Private -> RE: logoped (17.10.2016 8:55:52)
|
Svoju kcerku sam vodila logpedu prije nekih godinu dana, cisto preventivno, jer sam vidjela da slovo R predstavlja problem, a sumnike izgovara cisto "mehko" ako me razumijete.Rekla sam logopedinji da je bolje da to rijesimo jos dok je u vrticu, nego kad krene u skolu.Ona mi je objasnila da je problem kod slova R, sto djeca jezik drze previse nisko, i da to treba vjezbati.Prva i osnovna vjezba je, da dijete ne treba vidjeti da ste vi svjesni njegovoga " L ", tj R, nego pokusavati kroz igru.Vjezba koju moze svak od vas da radi sa svojom djecom je da vjezba je kako konj, jase, prvo polako, pa onda brzo.Ono kad jezikom " cokce ( neznam kako da drugacije napisem ). To je vjezba da se jezik pocne sto vise podizati ka nepcu. Druga vjezba je da nadete rijeci ( spisak rijeci koje mi je ona dala sam negdje zagubila ) koje pocinju sa recimo slovom T. Npr. tri, i umjesto da vjezbate da dijete kaze tri, vjezbajte TDDI, jer je slovo D najblize R po drzanju jezika ). Nama je ovo pomoglo, i mala je jako brzo progovorila lijepo. A sto se tice toga R, logopedinja mi je rekla da se djeca trebaju nauciti do polaska u skolu, poslije mu predstavlja problem , jer druga djeca znaju biti bezobrazna kada vide da neko ima problem, roditeljima treba odvajati vrijeme za te odlaske logopedu. Nadam se da sam vam koliko toliko pomogla.
|
|
|
|