|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvjek želiš da odustaneš od nagrade?
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku.
Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više!
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  398 399 [400] 401 402   Sljedeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m...
4.9.2012 17:40:01   
Miracle*3

IZVORNA PORUKA: anđelo

pozdrav mamama kuharicama
Mi smo još mali,za nekoliko dana imat cemo 5 mjeseci aBd.Prekjučer smo bili na boci i teški smo 7,800 grama.Dojimo stalno...nekoliko smo puta probali tikvicu (pojeo nekoliko kašikica),probali smo bananu, ali smo 5 puta do sad probali breskvu(domaću iz bašte) sa hippovim rižolinom ,i to baš voli.Dešavalo se recimo da poručki ovu kombinaciju breskva i rižolino,pa 3 dana samo dojimo,pa opet probamo breskvu i rižolino.Sve ove namirnice (tikvica ,banana)je probao po malo ,ali breskvu skoro cijelu pojede.

eh sad imamo u bašti i šljivu, krušku,smijemo li to probati sa rižolinom?

Ja sam sljivu i drugo voce kuhala sa rizom i izblendala, znas kako to spuca, i ukusno je a i dobro, mozda je bolja riza da je ti skuhas nego rizolino. Smtim da voce mozes ubaciti pri kraju ili u blender samo.

(odgovor članu anđelo)
Neposredna veza do poruke: 9976
4.9.2012 17:52:18   
teacher75
moj rijetko pojede citavu mali teglicu, zavisi koliko mu se svidja. prije mjesec dana smo poceli. tikvicom i dalje nije odusevljen a ni proso mu nije drag, ovo sto nije izblendano kao npr. proso tesko mu ide,nece da zvace i dobije nagon za povracanjem a bas nisam htjela da ga navikavam na blendanje. skuhanu krusku, jabuku sam gnjecila viljuskom kao i tikvicu, ovo prvo dvoje super ide al od tikvice isto hoce da povrati.do sad je probao mrkvu, krusku, jabuku, breskvu,proso, rizu, tikvicu i babyrice a kontam mu iducih dana ubaciti bananu i krompir. mi to polako idemo

Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .

(odgovor članu Miracle*3)
Neposredna veza do poruke: 9977
7.9.2012 23:20:29   
Arina
da se malo javimooooouser posted image

Tema je malo napustena pa reko da vidim sta se rucki....
Mi jos malo ako Bog da punimo 8 mjeseci i ruckamo super user posted image user posted image ....mama je zadovoljna user posted image
"gustu"hranu jedemo skoro 3 mjeseca i probali smo svasta ali pored svega dojimo i dalje 5 puta user posted image ...mamin mali sisoljubac.

Od voca jedemo bananu,jabuku,bresskvicu,krusku,sljivu,datulu,marelicu.....i sve voli osim banane!!!! cudno neko djete nece ono sto svi voleuser posted image
Od povrca probali krompir,mrkvicu,tikvicu,blitvu(prije neki dan)....i sve ide jako dobro...user posted image
Sve ovo kombinujem  sa rizom,palentom,i grizom(probali gluten prije 15-ak dana pomalo...sve ok hvala Bogu)
Supice kuham na piletini i svaki dan pojede po pola krila mesa.....sad cemo jos uvesti i telecu koljenicu...tj. temeljac.
Jucer smo prvi put probali i pastrmku....i djete je jednostavno odusevljeno....i to nisam nista miksala nego onako copkala i medju prstima prebirala i onako rukom mu davala male zalogajice....bas je zjevao i jeo ko veliki user posted image
  Probali smo i sir mladi...i nece ga nikako....sav se sstresa i mrsti....to ce pricekati.....i mlijeko smo probali...onako pola -pola...malo mlijeka stavim i malo vode i na tom napravim griz i u to sve dodam ssmiksanu breskvu...to mu je omiljenouser posted image
Od pahuljica jako voli keksolino-jabuka....ja mislim da je to novo od Lina....i to najcece pojedemo ujutro...ali ne obavezno....nekad i prespava user posted image
Eto drage moje da znate samo sto mi sve jedemo......i jos da dodamo da jedemo najcesce dva obroka iako u zadnje vrijeme ponekad i tri user posted image

