Anoniman -> RE: Pocetnica u dohrani! (29.11.2009 13:15:22)
|
[/quote] Mozes poceti sa ruckom, "slanim" jelom u koji se stavlja proso. 60 gr povrca (mrkva, slatka tikva, komorac ili nesto drugo sto odgovara bebinom uzrastu i sto dobro podnosi) 50 gr jabuke 50 gr krompira 10 gr prosenih ili zobenih pahuljica 15 ml svjeze iscjedjenog soka od jabuke (ili neki drugi sok tako da jelo sadrzi 4% vitamina C) 8-10 gr rafiniranog ulja Povrce i krompir se izdistaju na vrlo niskoj temperaturi sa vrlo malo vode. Kad su povrce i krompir mekani, doda se jabuka. Dinsta se jos 5 min. Dodaju se pahuljice. Ako su instant (pogledati uputsvo za pripremu pahuljica), ne treba kuhati dalje. Dodati iscjedjeni sok od jabuke, sve izmiksati. Ulje dodati na kraju. Ovo je porcija od oko 200 gr. ako je to puno u pocetku, rasporediti u manje porcije prema apetitu bebe i smrznuti. Ulje dodati nakon odmrzavanja. Nakon odmrzavanja neka hrana jednom prokljuca (radi klica). Tek nakon prokuhavanja dodati ulje. Nikada ne kuhati sa uljem. Eto, moze se poceti sa jabukom, nekoliko dana sama kjabuka, pa zatim dodati tikva ili drugo povrce (komorac je super) i to davati nekoliko dana. Onda dodati krompir nekoliko dana, pa na kraju zitarice. Nakon mjesec dana beba ima kompletan rucak sa puno zeljeza :-) [/quote] Vocno-zitne kasice su OK. Sokice treba izbjegavati.
|
|
|
|