Želiš da odustaneš od takmičenja? Prije nego potvrdiš svoju odluku, upoznaj se s detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (23.04.-27.04.2018) prilikom dolaska na portal prepoznajemo i omogućimo ti nesmetano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.
Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.
Ringeraja.ba koristi "kolačiće" za pružanje boljeg korisničkog iskustva, praćenje posjećenosti i prikaz oglasa. Postavke prihvata kolačića podesite u vašem internet pregledniku. Nastavkom korištenja smatra se da se slažete s korištenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".
Saznajte više!
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 16.11.2011 15:00:28
Malenaoduvijek
palachinken
jeli ti mislis da tvoj momak razlikuje sta je kakvog okusa ako nikada nije okusio slani obrok.
vjeruj moji su do prije pola godine jeli stvari koje ja ne bih okusila,znaci kako ga naucis tako ce ti jesti.
u pocetku mu daji samo, barem bih ja, a mrkvicu mozes dati sa svojim izdojenim mlijekom, pa kasnije ubaciti u te mlijecne hapice voce ili povrce po zelji
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 16.11.2011 15:02:02
chuci
ja sam dodavala ali nisam odmah na početku na početku sam joj davala samu tu hipp first milk pap tako nekako, čini mi se ona je ko fol sa breskvom ili marelicom. možeš iskuhati onu suhu marelicu pa dodati u to ako je probala marelice, ili malo hipp kašice od tog voća od kojeg je i mliječna hapica.
kasnije oko godine kad je počela svašta jesti kupovala sam ajši grisolino ili pravila griz u koju dodam voća ili mermeladu (mmm domaća šipova) ili meda pa joj to bude obrok
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 16.11.2011 15:27:51
Neca xxx
Palachinken, a i ostale mamice koje tek pocinju sa dohranom, samo polako i opusteno. I nemojte se voditi svojim culom ukusa da biste odredili da li je nesto ukusno i vasim bebama. Meni je sve to bilo bljakasto, a moja L se napuca. Takodje, ja sam svojoj maloj mijesala namirnice i pravila kombinacije kakve ja ne bih jela. Nisam sada bas miksala grah sa cokoladom, ali ona je redovno jela puru sa skuhanom sljivom ili skuhani proso, jabuku i suhu sljivu. I to dijete spuca citavu zdjelicu, a svi kolutaju ocima kada im kazem sta je to. I ja sam u pocetku blendala hranu i to sa vodicom u kojoj su se namirnice kuhale, tako da bude dosta rijetko. Prvi put sam skuhala mrkvicu, procijedila je i izgnjecila i cudila se sto bebica nece da jede. A onda sam pogledala kakve su konzistencije hipp kasica i skontala da ta prva "kruta" hrana zapravo treba da bude dosta rijetka, da bi je bebe prihvatile.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 17.11.2011 11:40:34
mishkica
Pozdrav mame, e i ja bih da vas malo iskusnije priupitam, bebi je 5 mjeseci i par dana, i jede moje izdojeno mlijeko, i sad smo pocele kasice davati, cisto da proba, i primijetila sam kod svake kasice kod prvih nekoliko zalogaja izbaci joj osip iznad uha na kraju lica nekolike crvene tackice i to samo na pocetku obroka, to brzo nestane, a ne znam zasto dodje do toga, inace odmah nakon par minuta nestane...probala je od banane, jabuke breskve, i kombinacija kruska marelica, banana jabuka i to je to...pa jel se to mozda jos ikome desavalo? pedijatrici ne bih isla, jer mi je rekla da ne dajem nista prije punih 6 mjeseci, ali ona meni tako gleda kad mi jedemo, morala sam joj dati, tako slatko rucki, i zubici joj izbili prva dva, pa mi drago kad vidim kako joj odgovara ruckiti...hvala vam unaprijed
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 21.11.2011 13:41:12
palachinken
Pitanje Da li mogu skuhati malo veću količinu mrkve ili tikve, recimo kao za malu kupovnu teglicu, ispasirati i ostaviti u friziredu? Koliko dugo tako spremljena moze stajati?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 21.11.2011 13:54:36
Anoniman
IZVORNA PORUKA: palachinken
Pitanje Da li mogu skuhati malo veću količinu mrkve ili tikve, recimo kao za malu kupovnu teglicu, ispasirati i ostaviti u friziredu? Koliko dugo tako spremljena moze stajati?