Sto se tice supica obicno stavim pola krila...znaci onu jednu stranu krilca...i  naspem vodice i stavim da kuha...dodam malo zacina neki mix suhi ..bude ukusnije.....i onda kombinujemo povrce kako kad,nekad dodam u tu vodicu sa krilom malo rize i kad se skoro sskuha u to stavim tri lista nasjeckane blitve i jos malo skuham i onda izblendam i on to sve pojede(krilo isscopam)....probala sam dodati i malo sira u to ali nece.....nekad u povrce na kraju dodam malo fidolinica bez jaja...nekad trahanu....obrok bas bude fin user posted image
A voce miksam i dodajem u njega uvijek nesto...ili skuhani griz...ili keksolino....ili mljevenog Lino keksa.....bude jako jako ukusno...a Boga mi i hranjivo za male trkalice nase user posted image .....uglavnom sad forsiram breskvu dok je joss ima a bice im dosta jabuka i banana zimi....iako ja skuham i suhog voca (sljivu,marelicu,datulu) i to dajem ....
Inace moj D jako voli i s nama da jede...dok mi sjedamo i on bi ...onda ga ja stavim u hranilicu i primaknem nama i dajem mu male mrvice kruha ,sredine naravno,i tako ako jedemo krompir ja mu malko dajem,ili nase rize,ili ribe....to su male kolicine ali on jako voli da jede kad i mi....a i uci se da je s nama za stolom.....user posted image

Eto drage moje mamice tako mi ruckimo.......puno pozdravcica od nas user posted image

(odgovor članu teacher75)
Neposredna veza do poruke: 9978
9.9.2012 17:47:23   
sporty mamaa
Arina i moja beba isto ne voli bananu, a ni plazmuuser posted image Nece to nikako, a od svjezeg voca vise voli vocne kasice. Ja joj prije podne uglavnom dajem recimo griz sa vodom i kasicom ili frutolino(to jedino hoce s vodom),prosene pahuljice, rizolino, popodne slani obrok, a navecer neki lino sa izdojenim mlijekom. Inace sam primjetila da u izdojeno mlijeko treba duplo vise zitarica nego u obicno, nekako se brzo razvodniuser posted image Daje li iko bebi suho voce(marelica, smokva), to mi se nekako cini fino, ima li u tome uopce vitamina?

(odgovor članu Arina)
Neposredna veza do poruke: 9979
9.9.2012 18:43:49   
Arina
Sporty----ja dajem suhe marelice i sljive ,skuham ih u malo vodice ili napravim nama kompot sa jabukama,sljivama marelicama i smokvama ...i onda izvadim iz toga tu skuhanu marelicu i dodam u ostalo voce...ili sljivu pa pomjesam  recimo sa jabukom i grizom....to jako voli a i dobro je za probavu...tako i datule ogulim,izvadim kospu i prokuham malo u fildzanu vodice i sve smiksam sa ostalim vocem.....akako daa nije hranjivo suho voce ...i te kako....ja cu to puno vise davati zimi kad ne bude ovog  sad izobilja.....user posted image

Pitala bi sad ja malo ostale mamite...moze li se sa skoro punih 8 mjeeci dati dinja....i kad moze grozdje...pusa svim poguzijama i onima malo manjeuser posted image

(odgovor članu sporty mamaa)
Neposredna veza do poruke: 9980
9.9.2012 21:56:55   
TMand
Drage Mame,

Nedavno sam kupila od Hipp-a rizine pahuljice , od Nestle kukuruz i riza i Nestle 8 zitarica (njih jos nisam pravila).
Mojoj K , je za koji dan 7 mjeseci. Od 4.mj. jede vocne kašice, jabuka(najdraza),marelica,sljiva..jede bez problema. Pije i vocne sokove.
Jako je mucna kad treba jesti,stvarno nema mira nikako.. uvijek se namucim dok pojede bočicu. Jedino po noci (jede jednom oko 3) , popije sve bez da se vrti!

