Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.9.2012 10:19:33
ivannna
Da se pridruzim, kao što gore napisah, i mi dojimo ponoći sad 3 puta, nekad kad je bila manja odspavala bi i 5 sati u komadu, a sad 3-3,5 h max i to prvi put kasnije 2-2,5 e da i ja se sada više automatski budim, i nema šanse da odspavam duže od dva sata u komadu, sve gledam koliko je sati, kad će se probuditi, a vrtiiii se strasno, valjda zubići. Zvrkić mamin :) Sve nešto mislim možda se i ne budi jer je toliko gladna, već od zubića ili nečeg drugog, al ja je uzmem da doji da bi zaspala ponovo, a sta da radim u to doba
Zaboravih, definitivno nas banana jaaako zatvara, to nam se već desilo i izbacili bananu, onda je ja ponovo uvela pomalo i to u kombinaciji sa namirnicom koja otvara, al daba, evo se jadni mi napinje već dva dana pokusavajuci izbaciti pokoju lopticu
< Poruku je uredio ivannna -- 17.9.2012 10:21:14 >
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.9.2012 10:33:17
palachinken
IZVORNA PORUKA: veki_aki
cao da se i mi prijavimo na ovu temu!Bebac napunio 5 mjeseci prije par dana i evo 2 dana po malo ruckimo frutekovu kasicu od mrkve i jabuke.Probali smo sa kuhanom samom mrkvom i nije mu se svidjalo nikako Frka nam je jer hocemo u toku ovog mjeseca da uvedemo 1 cvrsti obrok posto se ja 15,10 vracam na posao, a sika je glavna, i bas sto se sandrich zali, zadnjih 10 dana umjesto ova 3 nocnA PODOJA DA SMANJI MOMAK DOJI SVAKO SAT-DVA -ups odose slova.Ajd mi recite jesam li pogrijesila sa kupovnom kasicom i jel ok da za par dana probam kuhati tikvicu i kako bi to prvi put spremila?Pozzzzzzzzzzzz
MOžda da probaš kombinaciju sa rižinim ili prosenim pahuljicama, prije nego s tikvicom? Ne znam ima li sad bundeve ili je još rano, ali one su predobre za početak dohrane, zdrave, slatkaste. Znam da bebivita ima kašicu sa bundevom. A što se tiče spremanja, sad na početku se svo povrće (i neko voće) identično sprema - kuhanjem i iskorištavanjem te vode pri blendanju.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.9.2012 11:59:57
veki_aki
e sad se kontam mozda si ti tiki u pravu, pa poslje jos 1 kupovne, probat cu ja skuhat jabuku i mrkvu.A palachinken te pahuljice sto spominjes jel to iz DM sto svi pricaju?Zar to mogu odmah uvesti, a tek pocinjemo sa dohranom?A ja se zakacila za tikvicu jer ima jos po koja u basti kod nana pa da iskoristim, i imat cu domaceg krompira pa sam to kontala poslje tikvica.Zar se smije i maslinovo odmah dodavati?Meni se cini da sam ja starijem sve na vodi u pocetku kuhala?A vidim neko pita za zumance, to se sjecam da sam sa pavlakom kupovnom mjesala, tako mi dr.preporucila i tako mi je mali jeo. Samo da vas jos pšitam, sta mislite mogu li u narednioh mjesec dana uvesti jedan obrok cvrte hrane ako tek pocinjemo? Pozzzzzzzzzz
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.9.2012 12:04:44
animagical
IZVORNA PORUKA: veki_aki
e sad se kontam mozda si ti tiki u pravu, pa poslje jos 1 kupovne, probat cu ja skuhat jabuku i mrkvu.A palachinken te pahuljice sto spominjes jel to iz DM sto svi pricaju?Zar to mogu odmah uvesti, a tek pocinjemo sa dohranom?A ja se zakacila za tikvicu jer ima jos po koja u basti kod nana pa da iskoristim, i imat cu domaceg krompira pa sam to kontala poslje tikvica.Zar se smije i maslinovo odmah dodavati?Meni se cini da sam ja starijem sve na vodi u pocetku kuhala?A vidim neko pita za zumance, to se sjecam da sam sa pavlakom kupovnom mjesala, tako mi dr.preporucila i tako mi je mali jeo. Samo da vas jos pšitam, sta mislite mogu li u narednioh mjesec dana uvesti jedan obrok cvrte hrane ako tek pocinjemo? Pozzzzzzzzzz
ovo u potpunosti ovisi od bebe...neke nece uopste da prihvate, guraju hranu van iz usta, neke se gade, neke hoce da povrate, aneke metu sve redom i za 10 dana pocnu jesti fin obrokic...u svakom slucaju nemoj nazor, nego polahko, pa aBd da fino krene pahuljice koje su bez glutena isto mogu odmah, a i ja sam koliko se sjecam stavljala dviej tri kapi maslinovog u gotov obrok od pocetka...