DO sutradan moze stajati al ja to nisam nikad pa ni danas dan svaki dan jede frisko nikad nisam podgrijavala tako jela Napravim koliko moze pojesti kol.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 21.11.2011 15:50:45
entinte
ja mu stavim obicni kad treba, nekad i pavlaku sve zavisi sta pravim... Ljubi nam druga...
Svaki neuspjeh je iskušenje koje prethodi uspjehu!!! K 08.04.2011 15:20 h, 3480 gr i 51 cm N 15.11.2013 10:08 h, 3650 gr i 52 cm I 15.11.2013 10:09 h, 3700 gr i 53 cm
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 21.11.2011 15:53:24
entinte
IZVORNA PORUKA: palachinken Pitanje Da li mogu skuhati malo veću količinu mrkve ili tikve, recimo kao za malu kupovnu teglicu, ispasirati i ostaviti u friziredu? Koliko dugo tako spremljena moze stajati?
Palachinken kad napravis upotrijebi taj dan, najdalje sutradan ali bolje ti je da jede frisko, ja pravim svaki dan ali ako ostane dam mu sutradan...
Svaki neuspjeh je iskušenje koje prethodi uspjehu!!! K 08.04.2011 15:20 h, 3480 gr i 51 cm N 15.11.2013 10:08 h, 3650 gr i 52 cm I 15.11.2013 10:09 h, 3700 gr i 53 cm
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 21.11.2011 18:34:07
malena1978
IZVORNA PORUKA: mishkica
Pozdrav mame, e i ja bih da vas malo iskusnije priupitam, bebi je 5 mjeseci i par dana, i jede moje izdojeno mlijeko, i sad smo pocele kasice davati, cisto da proba, i primijetila sam kod svake kasice kod prvih nekoliko zalogaja izbaci joj osip iznad uha na kraju lica nekolike crvene tackice i to samo na pocetku obroka, to brzo nestane, a ne znam zasto dodje do toga, inace odmah nakon par minuta nestane...probala je od banane, jabuke breskve, i kombinacija kruska marelica, banana jabuka i to je to...pa jel se to mozda jos ikome desavalo? pedijatrici ne bih isla, jer mi je rekla da ne dajem nista prije punih 6 mjeseci, ali ona meni tako gleda kad mi jedemo, morala sam joj dati, tako slatko rucki, i zubici joj izbili prva dva, pa mi drago kad vidim kako joj odgovara ruckiti...hvala vam unaprijed
ćao
kod moje kćerke se znalo zacrveniti ispod desnog oka, i ja sam imala utisak da je od banane... medjutim više se to ne dešava... nisam je vodila doktoru nego sam posmatrala šta će se desiti i kako će se ponašati, a posebno koliko traje to crvenilo i hoće li se pojaviti još kakvi simptomi alergije.
kažu da su pokazatelji da su bebe spremne za čvrstu hranu to kad gledaju i naravno zubi... ima ih još al ne znam sad na pamet :)
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 21.11.2011 23:55:06
bembela
a jel se desava nekome da bebi odbija mlijeko???Moj sad jedva pojede 120 ml na tri sata,ma ostane mu sigurno40-50 svaki put.Em se sad pravo brinem sto odbija,em bacam bezveze mlijeko :) Jel moze biti od zubica? Ili sto smo poceli sa kasicama,pa mozda mu se vise svidjaju?
