Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 28.7.2012 18:13:49
mala75
što se pribora za bebe tiče i mi imamo one kašičice iz DM-a babylov i super su, nekako potaman, a što se tiče tvrde stolice i mi smo imali taj problem, čak sam i dr pitala šta da radim. ona kaže izrendati jabuku i staviti 1 malu kašičicu šećera i sačekati da se opusti sok i dati ga bebi da popije, ili na 150ml kamilice isto 1 kašičicu šećera. to sa šećerom mi bilo malo čudno al ona reče neće mu jedna naškoditi a za ubuduće kao da se prati šta je dijete jelo pa da se izbjegava to od čega je stolica tvrda.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 29.7.2012 16:10:48
Sandrich
Da prijavimo za danas bezuspjesan pokusaj davanja breskve, ja pojela Ovom mom se nista ne svidja,jedino sokice hoce piti i sisa.... i on zna ne kakiti po dva dana al cim popije sokic od breskve ima stolicu...
< Poruku je uredio Sandrich -- 29.7.2012 16:11:35 >
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 29.7.2012 17:05:57
Arina
evo mene opet...
Nista specijalno ne napredujemo.... ....stolica i dalje tvrda...mozda malo,maloooo....bolja....onako sad nije ko šljunak vec ko tvrdji plastelin.... Jucer sam otisla u DM i kupila mu :caj u granulama Hippov od jabuke i sipka,caj od komoraca u filtericama ,sokic Hippov od sljive,sokic frutekov od marelice i jabuke...i frutekov kamilica i jabuka.....i kasicu hipovu od šljive...Uglavnom sam to sve uzela da vidim sta mu se svidje...i naravno ni a cim nije odusevljen...sve ide nekako tesko...popije on mozda oko 40-50 ml u toku dana ...ali ono da povuce i da e napije ma nikako ...na sok od šljive se stresa ,kaicu od sljuve jednostavno nece ni slucajno zacepi brale usta ko da su zabetonirana...a inace moje voce sve sto miksam pojede u slast ...djetetu jednostavno mamino najbolje ...neka meni i pase amo sto sam htjela dok nase domace sljive ne doziju da malo dam tih ...ali eto nece. Uglavnom tecnost nece nikakvu....mozda da probam na kasicicu da mu dam,mozda nece te gumene stvari ...probacu i to danas....
E sad jedno pitanje......mome D 6 mjeseci i 10 dana ...vec jedemo kruto oko mjesec dana...mozemo li mi polako poceti sa glutenom....tj....misslila sam mu dodavati recimo neki keksic mozda Kraš petit..ili koji vec moze...ili recimo dodavati onaj zasip za supicu one fidoline....
Molila bi mame sa vecim bebama kad su to uvele ...i je li uopste ako beba doji, kad se uvede kruta hrana ,obavezno napajanje...ja se sad optereti s tom tekucinom... s
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 29.7.2012 17:52:31
animagical
sanelaceca, moj bebac ima 10.5 mjeseci i danas je jeo... dorucak breskve kuhane s rizom rucak supica na telecoj koljenici, s dosta mrkve, udrobili malo hljeba i za veceru ce neku od onih good night teglica, npr imamo alete od nestle, njih voli
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 30.7.2012 10:26:39
smajli80
...neka meni i pase amo sto sam htjela dok nase domace sljive ne doziju da malo dam tih ...ali eto nece. Uglavnom tecnost nece nikakvu....mozda da probam na kasicicu da mu dam,mozda nece te gumene stvari ...probacu i to danas....
E sad jedno pitanje......mome D 6 mjeseci i 10 dana ...vec jedemo kruto oko mjesec dana...mozemo li mi polako poceti sa glutenom....tj....misslila sam mu dodavati recimo neki keksic mozda Kraš petit..ili koji vec moze...ili recimo dodavati onaj zasip za supicu one fidoline....
Molila bi mame sa vecim bebama kad su to uvele ...i je li uopste ako beba doji, kad se uvede kruta hrana ,obavezno napajanje...ja se sad optereti s tom tekucinom...