Pokusala sam joj dati Nestle kukuruz i riza s Bebimil 2 kao dorucak. Na kasiku. Pojede. OKo 9. Ali nije neku veliku kolicinu , cca nekih 15 kašika.
Onda spava od nekih 10-12. Kad se krene buditi napravim Bebimil s malo rizinih pahuljica.
Nakon toga joj dam vocnu kasicu.,1/2 tegle. Nisam odmah , za nekih cca sat.
Onda ona opet oko 14.30 ide spavati , i kad se pocne buditi dam joj u polusnu opet Bebimil 2 s malo rizinih pahuljica. I tad nastavi spavati do nekih 17. (znaci spava oko 2,5 h ). Iduce sto joj opet dajem je oko 18h Bebimil s rizinim pahuljicama , pa malo iza toga pet malo vocne kašice. I pred spavanje oko 21 dajem joj Bebimil s žlicom keksolina.

Znam da je djetetu do 12 mjeseci glavni obrok mlijeko. Ali meni sam Bebimil s vodom bljutav,pa joj uvijek zato stavim pola zlice rizinih pahuljica da joj malo zgusne.
Nekad joj kasicu dajem s plazma keksom,nekad samo kašicu.
I uvijek joj radim ovu mjeru od 175 ml vode + 5 mjerica hrane + 1/2 mjerice rizinih pahuljica. To bude cca 200 ml mlijeka, ali ona skoro pa nikad nepojede cijelu bočicu. Uglavnom oko 150 ml.

Ima 4 obroka Bebimil + rizine pahuljice , za dorucak zitarice i dva puta kasicu , nekad jednom.
Tokom dana pije sok ili vodu.
Pokusala sam par puta dati joj juhicu,kuhala sam rizu i mrkvicu. Neki dan blitvu i krumpir,pa izmiksala i kap maslinovog ulja. Ali nije odusevljena. A u biti,jos ni nezna normalno jesti na kašiku,iako odavno jede kašice na kasiku... neznam kako se nije do sad bas naucila :)

Sta vi mislite o ovome ? :)

(odgovor članu Arina)
Neposredna veza do poruke: 9981
9.9.2012 23:32:28   
sporty mamaa
Arina dinja ti ide od devetog mjeseca po ovim nekim tablicama, ja sam je davala svojoj ali nije bas odusevljena.
TMand moja beba je do 7 mjeseci skoro samo dojila. Tek je iza 7 naucila jesti na kasikicu. Oprosti, nebih da se mijesam, ali meni se cini da je ipak ovo sto joj ti dajes malo previse. Bebimil jeste tebi bljutav, ali njoj sigurno nije i nema potrebe da joj dodajes bilo kakve pahuljice samo da bi popravila ukus. Ako smijem dati savjet, kasnije u dohrani, nemoj se voditi onim sto je tebi fino, a sto ne, bebe ne znaju za drugacije i njima je i ono nama najbljutavije fino. Kako ces joj tek davati recimo neslanu kasicu od karfiola, krompira i brokule? Ali to bebe jeduuser posted image user posted image   Po meni bebi koja jos nema punih 7 mjeseci je dovoljno, ujutro bebimil bez icega, iza toga neka vocna kasica i sve ostalo do kraja dana bebimil. Mi smo drugi obrok uveli tek sa 8 mjeseci.I da, bolje joj daji vodu nego sokoveuser posted image