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 22.11.2011 9:06:08
chuci
IZVORNA PORUKA: malena1978
IZVORNA PORUKA: mishkica
ćao
kod moje kćerke se znalo zacrveniti ispod desnog oka, i ja sam imala utisak da je od banane... medjutim više se to ne dešava... nisam je vodila doktoru nego sam posmatrala šta će se desiti i kako će se ponašati, a posebno koliko traje to crvenilo i hoće li se pojaviti još kakvi simptomi alergije.
kažu da su pokazatelji da su bebe spremne za čvrstu hranu to kad gledaju i naravno zubi... ima ih još al ne znam sad na pamet :)
dijete ne pokazuje da je spremno za čvrstu hranu kad tebe gleda dok jedeš. dijete te gleda šta god da radiš a u vidnom polju si mu. pogotovo kad jedeš pomjeraš usta pa je to bebi zanimljivo.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 24.11.2011 11:19:15
sweet insanity
Koristite li vi suhe sljive u bebinim kasicama, ja mislila poceti tamo kada udjemo u 7. mjesec i mjesati u kasice jer je dobro za stolicu ali meni pedijatrica rece na to kada sma je pitala, bebe ne smiju agrume do godine dana....eh sad il ona ne zna sta su agrumi ili ja
I da, onekoje su koristile hipp baby rice da li ste radil pola sa svojim mlijekom pola sa vodom ili moze i samo sa vodom, tj bilo bi fino kako radite to da mi opisete, thanks.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 24.11.2011 11:26:57
chuci
ja sam baby rice radila samo sa svojim mlijekom kad je samo to probala, a poslije sam dodavala u hranu skuhanu na vodi i izgnječenu da mi bude malo gušće.
što se tiče suhih šljiva ja mislim da one nisu agrumi, a možda te ped nije dobro čula. ja sam kad je bilo vrijeme za šljive prvo davala onu teglicu hipp samu šljivu (jer nije bila sezona šljiva) a kuhala sam i kompot sa suhim šljivama pa joj to davala. samo je ogulim i izreckam pa je tako jela ''komadiće''.
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 24.11.2011 11:39:43
sweet insanity
IZVORNA PORUKA: chuci
ja sam baby rice radila samo sa svojim mlijekom kad je samo to probala, a poslije sam dodavala u hranu skuhanu na vodi i izgnječenu da mi bude malo gušće.
što se tiče suhih šljiva ja mislim da one nisu agrumi, a možda te ped nije dobro čula. ja sam kad je bilo vrijeme za šljive prvo davala onu teglicu hipp samu šljivu (jer nije bila sezona šljiva) a kuhala sam i kompot sa suhim šljivama pa joj to davala. samo je ogulim i izreckam pa je tako jela ''komadiće''.
Ja ne znam dal cu uspjet izdojit 200 ml mlijeka pa bih mozda pol pola jer ga bas imam koliko to njoj treba, nemam nekog viska. Mislila samo dat da proba samu da vidim imal reakcija i onda mijesat sa povrcem i vocem. Prevedeno uputstvo i uputstvo na stranom jeziku se razlikuje pa mi nije jasno. To samo stoji u vodi ili...? Pomislim da mi je lakse kupit Uncle Ben's rizu bijelu i napravit joj i izmiksat sa onim sto je probala). Hej lijepa sisa
RE: Ishrana bebe od (4,5) 6 do 12 m... 24.11.2011 12:06:59
taurus
IZVORNA PORUKA: sweet insanity
Koristite li vi suhe sljive u bebinim kasicama, ja mislila poceti tamo kada udjemo u 7. mjesec i mjesati u kasice jer je dobro za stolicu ali meni pedijatrica rece na to kada sma je pitala, bebe ne smiju agrume do godine dana....eh sad il ona ne zna sta su agrumi ili ja
I da, onekoje su koristile hipp baby rice da li ste radil pola sa svojim mlijekom pola sa vodom ili moze i samo sa vodom, tj bilo bi fino kako radite to da mi opisete, thanks.
ta dr jr malo prolupala, čuj šljiva agrumi ja sam kuhala i miksala suhe šljive, ponekad u to dodam i izmiksanu jabuku i to sve od 4. mjeseca a baby rice sam pravila sa vodom