Baš mi žao da se patite toliko sa stolicom.Ja sam neki dan skuhala domaće šljive i jabuku i to dala a i sama se najela šliva.On sutradan kakio skroz tečno. A tekućinu mu dajem (doduše samo vodu) na Avent-ovu čašu sa kljunom.Takođe neće da stavlja dudu u usta(lipo se gadi).
Davala sam petit keksić u malim količinama onako smrvim u ruci i stavljam mu u usta-jedeeee znaš kako.I nije imao nikakvih alergija ili promjena u stolici.A ti moraš malo pripaziti jer keks stvrdnjava.
Moj i dalje doji ali kad sam uvela kašice počela sam davati vodu onako između obroka i podoja.To je sve pomalo da se privikava.
Odo sad praviti bananu i breskvu da probamo i tu kombinejšn
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 30.7.2012 11:33:23
mala14
mamice starijih beba kako pravite griz s voćem jel prvo kuhate griz pa dodate voće ili obrnuto? imate li neku kombinaciju griza i mlijeka da se sviđa vašim bebama? mislila sam početi dodavati kravljeg mlijeka pomalo u hranu...još dojimo nema potrebe da pije ali mislim da će mu hapice biti ukusnije s mlijekom...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 30.7.2012 16:52:14
animagical
ja griz kuham na mlijeku i u to dodam npr kuhanu breskvu ili svjezu bananu....djoisa, moze to i za dorucak.... nekad takodjer napravim nesto kao topu, zalijem preko malo hljeba i to pojede fino....nekad jaje, neko voce sa zitaricama, neku zitnu kasicu koja se pravi s mlijekom, rizu s breskvama, hljeb i neki sirni namaz, bestilj, banane sa sirom... sta imam u kuci trenutno... u biti,kad je nagodan sve jede
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 30.7.2012 16:53:24
animagical
IZVORNA PORUKA: Sandrich
Da prijavimo za danas bezuspjesan pokusaj davanja breskve, ja pojela Ovom mom se nista ne svidja,jedino sokice hoce piti i sisa.... i on zna ne kakiti po dva dana al cim popije sokic od breskve ima stolicu...
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 30.7.2012 17:17:04
lana32
Ima li iko savjet kako bebu privoliti na povrće ,voćne kašice jede,rižine pahuljice i ostale proizvode ( griz ,i slično 9 jede,ali povrće nikako ne voli ,jedino mi uspijeva da joj dam slatki krompir,ponekad mrkvu ,ostalo povrće nikako . Pokušala sam i sa puterom ,i s malo pavlake ,neće pa neće. 7 mjeseci joj ,ne doji ,jede već dva mjeseca na dohrani. Ne znam ni kako ću joj uspjeti dati tek meso ,ako povrće ne voli .
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 30.7.2012 18:40:41
mala14
lana32 jesi li probala pomiješati griz ili te rižine pahuljice što voli s povrćem? moj A npr pravo voli tikvicu s palentom i grizom...ili probaj staviti dosta mrkve ili krompira a ovog ostalog povrća pomalo ubaciti...a možda će ti htjeti jesti kad počneš davati meso jer će biti ukusnije kuhano na mesnoj vodi
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 30.7.2012 19:49:43
bucko
Za mame sa iskustvom: kad ste počeli sa glutenom? nama je 9 mjeseci, ja dala par mrvica hljeba, ništa posebno. On uživa "žvačući", nikakva druga reakcija. Kad smijem gluten? (griz, hljeb) Imaju one Hipp kašice s žitaricama, ja sve ne smijem da dam. Šta da pratim kad dam? Hvala. (Doktorica kaže ne prije godine)
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.7.2012 0:59:29
Arina
jeste da je kasno ...ali ja uzivam...sve leglo
Malo cu da vam se javim ovdje i kazem da smo konacno hvala Allahu prokakili normalno... ...mama je konacno dohakala i tome Naime,malo smo forsirali tecnost....bolje ide na ksikicu nego i na dudu i na kljun...nema veze samo nek ide ...i dobrim djelom je ja vjerujem stvar zbog toga bolja...onda sam kupila kasicu od sljive jer su iove neke ljute sto se kupe....pa dok nase pravo ne sazriju domace...idemo ovako...skuham malo kruske na malo vode....onda jednu breskvu issjecem onako svjezu ...malo banane,malo jabuke izrendam,i malo te sljive iz teglice navadim...dodam malo pahuljica od prosa..i sve stapnim umiksam....ma milina ziva...jede djete i to nece vie onu malu kasikicu nego jednu malo vecu... ..... Rucak pravimo ovako.....u malo vode stavim jedno pilece malo krilo....pola krompira malog...malo tikvice....jednu manju mrkvicu...i dva komadica brokule ...smrznute Ledove....i sve to kuham...kad je gotovo...u povrce dodam malo tog mesa sa krila tek toliko...i vodice..i kad itreem u possudicu podam malo maslinovog ulja...ali malo da ne bude ruznog okusa.....i to sve popapimo oko 150 ml....poslije malo ssokica na kasikicu oko 30ml....