< Poruku je uredio animagical -- 17.9.2012 12:05:24 >
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.9.2012 12:06:28
ivannna
Veki_aki te rižine i proso pahuljice se preporučuju kao prva hrana, znači da s njom započnete dohranu, mogu se praviti na mlijeku ad ili majčinom na početku a kasnije kad u njih dodaješ voće recimo onda mogu i s vodom. Mi smo prvu sedmicu dohrane jeli samo to sa izdojenim mlijekom. Baby rice sam ja kupovala od Hipp-a, a proso iz Dm Baby love. Mozes ih koristiti da malo povecas kalorijsku vrijednost obroka (a zdravi su) ili samo da zgusneš kašicu, jer ja kad izmiksam breskvu recimo ili tikvicu bude prerijetko. Sad smo dodali i Alnaturinu palentu bez glutena.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.9.2012 12:11:40
palachinken
veki_aki, tempo kojim ces uvoditi obrok zavisi od bebe i kako to prihvata. Mom je trebalo mjesec, a nekim drugarima s ove teme ni sedmica. Riža i proso, u pahuljicama, sam ja davala odmah na početku dohrane, kao i palentu bez glutena (sve ima u dm-u) Povrće blendala s više vode i onda dodavala malo riže ili prosa da zgusne povrće. Palentu kuhala kao i sebi, samo rjeđu i miješala sa povrćem. Isto možeš raditi i sa voćem, recimo beba ne kaki, mix palenta-šljive čuda čini
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.9.2012 12:14:19
veki_aki
fakat ste brzi sa odgovorima, hvala Ovaj moj za sad pravo jede ovu kupovnu kasicu i par puta sto sam mu dala koju vocku da lizne izgleda da hoce, e sad sve je to pomalo slatko. Meni je ovo sto sam ja probala mrkvu ispalo pomalo gusto,a ne rijetko, pa se kontam da bi te pahuljice jos pogorsale stvar. Probat cu mozda sa vodom ili sa tikvicom, neka nas jos 3-4 dana na jabuci i mrkvici, pa cemo vidjeti.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.9.2012 14:28:37
teacher75
IZVORNA PORUKA: ivannna
Veki_aki te rižine i proso pahuljice se preporučuju kao prva hrana, znači da s njom započnete dohranu, mogu se praviti na mlijeku ad ili majčinom na početku a kasnije kad u njih dodaješ voće recimo onda mogu i s vodom. Mi smo prvu sedmicu dohrane jeli samo to sa izdojenim mlijekom. Baby rice sam ja kupovala od Hipp-a, a proso iz Dm Baby love. Mozes ih koristiti da malo povecas kalorijsku vrijednost obroka (a zdravi su) ili samo da zgusneš kašicu, jer ja kad izmiksam breskvu recimo ili tikvicu bude prerijetko. Sad smo dodali i Alnaturinu palentu bez glutena.
kupila sam i ja ovu palentu, pa mi reci kako je koristis?daj mi neke recepte
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.9.2012 17:34:41
mamina princeza
nama isto trebaju recepti sa palentom ... po mogucnosti sa vocem jer povrce lose ide kod nas. citalaam i kombinaciju palenta sljiva , palenta kruska al to ce gabas protjerat a ovih dana ionako dovoljno puni pelene :)
i da jel ova alanturina samo posebna zbog glutena? mi jedemo gluten pa zato pitam. moze onda i obicna?
kad se uvidi jogurt i mladi sir , ne mogu da sesjetim a imala saM EKSTRA dorucak kad je dz bila ovako mala s tim kombinacijama .:) nadam se da ce nam te stvari ici bolje od povrca.
i dal djeca bez zibica mogu grrickati onerizine keksice iz dm? glupo pitanje znam al eto da bar ima jedan ja bi mu dala ovako ne vvjerujem da cwe moci mada iz iskustva znam da su mu desni cvrste ko neki zubi
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.9.2012 22:10:05
ivannna
Pa alnaturina palenta je kao posebna jer pise da je bez glutena, ali je i iz organskog uzgoja, u principu ako ste probali gluten moze bilo koja. Ja kuham palentu oko 20-ak min vode dodajem tako da bude malo rjeđa (stvrgne se još kad se ohladi). Nama je hit palenta sa breskvom, a može i sa bananom (ako vam ne pravi problema sa stolicom )
A od povrća mješali smo je sa tikvicom, kelerabom i mrkvicom (sve posebno), a sutra ćemo i sa karfiolom (sve to prethodno skuhano i izblendano) i dodam još par kapi maslinovog ulja.
