.

Kad beba pocne sa cvrstom hranom, treba i da pije. Vodu. I samo vodu. Voce pasirano, miksano stavlajjte u kasice, a ne u vidu sokova. Sad na pocetku je vazno da bebe nauce piti vodu. Ako im date cajeve ili sokove, postoji sansa da nece piti vodu.

< Poruku je uredio Idina mama -- 9.1.2014 20:04:39 >

(odgovor članu Bella.88)
Neposredna veza do poruke: 11836
10.1.2014 13:31:04   
Alannah
Prema preporuci SZO,kravlje mlijeko se ne smije davati bebama mladjim od godinu dana.Izuzetak su sir i jogurt,koje su mlijecne preradjevine i daju se od 10 mjeseca.Kao prvi obrok se uvodi dorucak,u slucaju da dijete dobije alergijsku reakciju,pa da se moze pratiti u toku dana. Takodje bebama je dovoljna jedna mala kasikica ulja dnevno,a obavezno mora biti hladno cijedjeno ulje,er jedino ono ima ljekovita svojstva. Rafinirano ulje je industrijsko ulje koje je proslo nekolilo prerada prije nego sto je dobijeno jestivo ulje,koje inace se u nasim kuhinjama koristo za przenje i slicno,samim tim sve dobro iz ulja je uklonjeno,zbog toga i nije zdravo.

Bella marelice i sljive idu od 7 mjeseca,mozete davati i suhe.Mogu kao kompot ili namociti preko noci,pa izmiksati u kombinaciji sa drugim vocem ili same.probaj pojacati zitarice u obroku.Je li bas po500 gr izgubio,da li je beba dobila na visini?

(odgovor članu Idina mama)
Neposredna veza do poruke: 11837
10.1.2014 16:02:54   
SREĆNA

mi se bas patimo sa stolicom,po 2-3dana nista,ali ja ulje samo stavim u povrce ne mogu u sve ili mogu?...,Srecna da li u sve stavis malo ulja?

Ja stavljam ulje samo u slane-povrtne-mesne obroke, ne u voćne.Stavljam malu kašičicu, nisam nikad stavljala supenu, nekako mi to puno, ne znam. Nismo nikad imali probleme sa stolicom HB samo evo ovo nekoliko dana je bila tvrda, ali je redovna.

(odgovor članu Bella.88)
Neposredna veza do poruke: 11838
10.1.2014 23:58:48   
Bella.88
Juce nam nikao jos jedan zubicuser posted image
Idina mama svidja mi se ovaj predlog za rucak,jutros smo jeli krompir,mrkvu,tikvicu,zitarice i malu kasiku ulja sve skupa pola teglice frutek to je oko 50-60gr.sve je pojeo i uz to vodu,strah me da mu smiksam jos nesto krompir nam je nov a ostalo je vec probao.Sada sam zbunjena oko tih obroka ako se prvo uvodi rucak,vecera pa uzina kada ide dorucak?...,mi smo uveli dorucak nekako mi to najlogicnije,rano ustaje podoj pa nakon sat dorucak i opet podoj pa spavanjac.
Alannah jeste po 500 ali se i izduzio,prije mesec je imao istu kilazu pa se udebljao pa opet smrsao,mada je on pravi buco ima 10.700 mene samo strah da se ne razboli.

(odgovor članu SREĆNA)
Neposredna veza do poruke: 11839
11.1.2014 0:09:24   
Bella.88
Mlijeko izdajam za kasice...,sutra probamo sljive mozda nam pomogne.
Mamice hvala vam punouser posted image

(odgovor članu Bella.88)
Neposredna veza do poruke: 11840
11.1.2014 9:02:18   
Alannah
bella koliko znam,a i svugdje pise da se prvo uvodi dorucak,drugi obrok se uvodi rucak,a treci vecera.

(odgovor članu Bella.88)
Neposredna veza do poruke: 11841
11.1.2014 14:17:28   
Medić*

IZVORNA PORUKA: Alannah

bella koliko znam,a i svugdje pise da se prvo uvodi dorucak,drugi obrok se uvodi rucak,a treci vecera.