Izmedu toga 5 podoja ,mislim da je sad za sad to ok...i da ne bi trebala uvoditi vise obroka...dok ne navrsi mozda punih 7 i mozda vise.... Stolica je vjerovarno urednija zbog tekucine.....i vjerovatno sljive i kruske a zaboravila sam napisati da smo i marelice stavljali...a to je sve dobro za stolicu....eto mama je danas jako sretna.....
Jos jedno pitanje za keks (i koji) i griz ...kad oni mogu...i pavlaka i jogurt...kad ste to poceli ?????
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.7.2012 12:12:31
Selma Kikoebu
Pozdrav i od nas, evo da se malo javimo i na ovu temu, imamo mi jos skoro dva mjeseca do uvodjenja dohrane, al citam vas, ucim se, upijam sve ko spuzva
Evo nasla sam na internetu jedan tekst, kao raspored o dohrani, ima malo nebuloza cini mi se, kao gluten izmedju 6 7 mjeseci, zumance sa 6 mjeseci...al ima i korisnih stvari, mozda nekom pomogne..
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.7.2012 12:35:39
animagical
e ribu mrzi, to mu jos nisam uspjela dati da pojede-mozda mu se ne svidja kako je pripremim.... kontam o nekoj rizi s necim... imam i fasiranog u frizideru ali ga bas ne voli u zadnje vrijeme... sve su zubi krivi,dobio je dva neki dan
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.7.2012 12:42:01
animagical
IZVORNA PORUKA: Selma Kikoebu
Pozdrav i od nas, evo da se malo javimo i na ovu temu, imamo mi jos skoro dva mjeseca do uvodjenja dohrane, al citam vas, ucim se, upijam sve ko spuzva
Evo nasla sam na internetu jedan tekst, kao raspored o dohrani, ima malo nebuloza cini mi se, kao gluten izmedju 6 7 mjeseci, zumance sa 6 mjeseci...al ima i korisnih stvari, mozda nekom pomogne..
pa i nisu nesto narocito lose preporuke iako sam ja uvijek skepticna po pitanju savjeta o prehrani beba koje daju oni koji hranu za bebe proizvode i prodaju... samo mi se ne svidja ovaj dio o davanju tecne hrane na pocetku...bit dohrane je da jede nesto sto nije tecno, ako beba gura kasicu napolje, znaci da uopste nije spremna da to jede, zato nisam za sokice i sl... niti su nutritivno korisni, niti beba sta nauci pijuci ih... a evo za gluten su i oni naveli ako beba doji sa 6-7 mjeseci... ali pazi molim te na koji nacin-sa 6 ili 7, dok je jos dojeno...kao da se ne moze dojiti duze od toga
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.7.2012 12:44:16
Selma Kikoebu
I jos kaze oko 10 mjeseci da se dijete nauci na 3 redovna obroka i dva medjuobroka. Kako god kontam, to je malo. Mozda to, i jos plus dojenje kad god trazi, da bi bilo ok.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 31.7.2012 12:50:48
animagical
moj sin ima 10.5 mjeseci tri cvrsta obroka,jos nema medjuobroke uopste i ima neogranicen broj dojenja, znaci koliko on trazi, a on doji otprilike 4 puta na dan, osim ako mu izlazi neki zub npr... dojenje je do godinu glavna hrana, ostalo je dohrana... polako...