< Poruku je uredio sporty mamaa -- 9.9.2012 23:34:07 >

(odgovor članu TMand)
Neposredna veza do poruke: 9982
10.9.2012 16:20:21   
TMand
MA to je cisto mrvica pahuljica,vise da malo zgusne Bebimil. A mogu joj ih davati kroz kasicu ili svijeze voce... one se kako mi se cini mogu mjesati u sve!
Ona je pocela vocne kasice jesti vec od 4,5mj.,jer je dojena samo 2,5 mj. Tako da mi je dr. rekla da mogu slobodno poceti davati,kupovne ili da ih sama radim. Vocne joj dajem kupovne,iako nekad radim i sama,npr. plazma s bananom,nektarina... a nekad kupovne. Ali ove povrtne kupovne sigurno necu davati,to cu sama raditi od povrca koje bude.
Od 6.mj mi je predlozio malo juhice... pokusala sam joj dati par puta. Ali daleko je to da se moze racunati kao obrok.
Za sada smo jos uvijek bebimil + vocna kasica i zitraice. Mislim da je to sad za sad dovoljno. Ona lijepo napreduje. Danas je bila na vakcini i ima 7 750 gr. i eto, 13. ima 7 mjeseci. Uredno.

Ne znam je li mogu da kombiniram nekad da joj dajem zitarice od Nestle kukuruz i riza , a nekad ove 8 zitarica. Jedan dan jedne,drugi dan druge... ? A od sad cu joj rizine pahuljice mjesati s kasicom.

(odgovor članu sporty mamaa)
Neposredna veza do poruke: 9983
10.9.2012 19:08:01   
djoisa
ja ne bih davala toliko zitarica bebi..radije voce i povrce..takodje ne bih davala plazmu zbog secera i raznih aditiva ipak je to mala bebica..
breskve, kruske,jabuke, sljive,hurme,tikvice, uskoro je sezona i bundevama,krompir,maslinovo ulje i sl je bolji izbor od zitarica i secera..

< Poruku je uredio djoisa -- 10.9.2012 19:09:49 >

(odgovor članu TMand)
Neposredna veza do poruke: 9984
11.9.2012 15:11:02   
Selma Kikoebu
Drage mame, ja sam pocetnica u dohrani,

Prije nekoliko dana sam dala bebi mrkvu (onu gotovu kasicu), samo malo, 2-3 kaskice, i tako tri dana za redom samo mrkvu, s tim sto je zadnji dan pojela pola one male teglice, nisam vise dala, ipak je sami pocetak. Onda sam jedan dan pauzirala, samo je dojila, pa sam nakon toga davala tri dana jabuku, skuham i izmiksam sa stapnim mikserom, i voli, jede lijepo. Sad bih opet jedan dan samo dojila pa sam nakon toga mislila dati tikvicu. Da napomenem, nisu to pravi obroci, to je vise isprobavanje okusa, bas po malo dajem.

Moze li mi neko reci kako da joj dam tikvicu, kako da pripremim, ili je mozda bolje neko drugo povrce?

I da li trebam davati vodu ili caj? Do sad je beba samo dojila, naravno doji i dalje, i obavezno doji nakon te kasice, imamo milion dojenja dnevno user posted image

Moja Mrvica, zivot moj sa tatinim okicama uljepsala nas zivot 27.04.2012. Moj zivot je dobio pravi smisao

(odgovor članu djoisa)
Neposredna veza do poruke: 9985
11.9.2012 15:36:51   
HNF
Ja sam svojoj bebi davala vodu odmah od pocetka, mozda je imao desetak dana kada sam mu pocela davati prokuhanu vodu da pomalo pije, a i caj od kamilice. ali vodu posebno. Meni je i patronazna sestra rekla da obavezno dajem bebi vodu da pije,.

(odgovor članu Selma Kikoebu)
Neposredna veza do poruke: 9986
11.9.2012 15:38:25   
HNF
A ja sam tikvicu spremala, tako sto je ogulim, skuham u vodi, iscjedim tu vodu, dodam malo mlijeka, i maslaca jednu malu kasicicu, i mrvicu soli, ali ne znam kolika ti je beba sad, ne moras ti dodavat so, mozes i bez.

(odgovor članu HNF)
Neposredna veza do poruke: 9987
11.9.2012 15:40:02   
HNF
Naravno izgnjecim ili izblendam tu tikvicu, i da bude malo rjedje da beba moze to progutat, da nije bas suho.

(odgovor članu HNF)
Neposredna veza do poruke: 9988
11.9.2012 15:40:22   
Selma Kikoebu
kako cu mlijeko, ona doji, ima 4 i po mjeseca, a nisam nikad izdajala, niti imam pumpicu user posted image

Moja Mrvica, zivot moj sa tatinim okicama uljepsala nas zivot 27.04.2012. Moj zivot je dobio pravi smisao

(odgovor članu HNF)
Neposredna veza do poruke: 9989
11.9.2012 15:46:06   
djoisa
tikvicu usitni, ociti one kospice i skuhaj u malo vode, iznjecis ili izblednas i to je to, mozes dodati par kapi maslinovog ulja..

posto beba puno doji ne moras davati tekucinu, probaj pa vidi, kako beba odredi, ako joj se svidi ok ako ne, moze i bez toga..

u neke kasice, po zelji mozes dodati izdojene mlijeko, izdajati se mozes i rucno, ja to nisam praktikovala

< Poruku je uredio djoisa -- 11.9.2012 15:47:20 >

Neposredna veza do poruke: 9990
11.9.2012 15:48:20   
HNF
Onda ti bez mlijeka. Samo ostavi malo vise one vode sto se kuhalo u njoj, da ti ne bude gusto. Ili nek se javi neka forumasica koja je dojila kao i ti pa nek ti napise kako je ona. Ja sam dojila samo 2 mjeseca user posted image , pa sam mu i ranije pocela uvodit tu cvrstu hranu.

Neposredna veza do poruke: 9991
11.9.2012 15:53:16   
Selma Kikoebu
Ja sam planirala uvoditi hranu nakon punih 6 mjeseci, ali moram poceti ranije, kad ona bude imala 6 mjeseci, ja cu biti odsutna svaki dan 5-6 sati, pa da ima taj jedan obrok bar tada, ne bih uvodila AD, dojila bih kad krenem i kad se vratim, a dok sam odsutna da taman jede taj jedan obrok, a do tada sam kontala da polako se ucimo, isprobavamo, al ne bih ukidala ni jedno dojenje dok bas ne moram user posted image

(odgovor članu HNF)
Neposredna veza do poruke: 9992
13.9.2012 11:08:39   
Selma Kikoebu
Moze li mi neko napisati koliko duho se kuha tikvica? user posted image

Neposredna veza do poruke: 9993
13.9.2012 11:20:11   
Sandrich
Ja kratko 5 minuta mozda,vidim sa viljuskom ako se raspada vadim je user posted image

Nas mali princ dosao na svijet 9.2.2012.
Carko broj dva nas obradovao 29.11.2013.

Neposredna veza do poruke: 9994
13.9.2012 11:23:24   
Sandrich
Drage mame treba mi mala pomoc jer nemam vremena citati unaprijed 400 stranica user posted image  bebici je 7 punih mjeseci i jos uvijek smo u fazi isprobavanja ukusa,po par kasicica dnevno...danas sam kupila palentu,gris lino,milupa zitarice,proso...kako da to sve pravim,jel se daje samo ili moze se mijesati sa vocem povrcem??? dojim bebu pa mi bas nisu jasne one upute kako nesto napraviti,jer nema sanse darecimo izdojim 2dcl mlijeka da mu pripremim obrok user posted image  svaki savjet je dobrodosao user posted image

(odgovor članu Sandrich)
Neposredna veza do poruke: 9995
13.9.2012 11:48:43   
teacher75
ja to sve pravim na vodi (palentu, griz) ili ubacim u voce (babayrice, raskuhanu rizu) ili kod kuhanja povrca dodam sa povrcem (proso)

Nositi svoju bol to nam je bogomdato, pokazuje da smo zivi sve dok je osjecamo . Osjetit TUDJU bol znaci da smo ljudi .

