Lejla Ka -> RE: Pocetnica u dohrani! (28.1.2010 0:28:16)
|
Drage mame, trudite se da uzmete domaće, ono što je sezonsko, ali naša djeca neće rasti u čistiji ni bolji svijet, i vjerovatno će jesti još goru hranu, tako da neće štetiti ni malo opuštanja po pitanu izbora namirnica. Beba koja doji nema potrebu da joj se uz dohranu uvede AD. Čak se to i izbjegava jer je u današnje vrijeme veliki broj alergijskih reakcija na kravlje mlijeko jer su to u principu prve bjelančevine stranog porijekla koje se uvedu u ishranu. Nema nikakvog razloga da se dojenoj bebi na samom početku sve ne sprema na vodi, odnosno pari. Nema potrebe za zasitnim obrocima jer se bebin probavni trakt tek upoznaje sa novom vrstom hrane. I nema nikakve potrebe da beba odmah prihvati ni nove vrste hrane ni novi način hranjenja! Ja razumijem da su majke nestrpljive da krenu dalje sa bebinom ishranom (zato jer sam i sama bila takva sa kčerkom), ali bebe ne vole brze i nagle promjene, i nisu sve spremne na početak dohrane. Krenite sa dohranom kao sa igrom nekom novom igračkom, ponudite bebi poparenu jabuku izgnječenu viljuškom. Ako neće ni da proba, spustite joj mrvicu na usnu, ako se i tada protivi odustanite za taj dan. Sutra napravite isto. Možete u to dodati malo svog izdojenog mlijeka čisto da se bebi nešto učini poznatim, no ne očekujte da će to obavezno upaliti. Ja sam sa sinom skoro odustala i napravila pauzu koliko nije prihvatao ništa što sam mu nudila (a ja vrijednica svaki dan nešto kuhala), ali sam dobila savjet da nudim i dalje bez pritiska. I jesam, pa je postepeno prihvatio voće, pa povrće, pa žitarice. Sad samo obilazi ima li se šta gdje ogrebat. Znam da je gotovo nemoguće, ali samo opušteno [image]http://www.ringeraja.ba/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Važno je da budete svjesne da dijete kroz majčino mlijeko dobiva apsolutno sve što mu je potrebno i da mu je ono primarna hrana do godinu dana starosti.
|
|
|
|