Mamina princeza kažeš da vam je problem povrće, probaj kupiti Nestle riža i kukuruz to je malo slatkasto (iako bez dodatog šećera) i ima blagu aromu vanilije, tako smo mi s tim miješali tikvicu i karfiol koji nam inače idu malo teže i bolje je. Također sam znala dodavati i tanku kriškicu banane recimo u krompir pa bude ko onaj slatki krompir. Mi isto puno bolje jedemo voće, ali sam skontala da povrće ide jooš teže ako se ohladi.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 18.9.2012 10:02:52
KupusLivada
Kako da napravim tikvu? Prosto mi zao da prodje sezona a da je ne probamo?
evo da prijavim da smo mi bili krenuli sa nadohranom, pa stali zbog problema sa stomakom i jos nekih drugih nervoza, pa smo opet krenuli sa punih 6 mjeseci. do sad samo tikvica i mrkva sa maslinovim uljem imaju prolaz (5 - 6 malih kasikica), ostalo joj je bljak, ponekad uzme 3 kasikice jabuke, zavisi kakva naleti.
zato je caj od kamilice sa kimom hit (ponekad dam malo umjesto vode nakon obroka)... a je li veliki bed sto ja dam ovu bh kamilicu iz apoteka sa, i kim takodjer, a ne brendiranu?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 18.9.2012 10:11:09
djoisa
jel mislis na onu tzv stambolku tivu, ona je meni extra..ja je stavljam u kuhanje kao krompir i bude mljac, mislim da bi i prire od nje bio super.. mozes je ispeci u rerni onako rizanj stavis i ispeces..ili radije u skroz malo vode je skuhaj na laganoj vatri, izgnjeci dodaj maslinovo i mislim da vise nista na treba..po meni ona bi se super mogla mjesati i sa vocem kao kasa, npr banana ili breskva..
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 18.9.2012 10:17:49
KupusLivada
hvala, znaci moze se skuhati, ne mora u rerni? bojala sam se da ce biti "teska" ako je ispecem, a suvise gnjecava ako je skuham... ma ja, ove nase tikve iz basti, sta ja znam kako im tepaju, okrugle, zelene i zute :D
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 18.9.2012 10:29:19
djoisa
eh da te..mozes je bukvalno i bez vode "skuhati" ali na laganoj vatri poklopi serpu, kuhat ce se u pari..po potrebi dodaj jako malo vode..bude brzo gotovo..
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 18.9.2012 12:41:10
ivannna
A ja mislila da tikvama pogotovo ovim slatkim nije jos sezona, imaju samo ove zelene, a one nisu slatke, a ovih narandžastih i ovih stambolki rekose mi jos nema???
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 18.9.2012 12:54:18
sporty mamaa
Mi smo neki dan dobili tikvu stambolku, kako je dobra moze se i sirova jesti Bila je povelika pa sam je oprala, narezala na kocke i zamrzla. Inace pravili smo je s krompirom, i piletinom i super je ispalo. KupusLivada nema ti oko tikve neke velike filozofije, izrezes je na kockice, ocistis predhodno i jako brzo se kuha. Mozes je praviti s krompirom, rizom, bilo cime. A jako brzo se skuha.
< Poruku je uredio sporty mamaa -- 18.9.2012 12:56:06 >
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 18.9.2012 13:02:36
sporty mamaa
IZVORNA PORUKA: Selminja
Sporty mama, moja je na početku uvodjenja čvrste hrane imala crvenilo na sljepočnicama. Javljalo se svaki put kad bi probale neku novu namirnicu. Ili kad bi probala istu sljedecih par puta. Saznala sam (googlajući) da se radi samo o preosjetljivosti na datu namirnicu. Svakim sljedećim davanjem crvenilo je bilo sve manje. Isto mi je potvrdila i pedijatrica. Ta osjetljivost se najčešće dešava kad djeca prvi put probaju jagode, agrume i sl namirnice. To nije alergija, samo preosjetljivost na datu namirnicu. Alergija se ne manifestuje tako. Ja bih joj pokušala dati ponovo, svaki puta povećaj količinu. Moja sad jede sve bez problema.
Selminja bas se nadam da je to u pitanju. Hvala ti. Evo jucer joj dajem iz dm-a nesto kao vanilija i griz, priprema se s vodom i nakon par kasikica opet crvenilo oko usta. Jutros joj opet dajem ista stvar samo malo manje. A to inace zadrzi zamjesnko mlijeko.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 18.9.2012 17:22:26
veki_aki
e zenice samo da vam mahnemo i da vas pozdravimo!Mi evo 4-i dan da smo poceli sa kasicama,ovim kupovnim a dansa je vec pojeo sigurno 1/3 teglice.Idemo li mi prebrzo?Vodom nije bas odusevljen, al eto probavat cemo svaki dan po malo.Da li vi prokuhavate vodu il onako sa cesme.Ja sam starijem do godinu prokuhavala skoro, a ovm sam vec sa cesme dala Sutra cemo samu jabuku, jer cevo 10 dana nije kakio, opet
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.9.2012 13:29:38
ivannna
veki_aki probajte sa kruškom za otvor, nama je pomogla alnaturina 100% kruška papica, nismo imali domaću. A sad kad jedemo više voća najidealnija je kuhana suha sljiva, pomjesam je s jabukom ili kruškom iiiiii zagarantovano kaki
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.9.2012 19:21:11
veki_aki
E hvala ivannna mozda bi i mogli, danas smo jeli pecenu jabuku koja bi trebala malo otvoriti, nadam se ipak je 11-i dan Kontala sam sutra kupiti tu baby rice, pa probati sa vodom da kasnije mogu sa povrcem.