I meni je logicno da prvo ide dorucak, mislim obrok u jutarnjim satima.
Nove namirnice takodje ujutru treba davati u slucaju da na nesto dijete bude alergeno, ranije se i pokaze....
Nama ce za par dana 6 mj.
Imamo obrok oko jedanaest sati, neku vocnu kasicu i zitarice a nekad umjesto voca bude povrce koje smo probali. Za sada su to mrkvica, krompir i tikvica, od voca jabuka i banana, rizine pahuljice mijesamo u sve ( ili rizu )
Kasnije cemo uvesti drugi obrok, tamo oko rucka, kada dijete bude spremno :)

(odgovor članu Alannah)
Neposredna veza do poruke: 11842
11.1.2014 20:30:18   
sirnica
Ma mene buni što ne mogu naći na dva mjesta iste tablice dohrane, sve su različite. Mi smo zasad probali jabuku, rižu, krompir, šljivu, mrkvu i bananu. Za koji dan punimo 7 mjeseci. Pedijatrica mi neki dan reče da već možemo uvesti i meso, samo da dobro izmiksam, a meni to još porano.

sve mamino 17.3.2008. i 17.6.2013.

(odgovor članu Medić*)
Neposredna veza do poruke: 11843
11.1.2014 22:20:16   
Bella.88
mame koje dojite dohranu dajete nakon podoja,nakon sat ili vise?...,mi se rano budimo,prije sam mu davala dohranu nakon drugog podoja e sad mislim da mu pomerim odmah nakon prvog oko8h.da li je to rano?,da bih na kraju meseca uvela rucak oko 12 jer spava u19h.nekad i ranije.
Jeste vala 10 razlicitih tablica,na jednoj mrkva ide od 6 na drugoj od8mj.ja sam uvela ono sto mi je Alannah rekla da mogu,ona mi nekako sigurnija od tablicauser posted image .F ima 7mj.ali mi jos nismo probali meso,cekamo domacu piletinu,da li je rano za meso?

(odgovor članu sirnica)
Neposredna veza do poruke: 11844
12.1.2014 12:14:46   
crvic2013
Ja sam svom A od 6,5 mjeseci uvela piletinu, cekali smo domace pile. Davala mu naravno samo bijelo meso. Dobro ga iskuham, pred kraj ubacim mrkvice, krompirica, sve izmiksam, i na kraju kasicicu(onu najmanju) maslinovog ulja. Ako mi corbe ostane od pileta, to mu dam da popije. Moze i puretina od 6. Danas uvodimo teletinu, skoro mu je 8 mjeseci. Evo kuha se koljenica :)

22.05.2013.
Ti si bio sa mnom, u mom svemu.Pile moje,pače moje malo, lavče moje...

(odgovor članu Bella.88)
Neposredna veza do poruke: 11845
12.1.2014 21:28:56   
Sedina 30
Kad ste kod tih supica, koliko se treba razblažiti mesna vodica sa vodom,i kada se smiju dodati neki začini?

(odgovor članu crvic2013)
Neposredna veza do poruke: 11846
   [Obrisana poruka]
12.1.2014 21:36:40   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu Sedina 30)
  Neposredna veza do poruke: 11847
12.1.2014 21:51:21   
Medić*
Mangupce malo A :)

Kad ste kod cvekle, meni F nikada nije cveklu htio, rujetko sam je pravila...nekako je ni mi ne volimo user posted image

Iman kako ces praviti ceklu, eto da znam kad budemo uvodili ? Znam da ide sa 6 mj.

Moja U voli slano, slatko a mislim na voce ne ljubi, par kasikica na preveru voca, osim banane, nju voli...a slane papa fino, otvara usta ko velika.

Sve mi se cini da cu povrce i voce zajedno miksati user posted image

Tikvicu pravo voli, sve obrnuto od F. F je vise volio voce, povrce smo jedva uvodili...no sada momak papa sve osim luka i mrkve user posted image

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna veza do poruke: 11848
   [Obrisana poruka]
12.1.2014 22:14:54   
Brisani uporabnik
[Sadržaj poruke je obrisan]

(odgovor članu Medić*)
  Neposredna veza do poruke: 11849
12.1.2014 22:19:25   
Medić*

IZVORNA PORUKA: Iman83

A voli bananu onako da gricka...s ona svoja dva zuba otkine pomalo, ja pazim...i to prolazi.

Skuhaću je draga da omekša, oguliti, posebno skuhati proso i sve zajedno izmiksati.

I mi cemo probati aBg jos malo, mada ako bude na brata neJma sanse user posted image
Stiglo nam je i maslinovo ulje, pa cemo i njega od 6 mj u slanim kasicama :)

(odgovor članu Brisani uporabnik)
Neposredna veza do poruke: 11850
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  472 473 [474] 475 476   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  472 473 [474] 475 476   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

Za dojilje.
пеперутка16

Malo čudno pitanje, ali me zanima: da li su dojilje probale svoje mleko?

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *