Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.9.2012 19:57:05
Bebica11
IZVORNA PORUKA: veki_aki
e zenice samo da vam mahnemo i da vas pozdravimo!Mi evo 4-i dan da smo poceli sa kasicama,ovim kupovnim a dansa je vec pojeo sigurno 1/3 teglice.Idemo li mi prebrzo?Vodom nije bas odusevljen, al eto probavat cemo svaki dan po malo.Da li vi prokuhavate vodu il onako sa cesme.Ja sam starijem do godinu prokuhavala skoro, a ovm sam vec sa cesme dala Sutra cemo samu jabuku, jer cevo 10 dana nije kakio, opet
nemoj jabuku i rice to ZATVARA
daj breskvu il NAJBOLJE SLJIVU hippovu N probije masiraj stomu i daj vode mlake ujutro malo da popije
znam o cemu pricas mi smo znali dogurati do 12 dana al posto sad jede to ti je vec problem
< Poruku je uredio Bebica11 -- 19.9.2012 19:58:16 >
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 19.9.2012 23:47:21
veki_aki
hvala bebice mi se razrahatili nego da pitam kad dejca pocnu bas imati cvrsti obrok(mi smo tek na pocetku uvodjenja) jel stolica postane bas redovna, svaki dan iako je prije ovako urijetko bila?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 20.9.2012 8:21:23
mamina princeza
kad se uvodi jogurt , pavlaka mladi sir ili neki drugi ... opet moje pitanjce. ne sjecam se sta prvo i kada samo se sjecam da sam curici s nekih 8 mjeseci pravila dorucak sa svim tim :) znaci nekom logikom s nekih 7 ili 8 cini mi se ... moze li me neko podsjetiti.?tablica dohrane imam al su mi razlicite a i ne pridravam ih se doslovno pa me vise interesuje kako ste vi to
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 20.9.2012 11:23:56
Selma Kikoebu
Pozdrav mame kuharice :-)
Mi smo probali jabuku i breskvu od voca, a mrkvu i tikvicu od povrca. Sad imam od Nestle baby rijst vanilija, i od babylove proso, pa sam to sad mislila uvesti. Za oboje pise da se pravi s mlijekom, jel bas moram izdajati, ili mogu smiksati s nekom kasicom? Kako ste vi to pravile? Ja bih za danas da probamo ovu rizu?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 20.9.2012 12:58:49
ivannna
Selma mozes napraviti sa vodom, ili samo pahuljice dodati u recimo mixanu tikvicu koja je dosta tečna i sačekati da nabubri. Ja sam samo na početku dodavala izdojeno mlijeko, al poslije s vodom pravim ili dodam direktno u jelo da malo bude gušće i zasitljivije.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 21.9.2012 22:13:11
Sandrich
Ma citala sam ja kamaru tih tabela i odustala...u svakoj drugacije pise...iskrena da ti budem ja sam se zabrinula sto ovaj moj jede samo krompir,mrkvu i tikvicu,par vocki....koga god sretnem od prijateljica,poznanica,cija su djeca otpriike uzrasta moje bebe svi djeci daju sve da jedu...znaci sto prave sebi za rucak to je i bebi..i tako djeca vole sve...a ja pazi na ovo pazi na ono,i dovedoh se u sitauaciju da sa 7,5mjeseci nemam jos ni jedan obrok koji bi zamjenio dojenje,tako da cu mu sad nuditi dosta vise da nebih dosla u situaciju da nece nista htjeti jesti..a za zumance mi je rekla pedijatrica kako mu nisam sa 6 punih dala da proba...tako da sam mu dva dana zaredom pomalo dala pa cu sledece sedmice opet samo povecat kolicinu...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 21.9.2012 22:29:11
palachinken
sandrich, nemoj misliti da grijesis sto sporo idete sa dohranom, dojenje u prvoj godjlini zivota i treba da bude primarno. Ima citav zivot za ispobavanje novih okusa, zasto zuriti. I ta politika davanja bebi od 4,5,6,7 mjeseci obroka koje odrasli jedu je,smatram, pogresna. njihov probavni sistem,mali bubrezi, mala jetra i zeludac nisu jos spremni za tu vrstu hrane.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 21.9.2012 22:35:50
Sandrich
Ma znam palachinken al znas kad me ljudi maltene iznapadaju kako on nista ne jede,gdje ce dojiti svaka 2h,a ima 7,5mj, da se pocnem piitati jel stvarno grijesim sto se tice te hrane...moj beban jako voli siku,i ako jede hapicu nakon pola sata opet hoce siku....al eto polagano je poceo prihvatat i ovu hranu
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 21.9.2012 22:42:17
teacher75
IZVORNA PORUKA: palachinken
sandrich, nemoj misliti da grijesis sto sporo idete sa dohranom, dojenje u prvoj godjlini zivota i treba da bude primarno. Ima citav zivot za ispobavanje novih okusa, zasto zuriti. I ta politika davanja bebi od 4,5,6,7 mjeseci obroka koje odrasli jedu je,smatram, pogresna. njihov probavni sistem,mali bubrezi, mala jetra i zeludac nisu jos spremni za tu vrstu hrane.
slazem se, nije neko bezveze sjeo i pravio te tablice reda radi nego uceni ljudi, doktori, nutricionisti i oni sigurno imaju razlog zasto u odredjenom mjesecu preporucuju uvodjenje odredjenih namirnica
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 21.9.2012 22:44:02
teacher75
IZVORNA PORUKA: Sandrich
Ma znam palachinken al znas kad me ljudi maltene iznapadaju kako on nista ne jede,gdje ce dojiti svaka 2h,a ima 7,5mj, da se pocnem piitati jel stvarno grijesim sto se tice te hrane...moj beban jako voli siku,i ako jede hapicu nakon pola sata opet hoce siku....al eto polagano je poceo prihvatat i ovu hranu
briga te za te ljude, to su sve saboteri dojenja zato ce oni svojoj djeci razvalit zeludac pa ce biti u skupini debelih ili nezdravih ljudi sklonih dijabetesu
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 21.9.2012 22:47:04
palachinken
da, posljedice se osjecaju dugorocno, pocev od nezdravih prehrambenih navika, recimo mm koji nikad u zivotu nije jeo povrce i voce, a to vuce od pelena, pa do ovog sto je teacherka navela.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 21.9.2012 23:05:24
Super Beba
Ma citala sam ja kamaru tih tabela i odustala...u svakoj drugacije pise...iskrena da ti budem ja sam se zabrinula sto ovaj moj jede samo krompir,mrkvu i tikvicu,par vocki....koga god sretnem od prijateljica,poznanica,cija su djeca otpriike uzrasta moje bebe svi djeci daju sve da jedu...znaci sto prave sebi za rucak to je i bebi..i tako djeca vole sve...a ja pazi na ovo pazi na ono,i dovedoh se u sitauaciju da sa 7,5mjeseci nemam jos ni jedan obrok koji bi zamjenio dojenje,tako da cu mu sad nuditi dosta vise da nebih dosla u situaciju da nece nista htjeti jesti..a za zumance mi je rekla pedijatrica kako mu nisam sa 6 punih dala da proba...tako da sam mu dva dana zaredom pomalo dala pa cu sledece sedmice opet samo povecat kolicinu...
No sikiriki za to...Kod mene je mali sikio na 2h do 8og mjeseca...Tek sa ulaskom u 10. mjesec počeo da jede dohranu kako Bog zapovijeda (tačno nakon skoka u razvoju u 9om mjesecu)...Kad se sjetim samo koliko sam hrane bacila u tom periodu uvođenja dohrane (mi smo počeli sa punih 6 mjeseci)...Napravim slani obrok, a on pojede nekoliko kašika...Sada sa godinu i 7 mjeseci jede uredno doručak, ručak, večeru, bez ikakvih problema...Nemoj se opterećivati, doće sve na svoje... I složila bih se sa palačinken i teacherkom u vezi hrane koje bebe jedu...Jednostavno, oni su premali da bi jeli što i mi jedemo...Ne postoje džaba tablice (koje ponovo nisu sveto slovo na papiru), ali kombinovanjem više njih ipak ćemo postići više i bolje za njih, nego davat im npr. zapečeni krompir sa vegetom...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 21.9.2012 23:09:00
teacher75
ni ja se slijepo ne drzim jedne tablice, al gledam otprilike koje stvari idu u odredjeno vrijeme- mjesec gore dole i ne pada mi na pamet da dajem nesto u 6.mj sto ide u 9.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 22.9.2012 6:55:54
Bebica11
sandrich N je pocela GUTATI s 7,5mj, iste price sa strane sam slusala, al ja sam malo na svoju ruku, uradicu kako ja mislim a ne da ugodim svekrvi mami il ostalima pa makar bilo naopako....ugl jede bolje, otprilike 2 obroka manja, nije kao ostala djeca koja doruckuju,rucaju veceraju "po pricama" haman od 6mj, al ja sam zadovoljna hB jer zelim da dojim 2 god aBd
a jela je jedan obrok i to vocnu kasu tek s 8,5mj tako daaaa NE BRINES, ne daji sve to niposto bar ne jos
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 23.9.2012 19:54:12
ferguson
koje pahuljice mogu davati malom za dorucak, mislim na ove za odrasle.negdje ovdje sam citala da se one potope u mlijeku/jogurtu, pa da se izblendaju...nemam vise ideja sta da mu dajem za dorucak. maleni ima 9 i po mjeseci. hvala
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 23.9.2012 20:31:33
treće
veki aki vodu treba prokuhavati, pogotovo jer je naša tvrda pa da ne opterećavaš bebi bubrege ja sam žumance uvodila od punog 7. mj. po knjizi dr.Bajramović, super je da se izgnječi u supicu, i poslije sa pavlakom, palenta je super i sa blitvom i špinatom i još malo pavlake super moja djeca isto nisu gotivila čisto povrće ispočetka, ali kasnije sa puterom, mesnim temeljcem, pavlakom, jogurtom išlo je puno bolje,
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 23.9.2012 20:39:06
treće
corn flakes, a ove izaberi sadržaj po tablici samelji ih u sjeckalici pa ih skuhaj u mlijeku
IZVORNA PORUKA: ferguson
koje pahuljice mogu davati malom za dorucak, mislim na ove za odrasle.negdje ovdje sam citala da se one potope u mlijeku/jogurtu, pa da se izblendaju...nemam vise ideja sta da mu dajem za dorucak. maleni ima 9 i po mjeseci. hvala