M kao Mama -> RE: logoped (11.6.2010 11:34:51)
|
IZVORNA PORUKA: brzamala Drage moje, ne znam jesam li temu otvorila na pravom mjestu, pa se unaprijed izvinjavam moderatorima, i iako nije dijete sa posebnim potrebama ipak je problem. Treba mi savjet i informacija za prijateljicu. Mali joj ima četiri i po godine a skoro ništa ne zna pričati. Izgovori neke kratke riječi ali opet na način razumljiv samo majci tj. mojoj prijateljici. Nema šanse da sastavi rečenicu, ni najjednostavniju. Ja mislim da bi dijete sa toliko godina ipak trebalo bolje da govori, i da mu to može kasnije predstavljati problem, jer jedino što se od njega može čuti je neko mumljanje i te kratke riječi tipa: jeste, da, ne, nemoj, daj....i opet ponavljam da ni njih ispravno ne izgovori. Ona se nije oko toga zabrinjavala sve do nedavno kad je vidjela koliko zaostaje za svojim vršnjacima, i vodila ga je na Koševo, međutim, svi termini su popunjeni narednih šest mjeseci. Mene sada zanima da li neko od forumašica zna gdje se i kome može obratiti? Nekom logopedu, psihologu...? I ako imate neki savjet voljela bih čuti vaše mišljenej jer imate iskustvo sa djecom, a ja kako nemam djecu ne znam šta bih joj savjetovala, osim što mislim da to nije normalno za dijete od četiri i po godine. Možda griješim. IZVORNA PORUKA: noai Od srca preporučujem Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju u Asima Ferhatovića, mi smo išli kod Hidajete i super je. Moj sin je imao problema sa "šuškanjem" odnosno izgovorom csz i čžš i ali je to super riješio. Isto su nam svi govorili da se bezveze maltretiramo da će to proći samo od sebe, ali mi smo jednostavno htjeli biti sigurni i nikako nismo željeli da dođe u situaciju da ga zadirkuju zbog toga. Svi znamo kako djeca znaju biti okrutna. Njemu je sada skoro pa ' godina a tamo smo krenuli sa 4 i pol. Oni to sve super odrade kroz igru, tako da je i mališa bio zadovoljan.
|
|
|
|