(odgovor članu Sandrich)
Neposredna veza do poruke: 9996
13.9.2012 19:18:47   
ivannna
Skoro isto ko Teacher, ja pahuljice od riže i prosa mješam sa voćem (često je voće previše rijetko kad ga izmiksam, a istovremeno da obrok napravim zasitnijim jer je nakon samog voća odmah gladna :)) Također ne mogu izdojiti toliku količinu mlijeka pa sve to pravim sa vodom.
Palentu kuham 20-ak minuta i onda isto nekad pomješam sa voćem nekad sa povrćem.
Babyrice također mješam sa tikvicom, i sa karfiolom jer ih curica neće drugačije jesti.

Sto se tiče tikvice, moram je kuhati 10-ak min u pretisu, jer ako je kuham ovako na vodi 5 min, ostaju one neke niti od kojih beba dobija nagon na povraćanje.

E sad imam i ja jedno pitanjce, mi ruckamo pomalo krute hrane već mjesec i pol, ali pojedemo toliko da se dojenje pomakne za pola sata do sat maksimalno (i to ako jede krompira) znači nema još govora o izbacivanju jednog podoja. E ne bi meni to bio problem, ali me sve strah da do godine dana (kad počinjem raditi) nećemo stići potpuno izbaciti dojenje jer sada doji 10-ak puta dnevno čak i više, od toga 2-3 puta ponoći, iako curica sada ima preko 7 mjeseci. Umjesto da pravi veće razmake između dojenja ona sada čini se češće doji, nekad traži i na 1,5 h.
Kako se vaši mališani ponašaju u ovom uzrastu???

Neposredna veza do poruke: 9997
13.9.2012 19:49:16   
teacher75
ivanna, i mi imamo problema sa tikvicom, isto ga ta vlakna nagone na povracanje, eto nije mi palo ma pamet da skuham u pretisu moracu probati

(odgovor članu ivannna)
Neposredna veza do poruke: 9998
13.9.2012 19:51:53   
teacher75
i moj se isto ponasa, nije mu jos ovo sto jede dovoljno da zamijeni podoj a i mi smo poceli prije malo manje od mjesec i po. on je veliki sisoljubacuser posted image koliko se sjecam sa curicom sam uspjela zamijeniti jedno dojenje kada je mogla pojesti citavu teglicu ili toliku kolicinu skuhanog. mislim i kad pocnemo kuhati na mesnoj vodi i kad pocnu jesti meso da ce bit zasitnije

Neposredna veza do poruke: 9999
13.9.2012 21:58:37   
Sandrich
Hvala ivana i teacher user posted image
I mi smo vam takvi....moj pojede samo par kasicica i to samo ono sto mu se svidja,voce rijetko kad hoce...napravim mu po danu neku hapicu a navece mu dam onu hipp goodnight..doji po danu svaka 2h,a nekad mu dam i cesce ako je nervozan pa ne moze zaspati...a po noci to ide ovako....evo sad je recimo zaspao oko pola 10,u 12 se budi da jede,pa u 2,4,6....uhhh..a izmedju toga se budi i place jer ga zubici muce....tako da nam je bas veselo po noci user posted image

Neposredna veza do poruke: 10000
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  398 399 [400] 401 402   Sljedeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  398 399 [400] 401 402   Sljedeća stranica >   >>
Idi na:

Anketa

mast ili krema
skorpi

Da li ste koristile mast ili kremu za bradavice i koliko ste prije poroda pocele da je koristite,molim Vas da mi date savjet koju da kupim

mast (69%)

krema (31%)

Broj svih glasova: 32

Hvala na glasovima. Glasovala/glasovao si već na svim aktualnim anketama. Možeš napraviti svoju anketu!

Oznake

Prijava
Ime i Prezime
*
Adresa
*
Poštanski broj Grad
*
Broj telefona
*
E-mail adresa
*
Veličina pelena koje dijete nosi
*
Starost vašeg djeteta/vaše djece
*
Ovim potvrdjujem da ču nakon koristenja pelena ostaviti svoj komentar I misljenje o novim Pampers pelenama u okviru Ringeraja stranice. *